logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

27 octombrie - Ziua mondială a patrimoniului audiovizual (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

În fiecare an, la data de 27 octombrie este marcată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual, o iniţiativă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Cu acest prilej, UNESCO reaminteşte faptul că o bună parte din arhivele istorice sunt în pericol iminent de deteriorare şi dispariţie. Lucru cu atât mai grav cu cât un procent semnificativ al acestora este direct legat de istoria naţiunilor, comunităţilor, relevanţa mediilor de stocare a informaţiilor istorice ajungând până la nivel direct personal. Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale a patrimoniului audiovizual sunt aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale, asigurarea accesului universal la patrimoniul audiovizual, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, recunoaşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

 

 

Vernisajul expoziţiei 'Oradea - fotografii memorabile din arhiva AGERPRES', la Oradea.

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO 


În anul 2022, ediţia Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual este marcată împreună cu aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Programului Memoria Lumii ("Memory of the World Programme"), de asemenea, o iniţiativă a UNESCO. Scopurile iniţiale ale acestui program au fost de a conserva patrimoniul documentar al umanităţii şi de a permite accesul gratuit la importante documente istorice, potrivit unesco.org. Printre acestea se numără colecţii de carte, manuscrise, partituri muzicale, imagini, fotografii, documente audio şi video cu relevanţă pentru "memoria colectivă a oamenilor din diferite ţări ale lumii".

Progresiv, de-a lungul celor 30 de ani de existenţă, Memoria Lumii şi-a extins domeniul, cuprinzând nu numai conservarea, dar şi identificarea, cercetarea şi promovarea patrimoniului documentar, arată cnr-unesco.ro. În înţelesul Programului Memoria Lumii, un document poate fi analog sau digital, conţinutul acestuia putând fi compus din sisteme de semne (texte), din imagini fixe sau în mişcare sau din sunete. Pe lângă conţinut, se acordă atenţie şi suportului pe care este înscris acesta, care poate avea o relevanţă tehnică sau estetică deosebită.

 

 

Expoziţie de fotografie de arhivă dedicată modei anilor 50, 60, 70, 80 şi 90, organizată de Agenţia Natională de Presă AGERPRES, în cadrul evenimentului Romanian Fashion Philosophy.

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


În luna mai 2022, Secretarul General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, a emis decizia de constituire a Comitetului Naţional Memoria Lumii, organism independent ce reuneşte experţi din cadrul instituţiilor care gestionează patrimoniul documentar în România. Principalele atribuţii ale Comitetului Naţional Memoria Lumii sunt coordonarea înscrierilor elementelor de patrimoniu documentar în registrul internaţional şi în cel naţional. De asemenea, acest comitet are rolul de a gestiona o serie de programe menite să consolideze cercetarea, conservarea şi promovarea patrimoniului documentar din ţara noastră, notează cnr-unesco.ro.

 

 

Două manuscrise gastronomice datând din anii 1737 şi 1740 au fost descoperite printre documentele aflate în fondul Arhivelor Naţionale din Sfântu Gheorghe.

Foto: (c) MALINA NEGREA / AGERPRES FOTO 


Marcarea pe plan mondial a celor două iniţiative ale UNESCO va avea loc din data de 27 octombrie 2022 până la 5 noiembrie 2022 şi va avea tema "Înregistrarea moştenirii documentare în scopul de a promova societăţi incluzive, juste şi paşnice" ("Enlisting documentary heritage to promote inclusive, just and peaceful societies"). În acest fel, UNESCO urmăreşte să sublinieze faptul că tezaurul audiovizual al umanităţii nu are doar o valoare istorică şi academică, ci şi potenţialul de a stimula valori dintre cele mai importante, precum combaterea discriminării, promovarea justiţiei sociale şi a pacifismului.

În 2021, tema propusă de UNESCO pentru Ziua mondială a patrimoniului audiovizual a fost "Fereastra ta către lume" ("Your Window to the World"). Cu acel prilej, UNESCO a explicat că documentele audiovizuale extind cunoaşterea noastră a lumii, transformându-ne în martori ai unor evenimente la care n-am fost prezenţi, oferindu-ne posibilitatea de a auzi cuvântări din trecut ale celor ce nu mai pot vorbi şi de a recupera întâmplări şi situaţii cu relevanţă istorică sau, pur şi simplu, inedite.

 


La 25 octombrie 2021, UNESCO a organizat, pe platforma online Zoom, lansarea cărţii "Să explorăm memoria lumii" ("Let's Explore the Memory of the World"), dedicată copiilor, arată events.unesco.org. În acest fel, cei mici au avut posibilitatea să afle informaţii de bază despre importanţa păstrării şi conservării patrimoniului audiovizual de pe mapamond.

 

 

Cărţi vechi sunt expuse în cadrul conferinţei de închidere a proiectului 'Medievalia - Texte fundamentale ale culturii romane medievale', organizată de Asociaţia Excelenţa prin Cultură şi Biblioteca Academiei Române.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


UNESCO a iniţiat, în 2017, procesul de digitalizare a propriilor sale arhive instituţionale, ce cuprind documente relevante pentru istoria de 70 de ani a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Documentele, filmările, înregistrările audio şi fotografiile care au fost digitalizate până în prezent pot fi consultate la adresa digital.archives.unesco.org.

***

În cadrul Conferinţei Generale din 2005, UNESCO a adoptat documentul 33 C/Rezoluţia 53, prin care ziua de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual. Conform http://www.unesco.org/, data de 27 octombrie are o semnificaţie aparte, fiind ziua în care la cea de-a 21-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO, din 1980, s-a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea şi conservarea imaginilor în mişcare.

 

 

Lucrul în departamentul Arhiva foto istorică al AGERPRES; scanner cu placă fotografică.

Foto: (c)  SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO 


În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naţionale şi internaţionale între autorităţile cu responsabilităţi relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanţei conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc. Printre organismele internaţionale care se implică în celebrarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual se numără Asociaţia Arhiviştilor de Imagini în Mişcare, Consiliul Internaţional al Arhivelor, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Film, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: O tânără fotografiază una dintre imaginile expuse cu ocazia lansării arhivei fotografice AGERPRES, desfăşurată la Palatul Parlamentului, la care au participat personalităţi ale lumii politice, culturale şi sportive din România şi invitaţi din străinătate.

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată

Documentare 20-02-2025 08:30

20 februarie - Ziua mondială a justiției sociale (ONU)

Ziua mondială a justiției sociale este marcată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 20 februarie, conform inițiativei Adunării Generale din 26 noiembrie 2007, arată un.org. Scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia

Documentare 20-02-2025 08:00

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, la Viena (20-21 februarie)

La 20 februarie 2025, Centrul de Congrese Hofburg din Capitala Austriei, fostul palat imperial al Imperiului Austro-Ungar, găzduiește, timp de două zile, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), potrivit https://www.oscepa.org. Una dintre cele

Documentare 20-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă cugetul tău este fără de greșeli, luarea aminte și deșteptăciunea se adaugă lui'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 20-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Agaton, episcopul Romei; Sf. Cuv Visarion Greco-catolice Sf. Leon al Cataniei Romano-catolice Sf. Elefterie, ep. Sfântul Leon, episcop al Cataniei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la

Documentare 20-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 februarie

Este a 51-a zi a anului 2025. Au mai rămas 314 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 08 m și apune la 17 h 52 m. Luna răsare la 01 h 10 m și apune la 10 h 06 m. Luna la Ultimul Pătrar 19 h 33 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 19-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul, prozatorul și publicistul Liviu Ioan Stoiciu

Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în localitatea Dumbrava Roșie, județul Neamț, la 19 februarie 1950. A efectuat studii universitare de filologie și de filosofie, la Baia Mare și la București (1967-1975), se arată în 'Dicționarul general al literaturii române' apărut sub egida Academiei Române (București, Ed. Univers Enciclopedic, 2007).

Documentare 19-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: Scriitorul, publicistul și dramaturgul Mircea Radu Iacoban împlinește 85 de ani (19 februarie)

Scriitorul, publicistul și dramaturgul Mircea Radu Iacoban a mărturisit într-un interviu, la împlinirea a opt decenii de viață,: ''Se spune că tinerii au proiecte, iar bătrânii, amintiri. Am fost cel mai tânăr director de Teatru Național, cel mai tânăr director de editură și tot așa înainte.'', potrivit

Documentare 19-02-2025 09:00

19 februarie - Ziua Brâncuși

La 19 februarie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Brâncuși - amintind de data aniversării marelui sculptor român Constantin Brâncuși (19 februarie 1876), personalitate marcantă în mișcarea artistică a secolului al XX-lea, a cărui contribuție la revoluționarea viziunii și a limbajului în arta de după 1900 a devenit emblematică, prefigur

Documentare 19-02-2025 08:30

DOCUMENTAR: Uniunea Teatrală din România - UNITER, 35 de ani de la înființare (19 februarie)

Uniunea Teatrală din România - UNITER a fost înființată în februarie 1990 și are o activitate neîntreruptă de 35 de ani, pentru care a obținut statutul de instituție de utilitate publică prin H.G.746 / 31 august 2000. Uniunea Teatrală din România a fost înființată și condusă timp de 31 de ani de omul de teatru Ion Caramitru (1942-2021). &I

Documentare 19-02-2025 08:00

DOCUMENTAR: Zodia Peștilor (19 februarie - 20 martie)

Ultima din ciclul zodiacal al celor 12 zodii europene, perioada ei fiind cuprinsă între 19 februarie și 20 martie, zodia Pești este guvernată de două planete: Jupiter și Neptun. Zodia Peștilor, o zodie feminină de apă, face parte din triunghiul zodiilor de apă, alături de Rac și de Scorpion, aducând celor născuți sentimente schimbătoare și puternic

Documentare 19-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Tu care ești bun față de un om avut, nu fi crud cu cel a cărui soartă devine aspră'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 19-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 februarie

Ortodoxe Sf. Ap. Arhip Greco-catolice Sf. ap. Arhip, Filimon și Apfia Romano-catolice Sf. Mansuet, ep. Sfântul Apostol Arhip este pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 februarie. Sfântul Apostol Arhip, unul din ce

Documentare 19-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 februarie

Este a 50-a zi a anului 2025. Au mai rămas 315 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 09 m și apune la 17 h 50 m. Luna răsare la 00 h 04 și apune la 09 h 39 m. Pești: 19 februarie - 20 martie. Primul decan (19 februarie - 28 februarie). AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumi

Documentare 18-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Cybill Shepherd

Cybill Shepherd, actriță, cântăreață și fost fotomodel, a devenit cunoscută cu rolul Maddie Hayes din serialul TV 'Moonlighting' (1985-1989), în care a jucat împreună cu Bruce Willis, care i-a adus două premii Globul de Aur pentru cea mai bună actriță. Pentru sitcomul inspirat din propria viață, 'Cybill' (1995-1998), actrița a primit cel de-