DOCUMENTAR: Artistul Adriano Celentano împlineşte 85 de ani (6 ianuarie)

Cântăreţul şi actorul italian Adriano Celentano s-a născut la 6 ianuarie 1938 la Milano. A început să fie interesat de muzică din copilărie, hotărând să devină cântăreţ de muzică rock'n'roll.
În 1956 a început să cânte cu prima sa trupă, numită Rocky Boys, formată din Giorgio Gaber, Enzo Jannacci şi Luigi Tenco, notează site-ul www.bestmusic.ro. Debutul său oficial a avut loc în 18 mai 1957, împreună cu trupa Rocky Boys, cântând melodia "Ciao ti diro" la primul festival italian rock, susţinut la Palazzo del Ghiaccio, conform site-ului https://m.cinemagia.ro/. Cu această melodie, trupa a participat la mai multe festivaluri, inclusiv la San Remo. Chiar dacă nu a câştigat, formaţia a reuşit să pună în mişcare muzica pop italiană.
În acea perioadă, Celentano a colaborat şi cu alţi artişti, cea mai remarcabilă şi de succes fiind colaborarea cu artista italiană Mina, melodia "Vorrei sapere perche" fiind primul său succes comercial, notează www.bestmusic.ro.
Totodată, în 1958 a debutat pe marele ecran în filmul "I frenetici", iar în 1959, la festivalul de la Ancona, a cântat piesa de mare succes "Il tuo bacio e come un rock" şi a apărut în filmele "Dai, Johnny dai" şi "Il ragazzo del juke caserta". În anul următor a jucat în filmul "La Dolce Vita", în regia lui Federico Fellini, potrivit site-ului https://m.cinemagia.ro/.
În 1961 a participat la Festivalul de la San Remo cu piesa "24.000 baci", împreună cu Tony Little şi a câştigat locul al doilea. Cântecul s-a vândut în peste un milion de exemplare, iar în 1963 a apărut pe albumul "A New Orleans". Tot în 1961 a cunoscut-o pe Claudia Mori, care i-a devenit soţie în 1964 şi cu care are trei copii.
În 1965 a fondat propria sa companie de producţie, "Clan Celentano", iar prima lansare a companiei a fost albumul "Stai lontano da mi" scris de Burt Bacharach şi Mogol, cu care a intrat în festivalul Cantagiro, scrie www.bestmusic.ro. Cu toate că nu a putut cânta la festival, din cauză că avea un picior fracturat, piesa lui a fost câştigătoare.
Un an mai târziu, în 1966, a participat la festivalul San Remo cu piesa "Il ragazzo della via Gluck", care a fost tradusă în peste 15 limbi şi s-a vândut în peste un milion de exemplare. În 1967, a cântat la San Remo, împreună cu Claudia Mori, cântecul "Siamo la coppia piu bella del mondo" şi în 1970 a fost câştigătorul aceluiaşi festival cu piesa "Chi non lavora non fa l'amore", cântată tot cu Claudia Mori, precizează site-ul https://m.cinemagia.ro/.
Muzica lui Celentano este foarte diversificată, de la rock, la cabaret şi chiar la stilul disco. Una dintre cele mai neobişnuite piese a fost înregistrată în anii '70 - "Prisencolinensinainciusol". În 1973, a participat din nou la festivalul de la San Remo, apoi a făcut o pauză de înregistrări până la sfârşitul anilor '70.
În 1982 şi-a publicat autobiografia: "Il paradiso e un cavallo bianco che non suda mai". În 1987, canalul de televiziune RAI i-a încredinţat programul muzical "Fantastico 8", cu care a realizat recorduri de audienţă. Între 1987 şi 1990 a fost o pauză în producţie, dar în 1991 a apărut albumul "Il re degli ignoranti".
Succesul lui Celentano a fost în scădere în anii '90, dar colaborarea sa cu Mina în albumul de duete "Mina e Celentano", cu versuri de Mogol şi muzică de Gianni Bella, a fost un succes imens. Artistul a lansat apoi albumul "Io non so parlar d'amore", care a fost vândut în peste două milioane de exemplare. ''Esco di rado e parlo ancora meno" este albumul lansat în 2000, apărut în colaborare cu Ivano Fossati şi Nada, conform www.bestmusic.ro.
Adriano Celentano are în discografie aproape 50 de albume, între care: "Blue" (1960), "Super" (1965), "Il forestiero" (1970), "Soli" (1978), "Un po' artista un po' no" (1980), "Arrivano gli uomini" (1996), "Mina e Celentano" (1998), "Esco di rado e parlo ancora meno" (2000), "Per Sempre" (2002), "C'e Sempre Un Motivo" (2004), "Dormi Amore (La Situazione Non E Buona)" (2007), "Facciamo Finta Che Sia Vero" (2011), "Adrian" (2019), conform site-ului www.discogs.com.
Cel mai cunoscut cântec al său este "Azzurro", cu versuri de Paolo Conte, lansat în 1968 şi preluat de mulţi muzicieni de atunci. Pe parcursul îndelungatei sale cariere artistice, Adriano Celentano a vândut peste 70 de milioane de albume.
În 2005, Celentano a început un show de televiziune numit "Rockpolitik". În 2007, a înregistrat albumul "Dormi amore - La situazione non e buona" - împreună cu aceeaşi echipă de colaboratori - Mogol / Gianni Bella. În acelaşi timp, a început un show TV numit "La situazione del mia sorella non e buona", cu referire la situaţia Terrei. În 2008, Rai Uno a prezentat un show special numit "Buon compleanno Adriano", când acesta a împlinit 70 de ani. În acelaşi an, după 14 ani de absenţă, Celentano a reluat din nou turneele, mai scrie www.bestmusic.ro.
În ceea ce priveşte filmografia, Adriano Celentano a fost un creator al genului comic, având mersul său caracteristic şi expresiile sale faciale. Filmele lui au avut mare succes la public. Ca actor, cel mai mare succes a fost "Serafino" (1968), regizat de Pietro Germi.
În calitate de regizor de film, le-a distribuit în peliculele sale, cu precădere, pe Ornella Muti, Eleonora Giorgi şi pe soţia sa, Claudia Mori. El şi Claudia au trei copii: Rosita, Rosalinda (cunoscută pentru rolul său din filmul lui Mel Gibson "The Passion of the Christ") şi Giacomo, care este gazda mai multor show-uri TV italiene.
Celentano a jucat în peste 30 de filme, între care: ''La dolce vita'' (1960), ''Il monaco di Monza'' (1963), ''Super rapina a Milano'' (1965), ''Serafino'' (1968), "Bianco rosso e..." (1972), "Rugantino" (1973), ''L'emigrante'' (1973), ''The Five Days aka Le Cinque Giornate'' (1973), ''Yuppi du'' (1974), "Di che segno sei?" (1975), "Culastrisce nobile veneziano" (1976), ''Bluff - storia di truffe e di imbroglioni'' (1976), ''L'altra metŕ del cielo'' (1977), "Ecco noi per esempio" (1977), "Geppo il folle" (1978), "Zio Adolfo in arte Führer" (1978), ''Mani di velluto'' (1979), ''Sabato, domenica e venerde'' (1980), "La locandiera" (1980), "Qua la mano" (1980), "Il bisbetico domato" (1980), "Innamorato pazzo" (1981), "Asso" (1981), ''Bingo Bongo'' (1982), ''Grand Hotel Excelsior'' (1982), ''Sing Sing'' (1983), "Segni particolari: bellissimo" (1983), "Lui e peggio di me" (1984), "Joan Lui" (1985), "Il burbero" (1987), ''Jackpot'' (1992), notează site-ul https://m.cinemagia.ro/.
La filmul "Yuppi du" (1974) a fost actor, producător şi regizor.
În octombrie 2016, Celentano şi Mina au revenit după 18 ani cu o nouă colaborare discografică - "Le migliori". Primul single lansat a fost "Amami amami". Acest proiect muzical s-a născut în primăvara anului 2015 şi a fost realizat în studioul GSU din Lugano (Elveţia) deţinut de Mina şi studioul lui Celentano, aflat în municipiul Galbiate, din nord-estul Italiei.
În 2020, 2021 şi 2022 au apărut albume din seria "Adriano Celentano Greatest Hits Collection", conform canalelor youtube Italia Music Song şi Musica Italiana. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu