logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Cântăreaţa Andra

Imagine din galeria Agerpres

Andra (nume complet Alexandra Irina Măruţă) s-a născut la 23 august 1986, în Câmpia Turzii. A început să cânte de la 7 ani, prima apariţie fiind la un concurs muzical ''Tip Top Minitop'' în calitate de invitată. Pe lângă muzică pop, Andra cânta de atunci şi muzică populară, aşa că la 9 ani a mers la concursul ''Pe fir de baladă'', ce avea loc la Târgu Jiu. La 11 ani, a participat la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică ''Toamna Arişeană'', unde a câştigat primul loc, conform site-ului http://www.bestmusic.ro/.

"Cred că am ştiut dintotdeauna că vreau şi pot să cânt. Părinţii au observat devreme înclinaţia mea către muzică şi m-au încurajat să-mi urmez visul. Familia mi-a fost alături în fiecare pas de-a lungul carierei şi asta m-a ajutat. M-am lansat în muzică la 14 ani", mărturiseşte artista pe site-ul ei oficial, https://andra.ro/.

Albumul de debut s-a numit "Andra" şi a apărut în 2001. Al doilea album s-a numit "Dragostea mea", lansat în 2002, de pe care a promovat două piese: "Aş vrea" şi "Un ocean de-ai fi". În acelaşi an a obţinut locul 4 la Festivalul Mamaia, Secţiunea Creaţie, cu piesa "E vina ta". La începutul anului 2003 a primit premiul pentru cea mai bună voce a momentului la Festivalul Cântecului de dragoste, urmând mai apoi multe nominalizări la MTV România. În acelaşi an a obţinut şi premiul pentru cea mai rapidă ascensiune din partea Societăţii Naţionale de Radio.

 


În acest timp, Andra a absolvit Liceul Economic "A.D. Xenopol" şi a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie Muzicală de la Universitatea ''Spiru Haret''.

În 2004 a promovat single-ul "Vreau sărutarea ta" împreună cu Tiger One de pe noul album lansat, fiind nominalizată la Premiile Radio Bucureşti pentru titlul de cel mai bun interpret.

 


A lansat primul album de muzică folclorică din cariera sa, în 2007, împreună cu fratele ei, Săndel, albumul intitulându-se "De la frate la soră". Albumul a primit Discul de aur, imediat urmând şi Discul de platină, iar pe 1 decembrie acelaşi an, cei doi fraţi au primit din partea casei de discuri trofeul Discul de diamant.


La 5 martie 2007, Andra a promovat următorul ei album, cu single-ul "Dragostea rămâne", acesta fiind şi titlul albumului. În videoclipul piesei apare şi actualul său soţ, Cătălin Măruţă. În iarna anului 2007 a lansat albumul "Vis de iarnă".

 


Au urmat albumele "Dragostea rămâne" (2008), "Album de familie" (2008), "Iubeşte-mă astăzi, iubeşte-mă mâine" (2009), "Inevitabil va fi bine" (2013), "Pregăteşte-te pentru sărbători" (2013), "Iubirea schimbă tot" (2017), "Sudamericana" feat. Pachanga (2018), "Indiferenţa" (2018).

 


Referindu-se la aceste albume, Andra spune că le consideră "minuni" în viaţa sa, dar mărturiseşte că albumul cel mai drag este cel în duet cu fratele ei Săndel.

"Fiecare dintre ele este născut într-un moment anume şi fiecare însumează trăirile mele personale şi artistice din acea perioadă. Toate mă reprezintă în egală măsură şi cred că, puse cap la cap, m-au format şi mă formează în continuare ca artist. Cel mai mult îmi umple sufletul albumul 'De la frate la soră' - cel mai bine vândut material muzical de gen din România. Am cântat alături de fratele meu, Săndel, şi, datorită recordului de vânzări, am primit Discul de Platină şi de Diamant", scrie artista pe site-ul https://andra.ro/.

Pe lângă albume, Andra a lansat numeroase single-uri care au intrat imediat în topurile de specialitate. Unele dintre acestea au fost colaborări muzicale şi duete inedite cu diverşi artişti şi trupe - Dan Bittman, Direcţia 5, What's Up, Vunk, Marcel Pavel, Marius Moga, Smiley, Shift, Naguale, Cabron, David Bisbal, Fly Project, Pacha Man, Connect-R. Câteva dintre single-uri sunt: "Atâta timp cât mă iubeşti", "Numai la doi", "Adio", "Avioane de hârtie", "Nebuni în noapte", "Niciodată să nu spui niciodată", "Iubirea schimbă tot", "Why", "Without You", "Butterfly", "Mi-ai luat minţile", "Semne", "Supereroi", "Vina mea".

 


În 2020 a lansat single-ul "Barcelona" feat. Dony & Matteo iar în 2021 - "Jumătatea mea mai bună" feat. 3 Sud Est.

 


"O altă performanţă cu care mă mândresc este faptul că toate single-urile mele au intrat, la scurt timp de la lansare, în majoritatea 'Top 10'- urilor din România", spune artista pe site-ul https://andra.ro/.

Pe lângă succesele muzicale, Andra a intrat şi în lumea televiziunii, prezentând emisiunea "O-la-la", mai târziu făcând parte din juriul show-lui "Românii au talent", dar şi din juriul "The Voice Kids".

 


Andra este căsătorită din 23 august 2008 cu prezentatorul tv Cătălin Măruţă. În 16 martie 2011 cei doi au devenit părinţi, când a venit pe lume David Alexandru, iar în 23 iulie 2015 artista a născut-o pe Eva Maria Ioana.

"Copiii mei, alături de Cătălin, îmi amintesc în fiecare clipă că iubirea schimbă tot! Datorită lor trăiesc cea mai frumoasă realitate, în cea mai bună dintre toate lumile posibile!", spune Andra, conform site-ului ei oficial.

Artista deţine numeroase premii şi trofee, câştigate, de-a lungul anilor, la: Premiile Industriei Muzicale Româneşti, Festivalul Cântecului de Dragoste, Premiile MTV România, MTV World Music Awards, Premiile Radio România Actualităţi, Premiile MTV România, Festivalul Mamaia, Festivalul Cerbul de Aur, Premiile muzicale "Romanian TopHits", Premiile JetiKids Awards, Femeia Anului, "10 pentru România" şi multe altele. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f