Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, la Viena (20-21 februarie)

La 20 februarie 2025, Centrul de Congrese Hofburg din Capitala Austriei, fostul palat imperial al Imperiului Austro-Ungar, găzduiește, timp de două zile, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), potrivit https://www.oscepa.org.
Una dintre cele trei întâlniri statutare ale Adunării Parlamentare organizate anual, sesiunea de iarnă reunește întâlnirile a mai multor piloane decizionale și de dezbatere asupra problemelor stringente cu care se confruntă organizația OSCE la momentul respectiv. Este vorba despre discuțiile din Comitetul Permanent, întruniri ale fiecărui comitet general, sesiuni comune ale celor trei comitete generale, întrunirea Comitetului ad-hoc privind migrația și combaterea terorismului, precum și alte evenimente organizate în marja sesiunii Adunării Parlamentare.
Cea de-a 24-a sesiune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE aduce laolaltă parlamentari din statele membre ale organizației, alături de ambasadorii statelor membre pe lângă sediul OSCE și reprezentanții structurilor executive decizionale ale organizației. Cu acest prilej, raportorii Comitetelor Generale ale Adunării Parlamentare împărtășesc ideile preliminare pentru rapoartele și proiectele de rezoluții pe care le vor prezenta la sesiunea anuală a Adunării din acest an, conform https://www.oscepa.org. Toate discuțiile se desfășoară în format clasic implicând prezența fizică.
În cadrul sesiunii, vor susține alocuțiuni, printre alții, președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma, președintele Consiliului Național Austriac Walter Rosenkranz, reprezentanți ai structurilor executive decizionale și invitatul special al sesiunii activistul politic, jurnalistul, autorul și regizorul rus Vladimir Kara-Murza, potrivit https://www.osce.org/.
În prima zi a discuțiilor sesiunii, vor avea loc discuții în Comitetul general pentru afaceri politice și de securitate, la nivelul sesiunii comune a celor trei comitete generale, în Comitetul general pentru democrație, drepturile omului și probleme umanitare și în cadrul Comitetului general pe probleme economice, știință, tehnologie și mediu.
Cea de-a doua zi a reuniunii de iarnă a Adunării parlamentare a OSCE este rezervată discuțiilor la nivelul Sesiunii Comune a celor trei comitete generale și lucrările vor fi încheiate prin reuniunea Comitetului Permanent. În 21 februarie, președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma prezintă raportul către Comitetul Permanent, de asemenea secretarul general Roberto Montella prezintă la rândul său raportul către același Comitet Permanent și vor mia prezenta rapoarte Reprezentantul special pentru Asia Centrală Farah Karimi și președintele Comitetului ad-hoc pentru migrație Daniela De Ridder.
***
Precedenta reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE a avut loc la 22-23 februarie 2024, tot la Viena, reunind peste 230 de parlamentari din statele membre ale organizației regionale, prilej cu care principalele subiecte dezbătute și care au fost incluse la finalul reuniunii sub forma raportului final au vizat: războiul federației Ruse împotriva Ucrainei, inteligența artificială și situația prizonierilor politici. dezbaterile au avut loc în cadrul comitetelor generale, celor două sesiuni comune ale comitetelor generale, conform https://www.oscepa.org/.
Anul trecut, România a fost gazda, la Palatul Parlamentului din București, sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE în perioada 29 iunie - 3 iulie 2024.
***
Recunoscută ca un format de înțelegere regională în conformitate cu prevederile Capitolului VIII din Carta Națiunilor Unite, OSCE este un instrument principal de avertizare timpurie, prevenția conflictelor, gestiune a crizelor și de stabilizare post-conflict în spațiul desemnat de carta sa.
Adunarea Parlamentară a OSCE îmbracă rolul unui forum de consultări la nivelul dimensiunii parlamentare a celor 57 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, acoperind un spațiu geografic de la Vladisvostok la Vancouver, permițând celor 323 de membri parlamentari să faciliteze dialogul interparlamentar pentru promovarea obiectivelor OSCE pentru securitate extinsă, conform https://www.oscepa.org/. Adunarea Parlamentară a fost înființată în 1990 cu prilejul summitului de la Paris al Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa pentru promovarea unei implicări mai mari în cadrul OSCE a parlamentelor naționale ale statelor participante la organizație. Organismele decizionale ale Adunării Parlamentare a OSCE sunt Comitetul Permanent, ce reunește șefii delegațiilor, și Biroul. În cadrul Biroului regăsim președintele, vicepreședinții, trezorierul, ofițerii celor trei Comitete generale și președintele emerit. Biroul este responsabil cu verificarea aplicării deciziilor adoptate de Comitetul Permanent și aprobarea conturilor de audit anuale. Deciziile Biroului sunt adoptate prin votul majorității a două treimi dintre membrii săi. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: OSCE Parliamentary Assembly/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c