O PERSONALITATE PE ZI: Medicul Constantin Ionescu-Tîrgovişte

Medicul Constantin Ionescu-Tîrgovişte, membru titular al Academiei Române, preşedintele Asociaţiei Medicale Române, s-a născut la 11 noiembrie 1937, la Târgovişte. Este absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1963), iar în 1971 a obţinut titlul de doctor în medicină.
A fost extern (1963), intern (1965), medic secundar (1963-1966), medic specialist (1967-1971), apoi medic primar în medicină internă (din 1972). Desfăşoară o intensă activitate didactică, ca lector (1976-1994), conferenţiar (1994-1999), apoi, din 1999, profesor la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).
Constantin Ionescu-Targoviste, autorul volumului "Diabetul in Romania", 2001.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/Arhiva istorică AGERPRES
A fost directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ''Prof. dr. N. C. Paulescu'' din Bucureşti (1997-2006). Din 2006 devine şeful Clinicii de Diabet şi şeful Catedrei de Diabet, potrivit CV-ului de pe site-ul https://umfcd.ro.
Pe parcursul deceniilor de activitate ştiinţifică şi spitalicească desfăşurată a adus contribuţii importante la ridicarea nivelului asistenţei bolilor de nutriţie din România: a organizat Secţia de Urgenţe Metabolice Diabetice din cadrul Institutului ''Prof. dr. N. C. Paulescu'', a înfiinţat un laborator de cercetări genetice diabetologice şi un laborator de explorări neurofiziologice, a dezvoltat numeroase colaborări internaţionale în domeniul diabetologiei.
Prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice 'Nicolae Paulescu', la conferinta 'Reglarea functiei pancreatice si a dezvoltarii neurale de catre gena Alx3', sustinuta de dr. Mario Vallejo, profesor cercetator la Institutul de Cercetari in Biomedicina 'Alberto Sols' din Madrid, 2009.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/AGERPRES FOTO
Prof. Constantin Ionescu-Tîrgovişte are activităţi de cercetare ştiinţifică în domeniile: diabetologie (urgenţele metabolice, epidemiologice, etiopatogenice, genetică), neuropatie diabetică, nutriţie, hipoglicemii, electrofiziologie, se menţionează în CV-ul de pe site-ul https://umfcd.ro. Este autorul a cinci invenţii patentate, dintre care amintim: Fitodiab (produs antidiabetic), Fitolip (produs hipolipemiant) şi Neuromion, produs fitoterapeutic pentru tratamentul neuropatiei diabetice.
Rezultatele cercetărilor sale ştiinţifice se regăsesc în sute de lucrări de specialitate, apărute în ţară şi în străinătate, dintre care menţionăm: ''Hipertensiunea de origine renală'' (1974), ''Stările hiperosmolare'' (1974), ''Echilibrul acido-bazic'' (1978), ''Bazele biochimice ale nutriţiei'' (1985), ''Hipoglicemiile'' (1990), ''Teoria şi practica acupuncturii moderne'' (1992), ''Insulina, descoperirea medicală a secolului aparţine românului N. C. Paulescu'' (1996), ''Re-Discovery of Insulin'' (1996), ''Diabetologia modernă'' (1997), "Sindromul metabolic în cardiologie" (1998), ''Diabetul în România'' (2001), ''Istoria Neuropatiei Diabetice în România'' (2013) ş.a.
Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Diabet, la conferinta de presa organizata de compania Novo Nordisk si Societatea Română de Diabet cu ocazia Zilei Internationale a Diabetului, 2008.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
A fost expert OMS în probleme de diabetologie (1992-1995), precum şi expert al Comunităţii Europene (1990) în domeniul cercetării ştiinţifice medicale.
Prof. Constantin Ionescu-Tîrgovişte este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (din 1993), membru al Asociaţiei Diabetologice a ţărilor francofone (1987), membru al Asociaţiei Medicale Române (din 1990), membru al Societăţii Române de Ateroscleroză (din 1997), membru al Societăţii Române de Obezitate (din 1992), al grupului NEURODIAB (din 1990), al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (din 1991), al Societăţii Internaţionale pentru Studiul Durerii (1989), al Federaţiei Internaţionale de Diabet (din 1982), al Grupului de Educaţie a Diabetului (din 1982) ş.a.
A fost preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (2001-2003), iar începând din 2005 este preşedintele Asociaţiei Medicale Române. Este membru în consiliile editoriale ale unor publicaţii de profil din ţară şi din străinătate.
Membru corespondent al Academiei Române începând din 2003, a devenit în 2015 membru titular al acestui înalt for ştiinţific şi cultural. Este membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Chişinău, Republica Moldova (din 2000), membru al Academiei de Ştiinţe din New York (din 1994), membru de onoare al Societăţii Internaţionale de Medicină Psihosomatică (din 1984), membru de onoare al Societăţii Italiene de Acupunctură (din 1976), membru de Onoare al Societăţii Antonio Maria Vasalva din Florenţa, Italia (din 1972), potrivit https://umfcd.ro.
A primit în 1992 Premiul Parhon al Academiei de Ştiinţe Medicale, iar în 1995 i-a fost decernată prima medalie ''N. C. Paulescu'', conferită pentru contribuţia adusă diabetologiei române.
În decembrie 2017 i-a fost conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru întreaga carieră academică, reprezentând excelenţa medicală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)