logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dionisie Vitcu

Imagine din galeria Agerpres

Actorul Dionisie Vitcu s-a născut la 15 decembrie 1937, în localitatea Ibăneşti, Plasa Herţa, judeţul Dorohoi, în prezent judeţul Botoşani. În perioada 1959-1963 a fost student la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Constantin Moruzan, Ion Cojar, Radu Penciulescu.

În timpul facultăţii a jucat în piesele "Costache şi viaţa interioară" de Paul Everac - 1962, "O chestiune personală" de Alexandr Stein - 1963, "Trei gemeni veneţieni" de Aldo Matiuzzi Collalto - 1963.

 

 

 Dionisie Vitcu, 1992.

Foto: (c)  ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES 


A debutat pe scenă în 1963, în piesa "Noaptea e un sfetnic bun" de Al. Mirodan (regia Cornel Todea), la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat până în 1967, potrivit site-ului https://www.teatrulnationaliasi.ro/. Dintre piesele în care a apărut la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ amintim: "Deşteapta pământului; Academicianul" de Vintilă Ornaru, "Dracul uitat" de Jan Drda, "Noaptea e un sfetnic bun" de Alexandru Mirodan, "Mizerie şi nobleţe" de Eduardo Scarpetta, "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, "Omul cu mârţoaga" de G. Ciprian, "Farsa jupânului Pathelin" (autor francez anonim), "Poveşti şi amintiri", dramatizare de Eduard Covali, după Ion Creangă, "Trei generaţii" de Lucia Demetrius, "Nu sunt Turnul Eiffel" de Ecaterina Oproiu, "Sfântul Mitică Blajinu" de Aurel Baranga, "Căsnicie italiană" de Aldo Nicolaj, "Sosesc diseară" de Tudor Muşatescu, "Afară-i vopsit gardu, înăuntru-i leopardu" de Alecu Popovici, "Răzvan şi Vidra" de Bogdan Petriceicu Haşdeu, "Neîncredere în foişor" de Nelu Ionescu.

 


Începând cu 1 septembrie 1967, a devenit actor al Naţionalului ieşean până în anul 1992. Pe scena Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi a jucat în piese precum "Opinia publică" de Aurel Baranga, "Viaţa lui Galilei" de Bertolt Brecht, "Războiul vesel" de Carlo Goldoni, "Tartuffe" de Moliere, "Tango la Nisa" de Mircea Radu Iacoban, "Bolnavul închipuit" de Moliere, "Nevestele vesele din Windsor" de William Shakespeare, "Iaşii în carnaval" de Vasile Alecsandri, "Vânătoarea regală a soarelui" de Peter Shaffer, "Chiţimia" de Ion Băieşu, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Noaptea" de Mircea Radu Iacoban, "Însemnările unui nebun" de Nikolai Vasilievici Gogol, "Reduta" de Mircea Radu Iacoban, "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale, "Camera de alături" de Paul Everac, "Livada de vişini" de A. P. Cehov, "Copiii soarelui" de Maxim Gorki, "Hoţul de vulturi" de Dumitru Radu Popescu, "Chiriţa în provincie" de Vasile Alecsandri, "Marea Unire" de Mircea Filip, "Casa cu fantome" de Calderón de la Barca, "Povestea Unirii" de Tudor Şoimaru, "Omul cu mârţoaga" de Gheorghe Ciprian, "Arma secretă a lui Arhimede" de Dumitru Solomon, "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, "Cartea lui Ioviţă" de Paul Everac, "Avarul" de Moliere, "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, "Năpasta" de I. L. Caragiale, "Trandafirul tatuat" de Tennessee Williams, "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello, "Pălăria florentină" de Eugene Labiche.

 


Începând din 1991 a devenit cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Din filmografia actorului amintim: "Apoi s-a născut legenda", "Serenada pentru etajul XII", "Doctorul Poenaru", "Totul pentru fotbal", "Vis de ianuarie", "Mai presus de orice", "Mijlocaş la deschidere", "Bună seara, Irina", "Întoarce-te şi mai priveşte o dată", "Cucoana Chiriţa", "Pădurea de fagi", "Un bulgăre de humă", "Undeva în est", "Şi totul a fost nimic", "După dealuri", la care a colaborat cu regizorii Andrei Blaier, Dinu Tănase, Nicolae Opriţescu, Nicolae Mărgineanu, Tudor Mărăscu, Mircea Drăgan, Cristina Nichituş, Cristian Mungiu.

 


Actorul Dionisie Vitcu a avut numeroase roluri şi în teatrul de televiziune, şi în teatrul radiofonic.

 


Pentru prestaţia sa artistică a fost răsplătit cu multe premii, distincţii, burse: Medalia Meritul Cultural cl. I (1971), Ordinul Meritul Cultural cl. a IV-a (1974), Diploma Festivalului de Artă Iaşi (1975), Premiul de popularitate (Galaţi, 1982), Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin (Braşov, 1984), Premiul ATM (1986), Diploma "Convorbiri Literare" (1987), Premiul Revistei "Cronica" Iaşi (1991), Trofeul Dionysos - Gala UNITER cu studenţii Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi (1996), Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler (2002), Diploma de excelenţă a Universităţii de Arte "George Enescu" (2003), Diploma de onoare şi Medalia jubiliară 145 de ani de învăţământ artistic modern la Iaşi, acordată de Senatul Universităţii de Arte "George Enescu" (2005), Premiul anului 2005, pentru spontaneitatea hazului său popular plin de originalitate, acordat de Societatea umoristică "Păcală", revista "Harababura", Premiu la Salonul Internaţional de carte, Chişinău (aprilie 2007), Diplomă de excelenţă - Festivalul Naţional de Poezie "Nicolae Labiş"- Ediţie Jubiliară XL, Mălini, Suceava (2008), Premiul Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi pentru Creaţie, Cercetare şi Interpretare (2008), Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer acordat de Majestatea Sa Regele Mihai I (2013), Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii al Republicii Moldova - Zilele Creangă (2017), Premiul pentru întreaga activitate acordat de Senatul UNITER, în cadrul Galei UNITER (2017, Titlul de profesor emerit din partea Universităţii de Arte "George Enescu", Iaşi (2018), Diploma de excelenţă - "Iaşi, Oameni ai cetăţii - Teatru", Primăria Iaşi (2018), Premiul Primăriei Municipiului Iaşi (2019).

Este Societar al Teatrului Naţional Iaşi (prin ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2878 /08.12.2003), deţine Diploma de onoare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi este Membru de onoare al Cineaştilor din Republica Moldova, Diploma de Excelenţă pentru contribuţia adusă la promovarea culturii naţionale în domeniul teatrului.

Din 2004 este Doctor al Universităţii "Al. I. Cuza", în ştiinţe umaniste, calificativ "Magna cum laude" cu teza de doctorat "G. Ciprian - Dramaturg şi romancier între 'mister' şi 'absurd' " - conducător ştiinţific: prof. univ. dr. Liviu Leonte.

Este cetăţean de onoare al localităţilor Ibăneşti (judeţul Botoşani), Heleşteni (judeţul Iaşi), precum şi al municipiului Iaşi.

De asemenea, Dionisie Vitcu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, debutul său editorial fiind volumul "Actorul - Poezii" (2001). A publicat peste 12 volume de versuri, texte satirice, epigrame şi a avut colaborări la revistele "Dacia Literară", "Convorbiri Literare", "Poezia", "Cronica", "Candela Moldovei", "Cronica Veche" etc.

În perioada 1992-1996 a fost deputat în Parlamentul României, membru în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Este membru în Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare - comisia Ahitectură - Arte. La 8 mai 2017, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei UNITER, i-a fost acordat un premiu special pentru întreaga activitate, iar la 14 octombrie 2017, în cadrul evenimentului "Seara Valorilor", a primit distincţia de "Cetăţean de onoare al Iaşiului". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Actorul Dionisie Vitcu, la manifestarile prilejuite de Ziua Vasile Alecsandri, la casa memoriala din Mircesti, 2009.

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f