Retrospectiva evenimentelor interne 20-23 ianuarie 2025

Mesajele politicienilor români cu privire la depunerea jurământului de către președintele american, Donald Trump; anunțul Ministerului Apărării Naționale cu privire la faptul că România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR); validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale în Consiliul Politic Național al PSD; anunțul președintelui Senatului, Ilie Bolojan, cu privire la reducerea unor posturi în cadrul Senatului; respingerea de către CEDO a cererii lui Călin Georgescu în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România; creșterea deficitului bugetar al României la 8,6% din PIB în trimestrul trei al anului 2024; selectarea lungmetrajului ''Kontinental '25' '' al lui Radu Jude în competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin
POLITIC
*20 ianuarie: Reîntoarcerea președintelui Donald Trump la Casa Albă este un moment istoric, care va avea ecouri pozitive și în ceea ce privește România, a transmis premierul Marcel Ciolacu, după ce președintele ales al SUA a depus jurământul, devenind oficial al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
*20 ianuarie: Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe omologul american, Donald Trump, pentru învestire, context în care a transmis că este nevoie de o legătură transatlantică puternică și vibrantă. Mesajul a fost transmis în contextul în care președintele ales al SUA a depus jurământul, devenind oficial al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
*20 ianuarie: Președintele Senatului, Ilie Bolojan, i-a urat succes președintelui SUA, Donald Trump, în noul său mandat, exprimându-și convingerea că prietenia dintre cele două state va fi consolidată.
*20 ianuarie: Un nou capitol începe în istoria Statelor Unite ale Americii, odată cu cel de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, a transmis președinta USR, Elena Lasconi.
*21 ianuarie: Consiliul Politic Național al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a anunțat social-democratul Radu Oprea. Potrivit acestuia, s-a decis, totodată, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în data de 2 februarie pentru susținerea oficială a lui Antonescu la prezidențiale.
*21 ianuarie: Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat, că planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) al UE, alături de planurile altor 20 de state membre ale UE.
*21 ianuarie: Conducerea Senatului a adoptat două memorandumuri prin care schema de funcționare a instituției se reduce cu 24% - de la 796 de posturi, din care aproximativ 30 sunt libere, la 610 posturi -, iar cheltuielile privind întreținerea autoturismelor vor fi diminuate. Adoptarea memorandumului a fost anunțată și de președintele Senatului, Ilie Bolojan, la 22 ianuarie 2025. ''Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie și în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în așa fel încât cel mai târziu la finalul lunii martie această operațiune să se finalizeze. Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veți constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi niște economii substanțiale în așa fel încât să-i respectăm pe cetățenii țării noastre'', a declarat Bolojan, la Senat.
*21 ianuarie: Ministerul Apărării Naționale a anunțat că România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR). Potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, în prezența secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, generalul-maior Florin-Marian Barbu a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina - EUFOR, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Camp Butmir, Sarajevo. EUFOR este cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest, desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
*22 ianuarie: Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a anunțat că săptămâna viitoare va fi finalizat un plan de reorganizare a Camerei, de reducere a posturilor de angajați, precum și măsuri de eficiență energetică.
JUSTIȚIE
*21 ianuarie: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România. ''Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu contra România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care Georgescu a fost candidat. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată și procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de măsuri provizorii, ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii)'', se arată într-un comunicat al CEDO. Conform instanței, această hotărâre nu influențează o decizie ulterioară pe fondul procesului. ''Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curții (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fața Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă'', a mai spus CEDO.
*23 ianuarie: Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost adus la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție. Procurorii DNA au efectuat, la 22 ianuarie, percheziții la sediul Primăriei Sinaia, la domiciliul primarului Vlad Oprea, la un apropiat al acestuia, dar și la șefa Poliției Locale Sinaia, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Aducerea edilului la sediul central al DNA a fost amânată, după ce, la finalul perchezițiilor din 22 ianuarie, Vlad Oprea a acuzat stări de rău și a fost dus la spital pentru efectuarea de investigații. Conform unor surse judiciare, Vlad Oprea ar fi pretins de la Vladimir Ciorbă și ar fi primit, indirect, de la reprezentanții firmei SC Nordis Best Construct, mită în valoare de aproape 240.000 euro pentru a facilita obținerea documentației necesare construirii în oraș a unui hotel/aparthotel.
ECONOMIC
*20 ianuarie: Asociațiile patronale din Austria, Croația, Cehia, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia au semnat o Declarație comună prin care își exprimă sprijinul deplin pentru o strategie industrială cuprinzătoare și eficientă a Uniunii Europene (UE), care să completeze Pactul verde european (EU Green Deal) și industriile strategice.
*22 ianuarie: Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, însă tendința a fost inversă în România, unde deficitul a înregistrat un avans de 1,4 puncte procentuale, arată datele publicate de Eurostat. În timp ce, în Uniunea Europeană, deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, de la 3,3% din PIB în T2 până la 2,9% din PIB în T3, în România deficitul a crescut de la 7,3% din PIB în T2, până la 8,6% din PIB în T3.
CULTURÃ
*21 ianuarie: Lungmetrajul ''Kontinental '25' '', regizat de cineastul român Radu Jude, a fost selectat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Premiera lungmetrajului ''Kontinental '25' '' în cinematografele din România este estimată pentru primăvara anului 2025.
*23 ianuarie: Comisia Europeană a aprobat înregistrarea denumirii vinuri de ''Jidvei'' (înregistrată ca Denumire de Origine Protejată), recunoscând-le calitățile distinctive, conform unui comunicat de presă al executivului comunitar. La nivel european, România mai are recunoscute și protejate alte 14 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP), unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP) și două produse cu Specialitate Tradițională Garantată (STG).
DIVERSE
*22 ianuarie: Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a murit la vârsta de 84 de ani.
*22 ianuarie: Jurnalistul Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei Cupei Campionilor Europeni la fotbal câștigate de Steaua București în 1986 în fața Barcelonei, a murit la vârsta de 84 de ani. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Gabriela Badea)
***Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform
16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)
Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr
Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)
Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit
CITATUL ZILEI
'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025
Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen
Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai
Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai
Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar