DOCUMENTAR: 90 de ani de la naşterea lui Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), s-a născut la 10 ianuarie 1932, în Ştefăneşti, judeţul Botoşani, fiind fiul lui Ioina şi Beti Vainer. A absolvit Academia de Studii Economice, în 1953, şi a devenit doctor în Economie, în 1966. A urmat cursuri de specializare, la Paris, în Marketing, Studierea Pieţei (1968), în Medierea Diferendelor Comerciale (2003), potrivit site-ului cdep.ro.
Înainte de 1989 a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor: Comerţul de stat (1949-1950), Direcţia Centrală de Statistică (1950-1959), Construcţii (1959-1962). De asemenea, un lung interval, înainte de 1989, Aurel Vainer a desfăşurat activitate de cercetare ştiinţifică, fiind cercetător ştiinţific principal gradul II şi gradul I la Institutul de Cercetări Comerciale şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior şi al Comerţului. După 1989, a făcut parte din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti: vicepreşedinte (1990-1996), prim-vicepreşedinte (1996-2002), vicepreşedinte (2002-2004), membru în Colegiul de Conducere (1990-2005).
'Hanuca - Sarbatoarea Luminii', manifestare organizata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania. In imagine: dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/FOTO
A fost, de asemenea, profesor asociat la Universitatea "Spiru Haret", Facultatea de Finanţe şi Contabilitate - Câmpulung Muscel (2000-2008), potrivit site-ului amintit.
În perioada postcomunistă, a deţinut trei mandate de deputat din partea minorităţilor naţionale - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Un prim mandat l-a deţinut în perioada 2004-2008. A fost reales deputat în 2008 şi în 2012. În toate cele trei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.
Aurel Vainer (stg.), presedintele FCER, participa la receptia cu ocazia aprinderii lumanarilor de Hanuka, organizata la resedinta ambasadorului Statului Israel in Romania, David Saranga (dr.).
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
A fost membru în Comitetul Director al Asociaţiei Române de Marketing (1996-2004), vicepreşedinte al Societăţii Române de Statistică (2004), membru în Comitetul Executiv al Congresului Evreiesc European (2005-2007), preşedinte onorific al Asociaţiei Culturale de Prietenie România-Israel (2005) etc.
În 2005 a devenit preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER). A fost reales în funcţia de preşedinte al FCER, în cadrul lucrărilor celui de-al III-lea Congres al organizaţiei, la 26 iulie 2016, deţinând această funcţie până în noiembrie 2020, iar apoi a fost preşedinte de onoare al FCER.
Aurel Vainer, presedintele FCER, sustine o alocutiune la vernisajul expozitiei de pictura 'Umbre din Infern', cuprinzand lucrari ale elevilor Colegiului National 'Roman Voda' din municipiul Roman, jud. Neamt, la Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania 'Acad. Nicolae Cajal', in cadrul evenimentului comemorativ dedicat victimelor evreiesti ale pogromului de la Bucuresti din anul 1941.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Din 2012 a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă. A fost decorat cu Ordinul "Steaua României", în grad de Ofiţer (2013) şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, conferit de Franţa (2009). La 18 ianuarie 2017, Aurel Vainer a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor, în semn de "apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere, pentru contribuţia determinantă pe care a avut-o în conservarea moştenirii iudaice şi în îmbunătăţirea dialogului interreligios, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi a negării Holocaustului, precum şi pentru consolidarea legăturilor româno-israeliene şi promovarea imaginii României în lume''. Decretul de decorare a fost semnat de preşedinte la 30 decembrie 2016.
Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) si Tamar Samash, ambasadorul Statului Israel in Romania, participa la Hanuca 5779 - 'Sarbatoarea Luminilor', la Templul Coral din Bucuresti.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
A desfăşurat şi o bogată activitate publicistică în cercetare (economia comerţului, marketing), publicând studii şi articole pe teme economice, precum şi cărţi de comerţ interior şi de marketing (ex: "Marketing - de la concepţie, prin cercetare, la acţiune", 2001; "Federaţia comunităţilor evreieşti din România. Şaptezeci de ani de existenţă", 2008; "Mărturii şi imagini despre Holocaust în România", 2013).
Aurel Vainer, presedintele FCER, sustine o alocutiune la evenimentul comemorativ dedicat victimelor evreiesti ale pogromului de la Bucuresti din anul 1941, desfasurat la Monumentul Victimelor Holocaustului din Piateta 'Dr. Alexandru Safran'.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
A primit, la 7 mai 2015, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii Titu Maiorescu, iar la 16 ianuarie 2020, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani. În 2018 i-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al Capitalei. Un an mai târziu, în 2019, a fost decorat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) cu Medalia de onoare a acestei organizaţii şi a fost distins cu Crucea de merit în rang de ofiţer a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania.
Paul Porr (stg.), presedintele FDGR, participa la ceremonia de decernare a Medaliei de Onoare a Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), presedintelui Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), Aurel Vainer (dr.).
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
În aprilie 2021, în semn de preţuire şi apreciere pentru întreaga sa activitate în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi a sistemului cameral românesc, Colegiul de Conducere i-a acordat lui Aurel Vainer, vicepreşedinte al CCIB în perioada 2005-2021, o plachetă şi o diplomă de excelenţă. De asemenea, prin hotărârea Colegiului de Conducere, începând cu data de 26 aprilie 2021, Aurel Vainer a devenit vicepreşedinte de onoare ad vitam al CCIB.
Lansarea cartii "Marketing - de la conceptie, prin cercetare, la actiune", autor Aurel Vainer, prim-vicepresedinte C.C.I.R.B..
Foto: (c) Viorel LAZARESCU/FOTO
Aurel Vainer a murit la 31 octombrie 2021. A fost înmormântat la 2 noiembrie 2021, cu onoruri militare, la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucureşti.
Academia Română a omagiat la 1 noiembrie 2021 memoria dr. Aurel Vainer, subliniind că acesta a fost o "personalitate a ştiinţelor economice din România, om al echilibrului şi al lucidităţii, de mare probitate morală care a ştiut să lupte cu fermitate şi fără oboseală pentru adevărul istoric şi pentru demnitatea fiecărei persoane". "A apărat toată viaţa drepturile comunităţii evreieşti, pe care a reprezentat-o cu eleganţă zeci de ani în toate forurile publice şi politice din ţară şi din străinătate, ca preşedinte şi apoi ca preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. I-a apărat, fără vehemenţă, memoria, i-a pus în valoare performanţele culturale şi ştiinţifice, a păstrat-o întreagă şi unită, o entitate etnică activă, perfect integrată în societatea românească", se menţiona într-un comunicat de presă al Academiei Române.
La 5 noiembrie 2021, în cadrul Galei Scriitorii Anului 2021, ediţia a VI-a, de la Iaşi, criticul literar Daniel Cristea-Enache a dedicat Premiul Scriitorul Lunii Septembrie 2021 memoriei dr. Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.