logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica "Naşterea Domnului" a Aşezământului Românesc de la Ierihon

Image

Aşezământul românesc din oraşul biblic Ierihon este situat aproape de centrul oraşului, la jumătatea distanţei dintre Biserica Dudul lui Zaheu şi vechiul amplasament al cetăţii Ierihonului, notează Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte - https://www.jerusalem.ro.

În centrul acestui complex se află biserica ce poartă hramurile "Naşterea Domnului" şi "Toţi Sfinţii Români". "Biserica nu este foarte mare, dar impresionează prin frumuseţea şi eleganţa stilului arhitectonic specific bizantin, în formă de cruce ce evocă altarul sfânt al mântuirii noastre pe care s-a jertfit Hristos", se menţionează în prezentarea făcută aşezământului (https://www.jerusalem.ro).

Este de fapt o biserică specific românească ce îmbină cele mai frumoase elemente arhitectonice româneşti cu elementele specifice Orientului creştin. Coloanele din pridvorul mănăstirii ca şi pereţii exteriori ai bisericii sunt acoperite cu plăci din piatră în formă de benzi şlefuite şi aşezate după nuanţe care dau sfântului locaş o frumuseţe aparte. Deasupra naosului tronează o turlă înaltă cu ferestre alungite în chipul unor raze care permit o bună luminozitate în interior. În partea de sus a turlei este aşezată pe un glob o cruce - "ca chip al pământului peste care stă aşezat semnul biruinţei lui Hristos".

 



Pictura este lucrată în frescă şi pe lângă chipurile de sfinţi, sunt reprezentaţi aici începând de la marii dascăli şi învăţători din trecutul bisericii şi până la martirii şi sfinţii din zilele noastre, apar şi numeroase scene biblice din Ierihon şi de pe valea Iordanului, precum şi numeroşi sfinţi de neam român.

Împrejurul bisericii se întind pe rând paraclisul bisericii, clopotniţa, corpul casei pentru pelerini şi egumenia. Paraclisul bisericii are hramul "Toţi Sfinţii din Palestina". Ca şi în biserica mare în centrul cupolei se afla Iisus Hristos înconjurat de marii reprezentanţi ai monahismului şi ascetismului palestinian, întemeietori ai vestitelor lavre şi obşti monahale din ţinuturile Ţării Sfinte. Din paraclis printr-un mic salon de primire se ajunge la clopotniţă. Aceasta este construită deasupra pasajului de acces în incinta aşezământului. Spaţiul cuprinde patru clopote de mărimi diferite, aduse din ţară.

 



De la pasajul aflat sub turnul clopotniţei, începe corpul casei pentru pelerini care se desfăşoară pe trei niveluri urmate de o terasă. "De pe această terasă se poate vedea cu uşurinţă tot Ierihonul cu livezile sale bogate de arbori cu fructe exotice recunoscute pentru aroma lor în tot Israelul. De asemenea, se poate vedea şirul munţilor dimprejur şi de dincolo de Iordan până la Marea Moartă" (https://www.jerusalem.ro).

Lotul iniţial pe care a fost construit Aşezământul de la Ierihon a aparţinut unui credincios român stabilit aici, care a lăsat prin testament Patriarhiei Române terenul său, "cu scopul de a servi ca metoc" al Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte. Pentru că acest teren nu era suficient întru realizarea proiectului propus, s-au făcut în timp demersuri pentru achiziţionarea altor terenuri limitrofe, ajungându-se în cele din urmă la o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi. Între anii 2007-2009, cu sprijinul financiar al Guvernului român, Aşezământul a mai dobândit 6.300 mp, încât totalul proprietăţii a ajuns la aproximativ 10.000 mp.

Lucrările de construcţie au debutat la 21 iunie 1999, după întocmirea planurilor de către arhitecţii Sorin Ilie Vasilescu şi Horea Gavriş, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, planuri aprobate de patriarhul Teoctist (1986-2007) la 15 noiembrie 1997. S-a început cu paraclisul şi s-a continuat cu biserica mare, într-un ritm susţinut. La 5 ianuarie 2000, odată cu serbările jubiliare dedicate bimileniului Naşterii Domnului, altarul bisericii mari a fost sfinţit de către patriarhul Teoctist, înconjurat de o delegaţie de ierarhii. Paraclisul a fost sfinţit în acelaşi timp cu altarul bisericii mari, de către episcopul Teofan Sinaitul, vicar-patriarhal, oficiindu-se apoi Sfânta Liturghie. În aceeaşi zi s-a pus piatra de temelie şi la casa de pelerini, printr-o slujbă oficiată de patriarhul Teoctist.

După sfinţire, lucrările au continuat, iar în anul 2005 a fost executată pictura în frescă a bisericii şi a paraclisului, de către pictorii Ion şi Daniela Moldoveanu. La subsolul bisericii a fost amenajat un al doilea paraclis, cu hramurile "Sfântul Proroc Daniel" şi "Sfânta Cuvioasă Paraschiva de la Iaşi", pictat în frescă în 2009. Aici se mai află biblioteca, cu sală de studiu, o sală de conferinţe, magazia, precum şi alte spaţii.

Situaţia juridică a Aşezământului românesc de la Ierihon, pentru construirea căruia s-a dat o aprobare verbală de către patriarhul Diodor al Ierusalimului, cu puţin timp înainte de moartea sa, n-a fost recunoscută de către reprezentanţii Patriarhiei Ierusalimului. Ca atare relaţiile între Patriarhia Română şi cea a Ierusalimului au devenit destul de reci şi încordate. La strădania Patriarhiei Române de reluare a dialogului, Patriarhia Ierusalimului a răspuns luând o decizie unilaterală, de sancţionare a Patriarhiei Române şi a Reprezentanţei sale la Locurile Sfinte, anunţând, la 9 mai 2011, ruperea comuniunii dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română pe motivul construirii Căminul românesc pentru pelerini de la Ierihon, fără aprobare scrisă.

În urma unor runde de convorbiri (Ierusalim, 20-21 februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013 şi Ierusalim 2-3 februarie 2014) între reprezentanţii Patriarhiei Române şi cei ai Patriarhiei Ierusalimului, s-a ajuns la semnarea de către patriarhul Teofil al Ierusalimului şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericeşti depline. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)

 

Sursa fotografiilor: www.jerusalem.ro

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit

Documentare 21-05-2025 08:30

Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai

Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen

Documentare 21-05-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena

Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la

Documentare 21-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 21-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai

Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ

Documentare 21-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai

Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 20-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu

Documentare 20-05-2025 10:15

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)

La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi

Documentare 20-05-2025 09:45

Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025

Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april

Documentare 20-05-2025 09:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu

Documentare 20-05-2025 08:00

20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi