logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 august 2020

Imagine din galeria Agerpres

Depăşirea pragului de 60.000 de persoane infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României, conferinţa de presă susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, prezentarea în Parlament, de către premierul Ludovic Orban, a planului de măsuri pentru organizarea alegerilor locale şi a deschiderii şcolilor sunt câteva dintre cele mai importante evenimente interne ale intervalului 10-14 august 2020.


CORONAVIRUS
* 14 august - Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, de la începutul pandemiei de COVID-19, pe teritoriul României au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate. Numărul total al deceselor în România cauzate de noul coronavirus a ajuns la 2.904. La ATI sunt internaţi 473 de pacienţi. Numărul celor vindecaţi este de 31.920. La nivel naţional, au fost prelucrate 1.478.056 de teste. Numărul românilor din străinătate infectaţi cu SARS-CoV-2 este 5.630, iar cel al deceselor - 123.
* 14 august - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă începând cu 16 august, o hotărâre de guvern în acest sens urmând să fie supusă aprobării în şedinţa de Guvern.


POLITIC
* 12 august - Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, prilej cu care a făcut apel la români să poarte mască şi să păstreze distanţa, în contextul în care s-a înregistrat un nou record privind numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Primul om în stat a punctat că, în prezent, în Uniunea Europeană nu există un vaccin anticoronavirus aprobat, dar că România s-a înscris pentru 10 milioane de doze atunci când acesta va fi disponibil. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că moţiunea de cenzură anunţată de PSD este "populistă", "electoralistă", "fără niciun rost" şi "neavenită". Iohannis a completat spunând că respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii arată "o totală lipsă de responsabilitate la PSD". Iohannis a subliniat că îşi doreşte, ca şi guvernul, majorarea alocaţiilor pentru copii, dar a arătat că trebuie să existe resursa bugetară pentru acest lucru. Preşedintele României a susţinut că este bine că dosarul dedicat evenimentelor din 10 august va fi în continuare cercetat "mai în profunzime", menţionând că nu face o "vânătoare de vrăjitoare", ci doreşte ca vinovaţii să fie traşi la răspundere. Cu referire la problema clanurilor interlope, preşedintele a afirmat că lupta împotriva acestora este de durată, menţionând că la Ministerul Afacerilor Interne există "o preocupare reală" şi se iau măsuri, însă "prea mulţi ani, în timpul guvernărilor PSD, aceşti interlopi au fost toleraţi".
* 12 august - Premierul Ludovic Orban a prezentat, în plenul reunit al Parlamentului, Raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale şi a deschiderii şcolilor. Premierul Ludovic Orban a declarat că purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie în şcolile în care cursurile vor începe normal şi că toate unităţile de învăţământ trebuie dotate cu dezinfectanţi. Orban a afirmat că alegerile locale stabilite pentru 27 septembrie pot fi organizate fără a creşte riscul de transmitere a coronavirusului şi a subliniat că de corectitudinea candidaţilor şi a susţinătorilor acestora depinde modul în care se va desfăşura votul. El a reamintit că data de 27 septembrie a fost stabilită în urma consultărilor între liderii politici şi a fost votată de Parlament. Premierul a adăugat că regulile care vor fi introduse vizează protejarea sănătăţii cetăţenilor cu care interacţionează candidaţii şi echipele lor de susţinători în perioada campaniei electorale, subliniind că printre măsuri se va număra cu siguranţă purtarea măştii de protecţie. În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a anunţat că partidul pe care îl conduce va depune în 17 august moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, susţinând că România este o "ţară în derivă" şi cu un guvern cu "zero credibilitate".
* 11 august - Senatul a respins, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, Ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Senatorii au acordat 87 voturi favorabile, 29 împotrivă şi 12 abţineri pentru raportul de admitere a proiectului de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat că Guvernul "va rezista" cât poate cererii PSD de dublare a alocaţiilor pentru copii.
* 11 august - A murit fostul preşedinte al Senatului, Oliviu Gherman. (n. 26 apr. 1930)


ECONOMIC
* 14 august - Premierul Ludovic Orban a declarat, la Craiova, că România va avea un deficit bugetar "între cele mai mici la nivel european", chiar dacă acesta va ajunge la 8,5-8,6% în urma rectificării bugetare. Totodată, Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta o decizie de creştere a pensiilor cu 14%. El a adăugat că majorarea pensiilor a fost "o decizie grea", subliniind că Executivul îşi asumă o astfel de măsură şi oferă garanţii privind plata acestor drepturi.
* 14 august - Aflat în vizită în judeţul Dolj, unde verifică stadiul lucrărilor pe şantierul drumului expres Craiova- Piteşti, Tronsonul 1, premierul Ludovic Orban a declarat că obiectivul Guvernului pe care îl conduce este să accelereze toate marile proiecte de infrastructură de transport.


AFACERI EXTERNE
* 13 august - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul turc, Mevlut Cavuşoglu, la solicitarea părţii turce. Cei doi miniştri au discutat despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale, aflate la nivel de parteneriat strategic, cu accent pe temele comune de interes, inclusiv în contextul evoluţiilor pandemiei de COVID-19.


JUSTIŢIE
* 10 august - Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", procesul fiind mutat la Tribunalul Bucureşti.
* 13 august - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că fostul procuror Mircea Negulescu să fie eliberat din arest preventiv, în dosarul în care este acuzat că a falsificat probe şi a constrâns şi corupt mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti.
* 13 august - Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea pentru 30 de zile a fraţilor interlopului Emi Pian, Ciprian şi Graţian, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. În acelaşi dosar, a fost arestat preventiv şi un alt membru al clanului Duduianu. Decizia nu este definitivă, însă cei trei vor sta în arest.
* 13 august - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti de anulare a ordinului şefului DSU privind intrarea în carantină a localităţii Gornet din judeţul Prahova.


SĂNĂTATE
* 13 august - Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, la Academia Română, că ţara noastră se află într-o perioadă în care va trebui să prelungească starea de alertă. Ministrul a atras atenţia că atât timp cât vor exista cazuri de infecţie cu noul coronavirus, corpul medical, la un moment dat, va deveni "colmatat".
* 13 august - Nelu Tătaru, a afirmat, la lansarea monografiei "Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice", apărută la Editura Academiei Române, că sprijinul Academiei Române este "esenţial" şi a dat asigurări că personalul medical "îşi va face treaba şi în acest moment". AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)