logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Image

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Sunt localizate în zona de coastă a Provinciei Colon a statului Panama, în districtul Cristobal. Există diferite situri de fortificații în jurul Golfului Portobelo, denumite astfel: fortificațiile San Fernando; Fortul San Jeronimo; fortificațiile Santiago; vechea fortăreață Santiago; ruinele fortului Farnese; situl La Trinchera; Buenaventura; situl San Cristobal. La o distanță de 43 de km se află la gura de vărsare a râului Chagres castelul San Lorenzo, care are drept structură separată o parte componentă a acestor fortificații.

Primele planuri pentru consolidarea accesului în Golful Portobelo și pentru accesul în gura de vărsare a râului Chagres au fost pregătite în anul 1586 de Bautista Antonelli. Urmare a recomandărilor sale, construirea primelor fortificații la Portobelo au început în anii 1590. Ca un întreg, aceste structuri reuneau linia de apărare pentru protejarea portului Portobelo și gura de vărsare a râului Chagres, care erau terminale caraibiene ale rutei transcontinentale prin Istmul Panama.



Sistemul de apărare include fortificații în diferite stiluri, unele dintre acestea fiind foarte îndemânatic integrate în mediul natural ca parte a proiectului defensiv militar. Au fost de asemenea adaptate la nevoile sistemelor tehnologice de apărare pe durata a trei secole pentru protejarea resurselor trimise din America colonială în Spania după trecerea Istmului Panama.



În fazele incipiente ale construcțiilor fortificate, a prevalat stilul militar cu caracteristici medievale, în timp ce în secolul XVIII structurile au fost reconstruite în stilul neoclasic, care poate fi deslușit la forturile din Santiago, San Jeronimo și San Fernando, precum și de asemenea la San Lorenzo.



La nivel regional, aceste componente militare aparțin unui sistem defensiv mai amplu, incluzând Veracruz (Mexic), Cartagena (Columbia) și Havana (Cuba), pentru a proteja ruta comercială între Americi și Spania.



Portobelo, unde erau organizate faimoasele târguri de mărfuri, a fost unul dintre principalele porturi din Caraibe și a jucat un rol important de gestionare a comerțului imperial între Americi.



Situl ce reunește aceste fortificații este un element cheie pentru înțelegerea adaptării modelelor de construcții europene și a impactului lor asupra transformării noii lumi în perioada modernă. Proprietatea arată organizarea strategică a teritoriului și reprezintă un concept important de dezvoltare tehnologică și de apărare în special pentru intervalul de timp al secolelor XVII-XVIII.



Orașul San Felipe de Portobelo a fost înființat la 20 martie 1597, în calitate de terminal din Caraibe al rutei prin Istmul Panama, pentru a înlocui Nombre de Dios ca port de tranzit și transport intermediar. Necesitatea de a ușura calea de-a lungul Istmului în timpul sezonului ploios a implicat alegerea unei rute alternative. Calea Râul Chagres - Cruces, culoar deopotrivă maritim și terestru, a fost echivalentul Camino Real din Panama City la Portobelo, construit drept răspuns pentru un traseu mai facil pe durata sezonului ploios.



Portobelo este un exemplu remarcabil de oraș fortificat deschis, care a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. San Lorenzo a trecut prin același proces de renovări în timpul perioadei coloniale.

Aceste fortificații din Caraibe ale statului Panama - Portobelo-San Lorenzo, se numără printre cele mai reprezentative adaptări caracteristice ale arhitecturii militare spaniole la mediul din zonă și la clima tropicală.



În ce privește forma, designul, materialele și aranjarea, componentele sitului au rămas în mare parte neschimbate de-a lungul timpului, evidențiind esența sistemului fortificat și evoluția modelelor europene ale arhitecturii militare de la sfârșitul secolului XVI până în secolul XVIII în Americi.

Structurile militare și-au păstrat în mare parte forma originală, chiar dacă mare pare din finisajele arhitecturale, elementele decorative și unele secțiuni ale zidului au fost afectate ca urmare a degradării.



Gradul de vulnerabilitate la factorii de degradare a fost contracarat prin acțiuni susținute de conservare, fiind desfășurate în acord cu principiile și standardele științifice de conservare, potrivit https://whc.unesco.org.

Fortificațiile din Caraibe de la Portobelo-San Lorenzo sunt protejate de legislația din Panama a patrimoniului și de instrumentele legale specifice în vigoare pentru fiecare componentă de sit în parte. La rândul lor, vestigiile istorice subacvatice sunt protejate la nivel național de Legea 32/2003.

Începând din 1980, fortificațiile din Caraibe de la Portobelo-San Lorenzo din Panama fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org

Afisari: 222

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.