logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Scriitorul, publicistul și dramaturgul Mircea Radu Iacoban împlinește 85 de ani (19 februarie)

Imagine din galeria Agerpres

Scriitorul, publicistul și dramaturgul Mircea Radu Iacoban a mărturisit într-un interviu, la împlinirea a opt decenii de viață,: ''Se spune că tinerii au proiecte, iar bătrânii, amintiri. Am fost cel mai tânăr director de Teatru Național, cel mai tânăr director de editură și tot așa înainte.'', potrivit https://marca-ro.ca.

Mircea Radu Iacoban s-a născut la 19 februarie 1940, la Iași. Mama sa, Maria Iacoban, era învățătoare și scria poezie pe care o publica în revistele vremii, printre care și 'Iașul literar'. Tatăl său, Alexandru Iacoban, era jurist, dar și artist plastic amator care a avut expoziții de pictură în orașele Moldovei, conform biografiei publicate pe uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro.

Mircea Radu Iacoban, prozator, dramaturg şi regizor, director al Teatrului "Luceafărul" din Iaşi, 1995.

Foto: (c)  ADRIAN OLTEAN/Arhiva istorică AGERPRES


A absolvit Liceul 'Ștefan cel Mare' din Suceava și Facultatea de Filologie a Universității din Iași. În perioada studenției a publicat prima carte de proză - 'Estudiantina' (1962).

A lucrat la Radio Iași, apoi la Radio București, în perioada 1961-1966. A făcut parte din colectivul care a înființat, în 1966, revista 'Cronica', primul săptămânal ieșean apărut după 1944, unde a fost secretar general de redacție până în 1969.

Prezentarea volumului 'Istorii şi istorie. Carte cu poveşti' de Mircea Radu Iacoban (in img.), publicat recent la Editura Junimea, în colecţia 'Memoria clepsidrei', eveniment organizat în cadrul editţei a 180-a a Clubului de promovare a dialogului şi spiritului civic Junimea-Scriptor, 2022.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


În 1969, a înființat Editura 'Junimea', al cărei director a fost timp de zece ani. Întrebat în interviul amintit cum a apărut această editură, Mircea Radu Iacoban a povestit că '''Junimea'' nu a apărut din spuma mării, ci ca urmare a unor îndelungi insistențe ale intelectualității ieșene, și din zona artistică, și (mai ales) din cea universitară''. La Iași, unde prima carte s-a tipărit la 1643, de un sfert de veac se stinsese orice activitate editorială, a subliniat scriitorul. ''La 'Junimea' au debutat foarte mulți dintre cei care, acum, sunt nume respectate în publicistica română, alături de cărțile unor scriitori consacrați, cunoscuți și prețuiți, care au contribuit la consolidarea prestigiului casei de presă ieșene'', a mai spus Mircea Radu Iacoban, amintind de drumul totuși ascendent al 'Junimii' ''într-o perioadă foarte dificilă, cu sumedenie de cenzuri și opreliști'', amănunte ce pot fi aflate din cartea 'La 80 de ani din neatenție', publicată la Editura 'Scrisul Românesc - educațional' (2020).

Din 1979, a devenit director al Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în administrarea căruia se aflau, la acea vreme, și Opera Română, Filarmonica 'Moldova', Teatrul 'Luceafărul', Teatrul de la Suceava - înființat ca secție a Naționalului. După 1990, a lucrat la Chișinău, ca trimis al ziarului bucureștean 'Românul', primind însărcinarea de corespondent de front la Războiul de la Nistru.

Din 1994 până în 2006, când s-a pensionat, a fost director al Teatrului pentru Copii și Tineret 'Luceafărul' din Iași. Totodată, din 1971 până în 1990 a fost secretar al Asociației Scriitorilor din Iași. În 2011, s-a numărat printre cei care au înființat revista 'Cronica veche', iar în 2018 a devenit redactor-șef al revistei.

Începând din 2003, publică de trei ori pe săptămână rubrica ''Să vezi și să nu crezi'' în ''Monitorul de Suceava''.

Între volumele publicate de scriitor se mai numără: 'Nedumerit în Atlantida' (1968), 'Cu microfonul în buzunar' (1969), 'Lumea într-o picătură' (1971), 'Sâmbătă la Veritas' (1971), 'Altfel despre sport' (1972), 'Din Azore în Antile' (1973), 'Departe' (1974), 'Sonnabend im Veritas' (Berlin,1974), 'Razna prin trei continente' (1977), 'Reduta și șoarecii' (1977), 'Daleci' (Sofia, 1978), 'Begunci' (Belgrad, 1978), 'Oastea oștilor' (1980), 'Klopotliwi Swiadek' (Varșovia, 1980), 'Martor' (1981), 'Noaptea' (1981), '... Și alte piese' (1985), 'Puterea ingrată la români' (1990), 'O cronică a Basarabiei' - vol.I (1995), 'O cronică a Basarabiei' - vol.II (1999), 'Potcoave pentru purici' (2000), 'Uimiri' (2001), 'Noaptea asta nu câștigă nimeni' (2002), 'Cercul' (2002), 'Grădina lui Dumnezeu' (2004), 'Să vezi și să nu crezi' (2006), 'Printre cărți' (2009), 'Pompe funebre' (2010), 'Printre alte cărți' (2012), 'Căminarul' (2012), 'Zece ani de foc' (2012) - despre Războiul de la Nistru, 'Teatru și iar teatru' (Opera Omnia, 2012), 'Trăim o sigură dată' - Jurnal 2004-2014 (2015), 'I-am zărit printre cuvinte' (2019), 'Razna prin patru continente' (2019), 'Istorie și istorii' (2022), 'Amurg' (Jurnal vol. III) 2023, potrivit uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro și https://editurajunimea.ro.

Pe lângă proză, teatru și publicistică, a scris și scenarii pentru filme artistice de lung metraj: 'Un bulgăre de humă', 'Escapada', 'Totul pentru fotbal', 'Am o idee' și altele.

Piesele de teatru scrise de Mircea Radu Iacoban au fost jucate pe toate scenele din România, dar și la teatre din străinătate. Astfel, piesele 'Tango la Nisa', 'Noaptea', 'Sâmbătă la Veritas', 'Reduta și șoarecii', 'Omul din baie', 'Fără cascadori', 'Rouă și tutun', 'Fotbal!', 'Femeia în cușcă', 'Stress', 'Cabana', 'Iva-diva', 'Înainte!', 'Hardughia' (inspirată de tragedia demolării Academiei Mihăilene, spectacol interzis după câteva reprezentații și la Teatrul Național din Iași, și la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, potrivit interviului acordat publicației https://marca-ro.ca), 'Noaptea asta nu câștigă nimeni', 'Duo amore', 'Biroul informații eterne' au fost jucate la Teatrul Național din București, Teatrul Național din Cluj-Napoca, Teatrul Național din Craiova, Teatrul Național din Iași, la teatrele bucureștene Giulești, de Comedie, Nottara, Casandra, dar și la teatrele din Brașov, Bacău, Brăila, Botoșani, Constanța, Pitești, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Timișoara, Reșița, Piatra Neamț, Suceava, Teatrul German Timișoara, Teatrul 'Luceafărul' din Iași. Regia unora dintre aceste spectacole a fost semnată de nume mari precum Sanda Manu, Sorana Coroamă, Alexandru Tocilescu, Dan Nasta, Dan Alecsandrescu, Mircea Albulescu, Dan Micu. Piesele lui Iacoban au fost jucate și peste hotare - la Teatrul Național German din Weimar, la Novosibirsk, Praga, Tbilisi.

La împlinirea a 80 de ani de viață ai omului de cultură Mircea Radu Iacoban, Editura Junimea a organizat, în Sala Mare de Spectacole 'Radu Beligan' a Ateneului Național din Iași, lansarea cărții sale 'Prezent!' (Jurnal, vol.2, 2015 - 2019), alături de care s-au aflat personalități ale culturii românești.

În același an, marcat de pandemie, Teatrul Național din Iași a împlinit 180 de ani de existență - ''o aniversare pe care o marcăm într-un moment dificil și pentru țară și pentru instituțiile de spectacole'', după cum a transmis atunci Mircea Radu Iacoban într-un mesaj video publicat pe pagina de facebook a teatrului.

''Am mai traversat momente dificile. Aș începe cu anul 1888, când teatrul cel mare de la Copou a ars în întregime, fiind incendiat, nu se știe de cine, din cele patru colțuri în același timp. Sigur că este un eveniment trist, dar într-un fel are și o parte bună, dacă putem spune așa. Pentru că pe acel loc s-a clădit Universitatea ieșeană și orașul și-a construit un nou teatru: Teatrul Național din Iași, această clădire unicat. Un al doilea moment foarte, foarte greu s-a petrecut în refugiu, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când cele câteva vagoane cu personalul și avutul Teatrului Național au bejenit prin Banat, prin sate, prin gări ale unor orășele, au prezentat chiar și atunci spectacole chiar și în acele condiții, mai ales pentru răniții, întorși, veniți de pe front. Un al treilea moment greu, de care am avut parte și eu, a fost acela din anii '80, când statul a decis, în Epoca de Aur, să nu mai subvenționeze instituțiile de spectacole. Deci, Teatrul Național din Iași s-a trezit în situația în care nu avea niciun leu pentru salarii, pentru montări, pentru toate cheltuielile. (...) A depășit și această situație extrem de grea cu sprijinul generos al întregului oraș și prin procedee care erau la marginea legii și dincolo de lege. (...) Voi scrie poate un roman, dar mai degrabă, poate o comedie tristă cu accente de farsă, chiar, despre acea perioadă în care ne luptam pentru supraviețuire. Și din această situație, Teatrul Național a izbutit să iasă.'', a povestit scriitorul în mesajul său.

În 2024, a publicat la Editura Junimea cartea 'Întrebarea vină n-are' (2024). Potrivit lui Mircea Radu Iacoban, titlul cărții 'Întrebarea vină n-are' i-a fost sugerat de președintele moldovean Petru Lucinschi, amintește https://editurajunimea.ro/. ''Începusem discuția propunându-i să o așezăm sub semnul zicalei românești 'întrebarea moarte n-are'. 'La noi se spune altfel' - a replicat prezidentul Republicii Moldova - 'întrebarea vină n-are'. (...) De la primele vorbe și până la ultimele, întrebăm și ne tot întrebăm - doar ignoranța nu pune întrebări! (...) Inocența ('vină n-are!') se prezumă dacă întrebarea este pusă în slujba aflării adevărului, altfel demersul poate fi cu îndreptățire suspectat de intenție vinovată. Acestea fiind spuse, și acordând creditul cuvenit înțelepciunii basarabene, rămân la titlul 'Întrebarea vină n-are' având convingerea că, în paginile acestei cărți, de fiecare dată a fost pusă onest și cu bună credință.'', a explicat autorul cărții.

Între premiile și distincțiile primite de scriitor se numără Premiul Academiei Române pentru teatru (1977), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1976), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2006), Ordinul 'Meritul cultural' (1982, 1998 și 2004), Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, 'pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare, pentru abnegația deosebită în slujirea instituțiilor culturale din Moldova' (2002), Medalia de stat 'Mihai Eminescu' din partea Republicii Moldova (2013), Medalia de onoare a Federației Comunităților Evreiești (2018), Crucea Arhiepiscopiei Râmnicului (2019), Cetățean de onoare al Municipiului Iași (2021). AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 301

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &