logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Artista Aura Urziceanu

Imagine din galeria Agerpres

Apreciata cântăreaţă de muzică uşoară, pop şi jazz Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, în Bucureşti, într-o familie de muzicieni. A început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Radio şi profesor de vioară, iar la vârsta de opt ani deja îşi dorea să cânte ca solist vocal.

La 14 ani, a lansat, la televiziune, melodia "Soarele e îndrăgostit de Mamaia", prezentată anterior la prima ediţie (1963) a Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia.

A absolvit clasa de canto - muzică uşoară condusă de profesoara Florica Orăscu, la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.

 


În primii ani, Aura Urziceanu cânta muzică uşoară în case de cultură şi s-a făcut remarcată în cadrul unui concert cuprins în programul ediţiei 1965 a Festivalului de la Mamaia, unde a interpretat într-o manieră proprie piesa "La tine mi-e gândul", semnată de compozitorul Petre Firulescu. În acelaşi an, a avut prima apariţie pe o scenă mare, la Sala Palatului din Bucureşti, unde a interpretat două momente muzicale dintr-un spectacol de revistă al Teatrului Satiric-Muzical "Constantin Tănase" - "Zâmbiţi, vă rog" şi "Oglinda dragostei", ambele compuse de Edmond Deda, conform volumelor "Dicţionar de jazz", autor Mihai Berindei (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1976) şi "Meridianele cântecului" de Daniela Caramen Fotea (Editura Muzicală, 1989).

La vârsta de 16 ani, a fost distribuită în spectacolul "Jazz-jazz-jazz", la Teatrul Evreiesc de Stat, alături de pianistul Iancsi Korossy, contrabasistul Johnny Răducanu, bateristul Miki Mănăilă şi balerinele Miriam Răducanu şi Cecilia Hoppe. S-a făcut remarcată în jazz, cu o adaptare a Rapsodiei române nr. 1 de George Enescu.

 


Peste un an, a plecat într-un turneu în Rusia, tot cu trio-ul condus de Iancsi Korossy, apoi a plecat în Israel cu Teatrul "Ion Vasilescu". A urmat, la scurt timp, un turneu în Germania, cu formaţia lui Horia Ropcea, unde a fost ascultată de un reprezentant al unei agenţii care a angajat-o cu contract, să cânte jazz cu un trio german. Tot în Germania, după o emisiune televizată, unde a cântat o piesă de jazz, un producător de la CBC i-a oferit un contract pentru televiziune şi un show la radio, pe care artista le-a semnat şi a ajuns în Canada.

La ediţia din 1969 a Festivalului de la Mamaia, a primit premiul al doilea pentru interpretare. Aura Urziceanu a colaborat cu ansamblul condus de Richard Oschanitzky, atât pe scenă, cât şi în studiourile de înregistrare, împreună realizând şi muzică de film.

După ce au auzit-o cei de la televiziunea canadiană, au continuat să-i ofere contracte la show-uri radio-tv în limba franceză şi engleză. Patronul unicului club de jazz din Winnipeg a invitat-o să vadă clubul şi orchestra, după care Aura Urziceanu a semnat contractul care s-a prelungit cu două luni. Cântând seară de seară, câte două show-uri, la un moment dat a văzut afişe cu sosirea lui Duke Ellington şi orchestra sa, în concert. A hotărât să meargă la concert, iar seara, după ce Duke Ellington şi-a terminat concertul, a venit în clubul în care cânta Aura Urziceanu. După ce programul ei s-a încheiat, Duke Ellington a felicitat-o şi i-a propus să se reîntâlnească la club să cânte împreună. Ea a acceptat, iar câteva zile mai târziu Duke Ellington i-a oferit un bilet de avion, propunându-i să vină la New York, la agenţia lui de impresariat, pentru a semna un contract pe şase ani. Astfel a început, în 1970, colaborarea cu Ellington, alături de care a cântat pe aceeaşi scenă, împreună cu Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Mel Lewis, Sarah Vaughn, menţionează sursele amintite

 


În 1971, o echipă alcătuită din Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu şi Mihaela Mihai a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară de la Knocke, Belgia, unde datorită Aurei Urziceanu, care a primit nota 10 pe linie de la cei zece membri ai juriului, o premieră a festivalului, România a câştigat "Cupa Europei", iar ea a primit premiul presei, fiind aleasă "Cântăreaţa festivalului".

A continuat turneele în întreaga lume, alături de orchestra lui Duke Ellington, până în 1974, când artistul american a murit. Ulterior, Quincy Jones a invitat-o pe Aura Urziceanu să cânte cu el şi cu orchestra sa, având timp de doi ani turnee în Statele Unite şi în Japonia, după care renunţă şi semnează un contract cu orchestra condusă de Thad Jones, dar şi cu Mel Levis Orchestra, cântând astfel la clubul de jazz Village Vanguard din New York şi efectuând turnee în SUA şi în Europa.

În anii '80, Aura Urziceanu a început un nou format de concerte şi turnee în lume: Aura cu format de trio, cvintet personal şi format simfonic, pentru fiecare ţară şi oraş din turneu. În această perioadă, artista a revenit în România o dată la doi-trei ani, având apariţii la televiziune, concerte şi imprimări la Radio şi Electrecord, cântând muzică uşoară, jazz şi folclor, atât compoziţii proprii cât şi ale compozitorilor români.

 


Aura Urziceanu a compus o serie de piese de muzică uşoară, în colaborare cu textierii Eugen Rotaru, Dan V. Dumitriu şi Andreea Andrei, pe care le-a înregistrat la Radio şi televiziune. Melodia "Vreau să vii în viaţa mea" a fost aleasă de public ca fiind melodia anului 1986, când a avut o colaborare de mare succes cu instrumentistul, compozitorul şi orchestratorul Doru Căplescu. De asemenea, a compus şi a lansat melodiile "Dor de viaţă" şi "Crez". A urmat o serie de noi compoziţii: "Matahari Russian Girl" şi "Zihronot mi Israel", cu versuri în ebraică, semnate Eugen Rotaru, "Dragoste", "Let Him Be Mine" şi "Atâta dor", colaborând cu pianistul-orchestrator George Natsis şi cu compozitorul şi dirijorul Ionel Tudor.

După 1989, artista a rămas în România, doi ani, a organizat două concerte de binefacere pentru copii orfani, pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru bătrâni. În 1992, s-a întors în SUA. A revenit în România după 11 ani, pentru a participa la o emisiune de televiziune. În 2004, a primit invitaţia şi a acceptat să fie membru al juriului, la Festivalul "Cerbul de aur" de la Braşov.

 


În 2005, Aura Urziceanu a scos albumul "The Best of Aura", care conţine 14 piese, interpretate în şapte limbi: română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză şi ebraică. În decembrie 2005, a susţinut un concert extraordinar aniversar (45 de ani de carieră), cu participare internaţională: Ron Rully (Canada), Elia & Band (Anglia), George Urziceanu (Germania), Falvius & Eurosound (Germania). Ionel Tudor a condus Big Band-ul Radio, dar şi-a folosit bagheta de dirijor şi Mădălin Voicu, potrivit site-ului www.starmania.ro.

Tot în 2005, a înfiinţat, la Bucureşti, fundaţia culturală care îi poartă numele. În 2006, a oferit tinerilor interesaţi două zile de audiţii muzicale gratuite. S-au prezentat peste 300 de tineri de toate vârstele, chiar şi de peste hotare. Audiţia muzicală a avut loc la Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română". În 2009, a organizat lecţii de canto pentru începători, avansati şi profesionişti, inclusiv master classes în cadrul fundaţiei. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f