Concert aniversar al Corului Academic Radio

La 12 martie 2025, Corul Academic Radio susține un concert aniversar la Sala Radio, intitulat 'Ecouri de demult', cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înființare.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, concertul propune interpretarea celor mai cunoscute șlagăre ale muzicii ușoare românești din anii '30-'60 într-o versiune corală (a cappella). Programul evenimentului, conceput de dirijorul corului, Ciprian Țuțu, cuprinde titluri precum: 'Tangoul de demult', 'Prieten drag', 'Toată ziua-n ascensor', 'Coșarul', 'După noapte vine zi', 'Morărița', 'Broscuța Oac' ș.a.
Toate aranjamentele poartă semnătura compozitorului Ioan Dobrinescu și aduc în atenția ascultătorilor ritmuri de tango, foxtrot, rock-twist, swing waltz (vals lent), dar și sonorități de inspirație folclorică. Invitata specială a serii va fi Luiza Zan, care va interpreta câteva piese din program, seara de la Sala Radio urmând a fi prezentată de Anca Romeci.
Concertul se va desfășura cu participarea elevilor de la Colegiul Național de Arte 'Dinu Lipatti', sub îndrumarea prof. Ruxandra Ionescu.
Fondat în 1940, sub conducerea dirijorului și compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio, alcătuit în prezent din aproximativ 70 de muzicieni profesioniști, este prima formație corală a Societății Române de Radiodifuziune. Are un repertoriu vast și variat, ce cuprinde oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade și numeroase miniaturi, potrivit salaradio.ro.
În paralel cu asigurarea programelor stagiunilor de la Sala Radio, Corul Academic Radio asigură realizarea înregistrărilor pentru discuri și pentru fondul muzical Radio, promovând valori importante ale creației românești, inclusiv prime audiții.
De-a lungul existenței sale, grupul muzical a efectuat turnee în Israel, Bulgaria, Germania Spania, Grecia și Cipru. La pupitrul corului s-au aflat dirijori și compozitori de elită, precum Dumitru Stanciu, Constantin Petrovici, Carol Litvin și Dan Mihai Goia, notează radioromania.ro. În componența corului, s-au numărat interpreți de mare valoare, câteva exemple fiind Cornelia Gavrilescu, Maria Crișan, David Ohanesian și Ion Stoian.
În anul 2005, corul a lansat primul său compact-disc. Intitulat 'Mare minune', acesta cuprinde colinde românești, interpretate sub bagheta maestrului Dan Mihai Goia. Discografia Corului Academic Radio include și CD-ul 'P. Constantinescu - Oratoriul bizantin de Paști', dirijor Horia Andreescu, lansat la Editura Casa Radio în anul 2009.
Printre premiile obținute de Corul Academic Radio, se numără Premiul Uniunii Criticilor Muzicali 'Mihail Jora' (1996) și Premiul Revistei 'Actualitatea Muzicală' a UCMR (2019).
Ciprian Țuțu, actualul dirijor al Corului Academic Radio, s-a născut la 26 octombrie 1979, la Brașov. A absolvit cursurile Facultății de Muzică din orașul natal, specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic și masterat în Stilistică dirijorală. În anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, obținând titlul de Doctor în Muzică.
A desfășurat activități didactice în cadrul mai multor instituții de învățământ brașovene.
În anul 2000, Ciprian Țuțu a devenit dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov.
A pregătit și condus peste 10 proiecte de operă cu studenții specializării Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultății de Muzică Brașov. Reunind studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Brașov (Canto, Pedagogie și Interpretare Muzicală), a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice.
Începând cu anul 2012, a lucrat ca maestru de cor la Opera Brașov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituției în peste 100 de spectacole, dintre care vom enumera doar premierele operelor 'Madama Butterfly' de Puccini, 'Tosca' de Puccini, 'Il Tabarro' de Puccini, 'Flautul fermecat' de Mozart. De asemenea, s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând în perioada 2013-2015, un număr de 7 gale sau concerte de arii și coruri din opere.
În anul 2011 a devenit membru al cvintetului vocal Anatoly, alături de care a participat la concerte, recitaluri, festivaluri și concursuri în țară și străinătate. Anul 2014 a fost marcat de obținerea a două importante distincții pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I și trofeul Concursului Coral 'A ruginit frunza din vii', Chișinău, Moldova, precum și premiul II la Concursul Coral Internațional de la Tolosa, Spania.
A obținut, în anul 2015, o bursă din partea Universității Transilvania din Brașov și a participat la Masterclass-ul Internațional de Dirijat și Cânt Coral de la Sarteano, Italia.
Activitatea științifică a lui Ciprian Țuțu însumează peste 20 de articole, studii, prelegeri susținute în cadrul unor simpozioane sau comunicări științifice sau publicate în reviste de specialitate, potrivit opera-brasov.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Sala Radio - Orchestrele și Corurile Radio România/facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit