PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Via Appia (Italia)
Via Appia, una dintre primele și cele mai importante rețele de drumuri ale umanității, a fost înscrisă în iulie 2024 în Patrimoniul Mondial al Umanității, cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției UNESCO a ONU, potrivit Associated Press și https://www.ancient-origins.net.
''Regina Viarum'' (''Regina Drumurilor'') a conecta inițial Roma cu Capua, iar ulterior Brundisium (portul Brindisi din sud), potrivit https://www.unesco.it. La momentul construirii a reprezentat cu adevărat o revoluție în domeniul rețelei civile de drumuri și în ce privește infrastructura militară strategică, potrivit https://www.ancient-origins.net.
Decizia care a fundamentat construirea acestui culoar, deopotrivă civil, comercial, social cultural dar și militar strategic, a constat în posibilitatea desfășurării și alimentării logistice a trupelor romane în confruntarea militară cu samniții. Aceștia din urmă, civilizație italică din zona sud-centru a peninsulei (astăzi Abruzzo, Molise și Campania), au fost inițial aliați militari ai romanilor în alte conflicte pentru ca ulterior să se lupte în timpul războaielor samnite (343-290 î. Hr), încleștări formidabile pentru armata romană și care au deschis drumul spre sudul peninsulei și spre viitoarele campanii spre Mediterana și spre Est, potrivit https://www.warhistoryonline.com și https://www.unrv.com.
Primul sector al acestei șosele istorice a fost construit în perioada 312 - 308 î. Hr. de către cenzorul roman Appius Claudius Caecus, ulterior consul, praetor, precum și primul autor roman cunoscut de proză latină scrisă, fiul dictatorului roman Gaius Claudius Crassus. Primul apeduct roman, Aqua Appia, a fost construit tot de el, indică https://imperiumromanum.pl/.
Demersul lui Appius Claudius Caecus a vizat realizarea unui coridor militar crucial, care să unească Roma, capitala, de regiunile îndepărtate din sud. Înaintea construirii acestui culoar, singurele drumuri exterioare capitalei erau etrusce și serveau în principal pentru a ajunge în Etruria, regiune din centrul peninsulei, potrivit https://www.ancient-origins.net.
Victoria romanilor în cel de-al doilea război cu samniții (326-304 î. Hr.) s-a datorat și succesului construirii Via Appia, conform https://www.worldhistory.org/ și https://engineeringrome.org. Planurile inginerilor romani vizau amenajarea drumului pe zona de coastă pentru a evita atacurile samniților și traversarea rapidă a regiunilor printr-o mobilitate sporită pentru trupele romane, pentru curieri și pentru comercianți, conform https://engineeringrome.org. Pe Via Appia, structurile armatei romane se puteau deplasa într-un ritm de viteză de 40 de km pe zi, chiar și în condiții de vreme aspră.
După victoria în cel de-al doilea război cu samniții, Via Appia, care asigura traseul facil de la Roma la Capua, a fost continuată, printr-o traversare a peninsulei de pe coasta de vest spre coasta de est, până la Brundisium (Brindisi), lucrările desfășurându-se până în 264 î. Hr, menționează https://engineeringrome.org.
Împăratul Traian a vrut să scurteze această distanță de deplasare de la Beneventum (Benevento) la Brundisium (Brindisi), prelungind Via Appia, printr-o variantă pe zona de coastă în est între anii 108-110 d. Hr. și pe care a denumit-o Via Traiana, indică https://www.romanoimpero.com/ și https://www.unesco.it.
În documentul de motivare a introducerii Via Appia în Lista Patrimoniului Mondial, agenția internațională a ONU a scos în evidență faptul că ''a fost realizat inițial ca un drum strategic pentru cuceriri militare, pentru a permite avansarea spre Est și spre Asia Minor'', menționează cotidianul britanic The Guardian, potrivit https://www.ancient-origins.net.
''Via Appia a permis ulterior orașelor pe care le-a conectat să se dezvolte și au apărut noi așezări, facilitând producția agricolă și comerțul'', conform declarației UNESCO.
Partea inițială de 17 km a drumului de piatră cubică este protejată în cadrul parcului arheologic Appia Antica din sudul Romei, atrăgând entuziaști ai istoriei antice, vizitatori care se plimbă, cicliști. Această porțiune are în imediata sa apropiere apeducte antice romane și vile, iar în subsol se regăsește o rețea de catacombe unde sunt îngropați primii locuitori ai Romei convertiți la creștinism, potrivit https://www.ancient-origins.net.
Este format din 22 de secțiuni, într-un remarcabil ansamblu de lucrări de inginerie, ilustrând în prezent nivelul avansat din punct de vedere tehnic al inginerilor romani în construcția de drumuri și în proiecte civile de inginerie, indică Associated Press. Întreaga zonă este parc arheologic protejat.
Includerea Via Appia în lista Patrimoniului Mondial UNESCO exemplifică semnificația sa istorică și culturală. Potrivit UNESCO, Via Appia ilustrează ''îndemânarea tehnică avansată a inginerilor romani în construirea drumurilor, în proiectele de inginerie civilă, în infrastructură și lucrări de reconversie a terenurilor, precum și o serie extinsă de structuri monumentale incluzând, de exemplu, amfiteatre, băi, arcuri de triumf, basilice, apeducte, canale, poduri, fântâni publice.''
Dosarul de candidatură pentru introducerea Via Appia în Patrimoniul Mondial UNESCO a fost avansat de Ministerul italian al Culturii și a fost susținut de o coaliție de 73 de municipalități, 15 parcuri, 12 orașe și provincii, patru regiuni (Lazio, Campania, Basilicata și Puglia), 25 universități italiene și străine, și de Comisia pontificală pentru arheologie sacră. Această susținere largă arată importanța istorică și culturală reprezentată de Via Appia pentru Italia și pentru cultura și patrimoniul mondiale.
În iulie 2024, cu prilejul anunțării deciziei privind introducerea Via Appia în Patrimoniul UNESCO, ministrul italian al culturii a catalogat decizia drept ''o bornă prestigioasă'', apreciind ''valoarea universală excepțională a unei activități de inginerie extraordinară care de-a lungul secolelor a fost esențială pentru schimburile culturale, sociale, comerciale cu Mediterana și cu Estul''. Roberto Gualtieri, primarul Romei, a împărtășit aceleași sentimente, descriind Via Appia drept ''un simbol al întregii civilizații'', conform https://www.ancient-origins.net.
Vizitatorii parcului arheologic Via Appia pot păși prin apropierea acelorași elemente de piatră care odinioară au fost purtate de legiunile romane, de comercianți sau de călători. Parcul oferă o experiență bogată, în care anticele ruine și eforturile moderne de conservare coexistă pe cel mai important traseu al Romei.
În prezent, Via Appia, un muzeu extraordinar în aer liber încă din anii 1800, rămâne testamentul ingeniozității romane și a întinderii cuprinzătoare a Imperiului Roman. Secțiunile păstrate ale drumului și atracțiile sale arheologice din împrejurimi oferă perspective neprețuite privind ingineria romană, cultura și istoria. Includerea Via Appia în Patrimoniul Mondial UNESCO marchează importanța istorică și va contribui, deopotrivă, la protejarea sa pentru generațiile viitoare, potrivit Associated Press și https://www.ancient-origins.net. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: whc.unesco.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede
Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie
2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare
La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi
CITATUL ZILEI
'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie
Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie
Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)