PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
Prințul Henri și-a făcut studiile liceale în Luxemburg și în Franța, obținând diploma de bacalaureat în 1974. A urmat pregătirea militară în cadrul Academiei Regale Militare de la Sandhurst, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde a obținut, în 1975, rangul de ofițer. În 1989, a fost numit maior onorific al Regimentului Parașute (Regatul Unit). A călătorit mult în străinătate pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și educația, în special în Statele Unite și Japonia.
A absolvit, în 1980, Institutul de Înalte Studii Internaționale din Geneva, cu o diplomă de licență în științe politice. Aici a cunoscut-o pe viitoarea sa soție Maria Teresa Mestre, anunțul logodnei fiind făcut la 7 noiembrie 1980. Născută la Havana, la 22 martie 1956, într-o familie de origine spaniolă, părăsește Cuba, în 1960, cu destinația New York. A studiat la Școala Franceză din New York. În iunie 1965, familia Mestre ajunge în Spania, apoi se mută la Geneva, în Elveția. Maria Teresa și-a continuat studiile la Institutul Marie-José din Gstaad, apoi la internatul Marie-Thérese din Geneva, unde a luat bacalaureatul francez în iunie 1975. Între timp, a obținut cetățenia elvețiană. A obținut, în 1980, o licență în științe politice în cadrul Institutului de Înalte Studii Internaționale.
Ceremonia de nuntă a avut loc 14 februarie 1981, în Catedrala Notre-Dame din Luxemburg. Cuplul regal are cinci copii: prințul Guillaume, viitorul Mare Duce de Luxemburg (n. 1981); prințul Félix (n. 1984), prințul Louis (n. 1986), prințesa Alexandra (n. 1991) și prințul Sébastien (n. 1992). Prințul Guillaume este căsătorit cu contesa Stephanie de Lannoy din 2012 și au doi copii: prințul Charles (n. 2020) și prințul Francois (n. 2023).
În calitate de prinț moștenitor, prințul Henri a fost membru din oficiu al Consiliului de Stat din 1980 până în 1998, ceea ce i-a oferit o perspectivă asupra procedurilor legislative și instituționale și a funcționării țării.
A fost președinte de onoare al Comitetului pentru Dezvoltare Economică (1978-2000) și a prezidat numeroase misiuni comerciale și economice internaționale pentru a promova imaginea Marelui Ducat. Implicarea sa personală în aceste misiuni a facilitat accesul pe noi piețe comerciale și a contribuit la atragerea investițiilor în Luxemburg. Fiul său, prințul Guillaume, a preluat acest rol oficial în 2000. Cu toate acestea, Marele Duce continuă să-și promoveze țara, în special prin vizite de stat.
La 4 martie 1998, a fost numit locotenent-reprezentant al Alteței sale Regale Marele Duce Jean, în conformitate cu prevederile Articolului nr. 42 din Constituție. Această numire constă în delegarea unor puteri constituționale către moștenitorul din familia de Nassau (dinastia luxemburgheză, fondată în 1890 de Marele Duce Adolphe de Nassau), în vederea unei schimbări a suveranului. În 2010, Marele Duce Henri a decis să modifice Pactul de familie al Casei de Nassau pentru a introduce primogenitura absolută, asigurând astfel egalitatea între bărbați și femei pentru succesiunea la tron, se arată pe site-ul oficial, https://monarchie.lu/.
Mare Duce Jean, în vârstă de 79 de ani, a abdicat la 7 octombrie 2000, după 35 de ani de domnie, prințul Henri devenind Mare Duce al Luxemburgului. Ceremonia de inaugurare a avut loc la Camera Deputaților, unde Marele Duce Henri a jurat să 'se supună Constituției și legilor Marelui Ducat al Luxemburgului, să mențină independența națională și integritatea teritoriului, precum și libertățile publice și individuale', așa cum este prevăzut în Articolul 5 din Constituție. Primele vizite de stat ale Marelui Duce și ale Marii Ducese au fost în Franța (9-10 octombrie 2000) și în Germania (11-12 octombrie 2000), subliniind legăturile vitale și strânse ce există între aceste state. Cuplul regal a vizitat, între aprilie 2001 și iunie 2002, cele 12 cantoane ale Luxemburgului.
Rolul Alteței Sale Regale în formarea Guvernului este definit de Constituție. După desfășurarea alegerilor legislative și conform procedurilor obișnuite, Marele Duce alege prim-ministrul, care urmărește să formeze un guvern care să asigure o majoritate parlamentară.
Ca șef al statului, Marele Duce primește frecvent membri ai Guvernului pentru a primi informații despre starea națiunii. Ambasadorii străini îi prezintă scrisorile de acreditare și beneficiază de audiențe. El menține un contact regulat cu toți actorii majori ai societății, fie ei din sectoarele politic, economic, social, științific, cultural sau sportiv. Vizitează instituții, asociații și expoziții. De asemenea, participă la concerte, sesiuni academice și evenimente sportive. Prin vizite regulate la companii, ocazional însoțit de prințul moștenitor, Marele Duce rămâne informat despre economia națională. În timpul numeroaselor sale vizite în sectorul social, umanitar și de sănătate publică, Marea Ducesă i se alătură frecvent, în special în timpul vizitelor la spitale și aziluri de bătrâni.
Vizitele de stat și oficiale sunt unele dintre cele mai vizibile aspecte ale rolului reprezentativ al Marelui Duce în calitate de șef al statului. Ele oferă o oportunitate valoroasă de a stabili sau de a consolida relațiile țării cu alte națiuni. Marea Ducesă Maria Teresa îl sprijină pe Marele Duce Henri în îndeplinirea îndatoririlor sale, nu numai în activitățile oficiale, ci și în cele zilnice. Marea Ducesă a fost numită, în 1997, Ambasadoare a Bunăvoinței pentru UNESCO pentru lupta împotriva sărăciei, educația fetelor tinere și promovarea microcreditului, iar în 2007, a devenit Avocat Eminent pentru copii al UNICEF pentru acțiunea ei în favoarea copiilor orfani din cauza SIDA și a 'copiilor soldați', potrivit https://monarchie.lu/.
Marele Duce Henri este patronul multor asociații, care lucrează în domeniile cultural, sportiv, științific, de mediu și social. Este membru al Consiliului de Administrație al Fundației 'Marele Duce și Marea Ducesă', prezidată de Marea Ducesă Maria Teresa, sprijină persoanele vulnerabile și pe cele cu nevoi speciale și lucrează pentru integrarea acestora în societatea luxemburgheză. De asemenea, sprijină proiecte în Africa și Asia. Altețele lor regale și-au acordat înaltul lor patronaj mai multor asociații din Luxemburg. Membrii Familiei Marelui Ducal își pot acorda și Înaltul Patronaj unor evenimente specifice.
La nivel internațional, Marele Duce Henri este președinte al Galapagos Darwin Trust Luxembourg și membru de onoare al Adunării Generale a Fundației 'Charles Darwin'. Este, de asemenea, membru al Fundației Mentor, înființată de regina Silvia a Suediei și aflată sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce are ca obiectiv împiedicarea adolescenților să consume droguri.
Marele Duce Henri s-a alăturat, încă din 1998, Comitetului Olimpic Internațional (CIO), participând, uneori, și la reuniunile organizației. Este membru al Comisiei de Solidaritate Olimpică (din 1999). Marele Duce Henri a participat la aproape toate Jocurile Olimpice de vară și de iarnă pentru a-i sprijini pe sportivii din Luxemburg.
La 23 iunie 2024, Marele Duce de Luxemburg Henri a anunțat, într-un discurs public, că va începe transferul puterilor sale constituționale către fiul său Guillaume, în luna octombrie, un pas decisiv care deschide calea către abdicarea monarhului, informează AFP. Prințul Guillaume, născut în 1981, este căsătorit cu contesa Stephanie de Lannoy din 2012 și au doi copii: prințul Charles (n. 2020) și prințul Francois (n. 2023). AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.monarchie.lu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie
Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un