logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

11 ianuarie - Ziua artei fotografice în România

Image Imagine din galeria Agerpres

Ziua artei fotografice în România este marcată, din 2010, în data de 11 ianuarie, aceasta fiind stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010. A fost aleasă ziua de 11 ianuarie deoarece reprezintă data naşterii lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

Carol Popp de Szathmary s-a născut la 11 ianuarie 1812, în Satu Mare. A studiat o perioadă la seminarul teologic din Blaj, iar ulterior a studiat pictura la Roma. A imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte. Adevărat pionier al fotografiei, a realizat o bogată colecţie de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române există clişee pe sticlă şi fotografii cu ofiţeri superiori din toate armele şi din toate taberele. Carol Popp de Szathmary a fost premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprindea imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraţilor Napoleon al III-lea şi Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtemberg-ului şi marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Vernisajul expoziţiei de fotografie "Natura în imagini" AGERPRES, din cadrul "Bucharest Photofest", cel mai amplu festival de fotografie din România, organizat la la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 1 octombrie 2020.


În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii zece fotografi din Europa. A deschis expoziţii la Bucureşti (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziţiei Universale, costume naţionale şi peisaje româneşti şi a obţinut premiul II. A murit la 3 iunie 1887.

Asociaţia Artiştilor Fotografi (AAF) a fost înfiinţată la 28 noiembrie 1956, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Averescu George, Bauch Aurel, dr. Constantinescu Spiru, ing. Comănescu Silviu, Cernescu Sever, Hananel Ion, Iarovici Eugen, Löffler Weisselberger Hedy, Lovinescu Andrei, ing. Mărculescu Herberth, Marinov Iulian, Roman Bazil, Spitzer Clara, ing. Silistrăreanu Cornel, ing. Tomescu Nicolae, Tibor Löwy, Vulpas Gheorghe, conform site-ului Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, www.aafro.ro.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO - Vernisajul expoziţiei de fotografie "Natura în imagini" AGERPRES, din cadrul "Cea1 Borsec Festival", 4 septembrie 2020.


Primul sediu al Asociaţiei a fost în Bucureşti, Piaţa Scânteii nr. 1, Raion Stalin. În 1960, sediul AAF s-a mutat la parterul Palatului ''Universul'' din strada Brezoianu nr. 24, în care a fost amenajată o bibliotecă şi o Galerie de artă fotografică. Ulterior, sediul s-a mutat pe strada Schitu Măgureanu, unde a fost amenajat un studio de creaţie dotat cu aparate de fotografiat, aparate de mărit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru şi color şi un punct de vânzare a materialelor fotosensibile (filme, hârtie şi soluţii).

Asociaţia Artiştilor Fotografi a organizat în acest răstimp renumitele Saloane Internaţionale ale României, majoritatea lor fiind vernisate la Galeria Dalles din centrul Capitalei, iar ultima ediţie, cea de-a XVIII-a, a fost organizată în sălile Muzeului de Artă din Braşov. Cu sprijinul şi în colaborare cu Institutul Naţional de Informare şi Documentare Ştiinţifică şi Tehnică, Asociaţia Artiştilor Fotografi a editat, în perioada 1966-1989, lunar şi bilunar, 198 de numere ale Buletinului Asociaţiei, intitulat "Fotografia", acordate în condiţii de gratuitate tuturor membrilor AAF. Tot în această perioadă, AAF a editat, împreună cu Institutul Central de Documentare Tehnică, cel mai probabil din anul 1967, renumitele Caiete selective "Fotografia" în care au fost publicate cu pondere articole de tehnică fotografică. Şi acestea au fost difuzate membrilor AAF în condiţii de gratuitate, precizează site-ul amintit.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO - Vernisajul expoziţiei "Natura în imagini" AGERPRES, eveniment organizat în Aula Universităţii Transilvania, Braşov, 25 februarie 2020.


În 2001, AAF era compusă din opt filiale teritoriale: Banat, Bucovina, Bucureşti, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia şi Transilvania, precum şi din 17 fotocluburi afiliate, membri individuali străini şi din diaspora şi 1.500 de membri individuali. În scurt timp, AAF a redus numărul fotocluburilor la 15 şi, ulterior, şi-a încetat, practic, activitatea.

În anul 2007, cinci artişti fotografi cunoscuţi, preşedinţi de fotocluburi, au demarat acţiunea de reconstituire a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR). Noul Statut precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionarea al AAFR aşeza pe noi principii funcţionarea Asociaţiei Naţionale şi stabilea faptul că Adunarea Generală anuală este a membrilor asociaţi care au contribuit atât financiar, cât şi prin munca lor intelectuală la continuarea activităţii Asociaţiei Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Primele 10 luni ale anului 2013 au fost extrem de dificile dar, în cele din urmă, Regulamentul şi modificările aduse Statutului AAFR - prin care s-a hotărât mutarea sediului AAFR în Bucureşti şi componenţa Comitetului Director - au primit recunoaşterea juridică. În prezent, sediul Asociaţiei este în str. Dr. Turnescu nr. 6 din sectorul 5 al Capitalei. Preşedintele AAFR este Eugen Negrea, conform site-ului www.aafro.ro.

Cea mai reprezentativă manifestare este Festivalul naţional cu participare internaţională ''Luna Fotografiei din România'', organizat, începând cu anul 2010, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Acesta cuprinde o serie de manifestări expoziţionale de excepţie, vernisate atât în Capitală, cât şi în cele mai importante centre fotografice din România, precum şi în Cernăuţi (Ucraina), respectiv Budapesta şi Szeged (Ungaria).

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO - Vernisajul expoziţiei "Natura în imagini" AGERPRES, eveniment organizat în Aula Universităţii Transilvania, Braşov, 25 februarie 2020.


În 12 ianuarie 2011, a avut loc vernisajul primului Salon al Artiştilor Fotografi din Bucureşti, organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

De asemenea, începând cu anul 2011, iubitorii de artă fotografică pot participa la Salonul Artiştilor Fotografi din Bucureşti. În luna mai 2012, a fost lansat oficial Festivalul Fotografiei Europene, ediţia I, organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK/ AGERPRES FOTO - Expoziţie de fotografii, printre care se regăsesc şi fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, eveniment prilejuit de aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr", 17 ianuarie 2020.


Vernisajul Salonului Internaţional de Artă Fotografică al României, ajuns la cea de-a 24-a ediţie, a avut loc în ziua de 25 septembrie 2020, la Muzeul Municipiului Bucureşti. Salonul este organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi a primit Înaltul Patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), conform paginii de Facebook a SIAFRO (Salonul Internaţional de Artă Fotografică din România). Apreciat drept cel mai important eveniment al artei fotografice româneşti, având o tradiţie ce se întinde pe mai bine de o jumătate de secol, Salonul a reunit, la fiecare ediţie, operele celor mai importanţi fotografi din întreaga lume.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost prezentă de-a lungul timpului, prin jurnaliştii şi fotografii ei, la toate marile evenimente din istoria contemporană a României. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK/ AGERPRES FOTO - Expoziţie de fotografii, printre care se regăsesc şi fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, eveniment prilejuit de aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr", 17 ianuarie 2020.


Pe parcursul anului 2020, fotografii ale Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES au fost expuse în diferite locuri din ţară, între care amintim: la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti (ianuarie), la Braşov (februarie), la Universitatea Bucureşti (aprilie), la Borsec (septembrie), la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti (octombrie), la Iaşi (decembrie). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)


* Explicaţie foto din deschidere: Alteţa Sa Regală Charles (stg.), Prinţ de Wales, şi fotoreporterul AGERPRES, Sorin Lupşa (dr.), unul dintre autorii imaginilor expuse, la vernisajul expoziţiei de fotografie "Apertures of a Revolution. Fotografii din decembrie 1989", organizată de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Ambasada României din Marea Britanie şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Londra, 12 decembrie 2019.

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Grigore Vasiliu Birlic

Unul dintre cei mai mari actori români de comedie, interpret strălucit al unor personaje din piesele lui Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic a impresionat publicul și criticii teatrali prin creațiile sale actoricești complexe, având capacitatea de a trece foarte ușor de la un rol din registrul tragic la un rol din registrul comic și invers, se menționează pe site-u

Documentare 24-01-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, din 24 ianuarie, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Micro-expoziția va putea fi vizitată, până pe 20 febru

Documentare 24-01-2025 08:00

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la 24 ianuarie. În 1859, în ziua de 24 ianuarie/5 februarie, Alexandru Ioan Cuza era ales, în unanimitate, domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, ceea ce a reprezentat, în fapt, unirea celor două principate românești

Documentare 24-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine nu poate vedea nici ceea ce se află în fața ochilor săi și nu are nicio dorință de a produce o schimbare a bazei sociale, aceluia nu-i mai rămâne nimic altceva de spus decât ceea ce spunea și Wotan-ul lui Richard Wagner: 'Știi ce vrea Wotan? Sfârșitul.' De pe treapta socială pe care se află el, un astfel de om nu-și poate dori dec&ac

Documentare 24-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Petersburg (Tedeum) Greco-catolice Sf. cuv. Xenia; Sf. Francisc de Sales Romano-catolice Sf. Francisc de Sales, ep. înv. Sfânta Cuvioasă Xenia este pomenită de Biserica Ortodoxă în ziua

Documentare 24-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 ianuarie

Este a 24-a zi a anului 2025. Au mai rămas 341 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 42 m și apune la 17 h 14 m. Luna răsare la 03 h 26 m și apune la 12 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 23-01-2025 15:30

Săptămâna europeană 20-23 ianuarie 2025

Reuniunea Eurogrup, reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European (20-23 ianuarie), adoptarea de către Consiliu, în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP), a unei a treia măsuri de asistență în beneficiul forțelor armate libaneze, adoptarea unei noi legi care va facilita schimbul de date pri

Documentare 23-01-2025 14:27

Retrospectiva evenimentelor interne 20-23 ianuarie 2025

Mesajele politicienilor români cu privire la depunerea jurământului de către președintele american, Donald Trump; anunțul Ministerului Apărării Naționale cu privire la faptul că România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR); validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale în Consiliul Polit

Documentare 23-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poeta Ileana Mălăncioiu

Poetă, eseistă, publicistă și redactor, membră titulară a Uniunii Scriitorilor, Ileana (Elena) Mălăncioiu s-a născut în comuna Godeni, județul Argeș, la 23 ianuarie 1940. Între 1963 și 1968 a urmat cursurile Facultății de Filozofie din București, cu lucrarea 'Locul filozo

Documentare 23-01-2025 08:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Via Appia (Italia)

Via Appia, una dintre primele și cele mai importante rețele de drumuri ale umanității, a fost înscrisă în iulie 2024 în Patrimoniul Mondial al Umanității, cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției UNESCO a ONU, potrivit Associated Press și https://www.ancie

Documentare 23-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Creșterea teribilă a puterii noastre distructive, produsă de știința și tehnologia din timpurile moderne, a transformat agresivitatea într-o însușire foarte periculoasă care amenință supraviețuirea întregii rase umane. Necazul este că agresivitatea pare înscrisă în ADN-ul nostru. ADN-ul se schimbă prin evoluție biologică numai la o scară a

Documentare 23-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 ianuarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinții Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Clement din Ancira; Sf. m. Agatanghel Romano-catolice Ss. Emerențiana, fc. m.; Ildefons, ep. Sfântul S

Documentare 23-01-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 ianuarie

Este a 23-a zi a anului 2025. Au mai rămas 342 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 43 m și apune la 17 h 13 m. Luna răsare la 02 h 18 m și apune la 11 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 22-01-2025 18:49

A murit scriitorul Constantin Abăluță (fișă biografică)

Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului...', a transmis Varujan Vosganian într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de soc

Documentare 22-01-2025 11:23

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani (fișă biografică)

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a încetat din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, la vârsta de 84 de ani. 'Ne-a părăsit