logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, la Viena (20-21 februarie)

Image

La 20 februarie 2025, Centrul de Congrese Hofburg din Capitala Austriei, fostul palat imperial al Imperiului Austro-Ungar, găzduiește, timp de două zile, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), potrivit https://www.oscepa.org.

Una dintre cele trei întâlniri statutare ale Adunării Parlamentare organizate anual, sesiunea de iarnă reunește întâlnirile a mai multor piloane decizionale și de dezbatere asupra problemelor stringente cu care se confruntă organizația OSCE la momentul respectiv. Este vorba despre discuțiile din Comitetul Permanent, întruniri ale fiecărui comitet general, sesiuni comune ale celor trei comitete generale, întrunirea Comitetului ad-hoc privind migrația și combaterea terorismului, precum și alte evenimente organizate în marja sesiunii Adunării Parlamentare.

Cea de-a 24-a sesiune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE aduce laolaltă parlamentari din statele membre ale organizației, alături de ambasadorii statelor membre pe lângă sediul OSCE și reprezentanții structurilor executive decizionale ale organizației. Cu acest prilej, raportorii Comitetelor Generale ale Adunării Parlamentare împărtășesc ideile preliminare pentru rapoartele și proiectele de rezoluții pe care le vor prezenta la sesiunea anuală a Adunării din acest an, conform https://www.oscepa.org. Toate discuțiile se desfășoară în format clasic implicând prezența fizică.

În cadrul sesiunii, vor susține alocuțiuni, printre alții, președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma, președintele Consiliului Național Austriac Walter Rosenkranz, reprezentanți ai structurilor executive decizionale și invitatul special al sesiunii activistul politic, jurnalistul, autorul și regizorul rus Vladimir Kara-Murza, potrivit https://www.osce.org/.

În prima zi a discuțiilor sesiunii, vor avea loc discuții în Comitetul general pentru afaceri politice și de securitate, la nivelul sesiunii comune a celor trei comitete generale, în Comitetul general pentru democrație, drepturile omului și probleme umanitare și în cadrul Comitetului general pe probleme economice, știință, tehnologie și mediu.

Cea de-a doua zi a reuniunii de iarnă a Adunării parlamentare a OSCE este rezervată discuțiilor la nivelul Sesiunii Comune a celor trei comitete generale și lucrările vor fi încheiate prin reuniunea Comitetului Permanent. În 21 februarie, președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma prezintă raportul către Comitetul Permanent, de asemenea secretarul general Roberto Montella prezintă la rândul său raportul către același Comitet Permanent și vor mia prezenta rapoarte Reprezentantul special pentru Asia Centrală Farah Karimi și președintele Comitetului ad-hoc pentru migrație Daniela De Ridder.

***
Precedenta reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE a avut loc la 22-23 februarie 2024, tot la Viena, reunind peste 230 de parlamentari din statele membre ale organizației regionale, prilej cu care principalele subiecte dezbătute și care au fost incluse la finalul reuniunii sub forma raportului final au vizat: războiul federației Ruse împotriva Ucrainei, inteligența artificială și situația prizonierilor politici. dezbaterile au avut loc în cadrul comitetelor generale, celor două sesiuni comune ale comitetelor generale, conform https://www.oscepa.org/.

Anul trecut, România a fost gazda, la Palatul Parlamentului din București, sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE în perioada 29 iunie - 3 iulie 2024.
***

Recunoscută ca un format de înțelegere regională în conformitate cu prevederile Capitolului VIII din Carta Națiunilor Unite, OSCE este un instrument principal de avertizare timpurie, prevenția conflictelor, gestiune a crizelor și de stabilizare post-conflict în spațiul desemnat de carta sa.

Adunarea Parlamentară a OSCE îmbracă rolul unui forum de consultări la nivelul dimensiunii parlamentare a celor 57 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, acoperind un spațiu geografic de la Vladisvostok la Vancouver, permițând celor 323 de membri parlamentari să faciliteze dialogul interparlamentar pentru promovarea obiectivelor OSCE pentru securitate extinsă, conform https://www.oscepa.org/. Adunarea Parlamentară a fost înființată în 1990 cu prilejul summitului de la Paris al Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa pentru promovarea unei implicări mai mari în cadrul OSCE a parlamentelor naționale ale statelor participante la organizație. Organismele decizionale ale Adunării Parlamentare a OSCE sunt Comitetul Permanent, ce reunește șefii delegațiilor, și Biroul. În cadrul Biroului regăsim președintele, vicepreședinții, trezorierul, ofițerii celor trei Comitete generale și președintele emerit. Biroul este responsabil cu verificarea aplicării deciziilor adoptate de Comitetul Permanent și aprobarea conturilor de audit anuale. Deciziile Biroului sunt adoptate prin votul majorității a două treimi dintre membrii săi. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: OSCE Parliamentary Assembly/Facebook

Afisari: 205

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată

Documentare 20-02-2025 08:30

20 februarie - Ziua mondială a justiției sociale (ONU)

Ziua mondială a justiției sociale este marcată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 20 februarie, conform inițiativei Adunării Generale din 26 noiembrie 2007, arată un.org. Scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia

Documentare 20-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă cugetul tău este fără de greșeli, luarea aminte și deșteptăciunea se adaugă lui'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 20-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Agaton, episcopul Romei; Sf. Cuv Visarion Greco-catolice Sf. Leon al Cataniei Romano-catolice Sf. Elefterie, ep. Sfântul Leon, episcop al Cataniei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la

Documentare 20-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 februarie

Este a 51-a zi a anului 2025. Au mai rămas 314 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 08 m și apune la 17 h 52 m. Luna răsare la 01 h 10 m și apune la 10 h 06 m. Luna la Ultimul Pătrar 19 h 33 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 19-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul, prozatorul și publicistul Liviu Ioan Stoiciu

Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în localitatea Dumbrava Roșie, județul Neamț, la 19 februarie 1950. A efectuat studii universitare de filologie și de filosofie, la Baia Mare și la București (1967-1975), se arată în 'Dicționarul general al literaturii române' apărut sub egida Academiei Române (București, Ed. Univers Enciclopedic, 2007).