TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Ultima oră'' (1946)

Piesa "Ultima oră", scrisă de Mihail Sebastian, a avut premiera în 1946, din distribuţie făcând parte actorii Ion Finteşteanu, Niki Atanasiu, Marcela Demetriad, conform site-ului tnb.ro.
Filmul "Afacerea Protar", realizat în 1955, este o ecranizare după piesa "Ultima oră", în regia lui Haralambie Boroş, după un scenariu scris de Sorana Coroamă.
"Avem în faţă o comedie de moravuri din lumea afacerilor şi a presei burgheze interbelice, în care sunt implicaţi un savant şi o studentă, admiratoarea sa. Tranzacţii cu cereale, miliardari creduli, oameni cu moravuri îndoielnice, toţi încearcă să facă ceva pentru obţinerea de fonduri pentru Fundaţia Protar", scrie site-ul cinemaraton.ro în prezentarea piesei. Filmul a primit o diplomă de merit la Festivalul de la Edinburgh, în 1956, avându-i în distribuţie pe actorii Radu Beligan, Ion Finteşteanu, Ion Iancovescu, Ion Lucian, Constantin Ramadan, Ion Talianu, Florin Vasiliu, Ioana Zlotescu. Coloana sonoră a fost semnată de compozitorul Gherase Dendrino.
În 1963, a fost realizată adaptarea radiofonică a piesei, în regia lui Mihai Zirra, avându-i în distribuţie pe actorii Octavian Cotescu, Ion Finteşteanu, Niki Atanasiu, Rodica Suciu-Stroescu, Mircea Balaban, Florin Scărlătescu, Mişu Fotino, Vili Ronea, Dem Rădulescu, Dan Damian, Nicolae Neamţu-Ottonel, Vali Voiculescu, Elena Antonescu, Graziela Albini, potrivit Youtube.com.
Regizorul Dinu Cernescu a creat, în 1993, o variantă pentru televiziune a piesei "Ultima oră", personajele fiind interpretate de o pleiadă de actori valoroşi: George Constantin, Ilinca Goia, Traian Stănescu, Teodor Danetti, Sebastian Papaiani, Eusebiu Ştefănescu, Ion Chelaru, Geo Costiniu, Mihai Dinvale, Ica Matache, conform tvr.ro.
Sursa: tvr.ro
Teatrul Naţional Bucureşti a pus din nou în scenă piesa în 2003, în regia Ancăi Ovanez Doroşenco, spectacolul jucându-se până în 2009.
"Un profesor aflat într-o căutare romantică, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereşte în jungla presei româneşti interbelice. Prin ciocnirea dintre două lumi diametral opuse, Mihail Sebastian reuşeşte să construiască o satiră plină de vervă. O cuceritoare poveste de dragoste, în mijlocul unei lumi fără scrupule, nu foarte diferită de cea în care trăim. Puternicul om de afaceri Grigore Bucşan pregăteşte o mare lovitură financiară în domeniul cerealelor. Pentru a-şi atinge scopul corupe miniştri, mituieşte ziarişti, mânuieşte destine. Întâmplător însă îşi intersectează traiectoria socială cu modestul, cinstitul şi visătorul profesor de istorie Alexandru Andronic, fascinat nu de bani, nu de putere ci de... Alexandru Macedon. Ce alt final decât o adevărată 'lovitură de teatru' poate avea o asemenea întâlnire, când între cei doi intervine şi o femeie frumoasă?", scrie site-ul tnb.ro în prezentarea piesei.
Distribuţia i-a inclus pe actorii Claudiu Bleonţ, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Armand Calotă, Marin Moraru, Ioan Andrei Ionescu, Liviu Lucaci, Mihai Fotino, Ovidiu Cuncea, Ilinca Goia, Silvia Năstase, Carmen Ionescu, Liliana Hodorogea, Mihai Niculescu, Constantin Dinulescu.
Sursa: tnb.ro
Teatrul "Fani Tardini" din Galaţi a pus în scenă spectacolul "Afacerea Protar (Ultima oră)" în 2008, o versiune realizată şi regizată de George Motoi. Personajele au fost interpretate de actorii Vlad Vasiliu, Cristian Gheorghe, Aureliu Bâtcă, Lucian Pînzaru, Cristina Uja, Ciprian Braşoveanu, Grig Dristaru, Dan Căpăţână, Lică Dănilă, Oana Preda Gheorghe, Adina Taschina, Svetlana Friptu, Mariana Caragata, Valentin Dumitru, Marian Tănase, scrie site-ul http://www.fanitardini.ro.
Regizorul Mircea Cornişteanu a realizat o adaptare după piesa "Ultima oră", cu titlul "Breaking News", în 2017, la Teatrul de Comedie.
"În spectacolul 'Breaking News' se întâlnesc două lumi incompatibile: lumea puterii, a banilor, a influenţei şi lumea idilică a celui care refuză să se supună 'zeilor' prezentului. Nu există punte, nu poate exista comunicare între cele două lumi. Neînţelegerea şi dialogul 'surzilor' pot stârni râsul dar pot, în aceeaşi măsură, îngrijora: piesa a fost scrisă, totuşi, în 1942 şi încă mai poate fi privită ca o situaţie de 'ultimă oră' ", spunea regizorul Mircea Cornişteanu, potrivit site-ului comedie.ro.
Din distribuţie au făcut parte actorii Dragoş Huluba, George Mihăiţă, Sandu Pop, Andreea Samson, Dan Tudor, Teodora Stanciu, Smaranda Caragea, Andreea Alexandrescu, Aurora Leonte, Alexandru Conovaru, Marius Drogeanu, Andrei Runcanu, Ana Maria Turcu, Mihaela Măcelaru.
În februarie 2020, Teatrul Naţional din Târgu Mureş anunţa montarea piesei "Ultima oră", în regia lui Nicu Mihoc şi interpretarea actorilor Mihai Crăciun, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Luchian Pantea, Cristian Iorga, Alexandru-Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Ştefan Mura, Ion Vântu, Edi Marinescu, Ale Ţifrea, Claudia Erika Domokos, Rodica Baghiu şi Bianca Fărcaş, conform site-ului www.teatrunational.ro.
Acţiunea piesei se petrece în 1932. În redacţia ziarului "Deşteptarea", aflat în criză financiară, se naşte o încurcătură din cauza unui articol scris pentru o revistă istorică şi care este publicat, din greşeală, în paginile ziarului. Articolul este scris de un conferenţiar universitar de istorie, Alexandru Andronic, iar subiectul este Alexandru cel Mare (Alexandru Macedon), dar este tipărit cu greşeli, fapt care schimbă sensul unor cuvinte şi stârneşte suspiciunile lui Grigore Bucşan, un puternic om de afaceri care pregăteşte Afacerea Protar - o lovitură pe piaţa cerealelor. Bucşan crede că Andronic vrea să-l şantajeze. În şirul încurcăturilor sunt implicaţi şi directorul ziarului, şi proprietarul tipografiei, şi un ministru.
Bucşan vrea să-l înlăture pe Andronic de la facultate, dar cea care rezolvă cu ingeniozitate toate problemele este Magda, o studentă care îl admira şi îl iubea pe profesor. Magda merge la Bucşan şi îi spune că Andronic pregăteşte un alt articol, "poate o carte", apoi îi sugerează afaceristului să semneze un cec care acoperea o călătorie a lui Andronic, de trei ani, în Asia, pe urmele lui Alexandru cel Mare, călătorie în care urma să meargă şi ea. Bucşan înfiinţează chiar şi o societate care încurajează studiile de istorie antică şi îl numeşte preşedinte pe Andronic. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)