TIMP LIBER DE ACASĂ: Opera Naţională Bucureşti transmite online spectacolul de balet ''Lacul Lebedelor''

La 26 martie 2021, Opera Naţională Bucureşti transmite online, cu începere de la ora 19.00, spectacolul de balet "Lacul Lebedelor", de Piotr Ilici Ceaikovski, potrivit operanb.ro.
Libretul este semnat de Gheorghe Iancu, care l-a adaptat după Marius Petipa şi Lev Ivanov. Regia şi coregrafia îi aparţin aceluiaşi Gheorghe Iancu. Dirijor este Iurie Florea, iar Luisa Spinatelli este responsabilă cu scenografia.
Maeştri de balet solişti sunt: Gigel Ungureanu, Adina Tudor, Cristian Crăciun şi Laura Blică Toader. Rolurile principale sunt interpretate de Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu, Anbeta Toromani şi Robert Enache.
Spectacolul, pe care Opera Naţională Bucureşti îl transmite în regim exclusive online, a fost înregistrat la data de 17 noiembrie 2016. Biletele se pot achiziţiona de pe https://tickets.operanb.ro/ până luni, 29 martie, ora 19.00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare începând de vineri, 26 martie, ora 19.00, timp de 72 de ore.
''Lacul lebedelor'', cea mai cunoscută dintre lucrările de balet ale compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) şi una dintre cele mai cunoscute piese de balet din lume, a fost compusă între 1875 şi 1876 la cererea dramaturgului Vladimir Petrovich Begichev, potrivit site-ului operanb.ro. Celelalte două balete compuse de Ceaikovski sunt ''Frumoasa din pădurea adormită'' (1889) şi ''Spărgătorul de nuci'' (1892).
''Lacul lebedelor'' are ca sursă de inspiraţie o veche legendă, iar personajele principale sunt prinţul Siegfried şi Odette-Odile. Baletul ''Lacul lebedelor'', în patru acte, are la bază un libret de Vladimir Beghicev şi Vasili Geltzer.
Spectacolul montat pe scena Operei Naţionale Bucureşti are în prim-plan experienţa onirică trăită de Prinţul Siegfried. El pătrunde în lumea viselor, unde face cunoştinţă cu vrăjitorul Deirfgeis şi este condus de către acesta pe un tărâm fantastic, unde trăiesc fete transformate în lebede de către vrăjitor. Siegfried se îndrăgosteşte de Odette, prinţesa-lebădă, care îi dezvăluie nefericitul său destin: se află în puterea lui Deirfgeis, iar blestemul nu poate fi risipit decât de un jurământ sincer de iubire.
Siegfried îi declară dragostea eternă şi o invită la o petrecere la palatul său. În ziua evenimentului, însă, maleficul Deirfgeis îl păcăleşte pe prinţ, prezentând-o pe prinţesa Odile ca fiind înfăţişarea umană a prinţesei Odette. Tânărul o anunţă la curte pe Odile ca fiind aleasa inimii sale, trupurile celor doi împletindu-se apoi, într-un dans senzual. În momentul în care Odette ajunge la palat, vede scena dansului pasional. Decepţionată şi simţindu-se trădată, se întoarce, în zbor, spre lac.
Înţelegând cursa în care a căzut, Siegfried aleargă spre lacul lebedelor, pentru a-i cere iertare lui Odette. Fata-lebădă îl iartă şi cei doi decid să rămână împreună, indiferent de ce urma să se întâmple. Deirfgeis provoacă o furtună îngrozitoare, cei doi îndrăgostiţi aflându-se la un pas de a fi înghiţiţi de ape. Cu o clipă înaintea tragediei, prinţul se trezeşte, realizând că totul a fost un vis.
După premiera mondială care a avut loc la 27 ianuarie 1895, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, potrivit http://operanb.ro, în coregrafia lui Marius Petipa şi a lui Lev Ivanov, baletul ''Lacul lebedelor'' s-a bucurat de un succes enorm.
Toate marile companii de balet din lume au inclus în repertoriul lor spectacolul ''Lacul lebedelor'', care a avut, în timp, numeroase variante.
În România, prima montare a baletului ''Lacul lebedelor'' a avut loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti în 1957, spectacolul fiind pus în scenă de Oleg Danovski. În dublul rol Odette-Odile s-a remarcat în mod deosebit celebra balerină Ileana Iliescu, care a interpretat pentru prima dată acest rol la 22 aprilie 1959, întrupând apoi personajul în peste 400 de spectacole, atât în cadrul stagiunilor, cât şi în turnee efectuate în străinătate.
Totodată, ''Lacul lebedelor'' se numără printre spectacolele clasice de balet care au fost transpuse pe gheaţă de Ansamblul Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg începând din 1995. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu