DOCUMENTAR: Uniunea Teatrală din România - UNITER, 35 de ani de la înființare (19 februarie)

Uniunea Teatrală din România - UNITER a fost înființată în februarie 1990 și are o activitate neîntreruptă de 35 de ani, pentru care a obținut statutul de instituție de utilitate publică prin H.G.746 / 31 august 2000. Uniunea Teatrală din România a fost înființată și condusă timp de 31 de ani de omul de teatru Ion Caramitru (1942-2021). În prezent, președintele UNITER este artistul Dragoș Buhagiar, se arată pe site-ul https://www.uniter.ro/.
Organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și nonprofit, UNITER - Uniunea Teatrală din România a fost constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Instituția, un organism cu relații de parteneriat cu sistemul teatral instituționalizat, de stat și privat, reprezintă oamenii de teatru din întreaga țară și coagulează și dinamizează mișcarea de susținere a artei teatrale. UNITER este angajată în susținerea și dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural național și universal, prin programele și proiectele de interes național și internațional pe care le derulează anual.
Senatul Uniunii acordă calitatea de membru UNITER, ca urmare a analizării solicitărilor primite. Pot fi membrii persoane care activează în domeniul teatrului: actori, regizori, scenografi, compozitori, coregrafi, critici de teatru. Scopul său este promovarea intereselor profesionale, materiale și morale ale membrilor săi, ce numără 1.911 de persoane (ianuarie 2025), potrivit https://www.uniter.ro/. Membrii UNITER pot depune solicitări de finanțare pentru diferitele proiecte în care sunt implicați. Solicitările sunt analizate de Senatul UNITER, care decide acordarea finanțării, precum și cuantumul acesteia. Membrii decid forurile de conducere UNITER în cadrul Adunării Generale, care are loc din patru în patru ani și când sunt aleși: președintele, vicepreședintele, membrii Senatului UNITER și Comisia de Cenzori.
La 19 februarie 1990, un număr de aproximativ 35 de artiști au constituit Adunarea Generală a reprezentanților actorilor, regizorilor, scenografilor, criticilor, secretarilor literari și teatrologilor din domeniul artei teatrale interpretative și creatoare și au hotărât înființarea Uniunii Teatrale Române - UNITER. La aceeași dată a fost ales Consiliul de Conducere al Uniunii format din 31 de persoane, a fost aprobat Statutul UNITER și s-a decis depunerea tuturor documentelor pentru acordarea personalității juridice, acordată de către Judecătoria sectorului 1 București, prin sentința nr. 1010 din 29 martie 1990, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cu ocazia împlinirii a 20 de la înființare.
Consiliul de conducere ales la acea ședință din 19 februarie era alcătuit din următorii membri: Ion Caramitru, președinte; Mircea Diaconu, vicepreședinte; Marian Popescu, vicepreședinte; Alexandru Darie, secretar; Claudiu Bleonț, secretar; Florica Ichim, secretar; Silviu Purcărete, secretar; Ion Haiduc, secretar; membri: Tudor Gheorghe, Victor Rebengiuc, Emil Hossu, Tamara Buciuceanu, Cornel Popescu, Dorel Vișan, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu, Tompa Gabor, Sanda Manu, Vittorio Holtier, Mihai Mădescu, Ion Cocora, Mircea Ghițulescu. Sediul UNITER se află, din februarie 1990, pe strada George Enescu nr. 2-4.
UNITER este membru activ în mai multe rețele naționale și internaționale: ANUC, AICT, ITI, PEJA, IETM, Culture Action Europe. Este colectorul și gestionarul fondurilor de timbru teatral, în conformitate cu Legea nr. 35/1994.
Principiile înființării acestei organizații profesionale au fost libertatea de expresie, de creație, de asociere, dreptul la autonomie, o deschidere lipsită de complexe față de cultura mondială și apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. Încă din 1990, UNITER organizează o serie de programe care au ca scop stimularea creativității în teatrul românesc și promovarea schimburilor teatrale între România și alte țări: proiecte/programe de promovare a spectacolelor teatrale de un înalt nivel artistic și a creațiilor valoroase ale dramaturgiei naționale; activități directe în domeniul spectacolului sau legate de acesta; activități legate de perfecționarea profesională; activități de protecție.
În 1990 a avut loc prima ediție a Festivalului Național de Teatru, inițiat ca un proiect al Primăriei Municipiului București, preluat în co-organizare, mai apoi de UNITER. Festivalul anual, care are loc în perioada octombrie-noiembrie, a devenit un simbol puternic teatral în spațiul cultural românesc și internațional.
Tot în 1990 a fost inițiat proiectul 'Cea mai bună piesă românească a anului', cu scopul de a stimula apariția noilor piese de teatru în vederea susținerii unui profil diversificat al repertoriului teatral românesc și, în general, al literaturii dramatice românești. Proiectul este organizat anual de către UNITER și finanțat, de la ediția 1992, de către Fundația Principesa Margareta a României. Din 2005, Proiectul se desfășoară sub egida și cu sprijinul Casei Regale a României, se arată pe https://www.uniter.ro/.
Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru. Evenimentul se desfășoară anual, începând din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Un juriu de selecție propune câte trei nominalizări pentru fiecare secțiune, iar în seara Galei, un alt juriu desemnează câștigătorii prin vot secret. Premiile se acordă pentru: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor; Cel mai bun scenograf; Cel mai bun actor în rol principal; Cea mai bună actriță în rol principal; Cel mai bun actor în rol secundar; Cea mai bună actriță în rol secundar; Critică teatrală; Teatru radiofonic; Teatru TV; Debut. În afara acestor premii, Senatul UNITER acordă și alte distincții: Premiul pentru întreaga activitate - actriță, actor, scenografie, critică și istorie teatrală, regie; Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuși și marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzica de teatru, pentru performanța în domeniul nonverbal; Premiul de Excelență. De asemenea, în cadrul Galei se mai acordă și alte premii precum: Premiul MECENA; Premiul special al Președintelui UNITER; Premiul pentru 'Cea mai bună piesă românească a anului'; Premiul Consiliul Britanic. Trofeul galei este realizat de artistul plastic Ion Bitzan.
Ion Caramitru, pre;edintele UNITER, particip[ă la cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, eveniment găzduit de Teatrul Naţional 'I.L. Caragiale' din Bucureşti, 2021.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Gala Tânărului Actor 'Hop' este un program cultural de interes național, cu desfășurare anuală, cu scopul promovării și lansării tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic, de stat și particular. Prima ediție a avut loc în anul 1998 sub direcția regizorului Cornel Todea, direcție pe care a exercitat-o până în 2012.
Între programele de protecție desfășurate de UNITER se află: Campania Națională 'Artiștii pentru artiști', inițiată în 2002, susținând solidaritatea de breaslă, un resort financiar pentru artiștii cu probleme de sănătate și existență și un semnal pentru public și autorități în legătură cu situația acestora și demnitatea lor; Casa Artiștilor, program început în mai 1997, unic în țară prin grupul de persoane căruia i se adresează, artiști ajunși în situații dificile impuse de vârsta înaintată sau de deteriorarea sănătății; 'Cliniclown', program inițiat și organizat de UNITER în perioada 1994-2008, coordonat de dr. Alexandra Zugrăvescu, din 2008 s-a instituționalizat și a devenit Fundația Cliniclown România.
În aprilie 2020, a fost lansat proiectul 'Biblioteca Virtuală', UNITER venind în întâmpinarea iubitorilor de teatru cu o ofertă culturală adaptată la situația de criză socială provocată de pandemia de Covid-19. Biblioteca Virtuală cuprinde piesele câștigătoare și nominalizate ale Concursului de dramaturgie 'Cea mai bună piesă românească a anului' (concurs organizat de UNITER din 1991), începând cu 2009.
Editura UNITEXT, departament al UNITER, fără personalitate juridică, este singura structură editorială din România specializată exclusiv pe domeniul teatrului. A fost înființată și înregistrată ca editură a UNITER , cu scopul de a sprijini dezvoltarea culturii teatrale scrise în condițiile unui previzibil colaps al cărții de și despre teatru în contextul economic de după 1989. Editura a fost concepută ca o structură cu specific distinct a Uniunii Teatrale din România.
Revista de cultură teatrală 'Teatrul azi' (https://teatrul-azi.ro/) este un proiect editorial inițiat în 1998, de criticul de teatru și publicistul Florica Ichim. Este editată de Fundația Culturală 'Camil Petrescu' în parteneriat cu UNITER și este finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii.
În 2025, între evenimentele aflate pe Agenda UNITER, se află cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care se va desfășura în data de 26 mai și va fi transmisă în direct pe www.uniter.ro și de către TVR.
În perioada 27 - 31 august 2025, va avea loc la Teatrul de Stat Constanța, Gala Tânărului Actor HOP 2025, a 28-a ediție.
Cea de-a 35-a ediție a Festivalului Național de Teatru are loc în acest an, în perioada 17 - 26 octombrie, la București.
Tot în 2025, are loc prima ediție a Atelierului de Poetică Teatrală 'Ion Caramitru', produs de UNITER și Teatrul de Păpuși 'Prichindel' din Alba Iulia. Evenimentul se desfășoară la Alba Iulia, între 22 și 28 septembrie. Atelierul de poetică teatrală 'Ion Caramitru', ce va reuni poeți și actori, actori consacrați, un regizor, un scenograf, un profesor de dicție, profesori-cercetători, dorește să revitalizeze una dintre tradițiile marcante ale teatrului românesc - teatrul poetic - tradiție pe care UNITER a promovat-o de-a lungul timpului, conform https://www.uniter.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &