Ziua internaţională a cărţii pentru copii
Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua internaţională a cărţii pentru copii, cu scopul de a insufla plăcerea de a citi şi pentru îndreptarea atenţiei către cărţile pentru copii, notează site-ul Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri - https://www.ibby.org/.
Anual, o reprezentanţă naţională a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri - International Board on Books for Young People (IBBY) are ocazia să fie sponsor al iniţiativelor de Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Aceasta decide o temă şi invită un autor conaţional să transmită un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator cunoscut pentru a crea un afiş reprezentativ.
IBBY Slovenia este sponsorul din acest an al evenimentului. Mesajul a fost transmis de scriitorul Peter Svetina, iar posterul a fost realizat de Damijan Stepancic.
Sursa foto: ibby.org
''Cuvintele din poezii şi din poveşti sunt hrană. Nu hrană pentru corp, nici de aceea care umple stomacul. Ci hrană pentru spirit şi hrană pentru suflet. (...) Foamea de cuvinte se manifestă diferit: ca întuneric, uitare, aroganţă. Oamenii care suferă de această foame nu îşi dau seama că sufletele lor tremură de frig şi că trec pe lângă ei fără să observe. O parte din lumea lor fuge de ei fără ca ei să-şi dea seama. Această foame se potoleşte cu poezie şi poveşti'' - este o parte din mesajul scriitorului sloven pentru celebrarea din 2020.
Cum această perioadă nu permite organizarea de evenimente, membrii IBBY au transmis că au lucrat la noi modalităţi de a aduce împreună copiii şi cărţile. ''Această stare de urgenţă ne va testa resursele şi imaginaţia. Şcolile s-au închis şi copiii trebuie să stea acasă. Mulţi părinţi au fost trimişi acasă, în multe cazuri, fără să fie plătiţi, acest lucru sporind şi mai mult disconfortul şi anxietatea. (...) Dar chiar şi în aceste circumstanţe dificile, multe proiecte reuşesc să pună în practică povestirile online.''
Preşedintele IBBY, Mingzhou Zhang, a iniţiat un proiect global în China, în cadrul căruia cărţi digitale despre Coronavirus destinate copiilor vor fi disponibile gratis. Au fost selectate 11 cărţi, care sunt disponibile în peste 10 limbi. Acest site special special este lansat cu ocazia Zilei internaţionale a cărţii pentru copii. Biroul IBBY din Basel, Elveţia, este închis, dar trei angajaţi lucrează de acasă şi pot fi contactaţi pentru informaţii legate de proiect.
Cum conferinţa tradiţională susţinută de IBBY în fiecare an la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna a fost anulată, la 4 mai 2020 va fi transmisă o conferinţă virtuală în care căreia vor fi anunţaţi câştigătorii Premiilor IBBY 2020.
''Fiţi inventivi, plini de fantezie, buni şi înţelegători. Peste toate astea, păstraţi-vă în siguranţă şi respectaţi recomandările naţionale şi regionale pentru a rămâne sănătoşi şi pentru a şti cum să vă comportaţi în timpul pandemiei'' - mai transmit membrii IBBY în contextul celebrării din acest an. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 490 de ani de la proclamarea regelui Henric în fruntea Bisericii Anglicane (15 ianuarie 1535)
La 15 ianuarie 1535, regele Angliei Henric al VIII-lea (1509-1547) a fost proclamat oficial șeful Bisericii Angliei. Anterior, la 5 noiembrie 1534, parlamentul englez votase Legea Supremației prin care era definit dreptul regelui Henric al VIII-lea de a conduce în calitate de lider suprem pe pământ Biserica Angliei, înăsprind astfel legăturil
DOCUMENTAR: 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie)
Poetul Mihai Eminescu (Eminovici - numele la naștere) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. ''Opera lui M. Eminescu, cel mai mare poet român, se explică nu numai printr-o excepțională înzestrare nativă, ci și printr-o neobișnuită aspirație spre cunoaștere, print
15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale
La 15 ianuarie este marcată, în fiecare an, începând din 2011, Ziua Culturii Naționale, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Născut la Botoșani, 'poetul nepereche' a fost și prozator, dramaturg și jurnalist, iar critica literară postumă l-a catalogat drept cea mai importa
CITATUL ZILEI
'Explozia titanică a voinței individuale, aspirația către un absolut al neatârnării, către 'a nu avea alt stăpân în afara rațiunii proprii', capătă, uneori, de la Renaștere încoace, o tentă ușor maniacală: libertatea devine un scop în sine când nu e pură demagogie sociologică. Din unghiul acestei epidemii a emancipării, nu e li
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul Greco-catolice Sf. cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul Romano-catolice Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașu sunt pomeniți în calendarul cr
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 ianuarie
Este a 15-a zi a anului 2025. Au mai rămas 350 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 48 m și apune la 17 h 02 m. Luna apune la 09 h 05 m și răsare la 18 h 40 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: Anul Nou pe stil vechi (14 ianuarie)
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, credincioșii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, la o săptămână după Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie), trecerea în noul an. Anul Nou este marcat, conform calendarului iulian sau pe stil vechi, în data de 14 ianuarie. În țara noastră, Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi sunt sărbătorite în comunitățile
14 ianuarie - Ziua mondială a logicii (UNESCO)
Ziua mondială a logicii este sărbătorită, în fiecare an, la 14 ianuarie, având ca scop încurajarea cooperării internaționale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât și în predare, sprijinirea activităților asociațiilor, universităților și a altor instituții care au ca obiectiv logica, îmbunătățirea înțeleg
CITATUL ZILEI
'Legea morală nu are sens decât într-o lume a ordinii perfecte. Hazardul nu poate fi administrat. Pentru a veni în cuprinsul realului cu un set de comandamente legitime, trebuie, mai întâi, să postulezi coerența lui de principiu. Dacă realul e arbitrar, întâmplător, haotic, el nu poate valida nicio lege și nu are nevoie de lege.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 ianuarie
Ortodoxe Odovania praznicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina, luminătoarea Georgiei Greco-catolice Sf. cuv. m. uciși în Sinai și în Rait Romano-catolice Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 ianuarie
Este a 14-a zi a anului 2025. Au mai rămas 351 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 01 m. Luna apune la 08 h 33 m și răsare la 17 h 26 m. Lună Plină 00 h 26 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Etica tradițională alunecă, adesea, într-un delir al generalizării. Ea își construiește normativitatea pe genul proxim al individualității umane, trecând, totalitarist, peste tot ce e diferență specifică. Or, în plan moral, ca și în patologia medicală, nu există boli, ci bolnavi.' - Andrei Pleșu, ('Minima moralia', Editura Carte
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe Greco-catolice Sf. m. Ermil și Stratonic; Sf. ep. Ilarie de Poitiers Romano-catolice Sf. Ilarie, ep. înv. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 ianuarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 ianuarie
Este a 13-a zi a anului 2025. Au mai rămas 352 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 00 m. Luna apune la 07 h 52 m și răsare la 16 h 12 m.
CITATUL ZILEI
'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)