logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Image

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Sunt localizate în zona de coastă a Provinciei Colon a statului Panama, în districtul Cristobal. Există diferite situri de fortificații în jurul Golfului Portobelo, denumite astfel: fortificațiile San Fernando; Fortul San Jeronimo; fortificațiile Santiago; vechea fortăreață Santiago; ruinele fortului Farnese; situl La Trinchera; Buenaventura; situl San Cristobal. La o distanță de 43 de km se află la gura de vărsare a râului Chagres castelul San Lorenzo, care are drept structură separată o parte componentă a acestor fortificații.

Primele planuri pentru consolidarea accesului în Golful Portobelo și pentru accesul în gura de vărsare a râului Chagres au fost pregătite în anul 1586 de Bautista Antonelli. Urmare a recomandărilor sale, construirea primelor fortificații la Portobelo au început în anii 1590. Ca un întreg, aceste structuri reuneau linia de apărare pentru protejarea portului Portobelo și gura de vărsare a râului Chagres, care erau terminale caraibiene ale rutei transcontinentale prin Istmul Panama.



Sistemul de apărare include fortificații în diferite stiluri, unele dintre acestea fiind foarte îndemânatic integrate în mediul natural ca parte a proiectului defensiv militar. Au fost de asemenea adaptate la nevoile sistemelor tehnologice de apărare pe durata a trei secole pentru protejarea resurselor trimise din America colonială în Spania după trecerea Istmului Panama.



În fazele incipiente ale construcțiilor fortificate, a prevalat stilul militar cu caracteristici medievale, în timp ce în secolul XVIII structurile au fost reconstruite în stilul neoclasic, care poate fi deslușit la forturile din Santiago, San Jeronimo și San Fernando, precum și de asemenea la San Lorenzo.



La nivel regional, aceste componente militare aparțin unui sistem defensiv mai amplu, incluzând Veracruz (Mexic), Cartagena (Columbia) și Havana (Cuba), pentru a proteja ruta comercială între Americi și Spania.



Portobelo, unde erau organizate faimoasele târguri de mărfuri, a fost unul dintre principalele porturi din Caraibe și a jucat un rol important de gestionare a comerțului imperial între Americi.



Situl ce reunește aceste fortificații este un element cheie pentru înțelegerea adaptării modelelor de construcții europene și a impactului lor asupra transformării noii lumi în perioada modernă. Proprietatea arată organizarea strategică a teritoriului și reprezintă un concept important de dezvoltare tehnologică și de apărare în special pentru intervalul de timp al secolelor XVII-XVIII.



Orașul San Felipe de Portobelo a fost înființat la 20 martie 1597, în calitate de terminal din Caraibe al rutei prin Istmul Panama, pentru a înlocui Nombre de Dios ca port de tranzit și transport intermediar. Necesitatea de a ușura calea de-a lungul Istmului în timpul sezonului ploios a implicat alegerea unei rute alternative. Calea Râul Chagres - Cruces, culoar deopotrivă maritim și terestru, a fost echivalentul Camino Real din Panama City la Portobelo, construit drept răspuns pentru un traseu mai facil pe durata sezonului ploios.



Portobelo este un exemplu remarcabil de oraș fortificat deschis, care a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. San Lorenzo a trecut prin același proces de renovări în timpul perioadei coloniale.

Aceste fortificații din Caraibe ale statului Panama - Portobelo-San Lorenzo, se numără printre cele mai reprezentative adaptări caracteristice ale arhitecturii militare spaniole la mediul din zonă și la clima tropicală.



În ce privește forma, designul, materialele și aranjarea, componentele sitului au rămas în mare parte neschimbate de-a lungul timpului, evidențiind esența sistemului fortificat și evoluția modelelor europene ale arhitecturii militare de la sfârșitul secolului XVI până în secolul XVIII în Americi.

Structurile militare și-au păstrat în mare parte forma originală, chiar dacă mare pare din finisajele arhitecturale, elementele decorative și unele secțiuni ale zidului au fost afectate ca urmare a degradării.



Gradul de vulnerabilitate la factorii de degradare a fost contracarat prin acțiuni susținute de conservare, fiind desfășurate în acord cu principiile și standardele științifice de conservare, potrivit https://whc.unesco.org.

Fortificațiile din Caraibe de la Portobelo-San Lorenzo sunt protejate de legislația din Panama a patrimoniului și de instrumentele legale specifice în vigoare pentru fiecare componentă de sit în parte. La rândul lor, vestigiile istorice subacvatice sunt protejate la nivel național de Legea 32/2003.

Începând din 1980, fortificațiile din Caraibe de la Portobelo-San Lorenzo din Panama fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org

Afisari: 331

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu

Documentare 26-07-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie

Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 25-07-2025 16:08

Retrospectiva evenimentelor interne 21-25 iulie 2025

Vizita oficială a președintelui Nicușor Dan în Austria, vizita oficială la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, precum și cina de lucru a premierilor României și Ungariei la Palatul Victoria sunt câteva dintre cele mai relevante evenimente pentru actualitatea internă în intervalul 21-25 iulie 2025.

Documentare 25-07-2025 14:07

Săptămâna europeană 21-25 iulie 2025

Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei s-au întâlnit la Tokyo, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți. La Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune nivel înalt între Uniunea Europeană și China. Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și acțiunile de referință care vor fi implementate până în 2027 p

Documentare 25-07-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Între zilele de 25 și 27 iulie, se desfășoară Festivalul Sighișoara Medievală, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXX. Programul evenimentului include parade cu domnițe și cavaleri, spectacole interactive, muzică medievală, dansuri și ateliere pentru toate vârstele. Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști pr

Documentare 25-07-2025 09:00

Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală (25-27 iulie)

Între zilele de 25 și 27 iulie 2025, se derulează cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Programul include parade solemne de domnițe și cavaleri, dansuri exuberante, muzică medievală și concerte folk, potrivit primariasighisoara.ro. 'În Cetatea Sighișoarei, timp de t

Documentare 25-07-2025 08:30

25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pe