NATO2022Bucureşti/ Reuniuni ale miniştrilor de externe ai NATO: cronologie 2020-2022
6.jpg)
Reuniunea miniştrilor afacerilor externe a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) are loc la Bucureşti în zilele de 29 şi 30 noiembrie 2022, fiind prezidată de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
***
NATO s-a mai reunit la nivel de miniştri de externe ai Organizaţiei în perioada 2020-2022, într-o serie de sesiuni, abordând teme precum răspunsul Alianţei la pandemia de COVID-19, situaţia din Afganistan, iniţiativa NATO 2030, controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea, războiul din Ucraina etc. Reuniunile la nivel de miniştri de externe ai NATO (ministeriale de externe ale NATO) sunt, alături de reuniunile miniştrilor apărării ai NATO şi summit-urile NATO, sesiuni care au loc în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism politic decizional din cadrul NATO. În unele cazuri, miniştrii de externe şi cei apărării din NATO se reunesc în ministeriale comune, conform https://www.nato.int/.
* În zilele de 1-2 aprilie 2020, miniştrii de de externe ai NATO s-au reunit, prin videoconferinţă, având în centru discuţiilor răspunsul Alianţei la pandemia de COVID-19. În context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că forţele armate aliate răspund la pandemie, inclusiv prin ajutor cu spitale de campanie, transport de pacienţi, dezinfectare a spaţiilor publice şi securizarea punctelor de trecere a frontierei, conform https://www.nato.int/. Alte subiecte abordate au fost situaţia din Afganistan, parteneriatul cu Georgia şi Ucraina, procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, evoluţiile de securitate în spaţiul euro-atlantic, precum procesul de adaptare a NATO şi consolidarea rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii. Reuniunea a avut o semnificaţie politică specială şi din perspectiva faptului că a fost prima la care Republica Macedonia de Nord a participat formal ca stat aliat, numărul statelor membre NATO ajungând astfel la 30, conform mae.ro.
* NATO au avut o altă reuniune la nivel de miniştri de externe, online, în perioada 1-2 decembrie 2020, abordând raportul grupului de experţi externi cu privire la modul de adaptare a NATO (iniţiativa NATO 2030), îngrijorările privind încălcarea tratatelor de către Rusia, procesul de pace din Afganistan sau securitatea în regiunea Mării Negre, scrie site-ul NATO, https://www.nato.int/. Discuţiile în format aliat au debutat cu un schimb de opinii cu cei doi co-preşedinţi ai Grupului de experţi, pe tema procesului de reflecţie privind consolidarea dimensiunii politice a NATO. Aceştia au prezentat principalele concluzii ale raportului elaborat de către Grup, conform mandatului stabilit de şefii de stat şi de guvern la Summit-ul NATO de la Londra din decembrie 2019. Evidenţiind că Alianţa va avea un rol sporit într-un mediu de securitate în continuă schimbare, grupul de experţi a apreciat că este necesar ca NATO să se adapteze în permanenţă la cerinţele de securitate şi să îşi consolideze rolul de principal for politic pentru discutarea provocărilor strategice şi geopolitice care vizează comunitatea occidentală, notează mae.ro.
* Următoarea reuniune a NATO la nivel de miniştri de externe s-a desfăşurat în 23-24 martie 2021, la sediul NATO de la Bruxelles, unde s-a discutat despre Rusia, controlul armelor nucleare, iniţiativa NATO 2030, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii (incluzând misiunea NATO în Iraq), procesul de pace din Afganistan. Secretarul general al NATO a atras atenţia asupra relaţiei cu Rusia, despre care a spus că rămâne una foarte dificilă. Secretarul general al NATO a spus că aliaţii rămân ferm angajaţi în controlul armelor nucleare şi că salută recenta decizie de a extinde Noul Tratat START, în contextul în care "Rusia continuă să desfăşoare arme nucleare noi şi destabilizatoare". La reuniune, a participat şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
* La 14 aprilie 2021, a avut loc o reuniune extraordinară comună a NATO la nivel de miniştri de externe şi miniştri ai apărării, tot la sediul NATO de la Bruxelles. Au participat şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi secretarul SUA al apărării, Lloyd J. Austin. Miniştrii au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support din Afganistan şi retragerea forţelor aliate începând cu 1 mai 2021. "(...) recunoscând că nu există o soluţie militară la provocările cu care se confruntă Afganistanul, aliaţii au stabilit că vom începe retragerea forţelor Misiunii de Sprijin Resolut până la 1 mai. Această retragere va fi ordonată, coordonată şi deliberată. Plănuim ca retragerea tuturor forţelor SUA şi a Misiunii Resolute Support să fie finalizată în câteva luni. Orice atac al talibanilor asupra trupelor aliate în timpul acestei retrageri va fi întâmpinat cu un răspuns puternic", se arată în declaraţia de pe site-ul https://www.nato.int/. În cadrul reuniunii, s-a mai discutat, de asemenea, şi despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.
* La reuniunea comună a miniştrilor de externe şi cei ai apărării NATO din 1 iunie 2021, s-a pregătit Summitul NATO din 14 iunie. "Miniştrii au abordat o serie de probleme precum Afganistan, Belarus, Rusia şi China, dar şi necesitatea ca NATO să se adapteze la o nouă eră a concurenţei globale în creştere" (agenda NATO 2030), a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. Agenda NATO 2030 se referă la consolidarea rolului Alianţei în menţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli, despre care Jens Stoltenberg a spus că "este contestată de regimuri autoritare, precum Rusia şi China". Aceasta include consolidarea parteneriatelor existente şi construirea altora noi, inclusiv în Asia-Pacific, Africa şi America Latină, scrie site-ul https://www.nato.int/
* La 20 august 2021, miniştrii de externe din NATO s-au reunit din nou, într-o reuniune extraordinară, pentru a discuta situaţia din Afganistan în contextul în care occidentalii şi-au accelerat operaţiunile de evacuare de la Kabul. Videoconferinţa a fost destinată "menţinerii unei coordonări strânse şi discutării unei abordări comune privind Afganistanul" după preluarea puterii de către talibani, a precizat Jens Stoltenberg pe Twitter, la 18 august 2021. "Suntem uniţi în preocuparea noastră profundă cu privire la evenimentele grave din Afganistan şi solicităm încetarea imediată a violenţei. Ne exprimăm, de asemenea, îngrijorări profunde cu privire la rapoartele de încălcări grave ale drepturilor omului şi abuzuri în Afganistan. Ne afirmăm angajamentul faţă de declaraţia Consiliului de Securitate al ONU din 16 august şi solicităm aderarea la normele şi standardele internaţionale privind drepturile omului şi dreptul internaţional umanitar în toate circumstanţele", au afirmat miniştrii de externe ai NATO într-o declaraţie comună. După aproape două decenii, NATO şi-a încheiat, în vara anului 2021, operaţiunile militare în Afganistan şi şi-a retras cele mai multe trupe din ţară. Alianţa are însă în continuare o reprezentanţă diplomatică la Kabul şi funcţionează ca un forum pentru coordonarea măsurilor naţionale în Afganistan, precum evacuarea cetăţenilor (Reuters).
* Următoarea reuniune la nivel de miniştri de externe ai NATO a avut loc la Riga, în Letonia, în zilele de 30 noiembrie-1 decembrie 2021. În prima zi a reuniunii, a avut loc un schimb de opinii referitor la evoluţiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei, precum şi la problematica controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării. De asemenea, miniştrii aliaţi au abordat aspecte privind viitorul Concept Strategic al NATO. În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, la 1 decembrie 2021, lucrările au debutat cu participarea Georgiei şi Ucrainei. A urmat o sesiune în format aliat privind Afganistanul. Jens Stoltenberg a subliniat 5 elemente care ar trebui să fie în centrul următorului concept strategic: protejarea valorilor NATO, întărirea puterii militare a Alianţei, întărirea societăţilor din ţările membre NATO şi construirea NATO ca legătură instituţională între Europa şi America de Nord, notează site-ul https://www.nato.int/.
* La 7 ianuarie 2022, a avut loc reuniunea extraordinară a NATO la nivel de miniştri de externe, în cadrul căreia s-a discutat despre tensiunile legate de Ucraina şi despre securitatea în Europa, după prezentarea mai multor cereri de către Moscova. Occidentul acuza Moscova, la acea dată, de pregătirea unei agresiuni împotriva Ucrainei, ţinând cont de zecile de mii de soldaţi şi cantităţile semnificative de material şi echipamente militare desfăşurate la graniţa Rusiei cu Ucraina. (AFP). Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, la reuniune, că Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de riscul real de conflict în Ucraina prin continuarea consolidării militare a Rusiei la frontierele sale şi trebuie să se pregătească pentru un eşec al diplomaţiei (AFP).
* La 4 martie 2022, o nouă ministerială extraordinară a NATO la nivel de miniştri de externe a avut loc, la scurt timp de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Discuţiile s-au concentrat pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, impactul acestei crize asupra securităţii în Vecinătatea Estică a Alianţei, în special asupra regiunii Mării Negre, şi la nivel european şi euroatlantic, precum şi pe acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Secretarul general Jens Stoltenberg a reiterat, în context, că agresiunea Rusiei a creat "o nouă normalitate în securitatea europeană în care Rusia contestă deschis ordinea de securitate europeană şi foloseşte forţa pentru a-şi urmări obiectivele".
* Şi reuniunea miniştrilor de externe ai NATO din 6-7 aprilie 2022, desfăşurată în format fizic, a fost dedicată războiului din Ucraina. Secretarul general Jens Stoltenberg l-a întâmpinat (7 aprilie 2022) pe ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, la sediul NATO, înaintea reuniunii propriu-zise a miniştrilor de externe ai NATO. "Nu am văzut niciun indiciu că preşedintele Putin şi-a schimbat ambiţia de a controla întreaga Ucraină şi, de asemenea, de a rescrie ordinea internaţională, aşa că trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. (...) Trebuie să sprijinim Ucraina, să ne susţinem sancţiunile şi să ne consolidăm apărarea şi descurajarea", a precizat Jens Stoltenberg.
* Reuniunea NATO la nivel de miniştri de externe, din 15 mai 2022, care a avut loc la Berlin, în format informal, a adus pe ordinea de zi subiecte precum posibila cerere de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, precum şi reafirmarea sprijinului NATO pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei, conform https://www.nato.int/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
NATO2022Bucureşti/ Cronologia evenimentelor sub egida NATO în România
NATO2022Bucureşti/ Reuniunile NATO la nivel de miniştri de externe: informaţii generale
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.