logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 70 de ani de la inaugurarea Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti

Imagine din galeria Agerpres

Teatrul de Stat de Operetă din Bucureşti a fost înfiinţat în 1950 şi a fost inaugurat în acelaşi an, la 7 noiembrie, cu premiera "Vânt de libertate" de Isaak Dunaevski, spectacol la realizarea căruia au contribuit artişti precum Silly Popescu, Maria Wauvrina, Nae Roman, Migry Avram Nicolau, Toni Buiacici, Tiberiu Simionescu, N. Ionescu Dodo şi mulţi alţii.

Istoria operetei din România a început, însă, cu mult timp înainte de instituţionalizarea acestui gen muzical în România. În anii 1830, în principalele centre culturale din ţară, viaţa artistică era dominată de vodevil. Librete scrise de Vasile Alecsandri, Matei Millo, Costache Negruzzi sau Eugeniu Carada fuseseră transformate în vodeviluri devenite deja celebre. Compozitori precum Eduard Caudella, Alexandru Flechtenmacher, Johann Andreas Wachmann, Iacob Mureşianu au contribuit, prin creaţiile lor, la familiarizarea publicului cu acest gen muzical, iar lucrări precum "Crai Nou" (1882, prima operetă românească), a lui Ciprian Porumbescu, sau aşa-numitele "opere comice" s-au numărat printre preferatele iubitorilor de muzică, potrivit site-ului https://www.opereta.ro/.

Unii muzicologi consideră că momentul naşterii operetei româneşti a fost anul 1848, când vodevilul "Baba Hârca", de Alexandru Flechtenmacher, s-a bucurat de mare succes. De atunci, opereta a început să fie susţinută de artişti precum tenorul Constantin Grigoriu, care, împreună cu trupa sa, prezenta în Grădina Oteteleşanu aproape tot repertoriul de operetă. De asemenea, acest gen muzical a fost susţinut şi de Constantin Tănase şi Nicolae Vlădoianu (directorii companiilor teatrale "Cărăbuş" şi, respectiv, "Alhambra"). Genul operetei a primit susţinere şi din partea Teatrului Armatei, care, la secţia de muzică din str. Uranus, a oferit reprezentaţii de operetă.

După inaugurarea Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti, multe lucrări de referinţă au contribuit la creşterea calităţii artistice a producţiilor teatrului, precum cele care erau în repertoriul instituţiei în perioada în care se afla la conducere marele tenor Ion Dacian: "Ţara surâsului" de Franz Lehár (1965); "Secretul lui Marco Polo" de Francis Lopez (1966); "Sânge vienez" de Johann Strauss (1967), "Contesa Maritza" de Emmerich Kálmán (1967) etc.

 


Sursa foto: bucurestiivechisinoi.ro


Sediul Teatrului de Operetă a fost clădirea Teatrului "Regina Maria", care se afla în Piaţa Naţiunile Unite, pe Splaiul Unirii. Pe această scenă lirică românească au cântat, de-a lungul anilor, artişti de primă mână ai operetei - Ion Dacian, Silli Popescu, Puica Alexandrescu, Cella Tănăsescu, Valeria Rădulescu, Lilli Duţescu, Lucia Roic, Adriana Codreanu, Ştefi Pârvulescu, Virginica Romanovski, Marica Munteanu, Constanţa Câmpeanu, Valli Niculescu, Maria Wauvrina, Migry Avram Nicolau, Nae Roman, Bimbo Mărculescu, Toni Buiacici, George Hazgan, Tiberiu Simionescu, Valeria Rădulescu, Adriana Codreanu, Cleopatra Melidoneanu, Mireille Constantinescu, Lucia Ţibuleac, Nicolae Ţăranu, Eugen Fânăţeanu, Dorin Teodorescu, Eugen Savopol, Dorin Teodorescu, Cornel Rusu, Alexandru Ioniţă, Marica Munteanu, Daniela Diaconescu, N. Ionescu - Dodo. Artiştii Teatrului de Stat de Operetă au întreprins turnee în mai toate ţările europene, ansamblul de balet al teatrului având reprezentaţii chiar şi pe continentul american, precizează site-ul amintit.

În 1986, clădirea Operetei a fost demolată, ca şi multe alte clădiri din centrul istoric al Capitalei, pentru a face loc construcţiilor ce aveau să alcătuiască noul Centru Civic al Bucureştilor.

Teatrul de Stat de Operetă s-a mutat în Sala Mică a Teatrului Naţional. Sub directoratul regizoarei Sorana Coroamă Stanca, s-a încercat modernizarea repertoriului, montându-se cabaret politic ("Plaisir d'amour") ori având loc unele concerte ca "Stabat Mater" de Rossini sau "Concert Mozart". Din 1992, titulatura Operetei a inclus numele tenorului Ion Dacian. În perioada 1994-1999, instituţia a cunoscut o nouă perioadă de succes, sub conducerea tenorului Dorin Teodorescu.

În 2001, Teatrul de Operetă a primit, prin Hotărâre de Guvern, titulatura de Teatru Naţional, stagiunea fiind marcată de premiera "Miss Virtute (Suzana)", de Jean Gilbert, în regia Constanţei Câmpeanu. În 2005, din cauza unui incendiu, Teatrul a fost nevoit să-şi desfăşoare activitatea în alte spaţii, unele neadecvate spectacolului muzical.

În 2006, conducerea Operetei a fost preluată de Răzvan Ioan Dincă, iar instituţia a intrat într-un amplu proces de înnoire nu doar artistic, ci şi tehnic şi administrativ. Premiere precum baletul "Roşu şi Negru" (după romanul cu acelaşi nume al lui Stendhal) în regia Alexei Mezincescu şi coregrafia Adinei Cezar, musicalul "Broadway-Bucureşti", care a familiarizat publicul cu unele dintre cele mai cunoscute producţii de Broadway ("Cats", "Chicago", "Cabaret", "Evita", "Fantoma de la Operă" sau "Poveste din Cartierul de Vest") au fost spectacole care au marcat tendinţa de înnoire a teatrului.

Repertoriul a cunoscut schimbări semnificative, incluzând unele dintre cele mai cunoscute operete, dar şi titluri de musical. Unul dintre momentele importante a avut loc în 2009, când Teatrul de Operetă a montat primul musical realizat de o instituţie profesionistă de gen din România: musicalul "Romeo şi Julieta" de Gérard Presgurvic. În 2011, a fost montat un alt musical de succes - "Rebecca" de Michael Kunze şi Sylvester Levay, iar în 2015 a avut premiera musicalului "Fantoma de la Operă" (inspirat din romanul lui Gaston Leroux) pe muzica lui Andrew Lloyd Weber.

Actualul Manager - Director General, soprana Bianca Ionescu Ballo, îşi propune atragerea publicului tânăr şi conturarea unei noi imagini a Operetei, care să îmbine bogata sa tradiţie cu proiecte menite să transforme Teatrul de Operetă într-un important centru cultural al Capitalei.

În anul 2011, Teatrul Naţional Bucureşti a intrat într-un proces de reabilitare, ceea ce a determinat desfăşurarea temporară a activităţii Operetei în cadrul unui amplu turneu naţional, în principalele oraşe din ţară. În paralel, a început construirea primului sediu dedicat exclusiv Teatrului Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian", care este, în acelaşi timp, prima clădire pentru spectacole cu profil muzical construită în România după 1989.

Clădirea modernă cuprinde mai multe spaţii dedicate desfăşurării activităţilor artistice - sala spectacol (cu o capacitate de 550 locuri), scena, sala pentru repetiţii cor şi balet, zona pentru repetiţii orchestră, fosa pentru orchestră, foaier (cu o capacitate de 100-150 locuri) - dar şi spaţii auxiliare: cabine individuale de repetiţii pentru muzicieni, depozite costume, cizmărie, croitorie, depozit de partituri muzicale, spaţii pentru deservirea publicului etc, precizează site-ul https://www.opereta.ro.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f