logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi, președintă a partidului și candidată la alegerile din mai 2025, discuțiile pe marginea declarației lui Victor Ponta privind inundațiile din 2014, performanțe ale sportivilor români la Campionatele Mondiale de scrimă pentru juniori de la Wuxi (China) etc reprezintă o parte din evenimentele din plan intern din intervalul 7-11 aprilie 2025.


POLITIC
*7 aprilie: Prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat că părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român, prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate. 'Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate. Prin urmare, nu există niciun 'emisar al lui Ciolacu', există însă mulți români din diaspora - antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa', a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În 4 aprilie, premierul Marcel Ciolacu declara că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omul de afaceri Dragoș Sprînceană.
Într-o declarație recentă la Digi 24, Sprînceană a afirmat că 'SUA își dorește oprirea războiului din Ucraina și, câtă vreme România își dorește același lucru, suntem pe aceeași lungime de undă'. Legat de calitatea sa ca reprezentant al României, Dragoș Sprînceană a explicat că a fost contactat de către biroul premierului Marcel Ciolacu pentru a facilita comunicarea autorităților române cu noua Administrație Trump. 'Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, sunt un emisar al României. Domnul Ciolacu reprezintă funcția de prim-ministru al României. Că le place unora, că nu le place, domnul Ciolacu este prim-ministru și reprezintă România, iar eu trebuie să ajut România indirect. Ce face un emisar? (...) În SUA, politica funcționează pe un sistem de lobby și exact asta face un emisar, deschide porți, deschide uși, poartă negocieri, pune România într-o imagine mai pozitivă decât este', a mai spus Sprânceană.

*8 aprilie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a declarat, printre altele, că tarifele impuse de administrația SUA vor avea efecte negative asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești:. 'Tarifele care au fost anunțate de administrația SUA în zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești. Trebuie să fim onești cu cetățenii noștri și să le spunem aceste lucruri'.

*8 aprilie: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că România nu a primit, până la acest moment, nicio informare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a militarilor americani de pe teritoriul țării noastre, afirmând că parteneriatul cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura militară aliată se ia în spiritul cooperării și al atașamentului față de valorile promovate de Tratatul de la Washington. Precizările MApN vin în contextul informațiilor apărute în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia (NBC News).

*8 aprilie: A avut loc, în 8-9 aprilie, la Camera Deputaților, cea de-a 64-a reuniune a Comisiei pentru politici economice și de dezvoltare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

*9 aprilie: Executivul a adoptat Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025-2030. De asemenea, executivul a aprobat plata contribuției României la bugetul Curții Unice în Materie de Brevete (CUB) pentru anul 2025, în valoare de 75.696 de euro, echivalent în lei.

JUSTIȚIE
*7 aprilie: Paul Philippe al României a fost arestat, la Paris, urmând a se stabili dacă va fi predat autorităților române, a informat Ministerul Justiției. Primul termen în fața Camerei de Instrucție a fost stabilit pentru 9 aprilie, iar decizia de predare va aparține justiției franceze. În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Paul al României la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. A fugit în Franța, iar la sfârșitul lunii aprilie 2024, Paul al României s-a deplasat în Malta, unde a fost reținut de autoritățile din insulă. În iulie 2024, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că justiția din Franța nu a procedat 'corect' în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe al României, iar autoritățile române sperau că instanțele din Malta vor ține seama de această decizie, însă acesta a fost lăsat în libertate.

*9 aprilie: Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro. Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat, în februarie 2024, de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani. În apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanță a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero. Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO). Potrivit Parchetului European, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.

*10 aprilie: Judecătoria Sectorului 5 a decis ca Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, să rămână în arest preventiv. Magistrații i-au respins lui Peșchir o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Bogdan Peșchir a fost arestat pe 21 martie, fiind acuzat de Parchetul General de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale).

ELECTORAL
*7 aprilie: Organizații membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean, printre care Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Expert Forum, și-au exprimat dezacordul față de decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online. Potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru participare, BEC a publicat o primă serie de decizii care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online, iar cele mai multe sunt 'încălcări ale libertății de exprimare a simplilor utilizatori de rețele sociale'. În opinia organizațiilor, BEC 'împiedică alegătorii să își exprime liber opiniile și preferințele politice'.

*9 aprilie: Vicepreședintele USR, Dominic Fritz, a anunțat, într-o conferință de presă, că Biroul Național al USR a decis să convoace o ședință de Comitet Politic pentru a vota susținerea, la alegerile prezidențiale din luna mai, a candidatului independent Nicușor Dan. 'Pentru noi este foarte clar că nu mai există o cale pentru Elena Lasconi să ajungă în turul doi și de aceea astăzi, în ședința de Birou Național, am decis să convocăm un Comitet Politic, luând în considerare pericolul real în care este România, și să punem pe primul loc responsabilitatea față de această țară, chiar dacă asta, pe termen scurt, înseamnă o decizie dureroasă pentru partid, iar la acest Comitet Politic să votăm susținerea unui independent pentru funcția de președinte al României. Nu este o decizie pe care am luat-o ușor', a precizat Dominic Fritz.
În aceeași zi, președinta USR, Elena Lasconi, a exclus o retragere a candidaturii din cursa pentru alegerile prezidențiale. Lasconi a mai spus că va rămâne la șefia partidului și că nu își va da demisia. 'Categoric, nu mă retrag. Și acum sunt mai hotărâtă ca oricând, adică sunt mai hotărâtă decât anul trecut, pentru că îmi dau seama cât de putred este acest sistem și mă aștept și la alte forme de presiune, în continuare. Mă pot aștepta la absolut orice. I-aș întreba pe colegii mei cât e darul și cine îl dă pentru că îl susțin pe Nicușor Dan. În continuare cred că suntem într-un moment atât de sensibil din punct de vedere geopolitic, într-un moment atât de greu pentru societatea românească, care e la un pas de implozie. Oamenii s-au săturat de atâta nedreptate, s-au săturat să o ducă de azi pe mâine. Eu știu că o să încerce să îmi ia inclusiv banii pentru campanie', a spus Lasconi, la Digi 24.
La 10 aprilie, Elena Lasconi a anunțat că îi va da în judecată pe cei care încearcă să facă 'un mare abuz doar ca să-și asigure un viitor călduț'. Potrivit acesteia, decizia Biroului Național al USR de a nu o mai susține la alegerile prezidențiale reprezintă 'o execuție politică ascunsă sub un formalism de partid'. Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, în aceeași zi, că decizia Biroului Național de a nu mai susține candidatura Elenei Lasconi și de a-l sprijini pe Nicușor Dan nu contravine statutului partidului.
La 11 aprilie, Biroul Național al USR a decis să mandateze secretariatul general și coordonatorul de campanie să negocieze încheierea contractelor de promovare pentru președinta partidului, Elena Lasconi.

*9 aprilie: Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că a adoptat hotărârea privind sediile a 965 de secții de votare din străinătate organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an.

*10 aprilie: Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, a declarat, într-un podcast, că a primit cetățenia sârbă pentru că în 2014 a dat ordin 'peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul'. El a adăugat că în țara noastră au fost luate măsuri și viața niciunui român nu a fost pusă în pericol. A precizat apoi, pe Facebook, că în anul 2014 au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe, iar România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol. 'Voi continua să le prezint românilor proiectele serioase prin care să ieșim din criza actuală, să le redăm demnitatea și siguranța pentru viitor! Românii trebuie să știe că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe', a scris Ponta pe Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Victor Ponta să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale, după ce acesta a făcut cunoscut faptul că, în 2014, în calitate de prim-ministru, a fost de acord 'să inunde sate românești pentru a salva orașe străine'. 'Să recunoști senin - după ani de zile - că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține! Orice scuză ai invoca, fiecare cetățean al acestei țări așteaptă de la un demnitar - fie el președinte, premier sau orice altceva - să-și apere propria țară și proprii cetățeni! În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta! Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă', a scris Ciolacu, pe Facebook.

CULTURÃ
*7 aprilie: Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema '175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu'.

*8 aprilie: Actorul Pavel Bartoș a primit Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova 2025 (UNITEM) pentru rolul titular din '...Escu' de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Grecu și a lui Cristian Șofron.

*10 aprilie: S-a deschis, la Palatul Dacia-România, expoziția temporară 'Flori. De la Luchian la Câlția' (10 apr. - 25 mai), care include lucrări semnate de Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Alma Redlinger, Andy Warhol, Carmen Sylva, Constantin Piliuță, Eustațiu Stoenescu, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Ștefan Câlția, Ștefan Popescu și Vasile Grigore, conform Art Safari. Expoziția poate fi vizitată de joi până duminică, în intervalul orar 12:00 - 21:00.

SPORT
*7 aprilie: Sportivul român Vlad Covaliu a cucerit medalia de argint în proba de sabie, la Campionatele Mondiale de scrimă pentru juniori de la Wuxi (China), după ce a fost învins în finală de italianul Cosimo Bertini cu 15-12.

*8 aprilie: David Popovici, campion olimpic și cvadruplu campion european, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun sportiv al anului trecut la Gala ''Campionii Natației 2024'', organizată marți de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM) la Palatul Regal, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. Popovici a fost medaliat cu aur la 200 m liber și bronz la 100 m liber la Jocurile Olimpice din 2024.

*8 aprilie: Sportiva română Amalia Covaliu a cucerit medalia de aur în proba feminină de sabie la Campionatele Mondiale de scrimă pentru cadeți de la Wuxi (China), după ce a învins-o în finală pe chinezoaica Qimiao Pan cu 15-14.

*9 aprilie: Înotătorul David Popovici (CS Dinamo) a câștigat titlul în proba de 50 de metri liber, în prima zi a Campionatelor Naționale de înot în bazin de 50 m, la Complexul Sportiv de Natație de la Otopeni, cu un nou record național - 21 sec 83/100.

DIVERSE
*8 aprilie: Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a murit la vârsta de 61 de ani. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)

*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES

Afisari: 333

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-04-2025 08:30

12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)

La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul

Documentare 12-04-2025 08:00

DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)

La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.

Documentare 12-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 12-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M

Documentare 12-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie

Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 11-04-2025 12:00

Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025

Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as

Documentare 11-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Vernisajul expoziției 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' are loc pe 11 aprilie, de la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul Central 'Mihail Sadoveanu'. Expoziția explorează legătura profundă dintre tradițiile pascale românești și mesajul de iubi

Documentare 11-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit

Documentare 11-04-2025 10:00

11 aprilie - Ziua educației financiare

Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ba

Documentare 11-04-2025 09:45

11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Documentare 11-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 11-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie

Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni

Documentare 11-04-2025 07:10

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 11-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ