logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concert aniversar al Corului Academic Radio

Image

La 12 martie 2025, Corul Academic Radio susține un concert aniversar la Sala Radio, intitulat 'Ecouri de demult', cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înființare.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, concertul propune interpretarea celor mai cunoscute șlagăre ale muzicii ușoare românești din anii '30-'60 într-o versiune corală (a cappella). Programul evenimentului, conceput de dirijorul corului, Ciprian Țuțu, cuprinde titluri precum: 'Tangoul de demult', 'Prieten drag', 'Toată ziua-n ascensor', 'Coșarul', 'După noapte vine zi', 'Morărița', 'Broscuța Oac' ș.a.

Toate aranjamentele poartă semnătura compozitorului Ioan Dobrinescu și aduc în atenția ascultătorilor ritmuri de tango, foxtrot, rock-twist, swing waltz (vals lent), dar și sonorități de inspirație folclorică. Invitata specială a serii va fi Luiza Zan, care va interpreta câteva piese din program, seara de la Sala Radio urmând a fi prezentată de Anca Romeci.

Concertul se va desfășura cu participarea elevilor de la Colegiul Național de Arte 'Dinu Lipatti', sub îndrumarea prof. Ruxandra Ionescu.

Fondat în 1940, sub conducerea dirijorului și compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio, alcătuit în prezent din aproximativ 70 de muzicieni profesioniști, este prima formație corală a Societății Române de Radiodifuziune. Are un repertoriu vast și variat, ce cuprinde oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade și numeroase miniaturi, potrivit salaradio.ro.

În paralel cu asigurarea programelor stagiunilor de la Sala Radio, Corul Academic Radio asigură realizarea înregistrărilor pentru discuri și pentru fondul muzical Radio, promovând valori importante ale creației românești, inclusiv prime audiții.

De-a lungul existenței sale, grupul muzical a efectuat turnee în Israel, Bulgaria, Germania Spania, Grecia și Cipru. La pupitrul corului s-au aflat dirijori și compozitori de elită, precum Dumitru Stanciu, Constantin Petrovici, Carol Litvin și Dan Mihai Goia, notează radioromania.ro. În componența corului, s-au numărat interpreți de mare valoare, câteva exemple fiind Cornelia Gavrilescu, Maria Crișan, David Ohanesian și Ion Stoian.

În anul 2005, corul a lansat primul său compact-disc. Intitulat 'Mare minune', acesta cuprinde colinde românești, interpretate sub bagheta maestrului Dan Mihai Goia. Discografia Corului Academic Radio include și CD-ul 'P. Constantinescu - Oratoriul bizantin de Paști', dirijor Horia Andreescu, lansat la Editura Casa Radio în anul 2009.

Printre premiile obținute de Corul Academic Radio, se numără Premiul Uniunii Criticilor Muzicali 'Mihail Jora' (1996) și Premiul Revistei 'Actualitatea Muzicală' a UCMR (2019).

Ciprian Țuțu, actualul dirijor al Corului Academic Radio, s-a născut la 26 octombrie 1979, la Brașov. A absolvit cursurile Facultății de Muzică din orașul natal, specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic și masterat în Stilistică dirijorală. În anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, obținând titlul de Doctor în Muzică.

A desfășurat activități didactice în cadrul mai multor instituții de învățământ brașovene.

În anul 2000, Ciprian Țuțu a devenit dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov.

A pregătit și condus peste 10 proiecte de operă cu studenții specializării Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultății de Muzică Brașov. Reunind studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Brașov (Canto, Pedagogie și Interpretare Muzicală), a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice.

Începând cu anul 2012, a lucrat ca maestru de cor la Opera Brașov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituției în peste 100 de spectacole, dintre care vom enumera doar premierele operelor 'Madama Butterfly' de Puccini, 'Tosca' de Puccini, 'Il Tabarro' de Puccini, 'Flautul fermecat' de Mozart. De asemenea, s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând în perioada 2013-2015, un număr de 7 gale sau concerte de arii și coruri din opere.

În anul 2011 a devenit membru al cvintetului vocal Anatoly, alături de care a participat la concerte, recitaluri, festivaluri și concursuri în țară și străinătate. Anul 2014 a fost marcat de obținerea a două importante distincții pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I și trofeul Concursului Coral 'A ruginit frunza din vii', Chișinău, Moldova, precum și premiul II la Concursul Coral Internațional de la Tolosa, Spania.

A obținut, în anul 2015, o bursă din partea Universității Transilvania din Brașov și a participat la Masterclass-ul Internațional de Dirijat și Cânt Coral de la Sarteano, Italia.

Activitatea științifică a lui Ciprian Țuțu însumează peste 20 de articole, studii, prelegeri susținute în cadrul unor simpozioane sau comunicări științifice sau publicate în reviste de specialitate, potrivit opera-brasov.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Sala Radio - Orchestrele și Corurile Radio România/facebook

Afisari: 134

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos

Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, județul Buzău, din părinții Vasile și Rada Crăciun. A urmat școala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic 'Chesarie Episcopul' din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980). A făcut studii de specializare la Univ

Documentare 18-03-2025 09:30

UN SECOL DE ISTORIE: Cea mai gravă tornadă din istoria SUA (18 martie)

În urmă cu 100 de ani, la 18 martie 1925, tornada care a cuprins un vast teritoriu, străbătând sud-estul Missouri, sudul Illinois și sud-vestul Indianei, a făcut cel mai mare număr de morți din istoria dezastrelor meteo a SUA, menționează www-emuseum-org. Cea mai gravă tornadă din istoria SUA, de

Documentare 18-03-2025 09:00

CÃDEREA COMUNISMULUI, 35 DE ANI! Primele alegeri libere în Republica Democrată Germană (18 martie 1990)

Căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, a fost momentul de cotitură care a schimbat fundamental societatea germană și scena politică germană, contribuind la declanșarea procesului de unificare a Germaniei. Pe fondul presiunii publice crescânde din Republica Democrată Germană (RDG), programata dată a alegerilor din luna mai 1990 a fost devansată

Documentare 18-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Sunt pe cale să urmez natura, fără să fiu capabil să o sesizez. Poate că florilor le datorez faptul că am devenit pictor.' - Claude Monet (sursa: https://www.ladepeche.fr/) 

Documentare 18-03-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 martie

Ortodoxe Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului Greco-catolice Sf. aep. Ciril al Ierusalimului Romano-catolice Sf. Ciril din Ierusalim, ep. înv. Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscop al Ierusalimului (351-386), este sărbătorit de Biseric

Documentare 18-03-2025 07:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 18 martie 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 18 martie 2025, la Bruxelles, între subiectele luate în discuție numărându-se: pregătirea Consiliului European din martie, relațiile UE-Regatul Unit, semestrul european sau programarea legislativă, informează site-ul https://ww

Documentare 18-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 martie

Este a 77-a zi a anului 2025. Au mai rămas 288 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 18 h 26 m. Luna apune la 07 h 43 m și răsare la 22 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 17-03-2025 08:30

17 martie - Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor

Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită în fiecare an pe 17 martie pentru a-l comemora pe Sfântul Patrick, patronul Irlandei. Ceea ce a fost cândva o sărbătoare religioasă a devenit, astăzi, o sărbătoare internațională a Irlandei, a culturii și a istoriei acestei țări. În Irlanda și nu numai, în toate comunitățile irlandeze din între

Documentare 17-03-2025 08:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 17 martie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se va desfășura în 17 martie 2025, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Iran, situația din Orientul Mijlociu etc, informează site-ul https://ww

Documentare 17-03-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Pictez flori ca să nu moară.' - Frida Kahlo (sursa: https://www.denverartmuseum.org/) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 17-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu Greco-catolice Sf. cuv. Alexie Omul lui Dumnezeu Romano-catolice Sf. Patriciu, ep. Sfântul Cuvios Alexie este pomenit de Biserică la 17 martie. S-a născut la Roma, în vremea împăraților Arcadius (395-408) și Honorius (395-423)

Documentare 17-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 martie

Este a 76-a zi a anului 2025. Au mai rămas 289 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 24 m și apune la 18 h 24 m. Luna apune la 07 h 23 m și răsare la 21 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 16-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scrimerul Aladár Gerevich

Aladár Gerevich, unul dintre cei mai titrați scrimeri la nivel mondial, cu cele mai multe medalii olimpice de aur, s-a născut la 16 martie 1910, în localitatea Jászberény, centrul Ungariei, potrivit https://www.topendsports.com. La ediția Jocurilor Olimpice din 1932 de la Los

Documentare 16-03-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Sir Arthur Evans a descoperit ruinele complexului antic Knossos (16 martie 1900)

Săpăturile de la Knossos sau Kafala, un oraș antic situat pe insula Creta, au oferit perspective neprețuite asupra civilizației minoice antice, care a înflorit în timpul epocii bronzului. Dezgropat sistematic la începutul secolului al XX-lea de arheologul britanic Sir Arthur Evans, situl a dezvăluit natura complexă și avansată a societății minoice. Knossos

Documentare 16-03-2025 08:30

DOCUMENTAR: 5 ani de la instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în contextul pandemiei de COVID-19 (16 martie)

La 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care se instituia starea de urgență pe întreg teritoriul României timp de 30 de zile, în contextul pandemiei de COVID-19. Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României a fost publicat în Monitorul Oficial