logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025

Image

Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament asupra unui regulament privind prevenirea pierderii în mediu de granule din plastic etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășurate la nivelul instituțiilor europene.

Parlamentul European
*10-11 aprilie: O delegație a Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite se deplasează la Washington pentru discuții cu reprezentanți ai Congresului american. Vizita eurodeputaților are loc pe fondul anunțului recent al președintelui american Donald Trump privind introducerea de tarife extinse asupra partenerilor comerciali globali. La Washington DC, delegația PE, condusă de Brando Benifei (S&D, Italia), se întâlnește în principal cu reprezentanți ai Congresului SUA, parțial pentru a se pregăti pentru următorul Dialog Transatlantic al Legislatorilor (TLD), un forum ce reunește parlamentari marcanți, menit să consolideze relațiile dintre Parlamentul European și Congres.

Consiliul Uniunii Europene
*9 aprilie: A avut loc, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European (PE), dezbaterea cu tema ''Mass-media europeană într-o lume a inteligenței artificiale: Provocări, oportunități și perspective'', organizată de Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA), în parteneriat cu europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al PE. S-a evidențiat astfel că sectorul media european se află la o răscruce crucială pe măsură ce tehnologiile de inteligență artificială (AI) continuă să remodeleze economiile și industriile din întreaga lume, că vine cu oportunități inovatoare, dar și cu provocări semnificative în ceea ce privește standardele etice, aspectele legate de drepturile de autor, integritatea informațiilor și viitorul jurnalismului. Folosirea tehnologiei inteligente în jurnalism poate aduce numeroase beneficii, dar și dezavantaje. Cel mai important avantaj este reducerea timpului de lucru prin generarea de articole, culegerea și distribuirea informațiilor, traduceri. În schimb, există riscul de erori și, în plus, pot apărea probleme de etică și subminarea încrederii cititorilor.

*9 aprilie: Consiliul și Parlamentul European au convenit provizoriu asupra unui regulament privind prevenirea pierderii în mediu de granule din plastic - materiile prime industriale utilizate pentru fabricarea produselor din plastic. Noile norme vor contribui la îmbunătățirea manipulării granulelor din plastic în toate etapele lanțului de aprovizionare, atât pe uscat, cât și pe mare. Acordul provizoriu urmează să fie efectiv aprobat de Consiliu și Parlament. După publicarea în Monitorul Oficial, Regulamentul UE va deveni apoi aplicabil la 2 ani de la publicare, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Comisia Europeană
*8 aprilie: Comisia Europeană a transmis că este dispusă să negocieze sporirea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, așa cum a sugerat președintele american, Donald Trump, pentru ca acesta să accepte reducerea taxelor vamale pe care le-a anunțat săptămâna trecută, precizând însă că nu Bruxellesul discută și semnează contractele, ci companiile interesate, deși politica energetică a UE este influențată de executivului comunitar, conform EFE. ''Jumătate din gazul nostru natural lichefiat (GNL) vine deja din SUA și suntem dispuși să achiziționăm mai mult, să colaborăm cu administrația Donald Trump, suntem dispuși să negociem cu SUA'', a declarat la o conferință de presă purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru sectorul energetic, Anna-Kaisa Itkonen. Totuși, ea a subliniat că executivul comunitar ''ca atare nu este un jucător pe piață'', la o zi după ce Trump a respins oferta europeană de taxe vamale reciproce zero pentru produsele industriale și a semnalat că ar putea accepta o diminuare a taxelor vamale de 20% (25% pentru autovehicule, oțel și aluminiu) pe care le-a decis săptămâna trecută contra Uniunii Europene numai dacă aceasta va cumpăra din SUA produse energetice în valoare de 350 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă deficitul comercial al SUA în comerțul cu UE.

*9 aprilie: Uniunea Europeană a adoptat primele sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, taxând la rândul său o serie de produse americane precum motocicletele, soia sau carnea de pasăre, a anunțat Comisia Europeană. ''UE consideră tarifele americane nejustificate și dăunătoare, provocând suferințe economice ambelor părți, precum și economiei mondiale. UE și-a comunicat în mod clar dorința de a ajunge la un rezultat negociat cu SUA, care să fie echilibrat și reciproc avantajos'', a precizat executivul comunitar. Cu prilejul unui vot care a avut loc la această dată, statele membre și-au dat acordul pentru o taxare suplimentară a unei prime liste de produse americane cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro. Pe listă se află produse agricole precum soia, carnea de pasăre, orez și mai multe fructe. De asemenea, sunt avute în vedere tarife vamale de până la 25% la lemn, motociclete, produse plastice, echipamente electronice sau produse de machiaj.

*10 aprilie: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că suspendarea tarifelor vamale americane este ''o etapă importantă către stabilizarea economiei mondiale'', ''salutând'' această decizie a președintelui SUA, Donald Trump (AFP). ''Condiții clare, previzibile sunt esențiale pentru funcționarea comerțului și canalelor de producție'', a dezvăluit responsabila europeană într-un comunicat. ''Tarifele vamale sunt taxe care dăunează doar companiilor și consumatorilor. De aceea, eu am pledat întotdeauna în favoarea unui acord tarifar zero între Uniunea Europeană și SUA'', a adăugat ea. Potrivit Ursulei von der Leyen, UE ''rămâne hotărâtă să poarte negocieri constructive cu SUA, cu scopul de a ajunge la schimburi comerciale fluide și reciproc avantajoase''. La câteva zile după ce a declanșat un război comercial mondial și a zguduit piețele, Donald Trump a anunțat o suspendare pentru 90 de zile a tarifelor asupra importurilor impuse împotriva a zeci de țări și parteneri, inclusiv împotriva UE, tarife în principiu în vigoare începând din 9 aprilie. În timpul ultimelor luni, UE a fost lovită de trei ori de tarife vamale de către administrația președintelui american: 25% pe oțel și aluminiu, la mijlocul lui martie, apoi 25% asupra autoturismelor, la începutul lui aprilie, și în cele din urmă 20% pentru toate produsele europene, pe 9 aprilie.

*10 aprilie: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va amâna cu 90 de zile aplicarea taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA, după ce președintele american Donald Trump a anunțat, la 9 aprilie, amânarea de asemenea cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare care depășesc nivelul taxei vamale de bază de 10% percepute asupra produselor importate de SUA. ''Dorim să dăm o șansă negocierilor', a spus Von der Leyen. 'Dar dacă negocierile nu sunt satisfăcătoare, contramăsurile noastre vor intra în vigoare'', a adăugat ea. (AFP și Reuters)

*10 aprilie: Într-un interviu pentru Financial Times, publicat la această dată, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul ar putea impozita giganții americani ai tehnologiei dacă negocierile nu reușesc să pună capăt războiului comercial lansat de Donald Trump. ''Există o gamă largă de contramăsuri'', a afirmat ea. ''De exemplu, am putea impune o taxă pe veniturile din publicitate în serviciile digitale'', a subliniat președinta Comisiei. (AFP)

Înaltul Reprezentant al UE
*7 aprilie: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, s-a întâlnit, la Podgorița, cu prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajic, pentru a-și exprima sprijinul pentru reformele pro-europene ale țării și pentru a anunța un nou pachet de ajutor financiar, ca parte a unui turneu de trei zile în care a mai vizitat Bosnia-Herțegovina și Albania, conform EFE. Kallas a subliniat angajamentul Muntenegrului față de reforme, într-o conferință de presă în care a recunoscut că încă nu există un consens pentru închiderea capitolului 31 privind politica externă și de securitate. Muntenegru, care are o populație de 600.000 de locuitori, este candidată la aderarea la UE din 2012 și, deocamdată, este țara balcanică în care s-au înregistrat cele mai multe progrese. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 225

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 20-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu

Documentare 20-05-2025 10:15

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)

La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi

Documentare 20-05-2025 09:45

Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025

Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april

Documentare 20-05-2025 09:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu

Documentare 20-05-2025 08:00

20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi

Documentare 20-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)

Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării. Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta desp

Documentare 20-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.

Documentare 20-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai

Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 19-05-2025 10:55

Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)

La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel

Documentare 19-05-2025 10:00

19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)

La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c

Documentare 19-05-2025 07:30

Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)

Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.

Documentare 19-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul

Documentare 19-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai

Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag