5 iunie - Ziua mondială a mediului înconjurător (ONU)

Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, în fiecare an, la 5 iunie, sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), începând din 1973.
La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
În 2023 se împlinesc 50 de ani de la instituirea Zilei mondiale a mediului înconjurător. Desfăşurată an de an începând din 1973, Ziua mondială a mediului înconjurător reprezintă principalul mijloc al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru încurajarea conştientizării şi acţiunilor pentru mediu la nivel mondial. Această zi a devenit şi o platformă pentru promovarea progresului cu privire la dimensiunile de mediu ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, se aminteşte pe site-ul https://www.un.org/.
Campania de Ziua mondială a mediului înconjurător din 2023 are sloganul #BeatPlasticPollution şi face un apel pentru soluţii globale în vederea combaterii poluării cu plastic, indică site-ul https://www.unep.org/.
Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită în câte o ţară de pe mapamond prin evenimente dedicate marcării acesteia, iar în 2022 a fost găzduită de Suedia.
În 2023 ţară gazdă este desemnată Côte d'Ivoire. La 2 februarie 2023, UNEP şi Côte d'Ivoire au anunţat că această ţară va găzdui Ziua mondială a mediului înconjurător în 2023, la 5 iunie, tema vizând soluţiile la poluarea cu plastic, potrivit hhttps://www.unep.org/. "Flagelul poluării cu plastic este o ameninţare vizibilă care afectează fiecare comunitate din întreaga lume", afirma Jean-Luc Assi, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile din Côte d'Ivoire. Trebuie să profităm de fiecare oportunitate şi să ne angajăm împreună cu fiecare parte interesată pentru a ne ocupa de problema plasticului în ansamblul său, afirma şi Inger Andersen, directorul executiv al UNEP, citat pe site-ul https://www.unep.org/.
Côte d'Ivoire a interzis folosirea pungilor de plastic în 2014 pentru a sprijini trecerea la ambalaje reutilizabile. Cel mai mare oraş din Côte d'Ivoire, Abidjan, a devenit, de asemenea, un centru important pentru start-up-urile care doresc să combată poluarea cu plastic, se aminteşte pe https://www.un.org/ şi https://www.unep.org/.
Anul acesta, Ziua mondială a mediului înconjurător va fi susţinută de guvernul Ţărilor de Jos, una dintre ţările care întreprind măsuri ambiţioase privind ciclul de viaţă al plasticului (https://www.un.org/). "Côte d'Ivoire şi Ţările de Jos se numără printre ţările care răspund acestei provocări şi îmbrăţişează beneficiile unei economii circulare a materialelor plastice. Cea de-a 50-a aniversare a Zilei mondiale a mediului înconjurător este un moment pentru ca toate guvernele, companiile, grupurile comunitare şi persoanele fizice să se alăture acestei campanii", afirma, de asemenea, Inger Andersen, directorul executiv al UNEP. (https://www.unep.org/).
Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an în întreaga lume, jumătate din această cantitate fiind realizată pentru fi utilizată o singură dată, iar mai puţin de 10% este reciclat. Se estimează că 19-23 milioane tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi mări, potrivit https://www.unep.org/. Microplasticele - particule minuscule de plastic cu diametrul de până la 5 mm - pătrund în mâncare, apă şi aer. Plasticul de unică folosinţă aruncat sau ars dăunează sănătăţii umane şi biodiversităţii şi poluează fiecare ecosistem, de la vârfurile munţilor până la fundul oceanelor. Cu ajutorul ştiinţei şi soluţiilor disponibile pentru a aborda problema, guverne, companii şi alte părţi interesate trebuie să extindă şi să accelereze acţiunile pentru a rezolva această criză. Acest lucru subliniază importanţa acestei Zile mondiale a mediului înconjurător în mobilizarea de acţiuni transformaţionale pretutindeni în lume.
În 2021, data de 5 iunie a marcat şi lansarea oficială a "Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor", un impuls menit să oprească şi să inverseze declinul lumii naturale, după cum indică site-ul https://www.unep.org/. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat perioada 2021-2030 Deceniul Naţiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor, care urmăreşte extinderea refacerii ecosistemelor degradate şi distruse, ca măsură dovedită de combatere a crizei climatice şi de îmbunătăţire a securităţii alimentare, a aprovizionării cu apă şi biodiversităţii.
Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei. Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă ca acum pentru a readuce la viaţă ecosistemele deteriorate. Ecosistemele susţin toată viaţa de pe Pământ. Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta şi oamenii ei sunt mai sănătoşi. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor îşi propune să prevină, să oprească şi să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincţie în masă, şi va avea succes numai dacă toată lumea se va implica în acest sens, menţionează sursa citată.
UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a Dezvoltării Durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare, potrivit www.unenvironment.org. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu; editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie
Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
CITATUL ZILEI
'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971)
Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie
Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.