BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Sfântul Vasile din Moscova (Rusia)

Catedrala Sfântul Vasile, aflată în Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o îmbracă, atât în exterior,cât şi în interior, o fac unică în lumea creştină şi nu numai.
Denumită Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau Catedrala Pokrovskaya, a rămas consacrată în istorie şi în conştiinţa moscoviţilor drept Catedrala Sfântul Vasile - Vasili Blajinoe - după numele Sfântului Vasile "cel nebun pentru Hristos", ale cărui Sfinte Moaşte se află puse spre închinare aici, potrivit www.crestinortodox.ro.
Sfântul Vasile, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi ai locului, a trăit între anii 1468-1552 şi a fost înmormântat în Catedrala Sfintei Treimi, care la acea dată se afla pe acest loc. Sfântul a apărat cu înverşunare credinţa ortodoxă de atacurile ereziei, a petrecut mult timp în rugăciune şi post, câştigând darul de a face minuni şi previziuni. Celebră a rămas profeţia făcută ţarului în legătură cu incendiul Moscovei, în anul 1547, potrivit www.krestilnoe.ru.
Construită între 1555-1561, în timpul lui Ivan cel Groaznic, Catedrala este învăluită în legende. Una dintre ele spune că este o copie a unei moschei din Kazan, distrusă de Ivan cel Groaznic, supărat de rezistenţa opusă de localnici trupelor sale. Potrivit legendei, domurile în formă de bulb de ceapă ale moscheii au fost duse la Moscova drept mărturie a victoriei ţarului asupra Hanatului Kazanului.
Altă legendă spune că ţarul l-a orbit pe Postnik Yakovlev, considerat arhitectul catedralei, pentru a nu mai construi nimic care să o întreacă în frumuseţe. Potrivit altei versiuni, catedrala ar fi fost opera unui maestru european, un italian, ceea ce ar explica stilul ei.
Planul bisericii are, pe lângă atracţia estetică, un adânc simbolism religios. Nouă capele au fost ridicate pe o singură fundaţie: patru dintre ele sunt octogonale şi largi, dispuse în punctele cardinale, patru sunt mici şi pătrate, dispuse în nord-est, sud-est, nord-vest şi sud-est, iar cea de-a noua, în centru, formându-se o stea în opt colţuri. Fiecare paraclis semnifică un sfânt celebrat de creştini în zilele în care armata rusă a câştigat bătălii împotriva tătarilor. Paraclisul central este înconjurat de turnul Sfântului Nicolae (sud), turnul dedicat Sărbătorii Sfintei Treimi (est), turnurile închinate Duminicii Floriilor (nord), respectiv Sfântului Mucenic Ciprian şi Sfintei Muceniţe Iustina fecioară (vest). Celelalte patru bisericuţe completează steaua în opt colţuri. Fiecare cupolă este decorată cu ferestre şi cornişe, iar legătura dintre cele nouă paraclise se face printr-un sistem de pasaje sau coridoare, aşa cum arată www.crestinortodox.ro, https://doxologia.ro/ şi https://ziarullumina.ro.
Există aici nouă iconostase, ce conţin peste 400 de icoane, şi numeroase fresce, aparţinând şcolilor de pictură din Moscova şi Novgorod, datând din secolele XVI-XIX. Pereţii edificiului sunt pictaţi în culori intens pigmentate, cele mai întâlnite motive artistice fiind cele florale şi geometrice. Clopotele din interiorul acestei catedrale provin, în mare majoritate, din Franţa, Olanda sau Germania. Printre obiectele de tezaur ale catedralei se numără potirul ţarului Aleksey Mikhailovich, care datează din secolul al XVII-lea. Forma lăcaşului, cu nouă domuri multicolore în forma de ceapă, combină tradiţia arhitecturii de lemn ruseşti cu influenţe bizantine şi islamice, într-o structură unică, potrivit surselor amintite.
Complexul catedralei, cu o înălţime de 103 metri şi o capacitate de 10.000 de persoane. include o sală a Sinoadelor Bisericii, o Sală Sinodală, saloane de recepţie decorate după modelul celor din Palatul Kremlin, un apartament patriarhal, precum şi birouri ale Administraţiei Patriarhale. Zidurile groase de 3,2 metri sunt din beton îmbrăcat în cărămidă şi placat la exterior cu marmură. La interior, lăcaşul a fost împodobit cu 22.000 metri de frescă, dintre care mai bine de 9.000 sunt auriţi.
În grădina din faţa Catedralei se află, din 1936, o statuie de bronz închinată lui Dmitry Pozharsky si lui Kuzma Minin, doi tineri care s-au înscris voluntar în armata rusă, în lupta acesteia împotriva invadatorilor polonezi din secolele XVI-XVII.
Edificiul nu a fost ocolit de tulburările istoriei. În 1812, Napoleon Bonaparte a ordonat incendierea lui, în timpul retragerii a armatei sale din Moscova, dar o ploaie apărută din senin a stins focul. În 1917 a fost avariat grav în timpul atacului bolşevicilor împotriva Kremlinului. În anul 1918, autorităţile bolşevice au închis-o, clericii ce slujeau au fost arestaţi, clopotele i-au fost luate şi obiectele de cult confiscate. Mai târziu, în anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Pieţe Roşii, a propus-o spre dărâmare. Se spune ca Stalin a privit îngândurat, apoi a rostit cuvintele, devenite proverbiale pentru moscoviţi: "Lazăr! Pune-o la loc!"
În 1990 Catedrala a fost declarată Patrimoniu Mondial, în cadrul sitului Kremlin şi Piaţa Roşie din Moscova, potrivit UNESCO şi continuă să uimească şi astăzi prin culorile vii ce strălucesc, în pofida vremurilor aprige din Rusia. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)