logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Europarlamentar Gheorghe Falcă

'România trebuie să fie un lider în atragerea fondurilor UE'

În Parlamentul European, eurodeputatul PNL/PPE, Gheorghe FALCÃ, a prezentat prioritățile Grupului PPE privind viitorul Cadrului Financiar Multianual (CFM), referindu-se la transporturi și turism, în cadrul comisiei pentru transport și turism.

'Vom avea un buget pe termen lung pentru o Uniune într-o lume în schimbare', a subliniat Gheorghe FALCÃ.

'Grupul PPE și-a trasat prioritățile pentru privind viitorul Cadrului Financiar Multianual (CFM), perioada post 2027, în sectorul transporturilor și al turismului. Viitorul buget european trebuie să reflecte realitățile geopolitice actuale și să răspundă nevoii de a construi o Europă mai sigură și mai bine conectată.

Pentru România, acest nou cadru bugetar reprezintă o oportunitate strategică de a atrage finanțare pentru infrastructurile de transporturi, de a consolida poziția țării ca nod logistic european și de a sprijini dezvoltarea sectorului turistic. Împreună cu colegul meu, Siegfried Mureșan suntem direct implicați în definirea acestor priorități, contribuind la elaborarea unui buget care să aducă beneficii concrete pentru țară', a transmis europarlamentarul Gheorghe FALCÃ.

În continuare, eurodeputatul FALCÃ a detaliat prioritățile viitorului buget european. 'Viitorul buget european este un moment crucial pentru România. Mă bucur să fac parte din echipa care lucrează la definirea priorităților Parlamentului European privind CFM 2028-2034, iar aceasta este o oportunitate istorică de a atrage finanțare record pentru infrastructură, securitate și turism.

Vorbim de accelerarea implementării coridoarelor principale și extinse ale Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T), un pas extrem de important pentru integrarea României în rețelele europene de transport. De asemenea, investițiile în infrastructura feroviară, rutieră și fluvială din România vor contribui la reducerea timpilor de transport și la creșterea competitivității economice. Subliniez că este esențial ca România să atragă finanțare substanțială prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) pentru a elimina blocajele existente și a sprijini proiectele transfrontaliere', transmite FALCÃ.

În ceea ce privește mobilitatea militară și infrastructura cu dublă utilizare, FALCÃ spune: 'România este un pilon de securitate regională. În contextul geopolitic actual, România trebuie să își consolideze infrastructura pentru mobilitate militară și transport strategic. Propunem stabilirea unor standarde comune și simplificarea procedurilor pentru achizițiile publice în infrastructura de transport, ceea ce va aduce investiții private și va crește eficiența fondurilor publice'.

Despre digitalizarea transportului feroviar și investițiile în electrificarea și modernizarea liniilor de cale ferată, FALCÃ arată că este 'o șansa României de a atrage fonduri record'.

'În ceea ce privește turismul, România are un potențial enorm, iar viitorul buget trebuie să includă investiții în conectivitate, transport multimodal și modernizarea infrastructurii urbane. Promovarea conceptului ,produs în UE' va sprijini turismul regional și va stimula dezvoltarea economică locală. În plus, dorim simplificarea accesului IMM-urilor la fonduri europene pentru modernizarea serviciilor turistice și dezvoltarea unui turism sustenabil', a mai spus FALCÃ.

'În fața provocărilor geopolitice actuale, România trebuie să își asigure un rol central în rețelele europene de transport și securitate, maximizând beneficiile pe care le poate obține din bugetul UE. Trebuie să ne asigurăm că viitorul CFM sprijină nevoile României și oferă finanțarea necesară pentru un transport modern, sigur și eficient', concluzionează FALCÃ.

Afisari: 138

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].