logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, la Viena (20-21 februarie)

Image

La 20 februarie 2025, Centrul de Congrese Hofburg din Capitala Austriei, fostul palat imperial al Imperiului Austro-Ungar, găzduiește, timp de două zile, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), potrivit https://www.oscepa.org.

Una dintre cele trei întâlniri statutare ale Adunării Parlamentare organizate anual, sesiunea de iarnă reunește întâlnirile a mai multor piloane decizionale și de dezbatere asupra problemelor stringente cu care se confruntă organizația OSCE la momentul respectiv. Este vorba despre discuțiile din Comitetul Permanent, întruniri ale fiecărui comitet general, sesiuni comune ale celor trei comitete generale, întrunirea Comitetului ad-hoc privind migrația și combaterea terorismului, precum și alte evenimente organizate în marja sesiunii Adunării Parlamentare.

Cea de-a 24-a sesiune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE aduce laolaltă parlamentari din statele membre ale organizației, alături de ambasadorii statelor membre pe lângă sediul OSCE și reprezentanții structurilor executive decizionale ale organizației. Cu acest prilej, raportorii Comitetelor Generale ale Adunării Parlamentare împărtășesc ideile preliminare pentru rapoartele și proiectele de rezoluții pe care le vor prezenta la sesiunea anuală a Adunării din acest an, conform https://www.oscepa.org. Toate discuțiile se desfășoară în format clasic implicând prezența fizică.

În cadrul sesiunii, vor susține alocuțiuni, printre alții, președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma, președintele Consiliului Național Austriac Walter Rosenkranz, reprezentanți ai structurilor executive decizionale și invitatul special al sesiunii activistul politic, jurnalistul, autorul și regizorul rus Vladimir Kara-Murza, potrivit https://www.osce.org/.

În prima zi a discuțiilor sesiunii, vor avea loc discuții în Comitetul general pentru afaceri politice și de securitate, la nivelul sesiunii comune a celor trei comitete generale, în Comitetul general pentru democrație, drepturile omului și probleme umanitare și în cadrul Comitetului general pe probleme economice, știință, tehnologie și mediu.

Cea de-a doua zi a reuniunii de iarnă a Adunării parlamentare a OSCE este rezervată discuțiilor la nivelul Sesiunii Comune a celor trei comitete generale și lucrările vor fi încheiate prin reuniunea Comitetului Permanent. În 21 februarie, președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma prezintă raportul către Comitetul Permanent, de asemenea secretarul general Roberto Montella prezintă la rândul său raportul către același Comitet Permanent și vor mia prezenta rapoarte Reprezentantul special pentru Asia Centrală Farah Karimi și președintele Comitetului ad-hoc pentru migrație Daniela De Ridder.

***
Precedenta reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE a avut loc la 22-23 februarie 2024, tot la Viena, reunind peste 230 de parlamentari din statele membre ale organizației regionale, prilej cu care principalele subiecte dezbătute și care au fost incluse la finalul reuniunii sub forma raportului final au vizat: războiul federației Ruse împotriva Ucrainei, inteligența artificială și situația prizonierilor politici. dezbaterile au avut loc în cadrul comitetelor generale, celor două sesiuni comune ale comitetelor generale, conform https://www.oscepa.org/.

Anul trecut, România a fost gazda, la Palatul Parlamentului din București, sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE în perioada 29 iunie - 3 iulie 2024.
***

Recunoscută ca un format de înțelegere regională în conformitate cu prevederile Capitolului VIII din Carta Națiunilor Unite, OSCE este un instrument principal de avertizare timpurie, prevenția conflictelor, gestiune a crizelor și de stabilizare post-conflict în spațiul desemnat de carta sa.

Adunarea Parlamentară a OSCE îmbracă rolul unui forum de consultări la nivelul dimensiunii parlamentare a celor 57 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, acoperind un spațiu geografic de la Vladisvostok la Vancouver, permițând celor 323 de membri parlamentari să faciliteze dialogul interparlamentar pentru promovarea obiectivelor OSCE pentru securitate extinsă, conform https://www.oscepa.org/. Adunarea Parlamentară a fost înființată în 1990 cu prilejul summitului de la Paris al Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa pentru promovarea unei implicări mai mari în cadrul OSCE a parlamentelor naționale ale statelor participante la organizație. Organismele decizionale ale Adunării Parlamentare a OSCE sunt Comitetul Permanent, ce reunește șefii delegațiilor, și Biroul. În cadrul Biroului regăsim președintele, vicepreședinții, trezorierul, ofițerii celor trei Comitete generale și președintele emerit. Biroul este responsabil cu verificarea aplicării deciziilor adoptate de Comitetul Permanent și aprobarea conturilor de audit anuale. Deciziile Biroului sunt adoptate prin votul majorității a două treimi dintre membrii săi. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: OSCE Parliamentary Assembly/Facebook

Afisari: 304

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &