Comunicat de presă - Poliția Română
ACȚIUNI ALE POLIȚIEI ROMÂNE, ÎN UNITÃȚILE DE ÎNVÃȚÃMÂNT ȘI ÎN ZONA ACESTORA
În perioada ianuarie - martie 2025, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.
Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2024 - 2025, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planul național de combatere a violenței școlare.
În perioada ianuarie - martie 2025, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, polițiștii au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.
Au fost derulate 27.403 activități de prevenire și de informare, în cadrul a 22.163 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 815.737 de beneficiari.
Dintre acestea, la 11.668 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară.
Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 4.202 activități, precum și 4.423 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.
De asemenea, au fost controlate 1.594 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază.
În urma verificărilor efectuate, au fost adresate 119 informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.
Au fost realizate 192 de întâlniri ale Grupului de acțiune, constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, la care au participat și polițiști.
Au fost organizate și desfășurate 1.396 de activități pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, la nivelul trecerilor pentru pietoni, din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și a 2.095 de mijloace de transport școlar.
De asemenea, a fost asigurată intervenția la 539 de evenimente sesizate în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 275 dintre acestea fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. - 112.
Totodată, au fost derulate activități pentru implementarea Campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar - 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția'.
Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.
Pentru creșterea gradului de vizibilitate a mesajului Campaniei, au fost realizate materiale video de tipul short/reel, cu sprijinul unor persoane publice/specialiști din diverse domenii (psihologi, sociologi, avocați, cadre didactice, sportivi etc.), astfel încât informațiile transmise să fie cât mai bine recepționate și să aibă un impact pozitiv asupra elevilor, părinților, cadrelor didactice și a tuturor celor implicați în procesul educațional.
Materialele audio-video (short-urile/reel-urile) sunt promovate pe canalul Youtube, rețelele de socializare, dar și pe site-ul sigurantascolara.ro. și au fost lansate și mediatizate începând cu luna martie, urmând ca, în fiecare zi de vineri, să fie lansat un nou material video.
De asemenea, în cadrul Campaniei 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția', la data de 30.01.2025, Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat linia telefonică de suport psihologic SCHOOLHUB.
Linia de suport psihologic gratuită este dedicată atât elevilor, cât și părinților și profesorilor care se confruntă cu situații de violență fizică, bullying sau alte forme de violență în mediul școlar.
Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice, în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2024 - 2025.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].