logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Coroana de foc'' (1990)

Image

Filmul de aventuri "Coroana de foc", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Francisc Munteanu, a avut premiera în 1990.

"Imediat după descălecarea Ţării Româneşti, într-un Ev Mediu zbuciumat, o Coroană, ce poate fi privită drept echivalentul autohton al legendarului Graal, îşi aşteaptă Cavalerii să o descopere. Filmul prezintă, într-o abundenţă de metafore, avatarurile acestor aventurieri.", scrie site-ul cinemagia.ro, în prezentarea filmului.

 



Referindu-se la film, regizorul Sergiu Nicolaescu declara: "În copilărie avusesem povestea mea preferată - 'Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte'. Apoi văzusem un film italian - 'Coroana de oţel' cu Massimo Girotti... Ţin minte şi acum... la cinematograful 'Apollo' din Timişoara. Subiectul, o legendă din Evul Mediu, mă impresionase. Ca regizor realizasem şi eu o legendă - 'Nemuritorii'. După 'Mircea', terminat în vara lui '89, pe care cenzura, Ceauşescu personal, îl interziseseră, m-am gândit la un nou film. De ce n-aş mai face o legendă? Aveam şi argumente: costumele, decorurile şi locurile de filmare. Am scris scenariul şi l-am filmat în vara aceluiaşi '89. (...) 'Coroana de foc' e o poveste pentru orice vârstă, un film frumos.", potrivit site-ului amintit.

 



Subiectul filmului prezintă legenda Coroanei aflate într-un sanctuar de origine dacică, păzit de "Timp", Coroana aşteptându-l pe cavalerul care o merită, alături de o spadă destinată exclusiv apărării ţării. Pentru a nu fărâmiţa statul, stăpânul unei cetăţi fortificate cere uciderea unuia dintre cei doi fii gemeni pe care îi născuse regina. Copilul este salvat de cel care trebuia să-l ucidă şi este crescut şi educat de acesta. La maturitate, fiul alungat revine pentru a-şi cere drepturile asupra coroanei, menţionează site-ul cinemaraton.ro.

Criticul de film Roxana Pană scria, într-o cronică publicată în cotidianul "România liberă" din 1 iunie 1990, că regizorul Sergiu Nicolaescu "şi-a definit genul specific, domeniul electiv, unde îşi poate da întreaga măsură, iar acest 'Coroana de foc' îl exprimă poate cel mai exact".

 



"Brodând liber, cu maximă dezinvoltură, pe canavaua unei culori 'de epocă' (şi aceasta foarte laxă, înglobând cam 200 de ani) povestea senzaţională - cu substituiri de gemeni, asedii de cetate, cruciade, turniruri, bătălii sângeroase, aventuri galante, intrigi, răsturnări de situaţii, picanterii - este un pretext pentru a etala spectacolul cinematografic de tipul foiletonului popular, exaltând virtuţile cavalerului războinic: curajul, forţa, spiritul justiţiar. (...) 'Coroana de foc' are meritul de a se constitui într-un prototip. Regizorul, care şi-a adjudecat nu puţine priorităţi în cinematografia naţională (experimente în filmul documentar, primele superproducţii, prima şcoală de cascadorie ş.a.), anunţă de această dată o direcţie ce s-ar putea să câştige teren în viitorul apropiat: spectacolul comercial de mare audienţă la public. (...) Acestea fiind spuse, ce-i mai rămâne criticului confruntat cu succesul de public? (...) Să consemneze adecvarea prestărilor actoriceşti la registrul propus de scenaristul Francisc Munteanu (pregnanţă având, în afara regizorului interpret, Vladimir Găitan, George Alexandru, Simona Şomăcescu, Ştefan Velniciuc), precum şi strădania cascadorilor, a întregii echipe. (...) Figura cavalerului fără prihană şi reproş, interpretat de Sergiu Nicolaescu, în costum de piele, profilat pe vârful Bucegilor cu sabia în mână, stârneşte aplauze. Ca şi replici de tipul 'Morţii nu vorbesc'. ", notează Roxana Pană, potrivit site-ului aarc.ro.

O altă cronică de film, scrisă de Mircea Alexandrescu şi publicată în revista "Noul Cinema" nr. 6/1990, notează că "legenda este o sursă predilectă pentru filmul destinat marelui public şi, în acelaşi timp, ea poate deveni pentru artist terenul fecund al fanteziei, al inventivităţii şi chiar al diversificării modalităţilor lui de exprimare".

 



"Pe de altă parte, se săvârşeşte frecvent confuzia între legendă şi istorie. (...) Ce urmăreşte povestea legendară? Obţinerea unui cu totul alt plan decât cel pe care l-ar invoca rigoarea documentar-istorică, pledoaria din legendă fiind pusă în serviciul unui sentiment (uneori), cel al unei idei morale (alteori), ilustrarea unui simbol cu funcţie etică etc. (...) Dacă ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu nu este privit în ceea ce este el realmente - adică o legendă care vorbeşte deloc pedant, ci pe aripa unui eroism fantast despre sentimentul onoarei - ci se încearcă o situare a lui într-un cadru strict istoric şi concret din punct de vedere faptic, se săvârşeşte, cred, o dublă eroare şi se face un dublu deserviciu: filmului ca artă populară i se obturează dreptul la fantezie, iar istoriei i s-ar destina să fie doar o ilustrare strict realistă (ca şi când trecutul ar fi lăsat moştenire un fel de caiete pline de canoane ale realităţii lui).", menţionează cronica filmului.

În opinia lui Mircea Alexandrescu, această "legendă în imagini", arată că "într-un Ev Mediu care, în întreaga Europă stătea sub semnul durităţii, al luptei, al căutării unei ieşiri spre o altă aşezare a lumii", "cârmuitorii aveau să statornicească adevărate coduri ale onoarei (cavalerul cel viteaz este în fapt un maestru al luptei, dar şi un modelator de conştiinţă şi destoinicie), ale civismului care, toate la un loc, erau destinate să stimuleze bravura".

 



"Filmul 'Coroana de foc" (scenariul îi aparţine lui Francisc Munteanu, după o idee a lui Sergiu Nicolaescu) îşi plasează desfăşurarea nu într-un cadru - document ci, mai ales, într-o atmosferă, consemnată şi ea de cronici, care a generat legendarul tocmai ca o necesitate de a potenţa realul, de a înflăcăra zelul combativ şi, nu în ultimă instanţă, de a asigura supravieţuirea în faţa tăvălugului istoriei. Regizorul Sergiu Nicolaescu are o predilecţie pentru această atmosferă, în care totul a ajuns la limită, energiile sunt sub presiune, în care instinctele iau adesea locul raţiunii, pasiunile se înfierbântă, iar cavalerismului luptătorului nu-i mai rămâne decât argumentul spadei. Această atmosferă de urgenţă şi violenţă este intersectată de secvenţe în care apar sentimentele omeneşti dintotdeauna: dragostea, prietenia, reveria... (...) Alternanţa duritate - duioşie - omenie imprimă acestei povestiri un ritm nervos, sacadat, ritmul filmului de acţiune în care Sergiu Nicolaescu se simte la largul lui. (...) Cu filmul 'Coroana de foc', realizatorul Sergiu Nicolaescu îşi demonstrează încă o dată profesionalismul ca şi temperamentul de cineast al acţiunii dezlănţuite, adăugând totodată pe panoplia creaţiei lui de interpret încă un erou cu spada în mînă, un erou intrat în legendă, de pe meterezele unei cetăţi asaltate de neliniştea unor vremuri. George Alexandru îi merge pe urme, cu convingere şi maturitate actoricească. (...) Vladimir Găitan şi Ştefan Velniciuc impun la rândul lor nişte tipuri aspre şi vitale din acea galerie de oameni ai cetăţii medievale.", mai notează cronica publicată de site-ul aarc.ro.

Din distribuţia filmului, pe lângă Sergiu Nicolaescu, George Alexandru, Vadimir Găitan, Ştefan Velniciuc - deja amintiţi în cronicile filmului, mai fac parte: Virgil Flonda, Ion Riţiu, Simona Şomăcescu, Cornelia Pavlovici, Roxana Guttman, Manuela Hărăbor, Ion Marinescu, Corneliu Gîrbea, Ion Colan, Vlad Nemeş, Aurelian Georgescu, Paul Fister, Constantin Păun, Viorel Plăviţiu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)