logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''100 de lei'' (1973)

Image

Filmul psihologic "100 de lei", regizat de Mircea Săucan după un scenariu de Horia Lovinescu, a avut premiera în 1973. Înainte de premieră, filmul a fost trunchiat de cenzură, el fiind prezentat în întregime abia după 1990.

"Doi fraţi cu caractere şi concepţii antitetice despre lume ajung să se reîntâlnească după mai bine de zece ani; unul dintre ei (Ion Dichiseanu) e actor 'la modă' şi încearcă să-l domesticească pe celălalt (Dan Nuţu), mai tânăr, visător, nonconformist, suflându-i iubita.", scrie site-ul https://www.cinemaraton.ro/ în prezentarea filmului, iar regizorul Mircea Săucan afirmă că este "un film despre oamenii care n-au timp să se cunoască şi să se ajute la momentul potrivit, un film în care se caută dragostea în sensul ei cel mai general."

 


Neînţelegându-se cu părinţii, Petre (Dan Nuţu), un adolescent, pleacă de la aceştia la fratele său mai mare, Andrei (Ion Dichiseanu), un actor de succes. Acolo se împrieteneşte cu Dora (Ileana Popovici), o tânără admiratoare a fratelui sau. Când Andrei îi acordă atenţie fetei, Petre se simte trădat şi pleacă şi de la acesta, refuzând până şi suta de lei pe care el i-o dăduse, notează site-ul https://www.cinemagia.ro/.

 

 

Sursa foto: cinemaraton.ro 


Criticul de film Ecaterina Oproiu scria, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 11 din noiembrie 1973, că "descoperirea raportului aparenţă-esenţă, căutarea adevărului de dincolo de veşminte şi zorzoane nu e doar un joc pentru intelect", adăugând că filmul "îşi propune să declanşeze o stare de nelinişte, poate chiar de alarmă, faţă de primejdia unei gândiri, a unei simţiri, care refuză să treacă dincolo de aparenţă".

"E mult mai comod să judeci lumea după ce pare, decât după ceea ce este. Cunoaşterea înseamnă participare şi participarea înseamnă suferinţă. Necunoaşterea te scuteşte de vină. Indiferenţa este un mod de a-şi blinda conştiinţa. Dar împotriva cui? Întrebarea e cuprinsă chiar în titlul filmului. Un om care pare derbedeu întâlneşte un alt om care pare fericit şi-i cere o jumătate de oră. Omul care pare fericit n-are timp pentru omul care pare derbedeu. Nu-i dă 30 de minute, dar îi dă 100 de lei ca o compensaţie, ca un mod de a se apăra împotriva unei viitoare remuşcări. 100 de lei este pseudonimul indiferenţei. Iniţial foarte interesant, întristător de interesant acest băiat care pare derbedeu. Setea de absolut, setea de aventură şi, precis şi setea de a se face văzut, remarcat, 'luat în consideraţie', îi tulbură sufletul, îi dă un fel de ciudă, de râcă împotriva a tot ceea ce îl înconjoară şi pentru că nu poate găsi absolutul în carne şi oase, şi pentru că aventura, marea aventură, nu apare de după colţ, şi pentru că el - poetul! - n-a fost încă descoperit, şi pentru că nu-şi poate iubi tatăl fiindcă-l dispreţuieşte, şi pentru că îşi iubeşte fratele, dar fratele îi dă în schimb doar 100 de lei, pentru toate astea şi pentru altele, desigur, băiatul are senzaţia că tot ce-l înconjoară este cenuşiu.", notează Ecaterina Oproiu în cronica de film.

Petre vrea să facă totul altfel decât fac ceilalţi, vrea să se diferenţieze cât mai apăsat, cât mai violent. Tot ceea ce face este dictat nu de dorinţa de a face ceva anume, ci de a face altfel. Important e să nu fie ca ceilalţi. Actele sale de protest sunt gratuite şi excentrice. În opinia criticului, Horia Lovinescu - "psiholog fin, iubitor de nuanţe, dar şi moralist într-un sens superior" - atrage atenţia asupra fiinţei tinere în derută, în criză de identitate.

"Băiatul vrea afecţiune, vrea înţelegere, dar nu capătă decât 100 de lei. (...) Setea de afecţiune a băiatului se ciocneşte de frivolitatea, de simpatica, de şarmanta frivolitate a unui frate prea acaparat de succes ca să se mai lase acaparat şi de un frate; şi setea de afecţiune a băiatului se ciocneşte de frivolitatea, de graţioasa frivolitate a fetei care, la rândul ei, e şi ea atât de acaparată de dorinţa de a deveni vedetă, încât se va îndrăgosti, bineînţeles, de actorul celebru cu maşină decapotabilă, iar nu de studentul zănatic cu cai verzi pe pereţi. Filmul are şi şansa prospeţimilor, a credibilităţii, căci rareori am întâlnit la actorii noştri de film atâta spontaneitate şi atâta firesc. Ileana Popovici are tot timpul aerul că improvizează. (...) Dan Nuţu a impus tipul unui adolescent dur, maliţios, extrem de reţinut în gesturi exterioare, (...) în fond un dur în aparenţă, pentru că duritatea există doar ca să ascundă un fond de excesivă sensibilitate, sensibilitate care duce mereu în preajma suferinţei.", scrie Ecaterina Oproiu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Dezamăgit atât de fratele său, Andrei, cât şi de Dora, Petre ia maşina fratelui şi provoacă un accident. Când apare Andrei la locul accidentului, Petre îi spune: "Mi-ai dat un colţişor de canapea, 100 de lei, dar un gram de suflet de ce n-ai vrut să-mi dai? Ia-ţi asta, e a ta!" - şi îi dă înapoi bancnota de 100 de lei, apoi adaugă: "Iartă-mă, acum, dar trebuie!", mai spune, apoi se sinucide, aruncându-se sub roţile unei maşini care trece pe şosea.

Din distribuţie fac parte actorii Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Violeta Andrei. Coloana sonoră include partituri semnate de compozitorul Anatol Vieru. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: cinemagia.ro

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)