ATUNCI ŞI ACUM: Casa de cultură din Bucureştii Noi (fostul sediu al Teatrului MASCA)

Clădirea fostei Case de cultură situată pe bulevardul Bucureştii Noi nr. 66 din sectorul 1 al Capitalei, aflată în zona staţiei de metrou "Parc Bazilescu", este cunoscută, şi în prezent - de locuitorii din zonă -, ca fiind clădirea Teatrului MASCA, deşi teatrul nu mai funcţionează aici de ani buni. Numele iniţial al clădirii a fost Casa de Cultură (sau cinematograful) "Înfrăţirea între popoare".
Clădirea a fost construită în perioada 1953-1955, după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu, şi face parte dintr-un ansamblu arhitectural mai mare, în care sunt integrate şi blocurile situate în ambele părţi din vecinătatea acesteia, împreună creând un complex în care clădirea respectivă reprezenta punctul central, potrivit site-ului https://bucurestiivechisinoi.ro/.
În această clădire aveau loc spectacole, proiecţii de filme, serbări şcolare, spectacole de teatru sau muzică organizate de elevi, studenţi, tineri care activau la această Casă de cultură. După 1990, activitatea instituţiei s-a restrâns, numărul evenimentelor desfăşurate aici s-a redus.
În acelaşi timp, la 24 mai 1990 a fost înfiinţat Teatrul MASCA - teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală, singura instituţie teatrală cu acest profil din România. La 1 iulie 1990, teatrul a început să funcţioneze în subsolul unei clădiri din cartierul Aviatorilor, pe strada Aleea Alexandru. Prima reprezentaţie a avut loc în aer liber, în august acelaşi an, la "Cafeneaua Muzeului Literaturii Române".
Poza 1 - Casa de cultură "Înfrăţirea între popoare" din cartierul Bucureştii Noi, 1955 (placă fotografică)/ Arhiva istorică AGERPRES
Poza 2 - Fosta clădire a Teatrului Masca, din Capitală, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
După un turneu la Costineşti, teatrul a avut o premieră la sala din str. Biserica Amzei nr. 5-7. Au urmat alte spectacole desfăşurate în aer liber (pe locul fostului Teatru Naţional, din Calea Victoriei - unde în prezent se află Hotelul Novotel) şi turnee în ţară sau peste hotare. Au urmat spectacole jucate de actorii Teatrului MASCA în unităţi spitaliceşti - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie", Institutul Clinic Fundeni - , apoi la case de copii din Bucureşti, notează site-ul http://www.masca.ro/.
În iunie 1992, teatrul a rămas fără sediul din strada Biserica Amzei, iar în septembrie, acelaşi an, artiştii au început să repete într-o sală de clasă a Colegiului Naţional "Sf. Sava". În tot acest timp, în care teatrului nu i se acorda un spaţiu pentru repetiţii şi spectacole, au continuat turneele în străinătate şi în ţară - reprezentaţii oferite gratuit în case de copii, în spitale, în aziluri de bătrâni, la târguri, expoziţii, în parcuri, pe stradă.
În septembrie 1994, Teatrul "Bulandra" a găzduit, la sala Grădina Icoanei, premiera spectacolului "Şi a venit îngerul", după Gabriel Garcia Marquez.
În iulie 1995, Teatrului MASCA i s-a atribuit, prin Hotărâre de Guvern, spaţiu pentru amenajarea unui teatru în fostul Cinematograf "Pacea" din cartierul Militari (Bd. Uverturii nr. 70-72). Dar clădirea era în paragină, deci improprie spectacolelor trupei, care nu dispunea de fonduri pentru amenajare.
În perioada următoare, trupa teatrului a fost găzduită temporar în mai multe sedii - într-un hol al Teatrului Naţional Bucureşti, într-un subsol al unei clădiri aparţinând Clubului Revoluţionarilor, într-o sală a Liceului "Traian" din cartierul Lacul Tei, într-o sală de conferinţe aparţinând Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti.
În martie 2000, trupa teatrului s-a mutat în clădirea fostei Case de cultură "Înfrăţirea între popoare" din cartierul Bucureştii Noi, spaţiu pe care l-a primit în administrare. Aici artiştii trupei au pregătit proiecte şi spectacole precum "Ziua Pământului", "Poveşti din România", a doua ediţie a "Festivalul Nasurilor Roşii", "Ziua Mediului", "Teatrul MASCA în turneu în Bucureşti", "Târgul de jucării", "Jocul de-a afacerea", festivalul "Sfârşit de veac în Bucureşti", Târg de Crăciun pe esplanada din faţa teatrului, "Festivalul Cartierului Bucureştii Noi", "Bâlci parizian", festivalul "MOLIERE-N CARTIER", "Oraşul de sub Oraş" şi multe altele, în perioada 2000-2005. La finalul anului 2005, Teatrul MASCA s-a mutat în clădirea din cartierul Militari, precizează site-ul http://www.masca.ro/.
După 2005, clădirea din cartierul Bucureştii Noi a fost mult timp lăsată în paragină. Abia în urmă cu câţiva ani faţada imobilului a fost renovată, însă doar partea din faţă, din cauza fondurilor insuficiente, scria în 2012, site-ul https://photoexplorers.wordpress.com/.
În vara anului 2017, Teatrul Excelsior a preluat clădirea din Bucureştii Noi, pentru a o transforma în "Centrul Cultural Excelsior". Astfel, au fost invitaţi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" pentru documentare în vederea participării la un concurs de proiecte de amenajare interioară a "Centrului Cultural Excelsior" (unde se preconiza a exista un spaţiu multicultural, multifuncţional, organizare de seri de bal, cinematograf de artă, sală de conferinţe, foaier multifuncţional). Bugetul estimat pentru întreaga lucrare de restaurare a edificiului şi amenajare a centrului cultural se situa (la acea vreme) în jurul cifrei de 3 milioane de euro, nota - în 17 noiembrie 2017 - pagina de Facebook "Vocea din Bucureştii Noi" (dedicată noului proiect arhitectural din cartierul Bucureştii Noi - https://www.facebook.com/BucurestiiNoi/posts/centrul-cultural-excelsior-fost-mascaam-vizitat-ieri-16-noiembrie-fostul-teatru-/1515362591832352/)
În luna iulie 2021, Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 SA a preluat, pe bază de protocol, de la Primăria Sectorului 1, clădirea situată în Bd. Bucureştii Noi nr. 66 - conform Hotărârii Consiliului Local Sector 1 nr. 126/24.06.2021 -, în vederea modernizării, restaurării şi eficientizării energetice.
"Procedura de achiziţie a fost publicată în SICAP în luna august 2021. Termenul de execuţie pentru proiectare şi obţinerea autorizaţiei de construire va fi de 6 luni de la semnarea contractului. (...) Câştigătorul desemnat va avea la dispoziţie 24 de luni pentru execuţia lucrărilor de modernizare, restaurare şi eficientizare energetică.", nota site-ul http://cids.ro/teatrulexcelsior.php.
În prezent, clădirea este împrejmuită de un gard protector şi acoperită cu pânză/plasă, activităţile de restaurare fiind în derulare. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan; editor: Irina Andreea Cristea, editor onlineŞ Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie
Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
CITATUL ZILEI
'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971)
Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie
Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie
Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)