Comunicat de presă - Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari din Senatul României
'Să abroge legile pe care le încalcă, ca să nu mai aibă ce să încalce'
Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari din Senatul României (SFPPSR) și Sindicatul Personalului Contractual din Senatul României (SPCSR) întreprind zilnic eforturi pentru a împiedica nedreptățile și oprimarea instituite în Senatul României și cer răspicat: STOP ABUZULUI!
'Nu există lege care protejează angajatul pe care decidenții din Senatul României să nu o fi încălcat. Atunci să abroge legile pe care le încalcă, ca să nu mai aibă ce să încalce și să pară totul corect. DOAR LEGAL. Uman nu va fi niciodată corect ', afirmă un consilier parlamentar.
SFPPSR și SPCSR au cerut oficial, în nenumărate rânduri, transparența așa-zisei reorganizări, solicitând punerea la dispoziție a documentelor care au stat la baza memorandumului intern aprobat de Biroul Permanent al Senatului în data de 21 ianuarie 2025, al memorandumului intern din data de 3 februarie 2025 și a Hotărârii Senatului nr.5/2025 privind structura serviciilor Senatului.
SFPPSR și SPCSR au sesizat oficial faptul că nu sunt respectate procedurile legale pentru informarea sindicatelor cu privire la etapele procedurilor privind măsurile de 'reorganizare' sau alte aspecte ce țin de interesul angajaților. Respectarea transparenței decizionale și a regimului juridic aplicabil funcționarilor publici parlamentari, personalului contractual este o obligație imperativă, nu oportunitate discreționară.
Asaltat de cererile sindicatelor, Secretarul General al Senatului a precizat prin răspunsurile primite faptul că din numărul inițial de 796 de posturi bugetate la sfârșitului lunii decembrie 2024, au rămas în momentul actual 678 posturi ocupate. Prin urmare, nu se mai regăsesc peste 110 persoane din aparatul tehnic al Senatului. În această situație ne punem întrebarea: de ce mai este nevoie de încă o reducere de 183 de posturi ?
Ca urmare a presiunilor sindicale privind transparența decizională, decidenții au mimat consultarea și, în final, au comunicat, sindicatelor și Metodologia 'reorganizării'. Ne-au solicitat un punct de vedere asupra Metodologiei într-o singură zi !
Metodologia 'reorganizării' încalcă flagrant prevederile legale, fiind o simplă copiere a unor norme aplicabile altor categorii de funcționari publici de la nivelul altor structuri administrative centrale și locale. Această reinterpretare abuzivă conduce la nerespectarea regimului juridic distinct al funcționarilor parlamentari și la aplicarea eronată a unor norme care nu sunt compatibile cu structura Senatului.
Sindicatele afirmă cu tărie că această practică este inacceptabilă, deoarece Statutul funcționarilor publici parlamentari este reglementat distinct, iar aplicarea unor metodologii necorespunzătoare contravine principiilor de legalitate și specificitate a normelor juridice. Interpretarea abuzivă a reglementărilor nu poate justifica măsuri care afectează drepturile funcționarilor publici parlamentari, în special în ceea ce privește disponibilizările sau alte modificări structurale, care trebuie să respecte strict cadrul normativ aplicabil Senatului României. Drepturile funcționarilor publici parlamentari, după caz, contractuali nu sunt subordonate unor decizii administrative arbitrare și nu pot fi suspendate, restrânse sau eliminate prin simple reinterpretări administrative.
Potrivit principiului de drept 'lex specialis derogat legi generali', în cazul în care există o normă specială care reglementează un domeniu distinct, aceasta prevalează asupra normei generale, iar aplicarea normelor generale devine subsidiară. Statutul funcționarilor publici parlamentari este unul distinct, reglementat prin norme speciale, potrivit Legii nr. 7/2006 adaptate specificului activității structurilor de specialitate desfășurate în cadrul Senatului României în scopul realizării prerogativelor constituționale ale Parlamentului, și nu poate fi asimilat printr-o simplă substituire terminologică cu normele generale aplicabile funcționarilor publici din administrația centrală sau locală. Funcționarul public parlamentar exercită atribuții specifice în domeniul legislativ, iar activitatea sa este reglementată prin norme diferite de cele aplicabile administrației publice generale.
Din lecturarea stenogramelor redactate până în prezent și a informațiilor lansate în spațiul public de către un membru al Biroului Permanent, rezultă că măsurile privind reorganizarea Senatului României nu au fost luate pentru eficientizarea activității sau pentru reducerea cheltuielilor, ci pentru angajarea 'oamenilor noștri'.
Având în vedere aceste aspecte, vă recomandăm ÎN CAZUL ÎN CARE NU AVEȚI INTENȚIA DE A RESPECTA ȘI A APLICA unele ACTE NORMATIVE, SÃ LE ABROGAȚI!
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].