logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 martie

Imagine din galeria Agerpres

Ortodoxe
Sf. Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, episcopul Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog

Greco-catolice
Sf. cuv. Teofan; Sf. papă Grigore Dialogul

Romano-catolice
Ss. Inocențiu I, pp.; Alois Orione, pr.; Maximilian, m.


Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 12 martie.

Sfântul Teofan s-a născut la Constantinopol; tatăl său, Isaac sau Isaurie, era rudă cu doi împărați ai imperiului: Leon Isaurul (717-740) și Constantin Copronimul (740-775).

'După nașterea fericitului de Dumnezeu arătatului prunc Teofan, tatăl său Isaac, viețuind numai trei ani, a trecut la viața cea fără de sfârșit. Iar înainte de a muri, a scris diata și a încredințat pe fiul său, care era numai de trei ani, împreună cu maica lui, în purtarea de grijă și în paza însăși a împăratului Constantin Copronim, ca unui neam al său'. (Viețile Sfinților)

Teofan a fost crescut de împăratul Constantin Copronimul care, în înțelegere cu unul dintre demnitari, l-a logodit la vârsta de 12 ani, cu fiica acestuia, urmând ca la vârsta cuvenită să fie căsătoriți.

Când a venit ziua nunții, tânărul mire i-a descoperit soției sale gândul pe care îl avea, să rămână împreună pentru puțin timp, pentru a-l liniști pe tatăl fetei, prefăcându-se că trăiesc în firească însoțire trupească, dar sub acest chip să trăiască ca fratele cu sora.

'Acea sfântă mireasă, ca un pământ bun primind sămânța cea bună, a primit cuvintele cele folositoare ale mirelui, care au intrat adânc și s-au înrădăcinat în inima sa. Apoi, cu fața veselă și cu sufletul bucuros, a răspuns către fericitul Teofan: 'Și eu știu, iubitul meu stăpân, cuvintele Mântuitorului nostru, Care zice în Evanghelie: Dacă cineva nu-și va lăsa pe tatăl său, pe maică, pe femeie, pe fii, pe frați și pe surori, apoi casele și satele; și cel ce nu-și ia crucea sa și nu vine în urma Mea, nu este vrednic de Mine' '. (Viețile Sfinților)

Cei doi soți s-au învoit astfel să trăiască în deplină curăție și au început să împartă din averea lor săracilor, Sfântul Teofan rămânând să îndeplinească atribuțiile de înalt funcționar al imperiului.

După moartea părinților, s-au hotărât amândoi pentru viața monahală - Sfântul Teofan a intrat în Mănăstirea Polihroniu, în Sigriania, iar soția sa, primind numele de Irina, în Mănăstirea Prinkipos.

Sfântul Teofan a îmbinat rugăciunea cu munca, copiind diferite texte și ridicând un așezământ monahal în insula Calonim. Apoi, plecând la muntele Sigrianiei a făcut și acolo o mănăstire, unde a primit să fie egumen. Dar așa cum Hristos poruncește în Evanghelie: 'Cel mai mare să vă fie vouă slugă; și cel ce voiește între voi să fie întâi, să fie vouă rob'.

'Și slujea Cuviosul Teofan egumenul cu mâinile sale la trebuințele tuturor. Căci îi dăruise atunci Dumnezeu tărie trupească și la tot lucrul mănăstiresc el se ostenea mai mult decât alții și s-a făcut tuturor chip de viață îmbunătățită în iubirea de osteneală'. (Viețile Sfinților)

Sfântul Teofan a participat la Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea (787), în calitate de egumen al așezământului din Sigriania.

În timpul mișcării iconoclaste, a fost exilat de Leon Armeanul (813-850) în insula Samotracia. Bătrân și bolnav, după 23 de zile de exil a murit.


* Sfântul Grigorie Dialogul s-a născut la Roma; tatăl său era Gordian, senator, iar mama sa, Silvia, amândoi părinții fiind de neam bun și bogați.

'Dar nu atât pentru cinstea de senator era cinstit neamul acestui Sfânt Grigorie, cât pentru acele sfinte persoane plăcute lui Dumnezeu care se aflau în neamul acela. Căci fericitul Felix, al treilea cu acel nume, papă al Romei, îi era moș; iar Sfânta Tarsila, care a văzut la sfârșitul său pe Domnul venind la dânsa, asemenea, și fericita Emiliana, care împreună cu Tarsila, s-a învrednicit cereștii vieți veșnice, i-a fost moașă lui. Însă și Silvia, maica lui, este cinstită cu sfinții în Biserica Romei'. (Viețile Sfinților)

Sfântul Grigorie, născându-se într-un astfel de neam sfânt, încă din tinerețe a fost deprins cu faptele bune și cu dragostea de Dumnezeu. Deși trăia în lume, el era monah prin viața și voința sa.

După moartea tatălui, a început să împartă marea avere ce-i rămăsese în milostenii și pentru sfintele locașuri.

'În Sicilia a zidit șase mănăstiri, îndestulându-le cu toate cele de trebuință, iar a șaptea, în Roma, înăuntrul cetății, în cinstea Sfântului Apostol Andrei. Prefăcându-și în mănăstire casa sa, care era aproape de biserica Sfinților Mucenici Petru și Pavel, lângă muntele ce se numea Scvara, și într-acea mănăstire lepădându-și hainele mirenești țesute cu aur, împreună cu perii de la tundere, s-a îmbrăcat în hainele cele de lână ale rânduielii monahicești și s-a povățuit de iscusiții stareți Maximian și Ilarion'. (Viețile Sfinților)

Nu după multă vreme, Sfântul Grigorie s-a făcut egumen al acelui așezământ.

A fost ales episcop al Romei, în timpul împăratului Mavrichie (582-602).

Sfântul Grigorie a păstorit Biserica lui Dumnezeu treisprezece ani și s-a mutat la Domnul în timpul împăratului bizantin Flavius Focas Augustus, cunoscut sub numele de 'Foca Tiranul' (602-610).


* Sfântul Simeon Noul Teolog s-a născut în anul 949 în Galteea (Paflagonia) și a studiat în Constantinopol. Tatăl său l-a pregătit pentru o carieră în avocatură și pentru o scurtă perioadă tânărul a ocupat o poziție înaltă la curtea imperială. S-a pregătit pentru viața monahală sub ascultarea părintelui Simeon Piosul, pe care îl întâlnise la Mănăstirea Studion, iar când a împlinit 27 de ani a intrat în mănăstire.

În această stare, Sfântul Simeon a înăsprit postul și privegherea, învățând lepădarea de sine. Datorită nemulțumirilor, căci frații s-au ridicat împotriva sa, Sfântul Simeon a fost trimis la Mănăstirea Sfântul Mamas din Constantinopol. A fost tuns în schima monahală acolo, înăsprindu-și nevoințele duhovnicești.

În jurul anului 980, Sfântul Simeon a fost făcut egumen al Mănăstirii Sfântul Mamas și a rămas în funcție timp de 25 de ani. A reparat și restaurat mănăstirea și a impus ordine în viața călugărilor din obștea mănăstirii.

După ce nu a mai fost egumen, Sfântul Simeon s-a stabilit lângă mănăstire, în liniște. Acolo a scris lucrările sale teologice, din care unele fragmente apar în Filocalie.

Învățăturile sale i-au adus numele de 'Noul Teolog'.

În anul 1021, sfântul a adormit în pace întru Domnul. În timpul vieții sale a primit darul facerii de minuni și chiar după moartea sa s-au petrecut numeroase minuni, printre care și găsirea miraculoasă a icoanei sale. (surse: Viețile Sfinților - paginiortodoxe.tripod.com; https://doxologia.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 355

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos

Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, județul Buzău, din părinții Vasile și Rada Crăciun. A urmat școala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic 'Chesarie Episcopul' din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980). A făcut studii de specializare la Univ

Documentare 18-03-2025 09:30

UN SECOL DE ISTORIE: Cea mai gravă tornadă din istoria SUA (18 martie)

În urmă cu 100 de ani, la 18 martie 1925, tornada care a cuprins un vast teritoriu, străbătând sud-estul Missouri, sudul Illinois și sud-vestul Indianei, a făcut cel mai mare număr de morți din istoria dezastrelor meteo a SUA, menționează www-emuseum-org. Cea mai gravă tornadă din istoria SUA, de

Documentare 18-03-2025 09:00

CÃDEREA COMUNISMULUI, 35 DE ANI! Primele alegeri libere în Republica Democrată Germană (18 martie 1990)

Căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, a fost momentul de cotitură care a schimbat fundamental societatea germană și scena politică germană, contribuind la declanșarea procesului de unificare a Germaniei. Pe fondul presiunii publice crescânde din Republica Democrată Germană (RDG), programata dată a alegerilor din luna mai 1990 a fost devansată

Documentare 18-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Sunt pe cale să urmez natura, fără să fiu capabil să o sesizez. Poate că florilor le datorez faptul că am devenit pictor.' - Claude Monet (sursa: https://www.ladepeche.fr/) 

Documentare 18-03-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 martie

Ortodoxe Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului Greco-catolice Sf. aep. Ciril al Ierusalimului Romano-catolice Sf. Ciril din Ierusalim, ep. înv. Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscop al Ierusalimului (351-386), este sărbătorit de Biseric

Documentare 18-03-2025 07:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 18 martie 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 18 martie 2025, la Bruxelles, între subiectele luate în discuție numărându-se: pregătirea Consiliului European din martie, relațiile UE-Regatul Unit, semestrul european sau programarea legislativă, informează site-ul https://ww

Documentare 18-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 martie

Este a 77-a zi a anului 2025. Au mai rămas 288 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 18 h 26 m. Luna apune la 07 h 43 m și răsare la 22 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 17-03-2025 08:30

17 martie - Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor

Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită în fiecare an pe 17 martie pentru a-l comemora pe Sfântul Patrick, patronul Irlandei. Ceea ce a fost cândva o sărbătoare religioasă a devenit, astăzi, o sărbătoare internațională a Irlandei, a culturii și a istoriei acestei țări. În Irlanda și nu numai, în toate comunitățile irlandeze din între

Documentare 17-03-2025 08:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 17 martie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se va desfășura în 17 martie 2025, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Iran, situația din Orientul Mijlociu etc, informează site-ul https://ww

Documentare 17-03-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Pictez flori ca să nu moară.' - Frida Kahlo (sursa: https://www.denverartmuseum.org/) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 17-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu Greco-catolice Sf. cuv. Alexie Omul lui Dumnezeu Romano-catolice Sf. Patriciu, ep. Sfântul Cuvios Alexie este pomenit de Biserică la 17 martie. S-a născut la Roma, în vremea împăraților Arcadius (395-408) și Honorius (395-423)

Documentare 17-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 martie

Este a 76-a zi a anului 2025. Au mai rămas 289 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 24 m și apune la 18 h 24 m. Luna apune la 07 h 23 m și răsare la 21 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 16-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scrimerul Aladár Gerevich

Aladár Gerevich, unul dintre cei mai titrați scrimeri la nivel mondial, cu cele mai multe medalii olimpice de aur, s-a născut la 16 martie 1910, în localitatea Jászberény, centrul Ungariei, potrivit https://www.topendsports.com. La ediția Jocurilor Olimpice din 1932 de la Los

Documentare 16-03-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Sir Arthur Evans a descoperit ruinele complexului antic Knossos (16 martie 1900)

Săpăturile de la Knossos sau Kafala, un oraș antic situat pe insula Creta, au oferit perspective neprețuite asupra civilizației minoice antice, care a înflorit în timpul epocii bronzului. Dezgropat sistematic la începutul secolului al XX-lea de arheologul britanic Sir Arthur Evans, situl a dezvăluit natura complexă și avansată a societății minoice. Knossos

Documentare 16-03-2025 08:30

DOCUMENTAR: 5 ani de la instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în contextul pandemiei de COVID-19 (16 martie)

La 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care se instituia starea de urgență pe întreg teritoriul României timp de 30 de zile, în contextul pandemiei de COVID-19. Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României a fost publicat în Monitorul Oficial