logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: Semnarea Acordului de pace pentru încheierea războiului din Vietnam (27 ianuarie 1973)

Image

Războiul din Vietnam, una dintre cele mai fierbinţi crize ale războiului rece, îşi are germenii în perioada politicii coloniale a Franţei în această zonă a lumii încă din anii 1800. Acest conflict a inclus, în câteva etape de manifestare (războiul din Indochina - 1946-1954 şi războiul din Vietnam - 1959-1975), actori din zone diferite ale globului precum Cambodgia, China, Franţa, Laos, SUA, dar şi alte state aveau să se implice, într-o pondere mai mare sau mai puţin semnificativă, conform www.history.com. Conflictul din Vietnam avea să se încheie în 1975, potrivit https://vietnamtheartofwar.com/ şi https://www.nytimes.com/.

Cunoscut drept primul război din Indochina, confruntarea s-a desfăşurat în perioada 1946-1954 între Republica Democrată Vietnam şi forţele coloniale franceze. În septembrie 1945 liderul Ho Şi Min a declarat independenţa Vietnamului de Nord, avansând ca model al declaraţiei de independenţă un proiect izvorât din Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii şi cu intenţia de a capta suportul guvernului american. Propunerea avansată de guvernul francez privind o formă de autoguvernare limitată a fost respinsă de Ho Şi Min, momentul reprezentând şi declanşarea războiului de gherilă al Viet Min faţă de trupele franceze. În iunie 1949, guvernul de la Paris l-a instalat pe fostul împărat Bao Dai drept şef al statului Vietnam. În februarie 1950, cu sprijin militar sovietic şi chinez, forţele vietnameze sporesc ofensiva împotriva efectivelor franceze. SUA acordă sprijin Franţei, care este înfrântă decisiv, la Dien Bien Phu, în mai 1954, ceea ce concretizează sfârşitul dominaţiei franceze în Indochina, potrivit volumului ''Enciclopedia Războiului Rece'' (Thomas Parish, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002). Acordurile de la Geneva, din iulie 1954, aveau să stabilească delimitarea Vietnamului de Sud de Vietnamul de Nord de-a lungul Paralelei de 17 grade şi cereau organizarea, în decurs de doi ani, de alegeri libere democratice pentru unificarea Vietnamului într-un singur stat cu un guvern democratic, însă scrutinul nu a mai avut loc, conform www.history.com.

 


În mai 1959, forţele nord-vietnameze încep furnizările de sprijin logistic, pe rute prin Laos şi prin Cambodgia, pentru forţele de gherilă care atacau unităţile guvernului Diem din Vietnamul de Sud. Ostilităţile cresc în intensitate, în iulie 1959 aveau să fie ucişi primii soldaţi americani în Vietnamul de Sud în urma atacurilor de gherilă, ceea ce avea să-l determine pe preşedintele american John F. Kennedy să autorizeze trimiterea, în mai 1961, a unor unităţi de elicoptere şi a 400 de luptători din unităţi Beretele Verzi în operaţiuni clandestine la adresa forţelor Viet Cong. Prin lovitura militară de stat din noiembrie 1963, Diem este îndepărtat şi omorât, iar în perioada 1963-1965 executivul Vietnamului de Sud a fost condus de 12 echipe guvernamentale diferite, într-o instabilitate politică mânată de numeroase lovituri militare de stat.

Prin incidentul generat de atacul asupra navei USS Maddox, în august 1964, în Golful Tonkin, Congresul SUA avea ''să aprobe şi să sprijine'', prin adoptarea rezoluţiei dedicate (H.J. RES 1145), preşedintele american, în calitate de comandant suprem, să ''ia toate măsurile necesare pentru combaterea oricărui atac armat împotriva forţelor Statelor Unite şi să prevină orice agresiune viitoare.'', potrivit www.history.com şi https://www.archives.gov/. Drept urmare adoptării acestei rezoluţii, preşedinţii Lyndon Johnson şi, ulterior, Richard Nixon au făcut apel la textul acestei rezoluţii drept bază legală pentru politicile adoptate privind Vietnamul, conform https://www.archives.gov/. Ulterior, incidentul de la Golful Tonkin avea să devină un subiect controversat în politica americană, o investigaţie derulată de Senatul SUA avea să dezvăluie faptul că nava USS Maddox derula o misiune clandestină de informaţii în zona respectivă a Golfului Tonkin, contrazicând afirmaţiile preşedintelui Johnson despre potenţiala implicare ca sprijin a US Navy în incident, indică https://www.archives.gov/. Rezoluţia însă avea să fie abrogată, în ianuarie 1971, într-o încercare de restrângere a prerogativelor preşedintelui american privind continuarea războiului din Vietnam.

Implicarea militară a SUA în conflictul din Vietnam avea să fie una dintre cele mai costisitoare angajări armate americane într-un război în secolul XX, înregistrându-se numeroase pierderi umane şi persoane rănite în rândul combatanţilor americani, precum şi sume uriaşe alocate de Congres pentru derularea ostilităţilor.

 

 

Sursa foto: politico.com 


Programul politic de campanie pentru cursa prezidenţială asumat de Richard Nixon a inclus, printre altele, şi dezideratul ca prin implicarea americană în războiul din Vietnam să se pună capăt conflictului şi să fie ''securizată pacea cu demnitate'' pentru SUA şi aliatul său Vietnamul de Sud. Demersurile pentru pace au cunoscut anumite faze incipiente care s-au concretizat greoi. În martie 1972, nord-vietnamezii au încercat să evite negocierile printr-o ofensivă amplă în Vietnamul de Sud, care avea să fie catalogată de SUA drept ''ofensiva de Paşti''. Într-o primă fază, operaţiunea a fost un succes, însă, în cursul verii a aceluiaşi an, începând din 4 mai 1972, implicarea masivă militară americană printr-o amplă putere de foc aeriană, Operaţiunea Linebacker, a modificat avantajul pe câmpul de luptă, conform https://history.state.gov/. Pe fondul înclinării balanţei în teren, nord-vietnamezii au acceptat declanşarea negocierilor de pace, potrivit https://2001-2009.state.gov.

 

 

Sursa foto: ansbach.armymwr.com 


La începutul lunii octombrie 1972, reprezentanţi ai guvernului american, conduşi de Henry Kissinger, şi ai nord-vietnamezilor, avându-l emisar coordonator pe Le Duc Tho, s-au întâlnit la Paris pentru găsirea unei soluţii politico-diplomatice acceptate de încheiere a conflictului şi de reglementare a păcii. La 11 octombrie 1972, emisarii celor două delegaţii, Kissinger şi Le Duc Tho, au convenit asupra acordului de pace, potrivit https://history.state.gov/. Principalele elemente ale acordului stabilit vizau: toate părţile să înceteze focul în decurs de 24 de ore de la semnarea înţelegerii; forţele SUA şi ale tuturor statelor străine să se retragă din Vietnamul de Sud dar nu mai târziu de 60 de zile de la parafarea acordului; prizonierii americani să fie eliberaţi simultan retragerii contingentului american şi celorlalte efective străine; să fie instituit Consiliul de Reconciliere Naţională şi Înţelegere pentru organizarea şi supravegherea alegerilor libere şi democratice pentru stabilirea viitorului politic al Vietnamului de Sud, conform https://2001-2009.state.gov. Termenii acordului au fost amendaţi de preşedintele american Nixon. Prezenţa consistentă a forţelor nord-vietnameze în teritoriul Vietnamului de Sud l-a nemulţumit pe preşedintele Nguyen Van Thieu, care aprecia că odată retrase forţele americane combatanţii nord-vietnamezi (estimaţi la circa 140.000-300.000 de luptători) vor continua războiul. Pentru acceptarea acordului de către preşedintele sud-vietnamez, reprezentanţii americani au negociat cu delegaţia nord-vietnameză asupra obiecţiilor ridicate de preşedintele Nguyen Van Thieu. Într-o notă similară, şi delegaţia nord-vietnameză a refuzat anumiţi termeni cerând renegocierea unor prevederi, iar la jumătatea lunii decembrie negocierile au intrat în colaps.

Diplomaţia eşuase şi administraţia americană a lui Richard Nixon, pe un ton de frustrare în creştere, conform https://2001-2009.state.gov, considera că doar prin forţă putea fi determinată administraţia de la Hanoi să accepte negocierea cu Statele Unite, care era preferabilă continuării războiului. Nixon a ordonat atac aerian susţinut asupra regiunii Hanoi-Haiphong, iar din 18 decembrie, timp de 11 zile, forţele americane au bombardat toate ţintele militare semnificative din regiunea desemnată. În acest mod, delegaţia nord-vietnameză a fost determinată să anunţe, în 26 decembrie 1972, că doreşte continuarea negocierilor şi că se poate angaja în concrete negocieri de pace începând cu luna ianuarie 1973. Pentru încă trei zile forţele americane au continuat bombardamentele, pentru ca apoi preşedintele american Nixon să oprească operaţiunea.

 


Negocierile purtate la Paris aveau să cimenteze, într-un acord final, la 27 ianuarie 1973, înţelegerea care punea capăt unuia dintre cele mai fierbinţi conflicte ale perioadei postbelice, potrivit https://treaties.un.org/. Tratatul a fost semnat de toate părţile implicate. La 24 de ore de la intrarea în vigoare a prevederilor înţelegerii, au fost eliberaţi prizonierii americani şi a început retragerea forţelor americane, indică https://treaties.un.org/.

''Acordul pentru încheierea războiului şi restaurării păcii în Vietnam'' avea să fie încălcat de cele două state, Vietnamul de Sud şi Vietnamul de Nord, iar ostilităţile aveau să fie repornite. În decurs de doi ani de zile, luptele au continuat până ce forţele nord-vietnameze au cucerit Vietnamul de Sud. La 30 aprilie 1975, blindate ale armatei nord-vietnameze intrau în Saigon, cucerirea capitalei sud-vietnameze fiind similară încheierii conflictului militar din Vietnam, potrivit https://diplomacy.state.gov/, https://www.nytimes.com/ şi www.history.com. Din 1976, statul vietnamez are denumirea oficială Republica Socialistă Vietnam. În septembrie 1977, Vietnamul devenea stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, conform https://www.vietnamconsulate-ny.org/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

 

 

Sursa foto din deschidere: pbs.org

Afisari: 161

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit

Documentare 21-05-2025 08:30

Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai

Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen

Documentare 21-05-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena

Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la

Documentare 21-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 21-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai

Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ

Documentare 21-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai

Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 20-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu

Documentare 20-05-2025 10:15

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)

La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi

Documentare 20-05-2025 09:45

Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025

Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april

Documentare 20-05-2025 09:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu