DOZA DE CULTURĂ: ''Gargantua şi Pantagruel''

"Gargantua şi Pantagruel" ("La Vie de Gargantua et de Pantagruel") este o serie de cinci opere literare, cu teme şi personaje comune, scrisă de autorul francez renascentist Francois Rabelais (c. 1494-1553).
Primele două cărţi ale pentalogiei, "Pantagruel", respectiv "Gargantua" au fost publicate în 1532 şi 1534. Următoarele două, "A treia carte a lui Pantagruel" şi "A Patra carte a lui Pantagruel" datează din 1546, respectiv 1552. A cincea a apărut postum, în 1564, deşi unii istorici literari au unele îndoieli legate de identitatea autorului, potrivit renaissance-france.org.
Inspirându-se din cărţi populare anonime, Rabelais narează aventurile lui Pantagruel, apoi pe cele ale tatălui acestuia, Gargantua. Personaje care s-au bucurat în epocă de un succes semnificativ printre cititori şi continuă să-i încânte, cei doi sunt nişte uriaşi cumsecade, care trec prin nenumărate întâmplări cu iz satiric şi fantastic.
În ciuda caracterului pronunţat comic, cărţile francezului ascund cugetări şi îndemnuri cât se poate de serioase. Cei doi giganţi ai lui Rabelais sunt, la modul comic, simboluri ale idealului de om universal, specific Renaşterii. Robuşti din punct de vedere al fizicului, spirite enciclopedice, sunt însetaţi de cunoaştere şi au o largă înţelegere pentru tot ce este omenesc.
Poate cea mai importantă parte a lucrărilor este scrisoarea pe care Gargantua o adresează fiului său şi care prevede un program de educaţie pe cât de riguros, pe atât de ambiţios. Extrapolând, în viziunea lui Rabelais tinerii ar trebui să studieze limbi clasice precum greaca, latina şi ebraica, geometria şi aritmetica, astronomia, muzica, dreptul civil şi medicina. Ştiinţele naturii sunt puse la loc de cinste, iar îndeletniciri precum astrologia sau alchimia, atât de populare în Evul Mediu, sunt marginalizate. Nu lipsesc nici reflecţiile etice, căci, scrie autorul francez, "ştiinţa fără conştiinţă nu-i decât o ruină a sufletului".
Deşi dezaprobă cu tărie războiul, Rabelais îşi încurajează cititorii să înveţe mânuirea armelor în scopuri defensive. De altfel, chiar paşnicul Gargantua va fi nevoit să lupte pentru a-şi apăra ţara în faţa invadatorilor conduşi de crudul rege Picrochole.
Cele mai savuroase episoade satirizează pedanteria şi clericalismul. De pildă, un student este ironizat din cauza exagerărilor lui latiniste, ridicole şi de neînţeles. Când Pantagruel începe să devină deranjat de exprimarea studentului, acesta îşi aminteşte imediat graiul de acasă. La rândul lor, clericii cu pretenţii de erudiţi dar, în realitate, superficiali sunt reprezentaţi de teologul Janotus de Baligardo.
Stilul lui Rabelais avea să fie admirat şi, într-o anumită măsură, chiar imitat de autori din Europa, în special de britanici precum John Webster şi Francis Bacon. "Călătoriile lui Guliver", de Jonathan Swift are elemente comune cu textele lui Rabelais, ca şi "Tristram Shandy" a lui Laurence Sterne. Operele francezului nu au rezonat, însă, în cercurile religioase, cu atât mai puţin în rândurile puritanilor.
În literatura română, opera lui Ion Creangă este apropiată de spiritul lui Rabelais. Nu întâmplător, Nicolae Iorga l-a numit pe povestitor "Un Rabelais român". În "Arta prozatorilor români" (Editura Contemporană, 1941), Tudor Vianu scria că "Rabelais este scriitorul străin asemănător mai mult cu Creangă, nu numai prin fabulaţia enormă, care face din Oşlobanu, din Gerilă, din Păsări-Lăţi-Lungilă tipuri înrudite cu Gargantua şi Pantagruel, nu numai prin instinctivitatea acestor personaje, nu numai prin umorul abundent, dar şi prin oralitatea stilului, care-l determină şi pe el, ca şi pe Rabelais, să folosească larg zicerile poporului, să cultive onomatopeea şi asonanţa şi să se lase în voia unor adevărate orgii de cuvinte". AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)
Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului
Maratonul de la Paris (13 aprilie)
Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de
DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)
Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.
Expoziția mondială Osaka 2025
Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su
SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca
CITATUL ZILEI
'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 aprilie
Ortodoxe Intrarea Domnului în Ierusalim Duminica a 6-a din Post Greco-catolice Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin Romano-catolice Duminica Floriilor Sf. Martin I, pp. m. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 aprilie
Este a 103-a zi a anului 2025. Au mai rămas 262 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 35 m și apune la 19 h 58 m. Luna răsare la 20 h 43 m și apune la 06 h 29 m. Lună Plină 03 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)
La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul
DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)
La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.
CITATUL ZILEI
'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie
Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025
Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi,
Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025
Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as