logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Fundația Piros Orr Bohocdoktorok

Doctorii Clovni și în Transilvania

După aproape doi ani de pregătiri, în martie 2025 a fost lansat oficial proiectul Doctorii Clovni în Ardeal prin care doctorii clovni din Ungaria vor vizita și spitalele din România. Inițiativa este un proiect comun al Fundației Piros Orr Bohocdoktorok din Ungaria și al Asociației Nas Roșu - Piros Orr Egyesulet din Târgu Mureș. Scopul proiectului este ca doctorii clovni să fie prezenți în spitalele din România, cu un accent deosebit pe Transilvania, pentru a vizita în mod regulat copiii internați și a le aduce zâmbetul pe buze. Fundația Piros Orr Bohocdoktorok își aduce în Transilvania experiența de 27 de ani acumulată în Ungaria, având și intenția de a forma în viitor artiști locali care să devină doctori clovni.

Ca prim pas al proiectului, în ultimele patru zile (între 10 și 13 martie), doctorii clovni au vizitat aproape 100 de copii în două clinici de pediatrie din Târgu Mureș (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș), reușind să aducă zâmbete nu doar pe fețele copiilor, ci și ale părinților și ale personalului medical. În același timp, aproape 60 de cadre medicale și profesori care lucrează cu copii cu dizabilități au participat la un workshop intitulat 'Umor în sistemul medical' (Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic Județean Mureș și Fundația Alpha Transilvană).

În ultima zi a primului turneu, în cadrul unei conferințe de presă, organizațiile participante la proiect au împărtășit experiențele, concluziile și primele impresii.

Csatlos Karoly, președintele Asociației Nas Roșu, a declarat că ideea cooperării a luat naștere în urmă cu doi ani, când cele două organizații s-au întâlnit pentru prima dată și au decis să aducă doctorii clovni Piros Orr și în România, în spitale de pediatrie. 'Am înființat asociația pentru a sprijini copiii cu dizabilități multiple și familiile acestora. Acum activitatea noastră se extinde prin această inițiativă.'

Mattyasovszky-Zsolnay Bence, director executiv al Fundației Piros Orr Bohocdoktorok, a vorbit despre cei 27 de ani de activitate în Ungaria. Pe lângă vizitele în spitale, fundația organizează și vizite în cămine de bătrâni, programe de terapie muzicală pentru copiii cu dizabilități (prin programul Caravana Muzicală) și, prin programul Zâmbet Intensiv, sprijină munca medicilor în pregătirea copiilor pentru examinări și intervenții medicale. Această nouă inițiativă, care implică extinderea activității în Transilvania, deschide noi oportunități pentru fundație și doctorii clovni.

Mariana Moldovan-Negoiță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, a mulțumit celor două organizații pentru că au ales clinica de pediatrie a spitalului ca una dintre primele locații pentru vizite. Ea a subliniat că copiii nu trebuie tratați ca niște adulți în miniatură, iar colaborarea cu ei este o provocare, deoarece copiii internați sunt vulnerabili și plini de teamă. Jocul, zâmbetul și umorul pot reduce semnificativ anxietatea și teama față de necunoscut. 'Ne bucurăm că Asociația Nas Roșu a adus umorul și râsul în clinica de pediatrie și suntem recunoscători că doctorii clovni Piros Orr vor continua să viziteze clinica.'

Dr. Gall Zsuzsanna, medic primar pediatru la Spitalul Clinic Județean Mureș, a adăugat că au avut deja ocazia să vadă efectele pozitive ale vizitelor doctorilor clovni anul trecut, când aceștia au vizitat pentru prima dată clinica. 'Este uimitor să vezi cum se schimbă atmosfera în timpul vizitelor doctorilor clovni. Mulți copii sunt internați săptămâni sau chiar luni întregi, iar doctorii clovni deschid o mică fereastră spre o lume mai veselă. Aceasta nu doar că îi face pe copii să se simtă mai bine, dar ne ajută și pe noi în munca de zi cu zi.'

Gelencser Tunde, directorul artistic al Fundației Piros Orr Bohocdoktorok, a susținut workshopuri pentru medici, rezidenți și asistente medicale în secțiile de pediatrie ale celor două clinici. În cadrul acestor workshopuri, participanții au învățat despre impactul pozitiv al muncii doctorilor clovni asupra copiilor și au experimentat personal acest tip de comunicare și interacțiune.

Workshopuri similare au fost organizate și pentru personalul Fundației Alpha Transilvană. Dr. Alexandru Lupșa, fondatorul Fundației Alpha Transilvană, și-a exprimat bucuria de a fi parte din acest proiect. El a subliniat că, în calitate de neurochirurg, a încercat în mod constant să introducă metode alternative în activitatea din clinică, inspirat de experiențele acumulate în străinătate.

În final, Gelencser Tunde a declarat că doctorii clovni au venit la Târgu Mureș cu mari emoții. În aceste patru zile intense, au încercat să prezinte personalului medical activitatea doctorilor clovni, metodologia utilizată și modul în care colaborarea dintre doctorii clovni și personalul medical poate îmbunătăți starea emoțională a copiilor. Tunde a povestit și o întâmplare emoționantă despre un băiețel care, la a doua întâlnire cu doctorii clovni, a întrebat despre unul dintre ei. I s-a oferit ocazia să-i trimită un mesaj, iar după un moment de gândire, băiețelul a spus: 'Spune-i că îl iubesc.'

Potrivit planurilor, doctorii clovni vor reveni la Târgu Mureș încă de trei ori în acest an. Scopul este ca programul să devină cunoscut pe o scară mai largă și să se creeze oportunități pentru ca doctorii clovni să ajungă în și mai multe spitale, la cât mai mulți copii în nevoie. Pentru aceasta, este nevoie de sprijinul comunității și al sponsorilor, motiv pentru care contăm pe sprijinul mass-mediei pentru a face cunoscut acest proiect.

În prezent, proiectul este susținut financiar de Red Noses International, organizația parteneră a Fundației Piros Orr Bohocdoktorok. Dacă vor fi obținute resurse financiare suficiente și noi parteneriate în acest an, programul ar putea fi extins în 2026.

Afisari: 269

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].