FRAGMENT DE ISTORIE: 60 de ani de la începutul lucrărilor Comisiei pentru dezarmare (ONU)

După cel de-Al Doilea Război Mondial, problematica dezarmării a constituit una dintre problemele spinoase ale relaţiilor dintre statele lumii. La nivel naţional, statele au încercat demersuri individuale, dar şi comune în plan multilateral, pentru codificarea unor instrumente dedicate stopării războiului sau reglementării mijloacelor sale.
În 1952, Adunarea Generală a creat, prin rezoluţia 502 (VI) din 11 ianuarie 1952, Comisia ONU pentru dezarmare, în subordinea Consiliului de Securitate, cu un mandat de pregătire a propunerilor pentru un tratat de reglementare, limitare şi reducere echilibrată a tuturor forţelor armate şi armamentelor, inclusiv eliminarea tuturor armelor de distrugere în masă. S-a reunit, ocazional, după 1959, conform site-ului https://www.un.org/.
Negocierile pentru dezarmare, începând cu anul 1960, s-au desfăşurat în cadrul a numeroase organisme, începând cu Comitetul de dezarmare a celor zece naţiuni. Acest organism a devenit, în 1962, Comitetul de dezarmare, ale cărui lucrări au început la 14 martie 1962, a celor 18 naţiuni, ulterior, în 1969 sub forma Conferinţei Comitetului pentru Dezarmare şi în 1978 în cadrul Conferinţei Dezarmării, potrivit site-ului https://www.un.org.
Conferinţa asupra dezarmării a fost recunoscută cu prilejul celei de-a zecea sesiuni speciale asupra dezarmării a Adunării Generale a Naţiunilor Unite (1978) drept un singur forum multilateral de negociere pentru dezarmare la nivelul comunităţii internaţionale, conform site-ului https://www.un.org/. Reuneşte 65 de state membre, inclusiv cele cinci puteri nucleare şi alte 60 de state importante din punct de vedere militar. În plus, în fiecare an, state care nu sunt membre ale Conferinţei, la cererea lor, participă la lucrările conferinţei. Numărul acestor state participante a ajuns, în 2019, la 50, cel mai mare din ultimii 20 de ani. Directorul general al Biroului din Geneva al Naţiunilor Unite Tatiana Valovaya ocupă, în prezent, funcţia de secretar general al Conferinţei pentru dezarmare, care, deopotrivă, acţionează în calitate de reprezentant special al Conferinţei pe lângă Secretarul general al Naţiunilor Unite. Membrii Biroului ONU pentru chestiuni de dezarmare din Geneva furnizează sprijin consistent şi de secretariat pentru Conferinţa de dezarmare, în parteneriat strâns cu Departamentul UNOG pentru managementul conferinţei.
În 1978, cu prilejul primei sesiuni speciale a Adunării Generale dedicate problemei dezarmării, a fost instituită Comisia Dezarmării, organ subsidiar al Adunării, compus din toate statele membre ale Naţiunilor Unite. A fost creat similar unui organism consultativ, cu sarcini de evaluare şi propunere a recomandărilor asupra a numeroase problematici în domeniul dezarmării şi pentru punerea în aplicare a numeroase decizii relevante şi recomandări ale sesiunii speciale. Anual, prezintă raportul către Adunarea Generală.
În acord cu principiile sale de funcţionare, Comisia Dezarmării se concentrează asupra unor chestiuni de pe agenda fiecărei sesiuni. În 1989, s-a hotărât ca agenda de discuţii să fie limitată la patru chestiuni. Din 1993, a gestionat, în practică, două sau trei problematici, fiecare dintre acestea fiind luate în considerare pentru următorii trei ani. În anul 1998, prin decizia 52/492, Adunarea Generală a decis că agenda Comisiei, până în orizontul anului 2000, să cuprindă două chestiuni importante din întregul spectru al problemelor dedicate dezarmării, dintre care una să fie dedicată problematicii dezarmării nucleare.
Comisia Dezarmării se reuneşte timp de trei săptămâni în fiecare an, la nivelul sesiunilor plenare şi al grupurilor de lucru, numărul acestora din urmă fiind direct proporţional cu numărul problemelor fundamentale aflate pe agenda de discuţii. Preşedinţia Comisiei este asigurată prin rotaţie de fiecare dintre cele cinci grupuri geografice şi de grupurile de lucru.
De-a lungul anilor, Comisia Dezarmării a formulat principii bazate pe consens, reglementări şi recomandări asupra a numeroase tematici, care au fost avansate de Adunarea Generală. Din 1999 şi până în 2017, Comisia nu a reuşit să ajungă la un acord asupra vreunei chestiuni importante. În 2017, s-a reuşit adoptarea, prin consens, a recomandărilor privind ''Măsurile de coagulare a încrederii practice în domeniul armelor convenţionale''.
În prezent, Conferinţa Dezarmării îşi concentrează, în principal, activitatea asupra următoarelor chestiuni: oprirea cursei înarmărilor şi dezarmarea nucleară, prevenirea unui război nuclear, inclusiv a tuturor chestiunilor conexe, prevenirea unei curse a înarmărilor în spaţiul cosmic, acorduri internaţionale eficiente pentru a oferi asigurări că statele care nu deţin arme nucleare pot fi protejate de posibilitatea folosirii sau faţă de ameninţarea utilizării armelor nucleare, noile tipuri de arme de distrugere în masă şi noile sisteme de astfel de arme, armament radiologic, programe extinse de dezarmare, transparenţă în armamente, conform Biroului pentru Chestiuni ale Dezarmării, notează site-ul https://www.un.org/.
Comisia Dezarmării este sprijinită consistent de Biroul pentru Chestiuni ale Dezarmării şi la nivel tehnic de Departamentul pentru Probleme şi Servicii de Conferinţă al Adunării Generale al Naţiunilor Unite.
În cadrul sesiunii din 2022, Conferinţa dezarmării îşi desfăşoară lucrările în cadrul a trei întruniri (24 ianuarie, 8 februarie-15 aprilie), (16 mai -1 iulie), (1 august-16 septembrie). Deopotrivă, s-a întrunit, la nivel înalt, în perioada 28 februarie - 2 martie, conform site-ului https://libraryresources.unog.ch/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: nsarchive.gwu.edu
* Explicaţie foto: Ministrul Afacerilor Externe Frank Aiken a fost primul semnatar al Tratatului de neproliferare în 1968.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu