logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Via Appia (Italia)

Image

Via Appia, una dintre primele și cele mai importante rețele de drumuri ale umanității, a fost înscrisă în iulie 2024 în Patrimoniul Mondial al Umanității, cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției UNESCO a ONU, potrivit Associated Press și https://www.ancient-origins.net.

''Regina Viarum'' (''Regina Drumurilor'') a conecta inițial Roma cu Capua, iar ulterior Brundisium (portul Brindisi din sud), potrivit https://www.unesco.it. La momentul construirii a reprezentat cu adevărat o revoluție în domeniul rețelei civile de drumuri și în ce privește infrastructura militară strategică, potrivit https://www.ancient-origins.net.

 


Decizia care a fundamentat construirea acestui culoar, deopotrivă civil, comercial, social cultural dar și militar strategic, a constat în posibilitatea desfășurării și alimentării logistice a trupelor romane în confruntarea militară cu samniții. Aceștia din urmă, civilizație italică din zona sud-centru a peninsulei (astăzi Abruzzo, Molise și Campania), au fost inițial aliați militari ai romanilor în alte conflicte pentru ca ulterior să se lupte în timpul războaielor samnite (343-290 î. Hr), încleștări formidabile pentru armata romană și care au deschis drumul spre sudul peninsulei și spre viitoarele campanii spre Mediterana și spre Est, potrivit https://www.warhistoryonline.com și https://www.unrv.com.



Primul sector al acestei șosele istorice a fost construit în perioada 312 - 308 î. Hr. de către cenzorul roman Appius Claudius Caecus, ulterior consul, praetor, precum și primul autor roman cunoscut de proză latină scrisă, fiul dictatorului roman Gaius Claudius Crassus. Primul apeduct roman, Aqua Appia, a fost construit tot de el, indică https://imperiumromanum.pl/.



Demersul lui Appius Claudius Caecus a vizat realizarea unui coridor militar crucial, care să unească Roma, capitala, de regiunile îndepărtate din sud. Înaintea construirii acestui culoar, singurele drumuri exterioare capitalei erau etrusce și serveau în principal pentru a ajunge în Etruria, regiune din centrul peninsulei, potrivit https://www.ancient-origins.net.



Victoria romanilor în cel de-al doilea război cu samniții (326-304 î. Hr.) s-a datorat și succesului construirii Via Appia, conform https://www.worldhistory.org/ și https://engineeringrome.org. Planurile inginerilor romani vizau amenajarea drumului pe zona de coastă pentru a evita atacurile samniților și traversarea rapidă a regiunilor printr-o mobilitate sporită pentru trupele romane, pentru curieri și pentru comercianți, conform https://engineeringrome.org. Pe Via Appia, structurile armatei romane se puteau deplasa într-un ritm de viteză de 40 de km pe zi, chiar și în condiții de vreme aspră.



După victoria în cel de-al doilea război cu samniții, Via Appia, care asigura traseul facil de la Roma la Capua, a fost continuată, printr-o traversare a peninsulei de pe coasta de vest spre coasta de est, până la Brundisium (Brindisi), lucrările desfășurându-se până în 264 î. Hr, menționează https://engineeringrome.org.



Împăratul Traian a vrut să scurteze această distanță de deplasare de la Beneventum (Benevento) la Brundisium (Brindisi), prelungind Via Appia, printr-o variantă pe zona de coastă în est între anii 108-110 d. Hr. și pe care a denumit-o Via Traiana, indică https://www.romanoimpero.com/ și https://www.unesco.it.



În documentul de motivare a introducerii Via Appia în Lista Patrimoniului Mondial, agenția internațională a ONU a scos în evidență faptul că ''a fost realizat inițial ca un drum strategic pentru cuceriri militare, pentru a permite avansarea spre Est și spre Asia Minor'', menționează cotidianul britanic The Guardian, potrivit https://www.ancient-origins.net.


''Via Appia a permis ulterior orașelor pe care le-a conectat să se dezvolte și au apărut noi așezări, facilitând producția agricolă și comerțul'', conform declarației UNESCO.


Partea inițială de 17 km a drumului de piatră cubică este protejată în cadrul parcului arheologic Appia Antica din sudul Romei, atrăgând entuziaști ai istoriei antice, vizitatori care se plimbă, cicliști. Această porțiune are în imediata sa apropiere apeducte antice romane și vile, iar în subsol se regăsește o rețea de catacombe unde sunt îngropați primii locuitori ai Romei convertiți la creștinism, potrivit https://www.ancient-origins.net.



Este format din 22 de secțiuni, într-un remarcabil ansamblu de lucrări de inginerie, ilustrând în prezent nivelul avansat din punct de vedere tehnic al inginerilor romani în construcția de drumuri și în proiecte civile de inginerie, indică Associated Press. Întreaga zonă este parc arheologic protejat.



Includerea Via Appia în lista Patrimoniului Mondial UNESCO exemplifică semnificația sa istorică și culturală. Potrivit UNESCO, Via Appia ilustrează ''îndemânarea tehnică avansată a inginerilor romani în construirea drumurilor, în proiectele de inginerie civilă, în infrastructură și lucrări de reconversie a terenurilor, precum și o serie extinsă de structuri monumentale incluzând, de exemplu, amfiteatre, băi, arcuri de triumf, basilice, apeducte, canale, poduri, fântâni publice.''



Dosarul de candidatură pentru introducerea Via Appia în Patrimoniul Mondial UNESCO a fost avansat de Ministerul italian al Culturii și a fost susținut de o coaliție de 73 de municipalități, 15 parcuri, 12 orașe și provincii, patru regiuni (Lazio, Campania, Basilicata și Puglia), 25 universități italiene și străine, și de Comisia pontificală pentru arheologie sacră. Această susținere largă arată importanța istorică și culturală reprezentată de Via Appia pentru Italia și pentru cultura și patrimoniul mondiale.



În iulie 2024, cu prilejul anunțării deciziei privind introducerea Via Appia în Patrimoniul UNESCO, ministrul italian al culturii a catalogat decizia drept ''o bornă prestigioasă'', apreciind ''valoarea universală excepțională a unei activități de inginerie extraordinară care de-a lungul secolelor a fost esențială pentru schimburile culturale, sociale, comerciale cu Mediterana și cu Estul''. Roberto Gualtieri, primarul Romei, a împărtășit aceleași sentimente, descriind Via Appia drept ''un simbol al întregii civilizații'', conform https://www.ancient-origins.net.

 



Vizitatorii parcului arheologic Via Appia pot păși prin apropierea acelorași elemente de piatră care odinioară au fost purtate de legiunile romane, de comercianți sau de călători. Parcul oferă o experiență bogată, în care anticele ruine și eforturile moderne de conservare coexistă pe cel mai important traseu al Romei.



În prezent, Via Appia, un muzeu extraordinar în aer liber încă din anii 1800, rămâne testamentul ingeniozității romane și a întinderii cuprinzătoare a Imperiului Roman. Secțiunile păstrate ale drumului și atracțiile sale arheologice din împrejurimi oferă perspective neprețuite privind ingineria romană, cultura și istoria. Includerea Via Appia în Patrimoniul Mondial UNESCO marchează importanța istorică și va contribui, deopotrivă, la protejarea sa pentru generațiile viitoare, potrivit Associated Press și https://www.ancient-origins.net. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org

Afisari: 497

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost