logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Meandre'' (1966)

Image

Filmul psihologic "Meandre", regizat de Mircea Săucan după un scenariu de Horia Lovinescu, a fost realizat în 1966 şi a avut premiera în septembrie 1967, într-o sală care nu făcea parte din circuitul normal al difuzării cinematografice bucureştene - mai precis la Casa Armatei (actualul Cerc Militar Naţional), potrivit site-ului https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

"Când regizorul Mircea Săucan propunea spectatorilor filmul 'Meandre' (...), respiraţia criticii s-a oprit pentru o clipă: am simţit cu toţii că ne aflăm în faţa unui fapt artistic ieşit din comun. Critica a subliniat, atunci, faptul că filmul îşi depăşeşte epoca, s-a scris că limbajul lui cinematografic va deveni accesibil unor categorii mai largi de spectatori abia peste un deceniu, ba mai mult, critica a încercat să 'implementeze' valoarea culturală a filmului în conştiinţa publică. Dar filmul a fost retras de pe ecrane imediat după premiera sa şi n-a mai fost reprogramat niciodată până în anii 1990, astfel că o creaţie filmică de o actualitate estetică, filosofică şi morală perenă a fost înmormântată de vie, cu bună ştiinţă (...). În ciuda unui asemenea tratament, filmul lui Mircea Săucan - 'Meandre' rămâne o capodoperă, trecerea anilor n-a tulburat nicidecum limpezimea estetică şi spirituală a 'mesajului' său", scria criticul Călin Căliman, potrivit site-ului amintit.

 


În opinia sa, îndeosebi două dintre temele sale fundamentale susţin filmul: "aceea a relaţiilor dintre artist şi societate (cu nuanţări privitoare la un timp istoric anume, dar şi cu deschideri spre universalitate, spre universalitatea spaţială şi temporală) şi aceea a 'clopotului de sticlă' familial (cu consecinţe sociale dramatice uneori)".

 


"În aceste zone tematice se înscrie povestea cinematografică imaginată de scenaristul Horia Lovinescu, un dramaturg cu vădite afinităţi spirituale în relaţia cu regizorul Mircea Săucan, preocupat şi ulterior de tot ceea ce determină şi tot ceea ce presupune 'moartea unui artist'. Principalele personaje ale intrigii sunt arhitectul Petru (interpretat de actorul Mihai Pălădescu) şi Anda, partenera sa de viaţă (interpretată de actriţa Margareta Pogonat). Proiectele profesionale ale arhitectului Petru sunt taxate drept 'prea curajoase', drept pentru care personajul (un personaj puternic, cu o superioară morală profesională şi de viaţă), din pricina opoziţiilor întâmpinate, renunţă temporar la meseria sa şi se autoizolează de lume", scria Călin Căliman, conform site-ului https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

Criticul de film Magda Mihăilescu aprecia, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 8 din august 1976, că "mai rar se hotărăsc dialogurile să-şi contrazică stăpânul, mai rar îndrăznesc ele pirueta întoarcerii cu spatele la imagine, o întoarcere formală, pentru că scopul final nu este decât unul de potenţare a încărcăturii afective a secvenţei în sine".

"Îmi amintesc o scenă cu totul şi cu totul remarcabilă din filmul 'Meandre': femeia şi bărbatul nu mai au nimic să-şi spună dar, pentru a sparge cumva tăcerea, pentru a crea iluzia că mai există, totuşi, un locşor pentru o vorbă care să lege gândurile, eroina, trecând pe lângă pereţii pictaţi ai unei mănăstiri, îi spune, cuminte, celui care o însoţeşte: 'Uite, îngerul ăsta are două mâini stângi!'. (...) Dacă, uneori, în film, ca şi în viaţă, o situaţie poate fi salvată prin agăţarea disperată de cuvântul potrivit, prin întoarcerea lui pe toate feţele, nu este mai puţin adevărat că şi reversul este valabil: avem nevoie nu numai de vorbele potrivite, ci şi de cele derutante, străine clipei, ba chiar căzute hodoronc-tronc, dacă este cazul.", scria Magda Mihăilescu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

 



Într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 6 din iunie 1987, criticul Alice Mănoiu afirma că "opera neînţeleasă la vremea apariţiei îşi are şi ea 'răzbunările' ei", adăugând că "posteritatea o descoperă, o compară în timp, o consolează, prin prezent, de nedreptatea acelui prezent trecut, ingrat cu valoarea".

 



"Discontinuitatea epică a 'Meandrelor', pulverizarea energică a vechii naraţiuni, fluiditatea, originalitatea discursului cinematografic surprindea. (...) Nedumerea tocmai această neaşteptată 'acţionare a sentimentelor', activarea lor într-o mişcare continuă, complexă, aleatorie, neprevăzută ca dinamică însăşi a existenţei. Fără ca prin aceasta autorii - Horia Lovinescu şi Mircea Săucan - să separe 'in vitro' aceste mişcări interioare de cauzele lor exterioare, sociale care le generase. Aici consta, pentru noi noutatea (...). Întâmplările nu erau aduse în cadru cum se obişnuia curent în numele unui realism informativ; se făceau doar aluzii, referinţe la ele; înlăturarea din activitate a unui strălucit arhitect, înlocuit cu o mediocritate profesională, renunţarea unei tinere la marea dragoste pentru o căsătorie confortabilă şi eşuată. Filmul analiza - dar nu rece, ci implicat, emoţional ceea ce dădea timbrul liric-meditativ specific regizorului român (...): destrămarea treptată a cuplului convenţional şi încercarea disperată a femeii de a se întoarce la prima dragoste, de a reînvia vechiul sentiment. Imposibilitatea revenirii totale şi iminenţa rupturii", nota Alice Mănoiu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Criticul de film sublinia că "această dramă interioară era adusă în prim plan cu logica ei capricioasă, cu meandrele ei complicate, neprevăzute, contradictorii", prin "încercarea de a cristaliza stări incerte, de a fixa, cu cele mai concrete mijloace: obiective, unghiuri de filmare, contrapunct sonor vizual (...)".

"O secvenţă antologică: Anda îl conduce la gară pe iubitul ei încă o dată pierdut (definitiv?). Totul e filmat între real şi ireal, în acelaşi timp. Peronul în zori, mai întâi pustiu, apoi invadat de tineri exuberanţi ce fac tumbe; între cei doi eroi separaţi de aparat se interpun, supărătoare, siluete în mişcare şi zgomote ce reverberează strident, apoi tot mai îndepărtat, ca nişte timpane stranii, până când se pierd într-un insolit travling sonor aşa cum se pierd şi vorbele lor, inutile străine, reci. Doi mari interpreţi, Margareta Pogonat şi Mihai Pălădescu, într-un film de referinţă în istoria oricărei cinematografii", conchidea Alice Mănoiu în cronica din revista "Cinema" nr. 6 din iunie 1987.

"Meandre" rămâne "unul dintre cele mai îndrăzneţe şi inovatoare filme ale cinematografiei române", în care regizorul Mircea Săucan "reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul", mai notează site-ul https://www.ziarulmetropolis.ro/.

Din distribuţia filmului fac parte actorii: Margareta Pogonat, Mihai Pălădescu, Ana Széles, Dan Nuţu, Ernest Maftei, Radu Dunăreanu, Ion Tâlvan. Filmul beneficiază de muzica inspirată şi sensibilă a compozitorului Tiberiu Olah. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: aarc.ro

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)