logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Image

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Sunt localizate în zona de coastă a Provinciei Colon a statului Panama, în districtul Cristobal. Există diferite situri de fortificații în jurul Golfului Portobelo, denumite astfel: fortificațiile San Fernando; Fortul San Jeronimo; fortificațiile Santiago; vechea fortăreață Santiago; ruinele fortului Farnese; situl La Trinchera; Buenaventura; situl San Cristobal. La o distanță de 43 de km se află la gura de vărsare a râului Chagres castelul San Lorenzo, care are drept structură separată o parte componentă a acestor fortificații.

Primele planuri pentru consolidarea accesului în Golful Portobelo și pentru accesul în gura de vărsare a râului Chagres au fost pregătite în anul 1586 de Bautista Antonelli. Urmare a recomandărilor sale, construirea primelor fortificații la Portobelo au început în anii 1590. Ca un întreg, aceste structuri reuneau linia de apărare pentru protejarea portului Portobelo și gura de vărsare a râului Chagres, care erau terminale caraibiene ale rutei transcontinentale prin Istmul Panama.



Sistemul de apărare include fortificații în diferite stiluri, unele dintre acestea fiind foarte îndemânatic integrate în mediul natural ca parte a proiectului defensiv militar. Au fost de asemenea adaptate la nevoile sistemelor tehnologice de apărare pe durata a trei secole pentru protejarea resurselor trimise din America colonială în Spania după trecerea Istmului Panama.



În fazele incipiente ale construcțiilor fortificate, a prevalat stilul militar cu caracteristici medievale, în timp ce în secolul XVIII structurile au fost reconstruite în stilul neoclasic, care poate fi deslușit la forturile din Santiago, San Jeronimo și San Fernando, precum și de asemenea la San Lorenzo.



La nivel regional, aceste componente militare aparțin unui sistem defensiv mai amplu, incluzând Veracruz (Mexic), Cartagena (Columbia) și Havana (Cuba), pentru a proteja ruta comercială între Americi și Spania.



Portobelo, unde erau organizate faimoasele târguri de mărfuri, a fost unul dintre principalele porturi din Caraibe și a jucat un rol important de gestionare a comerțului imperial între Americi.



Situl ce reunește aceste fortificații este un element cheie pentru înțelegerea adaptării modelelor de construcții europene și a impactului lor asupra transformării noii lumi în perioada modernă. Proprietatea arată organizarea strategică a teritoriului și reprezintă un concept important de dezvoltare tehnologică și de apărare în special pentru intervalul de timp al secolelor XVII-XVIII.



Orașul San Felipe de Portobelo a fost înființat la 20 martie 1597, în calitate de terminal din Caraibe al rutei prin Istmul Panama, pentru a înlocui Nombre de Dios ca port de tranzit și transport intermediar. Necesitatea de a ușura calea de-a lungul Istmului în timpul sezonului ploios a implicat alegerea unei rute alternative. Calea Râul Chagres - Cruces, culoar deopotrivă maritim și terestru, a fost echivalentul Camino Real din Panama City la Portobelo, construit drept răspuns pentru un traseu mai facil pe durata sezonului ploios.



Portobelo este un exemplu remarcabil de oraș fortificat deschis, care a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. San Lorenzo a trecut prin același proces de renovări în timpul perioadei coloniale.

Aceste fortificații din Caraibe ale statului Panama - Portobelo-San Lorenzo, se numără printre cele mai reprezentative adaptări caracteristice ale arhitecturii militare spaniole la mediul din zonă și la clima tropicală.



În ce privește forma, designul, materialele și aranjarea, componentele sitului au rămas în mare parte neschimbate de-a lungul timpului, evidențiind esența sistemului fortificat și evoluția modelelor europene ale arhitecturii militare de la sfârșitul secolului XVI până în secolul XVIII în Americi.

Structurile militare și-au păstrat în mare parte forma originală, chiar dacă mare pare din finisajele arhitecturale, elementele decorative și unele secțiuni ale zidului au fost afectate ca urmare a degradării.



Gradul de vulnerabilitate la factorii de degradare a fost contracarat prin acțiuni susținute de conservare, fiind desfășurate în acord cu principiile și standardele științifice de conservare, potrivit https://whc.unesco.org.

Fortificațiile din Caraibe de la Portobelo-San Lorenzo sunt protejate de legislația din Panama a patrimoniului și de instrumentele legale specifice în vigoare pentru fiecare componentă de sit în parte. La rândul lor, vestigiile istorice subacvatice sunt protejate la nivel național de Legea 32/2003.

Începând din 1980, fortificațiile din Caraibe de la Portobelo-San Lorenzo din Panama fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org

Afisari: 297

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc