logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Vasile Lupu, domn al Moldovei (1634-aprilie 1653; 8 mai 1653-16 iulie 1653)

Imagine din galeria Agerpres

Domnul Moldovei Vasile Lupu (Lupu era numele său de botez, după numele unui sfânt sud-dunărean) descindea dintr-o famile fie grecească, fie aromână grecizată, din Epir, stabilită la Arbănaşi (Poroişte), în Bulgaria, care a ajuns în cele din urmă în Moldova.

 

 

Tabloul votiv din interiorul bisericii Trei Ierarhi din Iași

Sursa foto: rfi.ro


Şi-a spus Vasile odată cu numirea sa ca domn, în decembrie 1633, la Poartă, unde plecase la venirea în Moldova a lui Moise Movilă. Desemnarea sa s-a făcut nu prin alegerea boierilor de ţară, cum a fost cazul contemporanului său, domn al Ţării Româneşti, Matei Basarab, ci prin numirea de către Poarta Otomană, legătura cu aceasta fiind o constantă a domniei sale în Moldova.

Chiar de la preluarea domniei, numele ales, Vasile (Basileios), exprima ideea imperială greco-bizantină, iar acest lucru a fost ilustrat mai târziu şi prin grija sa faţă de Biserică, atât cea din Moldova cât şi cea de la sudul şi de la nordul Dunării, patriarhii ortodocşi de sub stăpânirea Înaltei Porţii îi declarau de altfel că "eşti ca şi un împărat pentru noi" ("Istoria Românilor", vol. IV, Academia Română, 2016).

Patronajul incontestabil şi prestigios asupra Ortodoxiei răsăritene al domnului Moldovei Vasile Lupu s-a făcut, potrivit lucrării citate: "din resursele Moldovei şi nu a avut ca imbold sprijinirea rezistenţei antiotomane prin credinţă, ci o ambiţie 'împărătească', pe care beneficiarii greci s-au străduit mereu s-o măgulească".

În ţară, fără a atinge amploarea realizărilor lui Matei Basarab, Vasile Lupu a fost şi el un mare ctitor, interesat nu numai de numărul, ci mai ales de calitatea artistică a lucrărilor.

Lista ctitoriilor sale, întemeieri şi reparaţii, cuprinde peste 30 de edificii, în frunte cu lăcaşul de la Trei Ierarhi şi Mănăstirea Golia din Iaşi, la care se adaugă biserica Stelea din Târgovişte, în Ţara Românească, şi câte un lăcaş de cult la Ismail şi Chilia, sub stăpânire otomană.

Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi - Biserica "Trisfetitelor" - situată în centrul Iaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, fosta Uliţă Domnească - a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, că necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă (www.manastireasftreiierarhi.ro).

 

 

Mănăstirea 'Sfinţii Trei Ierarhi' din Iaşi, cel mai important monument ctitorit de Vasile Lupu.

Foto: (c)  ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Mitropolitul Varlaam a sfinţit lăcaşul la 6 mai 1639, iar doi ani mai târziu aici au fost aşezate moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse cu mari cheltuieli de la Constantinopol, în 1641. În cadrul acestei mănăstiri au funcţionat o tipografie şi un Colegiu, viitoarea Academie Domnească.

Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte. Biserica de la Trei Ierarhi este o adevărată bijuterie artistică, arată "Istoria Românilor", singurul lăcaş de cult sculptat în întregime la exterior, şi după unii cercetători chiar placat cu foiţă de aur, aurul şi lapis-lazuli fiind materiale folosite din belşug la interior.

 

 

Mănăstirea 'Sfinţii Trei Ierarhi' din Iaşi, cel mai important monument ctitorit de Vasile Lupu.

Foto: (c)  ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Din iniţiativa lui Vasile Lupu şi pe cheltuiala sa a avut loc la Iaşi, între 15 septembrie şi 27 octombrie 1642, Sinodul ecumenic care a aprobat "Mărturisirea ortodoxă", opera dogmatică a mitropolitului de Kiev, Halici, şi Rusia Roşie, Petru Movilă, devenită astfel "Mărturisirea ortodoxă a Bisericii soborniceşti şi apostoleşti a Răsăritului".

În lupta pentru câştigarea domniei în Moldova, Vasile Lupu a fost înlăturat din scaun în aprilie 1953, şi-a reluat domnia în luna Mai cu sprijinul trupelor de cazaci ai lui Timus Hmelniţki, dar o pierde defintiv în iulie 1953. Anul următor, Vasile Lupu a ajuns la Constantinopol, unde un timp a trăit din averea strânsă, însă în cele din urmă a fost închis la Yedikule, în condiţii relativ bune. În 1660 a fost eliberat din închisoare, murind în aprilie 1661. Ulterior, osemintele i-au fost aduse la Iaşi şi îngropate în ctitoria sa de la Trei Ierarhi. (surse: Istoria Românilor, vol. IV, Academia Română, Ed. Univers Enciclopedic, 2016; http://www.manastireasftreiierarhi.ro) AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor onlineŞ Andreea Preda)

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De