logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Uniunea Teatrală din România - UNITER, 35 de ani de la înființare (19 februarie)

Imagine din galeria Agerpres

Uniunea Teatrală din România - UNITER a fost înființată în februarie 1990 și are o activitate neîntreruptă de 35 de ani, pentru care a obținut statutul de instituție de utilitate publică prin H.G.746 / 31 august 2000. Uniunea Teatrală din România a fost înființată și condusă timp de 31 de ani de omul de teatru Ion Caramitru (1942-2021). În prezent, președintele UNITER este artistul Dragoș Buhagiar, se arată pe site-ul https://www.uniter.ro/.

Organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și nonprofit, UNITER - Uniunea Teatrală din România a fost constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Instituția, un organism cu relații de parteneriat cu sistemul teatral instituționalizat, de stat și privat, reprezintă oamenii de teatru din întreaga țară și coagulează și dinamizează mișcarea de susținere a artei teatrale. UNITER este angajată în susținerea și dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural național și universal, prin programele și proiectele de interes național și internațional pe care le derulează anual.

Senatul Uniunii acordă calitatea de membru UNITER, ca urmare a analizării solicitărilor primite. Pot fi membrii persoane care activează în domeniul teatrului: actori, regizori, scenografi, compozitori, coregrafi, critici de teatru. Scopul său este promovarea intereselor profesionale, materiale și morale ale membrilor săi, ce numără 1.911 de persoane (ianuarie 2025), potrivit https://www.uniter.ro/. Membrii UNITER pot depune solicitări de finanțare pentru diferitele proiecte în care sunt implicați. Solicitările sunt analizate de Senatul UNITER, care decide acordarea finanțării, precum și cuantumul acesteia. Membrii decid forurile de conducere UNITER în cadrul Adunării Generale, care are loc din patru în patru ani și când sunt aleși: președintele, vicepreședintele, membrii Senatului UNITER și Comisia de Cenzori.

La 19 februarie 1990, un număr de aproximativ 35 de artiști au constituit Adunarea Generală a reprezentanților actorilor, regizorilor, scenografilor, criticilor, secretarilor literari și teatrologilor din domeniul artei teatrale interpretative și creatoare și au hotărât înființarea Uniunii Teatrale Române - UNITER. La aceeași dată a fost ales Consiliul de Conducere al Uniunii format din 31 de persoane, a fost aprobat Statutul UNITER și s-a decis depunerea tuturor documentelor pentru acordarea personalității juridice, acordată de către Judecătoria sectorului 1 București, prin sentința nr. 1010 din 29 martie 1990, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cu ocazia împlinirii a 20 de la înființare.

Consiliul de conducere ales la acea ședință din 19 februarie era alcătuit din următorii membri: Ion Caramitru, președinte; Mircea Diaconu, vicepreședinte; Marian Popescu, vicepreședinte; Alexandru Darie, secretar; Claudiu Bleonț, secretar; Florica Ichim, secretar; Silviu Purcărete, secretar; Ion Haiduc, secretar; membri: Tudor Gheorghe, Victor Rebengiuc, Emil Hossu, Tamara Buciuceanu, Cornel Popescu, Dorel Vișan, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu, Tompa Gabor, Sanda Manu, Vittorio Holtier, Mihai Mădescu, Ion Cocora, Mircea Ghițulescu. Sediul UNITER se află, din februarie 1990, pe strada George Enescu nr. 2-4.

UNITER este membru activ în mai multe rețele naționale și internaționale: ANUC, AICT, ITI, PEJA, IETM, Culture Action Europe. Este colectorul și gestionarul fondurilor de timbru teatral, în conformitate cu Legea nr. 35/1994.

Principiile înființării acestei organizații profesionale au fost libertatea de expresie, de creație, de asociere, dreptul la autonomie, o deschidere lipsită de complexe față de cultura mondială și apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. Încă din 1990, UNITER organizează o serie de programe care au ca scop stimularea creativității în teatrul românesc și promovarea schimburilor teatrale între România și alte țări: proiecte/programe de promovare a spectacolelor teatrale de un înalt nivel artistic și a creațiilor valoroase ale dramaturgiei naționale; activități directe în domeniul spectacolului sau legate de acesta; activități legate de perfecționarea profesională; activități de protecție.

În 1990 a avut loc prima ediție a Festivalului Național de Teatru, inițiat ca un proiect al Primăriei Municipiului București, preluat în co-organizare, mai apoi de UNITER. Festivalul anual, care are loc în perioada octombrie-noiembrie, a devenit un simbol puternic teatral în spațiul cultural românesc și internațional.

Tot în 1990 a fost inițiat proiectul 'Cea mai bună piesă românească a anului', cu scopul de a stimula apariția noilor piese de teatru în vederea susținerii unui profil diversificat al repertoriului teatral românesc și, în general, al literaturii dramatice românești. Proiectul este organizat anual de către UNITER și finanțat, de la ediția 1992, de către Fundația Principesa Margareta a României. Din 2005, Proiectul se desfășoară sub egida și cu sprijinul Casei Regale a României, se arată pe https://www.uniter.ro/.

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru. Evenimentul se desfășoară anual, începând din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Un juriu de selecție propune câte trei nominalizări pentru fiecare secțiune, iar în seara Galei, un alt juriu desemnează câștigătorii prin vot secret. Premiile se acordă pentru: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor; Cel mai bun scenograf; Cel mai bun actor în rol principal; Cea mai bună actriță în rol principal; Cel mai bun actor în rol secundar; Cea mai bună actriță în rol secundar; Critică teatrală; Teatru radiofonic; Teatru TV; Debut. În afara acestor premii, Senatul UNITER acordă și alte distincții: Premiul pentru întreaga activitate - actriță, actor, scenografie, critică și istorie teatrală, regie; Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuși și marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzica de teatru, pentru performanța în domeniul nonverbal; Premiul de Excelență. De asemenea, în cadrul Galei se mai acordă și alte premii precum: Premiul MECENA; Premiul special al Președintelui UNITER; Premiul pentru 'Cea mai bună piesă românească a anului'; Premiul Consiliul Britanic. Trofeul galei este realizat de artistul plastic Ion Bitzan.

Ion Caramitru, pre;edintele UNITER, particip[ă la cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, eveniment găzduit de Teatrul Naţional 'I.L. Caragiale' din Bucureşti, 2021.

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Gala Tânărului Actor 'Hop' este un program cultural de interes național, cu desfășurare anuală, cu scopul promovării și lansării tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic, de stat și particular. Prima ediție a avut loc în anul 1998 sub direcția regizorului Cornel Todea, direcție pe care a exercitat-o până în 2012.

Între programele de protecție desfășurate de UNITER se află: Campania Națională 'Artiștii pentru artiști', inițiată în 2002, susținând solidaritatea de breaslă, un resort financiar pentru artiștii cu probleme de sănătate și existență și un semnal pentru public și autorități în legătură cu situația acestora și demnitatea lor; Casa Artiștilor, program început în mai 1997, unic în țară prin grupul de persoane căruia i se adresează, artiști ajunși în situații dificile impuse de vârsta înaintată sau de deteriorarea sănătății; 'Cliniclown', program inițiat și organizat de UNITER în perioada 1994-2008, coordonat de dr. Alexandra Zugrăvescu, din 2008 s-a instituționalizat și a devenit Fundația Cliniclown România.

În aprilie 2020, a fost lansat proiectul 'Biblioteca Virtuală', UNITER venind în întâmpinarea iubitorilor de teatru cu o ofertă culturală adaptată la situația de criză socială provocată de pandemia de Covid-19. Biblioteca Virtuală cuprinde piesele câștigătoare și nominalizate ale Concursului de dramaturgie 'Cea mai bună piesă românească a anului' (concurs organizat de UNITER din 1991), începând cu 2009.

Editura UNITEXT, departament al UNITER, fără personalitate juridică, este singura structură editorială din România specializată exclusiv pe domeniul teatrului. A fost înființată și înregistrată ca editură a UNITER , cu scopul de a sprijini dezvoltarea culturii teatrale scrise în condițiile unui previzibil colaps al cărții de și despre teatru în contextul economic de după 1989. Editura a fost concepută ca o structură cu specific distinct a Uniunii Teatrale din România.

Revista de cultură teatrală 'Teatrul azi' (https://teatrul-azi.ro/) este un proiect editorial inițiat în 1998, de criticul de teatru și publicistul Florica Ichim. Este editată de Fundația Culturală 'Camil Petrescu' în parteneriat cu UNITER și este finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii.

În 2025, între evenimentele aflate pe Agenda UNITER, se află cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care se va desfășura în data de 26 mai și va fi transmisă în direct pe www.uniter.ro și de către TVR.

În perioada 27 - 31 august 2025, va avea loc la Teatrul de Stat Constanța, Gala Tânărului Actor HOP 2025, a 28-a ediție.

Cea de-a 35-a ediție a Festivalului Național de Teatru are loc în acest an, în perioada 17 - 26 octombrie, la București.

Tot în 2025, are loc prima ediție a Atelierului de Poetică Teatrală 'Ion Caramitru', produs de UNITER și Teatrul de Păpuși 'Prichindel' din Alba Iulia. Evenimentul se desfășoară la Alba Iulia, între 22 și 28 septembrie. Atelierul de poetică teatrală 'Ion Caramitru', ce va reuni poeți și actori, actori consacrați, un regizor, un scenograf, un profesor de dicție, profesori-cercetători, dorește să revitalizeze una dintre tradițiile marcante ale teatrului românesc - teatrul poetic - tradiție pe care UNITER a promovat-o de-a lungul timpului, conform https://www.uniter.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 326

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c