logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concert aniversar al Corului Academic Radio

Image

La 12 martie 2025, Corul Academic Radio susține un concert aniversar la Sala Radio, intitulat 'Ecouri de demult', cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înființare.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, concertul propune interpretarea celor mai cunoscute șlagăre ale muzicii ușoare românești din anii '30-'60 într-o versiune corală (a cappella). Programul evenimentului, conceput de dirijorul corului, Ciprian Țuțu, cuprinde titluri precum: 'Tangoul de demult', 'Prieten drag', 'Toată ziua-n ascensor', 'Coșarul', 'După noapte vine zi', 'Morărița', 'Broscuța Oac' ș.a.

Toate aranjamentele poartă semnătura compozitorului Ioan Dobrinescu și aduc în atenția ascultătorilor ritmuri de tango, foxtrot, rock-twist, swing waltz (vals lent), dar și sonorități de inspirație folclorică. Invitata specială a serii va fi Luiza Zan, care va interpreta câteva piese din program, seara de la Sala Radio urmând a fi prezentată de Anca Romeci.

Concertul se va desfășura cu participarea elevilor de la Colegiul Național de Arte 'Dinu Lipatti', sub îndrumarea prof. Ruxandra Ionescu.

Fondat în 1940, sub conducerea dirijorului și compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio, alcătuit în prezent din aproximativ 70 de muzicieni profesioniști, este prima formație corală a Societății Române de Radiodifuziune. Are un repertoriu vast și variat, ce cuprinde oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade și numeroase miniaturi, potrivit salaradio.ro.

În paralel cu asigurarea programelor stagiunilor de la Sala Radio, Corul Academic Radio asigură realizarea înregistrărilor pentru discuri și pentru fondul muzical Radio, promovând valori importante ale creației românești, inclusiv prime audiții.

De-a lungul existenței sale, grupul muzical a efectuat turnee în Israel, Bulgaria, Germania Spania, Grecia și Cipru. La pupitrul corului s-au aflat dirijori și compozitori de elită, precum Dumitru Stanciu, Constantin Petrovici, Carol Litvin și Dan Mihai Goia, notează radioromania.ro. În componența corului, s-au numărat interpreți de mare valoare, câteva exemple fiind Cornelia Gavrilescu, Maria Crișan, David Ohanesian și Ion Stoian.

În anul 2005, corul a lansat primul său compact-disc. Intitulat 'Mare minune', acesta cuprinde colinde românești, interpretate sub bagheta maestrului Dan Mihai Goia. Discografia Corului Academic Radio include și CD-ul 'P. Constantinescu - Oratoriul bizantin de Paști', dirijor Horia Andreescu, lansat la Editura Casa Radio în anul 2009.

Printre premiile obținute de Corul Academic Radio, se numără Premiul Uniunii Criticilor Muzicali 'Mihail Jora' (1996) și Premiul Revistei 'Actualitatea Muzicală' a UCMR (2019).

Ciprian Țuțu, actualul dirijor al Corului Academic Radio, s-a născut la 26 octombrie 1979, la Brașov. A absolvit cursurile Facultății de Muzică din orașul natal, specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic și masterat în Stilistică dirijorală. În anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, obținând titlul de Doctor în Muzică.

A desfășurat activități didactice în cadrul mai multor instituții de învățământ brașovene.

În anul 2000, Ciprian Țuțu a devenit dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov.

A pregătit și condus peste 10 proiecte de operă cu studenții specializării Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultății de Muzică Brașov. Reunind studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Brașov (Canto, Pedagogie și Interpretare Muzicală), a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice.

Începând cu anul 2012, a lucrat ca maestru de cor la Opera Brașov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituției în peste 100 de spectacole, dintre care vom enumera doar premierele operelor 'Madama Butterfly' de Puccini, 'Tosca' de Puccini, 'Il Tabarro' de Puccini, 'Flautul fermecat' de Mozart. De asemenea, s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând în perioada 2013-2015, un număr de 7 gale sau concerte de arii și coruri din opere.

În anul 2011 a devenit membru al cvintetului vocal Anatoly, alături de care a participat la concerte, recitaluri, festivaluri și concursuri în țară și străinătate. Anul 2014 a fost marcat de obținerea a două importante distincții pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I și trofeul Concursului Coral 'A ruginit frunza din vii', Chișinău, Moldova, precum și premiul II la Concursul Coral Internațional de la Tolosa, Spania.

A obținut, în anul 2015, o bursă din partea Universității Transilvania din Brașov și a participat la Masterclass-ul Internațional de Dirijat și Cânt Coral de la Sarteano, Italia.

Activitatea științifică a lui Ciprian Țuțu însumează peste 20 de articole, studii, prelegeri susținute în cadrul unor simpozioane sau comunicări științifice sau publicate în reviste de specialitate, potrivit opera-brasov.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Sala Radio - Orchestrele și Corurile Radio România/facebook

Afisari: 153

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)