SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 ianuarie
Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinții Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic
Greco-catolice
Sf. m. Clement din Ancira; Sf. m. Agatanghel
Romano-catolice
Ss. Emerențiana, fc. m.; Ildefons, ep.
Sfântul Sfințit Mucenic Clement și Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în ziua de 23 ianuarie.
Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 250, în timpul împăratului Valerian (253-259), în Ancira (astăzi Ankara), aflată în ținutul Galatei, regiune antică a Asiei Mici, situată între Capadocia, Pont și Bitinia.
Tatăl Sfântului Clement era închinător la idoli și a murit la scurt timp după nașterea sa. Mama sa, Sofia, era creștină, hrănindu-l pe el mai mult cu dreapta credință, decât cu laptele. L-a adus la Hristos, luminându-l cu Sfântul Botez și i-a dat numele Clement, care, în limba greacă, înseamnă 'mlădiță de vie'.
La vârsta de 12 ani a rămas orfan și de mamă. A fost luat spre creștere de o prietenă a mamei sale, cu numele tot Sofia. Împreună cu mama sa adoptivă, Sfântul Clement strângea în casa acesteia copii săraci și abandonați, pe care îi hrăneau, îi îmbrăcau și le dădeau educație.
Pentru covârșitoarea lui înțelepciune, și după doi ani de când urcase prima treaptă clericală, Sfântul Clement a fost hirotonit episcop al cetății sale natale, la vârsta de 20 de ani.
În vremea persecuțiilor împotriva creștinilor a suferit chinuri mari și o lungă perioadă de timp a fost întemnițat și supus unor suferințe de neînchipuit pentru a se lepăda de credința sa în Hristos.
'De la zidirea lumii, pe toți cei ce pentru Dumnezeu au pătimit chinuri, ori în ce fel de chin, prin foc, prin fier, prin pietre, prin lemne și cei ce cu fiarele s-au luptat și prin închisori mult timp s-au chinuit și prin diferite feluri de morți, în pământ, în apă și în văzduh s-au sfârșit, și cei ce au fost pierduți de ger și de arșiță mare, și ori cu ce alte chinuri și pedepsiri s-au lipsit de viață, pe toți aceia i-au întrecut Sfântul Clement împreună cu Sfântul Agatanghel, prin pătimirile lor cele multe', spune istoricul bisericesc grec Nichifor Callist.
Pentru că toți cei ce erau atunci stăpânitori îl trimiteau pe Sfântul Clement de la unul la altul, ca pe o minune nemaivăzută; căci, 28 de ani a fost reținut și chinuit cumplit în multe și diferite feluri, a rămas nebiruit și nemișcat, cu Agatanghel ucenicul său, întărindu-l Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos.
Când era în temniță veneau la dânsul în toate zilele credincioșii, aducând la Sfântul Botez și pe alții. Se făcuse închisoarea ca o biserică în care se înălțau laude lui Dumnezeu, lucru pe care văzându-l străjerii, au spus stăpânitorului. Într-o noapte, venind ostașii au prins toată mulțimea credincioșilor care se adunaseră la Sfântul Clement, i-au scos afară din cetate, ca pe oi la junghiere; apoi întreba pe fiecare mai înainte la tăiere: 'Te vei lepăda de Hristos, ca să rămâi viu?'.
Nu era însă nici unul care să se înfricoșeze de moarte; au fost tăiați atunci pentru Hristos o mulțime de bărbați, femei și copii, afară numai de un tânăr, care a scăpat din mâinile celor ce-i tăiau, nu temându-se de moarte, dar voind să pătimească mai mari chinuri pentru adevăratul Dumnezeu. Numele tânărului acestuia era Agatanghel.
A fost ucis în mari chinuri și cu sabia i-a fost tăiat sfântul său cap.
Sfântul Clement a fost omorât în afara temniței, căci a fost scos în taină de creștini pentru săvârșirea Sfintei Liturghii acolo unde aveau atunci biserică, într-o peșteră.
'Deci, lovindu-l ostașul, a căzut capul Sfântului sfințit Mucenic Clement pe dumnezeiescul prestol și peste darurile cele puse înainte, apoi s-a roșit cu sângele lui jertfa cea fără de sânge și tot Sfântul Altar. Iar poporul credincios era într-o mare frică și spaimă, însă nu pentru dânșii, ci pentru păstorirea lor aveau jale și, ridicându-și glasurile, se tânguiau. Ighemonul a ieșit îndată afară, nefăcând poporului nici un rău, numai pe doi clerici i-a tăiat în altar cu Sfântul Clement, iar numele lor sunt: Hristofor și Hariton, diaconii. Atunci fericita Sofia luând cinstitul trup al iubitului său, care-i era fiu cu numele, iar cu fapta duhovnicesc părinte și păstor, l-a îngrijit cu lacrimi și cu bucurie. Deci plângea că s-a lipsit de el pe pământ și se bucura că, săvârșindu-și pătimirea, a trecut la Hristos Domnul'. (Viețile Sfinților)
Apoi, Sofia l-a îngropat, împreună cu amândoi diaconii, aproape de mormântul Sfântului Mucenic Agatanghel, în biserica din peșteră, în ziua de 23 ianuarie. (sursa: vol. 'Viețile Sfinților') AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Retrospectiva evenimentelor interne 20-23 ianuarie 2025
Mesajele politicienilor români cu privire la depunerea jurământului de către președintele american, Donald Trump; anunțul Ministerului Apărării Naționale cu privire la faptul că România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR); validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale în Consiliul Polit
PERSONALITATEA ZILEI: Poeta Ileana Mălăncioiu
Poetă, eseistă, publicistă și redactor, membră titulară a Uniunii Scriitorilor, Ileana (Elena) Mălăncioiu s-a născut în comuna Godeni, județul Argeș, la 23 ianuarie 1940. Între 1963 și 1968 a urmat cursurile Facultății de Filozofie din București, cu lucrarea 'Locul filozo
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Via Appia (Italia)
Via Appia, una dintre primele și cele mai importante rețele de drumuri ale umanității, a fost înscrisă în iulie 2024 în Patrimoniul Mondial al Umanității, cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției UNESCO a ONU, potrivit Associated Press și https://www.ancie
CITATUL ZILEI
'Creșterea teribilă a puterii noastre distructive, produsă de știința și tehnologia din timpurile moderne, a transformat agresivitatea într-o însușire foarte periculoasă care amenință supraviețuirea întregii rase umane. Necazul este că agresivitatea pare înscrisă în ADN-ul nostru. ADN-ul se schimbă prin evoluție biologică numai la o scară a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 ianuarie
Este a 23-a zi a anului 2025. Au mai rămas 342 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 43 m și apune la 17 h 13 m. Luna răsare la 02 h 18 m și apune la 11 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
A murit scriitorul Constantin Abăluță (fișă biografică)
Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului...', a transmis Varujan Vosganian într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de soc
Fostul mare handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani (fișă biografică)
Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a încetat din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, la vârsta de 84 de ani. 'Ne-a părăsit
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Diane Lane
Diane Lane, actriță americană, este cunoscută pentru rolurile din filmele 'The Outsiders', 'Under the Tuscan Sun', 'The Perfect Storm' sau 'Man of Steel'. Interpretarea ei din drama 'Unfaithful' (2002) i-a adus nominalizările pentru cea mai bună actriță la Premiile Academiei, la Premiile Screen Actors Guild și la Globul de Aur.
CITATUL ZILEI
''Chiar dacă vom găsi o teorie unificată, nu vom putea face deci decât predicții statistice. Va trebui, totodată, să abandonăm concepția potrivit căreia există un singur univers observat. În locul ei, va trebui adoptată o imagine în care se află toate universurile posibile cu o anumită distribuție de probabilitate. Acest tablou poate explica de ce u
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul Greco-catolice Sf. ap. Timotei; Sf. cuv. m. Anastasie Persanul Romano-catolice Sf. Vincențiu, diacon m.; Fer. Laura, m. Sfântul Apostol Timotei este pomenit în calendarul creștin ortod
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 ianuarie
Este a 22-a zi a anului 2025. Au mai rămas 343 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 11 m. Luna răsare la 01 h 12 m și apune la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: 120 de ani de la nașterea designerului Christian Dior (21 ianuarie)
Designerul Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, un mic oraș din provincia franceză Normandia. A locuit aici până la vârsta de cinci ani, când întreaga lui familie s-a mutat la Paris. Cu toate că era pasionat de artă și își exprimase interesul de a deveni arhitect, la insistențele părinților a studiat
CITATUL ZILEI
''O glumă proastă zice că motivul pentru care nu am fost contactați de o civilizație extraterestră este că civilizațiile tind să se autodistrugă atunci când ating stadiul nostru. Am însă destulă încredere în bunul-simț al publicului și cred că putem dovedi falsitatea acestei afirmații''. - Stephen W. Hawking (''Visul lui Einste
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma Greco-catolice Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; Sf. m. Agneza Romano-catolice Sf. Agneza, fc. m. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în