logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Image

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Prințul Henri și-a făcut studiile liceale în Luxemburg și în Franța, obținând diploma de bacalaureat în 1974. A urmat pregătirea militară în cadrul Academiei Regale Militare de la Sandhurst, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde a obținut, în 1975, rangul de ofițer. În 1989, a fost numit maior onorific al Regimentului Parașute (Regatul Unit). A călătorit mult în străinătate pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și educația, în special în Statele Unite și Japonia.



A absolvit, în 1980, Institutul de Înalte Studii Internaționale din Geneva, cu o diplomă de licență în științe politice. Aici a cunoscut-o pe viitoarea sa soție Maria Teresa Mestre, anunțul logodnei fiind făcut la 7 noiembrie 1980. Născută la Havana, la 22 martie 1956, într-o familie de origine spaniolă, părăsește Cuba, în 1960, cu destinația New York. A studiat la Școala Franceză din New York. În iunie 1965, familia Mestre ajunge în Spania, apoi se mută la Geneva, în Elveția. Maria Teresa și-a continuat studiile la Institutul Marie-José din Gstaad, apoi la internatul Marie-Thérese din Geneva, unde a luat bacalaureatul francez în iunie 1975. Între timp, a obținut cetățenia elvețiană. A obținut, în 1980, o licență în științe politice în cadrul Institutului de Înalte Studii Internaționale.

Ceremonia de nuntă a avut loc 14 februarie 1981, în Catedrala Notre-Dame din Luxemburg. Cuplul regal are cinci copii: prințul Guillaume, viitorul Mare Duce de Luxemburg (n. 1981); prințul Félix (n. 1984), prințul Louis (n. 1986), prințesa Alexandra (n. 1991) și prințul Sébastien (n. 1992). Prințul Guillaume este căsătorit cu contesa Stephanie de Lannoy din 2012 și au doi copii: prințul Charles (n. 2020) și prințul Francois (n. 2023).



În calitate de prinț moștenitor, prințul Henri a fost membru din oficiu al Consiliului de Stat din 1980 până în 1998, ceea ce i-a oferit o perspectivă asupra procedurilor legislative și instituționale și a funcționării țării.


A fost președinte de onoare al Comitetului pentru Dezvoltare Economică (1978-2000) și a prezidat numeroase misiuni comerciale și economice internaționale pentru a promova imaginea Marelui Ducat. Implicarea sa personală în aceste misiuni a facilitat accesul pe noi piețe comerciale și a contribuit la atragerea investițiilor în Luxemburg. Fiul său, prințul Guillaume, a preluat acest rol oficial în 2000. Cu toate acestea, Marele Duce continuă să-și promoveze țara, în special prin vizite de stat.

La 4 martie 1998, a fost numit locotenent-reprezentant al Alteței sale Regale Marele Duce Jean, în conformitate cu prevederile Articolului nr. 42 din Constituție. Această numire constă în delegarea unor puteri constituționale către moștenitorul din familia de Nassau (dinastia luxemburgheză, fondată în 1890 de Marele Duce Adolphe de Nassau), în vederea unei schimbări a suveranului. În 2010, Marele Duce Henri a decis să modifice Pactul de familie al Casei de Nassau pentru a introduce primogenitura absolută, asigurând astfel egalitatea între bărbați și femei pentru succesiunea la tron, se arată pe site-ul oficial, https://monarchie.lu/.



Mare Duce Jean, în vârstă de 79 de ani, a abdicat la 7 octombrie 2000, după 35 de ani de domnie, prințul Henri devenind Mare Duce al Luxemburgului. Ceremonia de inaugurare a avut loc la Camera Deputaților, unde Marele Duce Henri a jurat să 'se supună Constituției și legilor Marelui Ducat al Luxemburgului, să mențină independența națională și integritatea teritoriului, precum și libertățile publice și individuale', așa cum este prevăzut în Articolul 5 din Constituție. Primele vizite de stat ale Marelui Duce și ale Marii Ducese au fost în Franța (9-10 octombrie 2000) și în Germania (11-12 octombrie 2000), subliniind legăturile vitale și strânse ce există între aceste state. Cuplul regal a vizitat, între aprilie 2001 și iunie 2002, cele 12 cantoane ale Luxemburgului.


Rolul Alteței Sale Regale în formarea Guvernului este definit de Constituție. După desfășurarea alegerilor legislative și conform procedurilor obișnuite, Marele Duce alege prim-ministrul, care urmărește să formeze un guvern care să asigure o majoritate parlamentară.

Ca șef al statului, Marele Duce primește frecvent membri ai Guvernului pentru a primi informații despre starea națiunii. Ambasadorii străini îi prezintă scrisorile de acreditare și beneficiază de audiențe. El menține un contact regulat cu toți actorii majori ai societății, fie ei din sectoarele politic, economic, social, științific, cultural sau sportiv. Vizitează instituții, asociații și expoziții. De asemenea, participă la concerte, sesiuni academice și evenimente sportive. Prin vizite regulate la companii, ocazional însoțit de prințul moștenitor, Marele Duce rămâne informat despre economia națională. În timpul numeroaselor sale vizite în sectorul social, umanitar și de sănătate publică, Marea Ducesă i se alătură frecvent, în special în timpul vizitelor la spitale și aziluri de bătrâni.

Vizitele de stat și oficiale sunt unele dintre cele mai vizibile aspecte ale rolului reprezentativ al Marelui Duce în calitate de șef al statului. Ele oferă o oportunitate valoroasă de a stabili sau de a consolida relațiile țării cu alte națiuni. Marea Ducesă Maria Teresa îl sprijină pe Marele Duce Henri în îndeplinirea îndatoririlor sale, nu numai în activitățile oficiale, ci și în cele zilnice. Marea Ducesă a fost numită, în 1997, Ambasadoare a Bunăvoinței pentru UNESCO pentru lupta împotriva sărăciei, educația fetelor tinere și promovarea microcreditului, iar în 2007, a devenit Avocat Eminent pentru copii al UNICEF pentru acțiunea ei în favoarea copiilor orfani din cauza SIDA și a 'copiilor soldați', potrivit https://monarchie.lu/.



Marele Duce Henri este patronul multor asociații, care lucrează în domeniile cultural, sportiv, științific, de mediu și social. Este membru al Consiliului de Administrație al Fundației 'Marele Duce și Marea Ducesă', prezidată de Marea Ducesă Maria Teresa, sprijină persoanele vulnerabile și pe cele cu nevoi speciale și lucrează pentru integrarea acestora în societatea luxemburgheză. De asemenea, sprijină proiecte în Africa și Asia. Altețele lor regale și-au acordat înaltul lor patronaj mai multor asociații din Luxemburg. Membrii Familiei Marelui Ducal își pot acorda și Înaltul Patronaj unor evenimente specifice.

La nivel internațional, Marele Duce Henri este președinte al Galapagos Darwin Trust Luxembourg și membru de onoare al Adunării Generale a Fundației 'Charles Darwin'. Este, de asemenea, membru al Fundației Mentor, înființată de regina Silvia a Suediei și aflată sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce are ca obiectiv împiedicarea adolescenților să consume droguri.

Marele Duce Henri s-a alăturat, încă din 1998, Comitetului Olimpic Internațional (CIO), participând, uneori, și la reuniunile organizației. Este membru al Comisiei de Solidaritate Olimpică (din 1999). Marele Duce Henri a participat la aproape toate Jocurile Olimpice de vară și de iarnă pentru a-i sprijini pe sportivii din Luxemburg.

La 23 iunie 2024, Marele Duce de Luxemburg Henri a anunțat, într-un discurs public, că va începe transferul puterilor sale constituționale către fiul său Guillaume, în luna octombrie, un pas decisiv care deschide calea către abdicarea monarhului, informează AFP. Prințul Guillaume, născut în 1981, este căsătorit cu contesa Stephanie de Lannoy din 2012 și au doi copii: prințul Charles (n. 2020) și prințul Francois (n. 2023). AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.monarchie.lu

Afisari: 346

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/