PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată whc.unesco.org.
Una dintre atracțiile naturale principale ale Văii Vinales este constituită de formațiunile geomorfologice cunoscute sub denumirea de 'mogote', forme de relief de mari dimensiuni, cu pereții verticali și creștetul plat. Structuri similare mai pot fi văzute în doar câteva locuri din lume, în special Peninsula Malaia din sud-estul Asiei și Insula Borneo, a treia insulă ca mărime de pe glob.
Printre mogotele din Valea Vinales, cea mai cunsocută este Alturas de Pizarras, alcătuită dintr-o multitudine de roci și ai cărei pereți ating înălțimea de 300 de metri. Este considerată cea mai veche mogotă din Caraibe.
Mogotele din Valea Vinales contribuie decisiv la dezvoltarea turismului în regiune, nu doar datorită aspectului pitoresc, ci și pentru posibilitățile pe care le oferă practicanților de cățărare sportivă.
Zona este bogată în peșteri, multe dintre ele putând fi vizitate. Cele mai populare sunt Gran Caverna de Santo Tomas, Cueva de San Miguel și Cueva del Indio. În interiorul celei din urmă, curg două râuri subterane, ambele navigabile, conform visitarcuba.org.
Flora Văii Vinales este compusă din: arbori pitici de Pachira emarginata, faimoși datorită aspectului exotic, folosiți ca plante ornamentale; palmieri de munte (Gaussia princeps); plante cicadee, caracterizate de trunchiul robust și lemnos, cu o coroană de frunze mari, rigide și veșnic verzi. O varietate mare de plante tropicale poate fi văzută la una dintre cele mai importante grădini botanice din Cuba, Jardin de la Caridad, aflată la intrarea în orașul Vinales.
Vedeta avifaunei din Valea Vinales este cea mai mică pasăre din lume, uimitoarea colibri-albină, cunoscută pe plan local sub denumirea 'zunzuncito'. Foarte bine reprezentată este și pasărea națională a Cubei, trogonul cubanez, care se aseamănă cu ciocănitoarea. Tot aici pot fi admirate exemplare de todus multicolor, păsări de mărimea corbilor, dar cu penaj intens colorat.
Valea Vinales este faimoasă și pentru plantațiile de tutun, realizate cu tehnici agricole tradiționale ce datează de secole, fapt care îi conferă tutunului o savoare aparte, arată whc.unesco.org.
Cea mai importantă așezare omenească din zonă este orașul Vinales, remarcabil prin modul în care împletește elementele naturale cu cele de urbanism. Principalele atracții ale orașului sunt punctul de belvedere Mirador de los Jazmines și Muzeul Municipiului Vinales, găzduit de casa natală Adela Azcuy Labrador (1861-1914), asistentă medicală și luptătoare în Războiul de Independență al Cubei (Guerra de Independencia cubana, 1895-1898).
Partea rurală a Văii Vinales cuprinde ferme și sate, unele apărute încă de pe vremea conchistadorilor, începând cu anii 1500. Cultura din regiune are numeroase influențe și nuanțe, putând fi recunoscute atât elemente indigene, cât și unele specifice colonizatorilor spanioli.
La o distanță de aproximativ 4 kilometri de orașul Vinales, se află Valea Dos Hermanos, unde poate fi admirată una dintre cele mai originale opere artistice contemporane. Este vorba de pictura murală numită 'Mural de la Prehistoria' (Fresca Preistoriei), împărțită în 12 secțiuni, ce prezintă istoria naturală a văii și a lanțului muntos Sierra de los Organos din care aceasta face parte, notează tripcuba.org. Opera este realizată pe peretele unei mogote, cunoscută sub denumirea de 'Pita'. Peretele a fost tratat prin procedee speciale, pentru a se evita eroziunea provocată de ploi. Pictura măsoară 120 de m înălțime și 160 de metri în lungime. Autorul este Leovigildo Gonzalez Morillo, specialist în cartografiere și membru al Academiei de Științe din Cuba, arată tripcuba.org. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: whc.unesco.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c