logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

13 martie - Ziua mondială a rinichiului

Imagine din galeria Agerpres

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2025, această zi este sărbătorită la 13 martie.

Prin intermediul acestei zile, Societatea Internațională de Nefrologie urmărește să atragă atenția asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive și evoluției bolilor de rinichi în lume.

Anul acesta, Ziua mondială a rinichiului se desfășoară sub sloganul 'Sunt rinichii tăi în regulă? Detectează din timp, protejează sănătatea rinichilor' ('Are Your Kidneys OK? Detect early, protect kidney health'), conform worldkidneyday.org. Potrivit unui studiu publicat în revista Lancet în 2020, boala cronică de rinichi afectează aproximativ 850 de milioane de oameni la nivel global. În lipsa prevenției timpurii și a tratamentului adecvat, boala cronică de rinichi poate duce la insuficiență renală, apoi la complicații severe și moarte prematură. Se estimează că până în anul 2040, boala cronică de rinichi va deveni a cincea cauză de deces prematur.

Principalii factori de risc pentru bolile de rinichi sunt: diabetul, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, obezitatea, moștenirea genetică. Alți factori de risc sunt: boala de rinichi cauzată de sarcină, afecțiunile autoimune, nașterea prematură, frecvența ridicată a pietrelor la rinichi etc.

Cele mai simple, non-invazive și ieftine teste pentru sănătatea rinichilor includ: măsurarea tensiunii arteriale, calcularea indicelui de masă corporală, analizele de laborator care calculează raportul albumină-creatină din urină, testarea glucozei din sânge pentru depistarea diabetului, menționează worldkidneyday.org.

În 2024, tema Zilei mondiale a rinichiului a fost 'Promovând accesul echitabil la tratamentele medicale optime pentru sănătatea rinichilor', potrivit worldkidneyday.org. În ultimele trei decenii, eforturile comunității medicale s-au concentrat cu precădere asupra transplantului renal. Din fericire, recent s-au înregistrat progrese în tratamentul bolilor de rinichi, capabile să prevină sau să întârzie semnificativ efectele acestor afecțiuni. Complicațiile generate de boala de rinichi, precum bolile cardiovasculare și insuficiența renală, pot fi diminuate, prelungind viața pacienților.

O serie de factori, însă, fac ca aceste terapii revoluționare să nu ajungă, de multe ori, la cei care au nevoie de ele. Necunoașterea noilor tratamente sau scepticismul exagerat față de ele, numărul insuficient de medici nefrologi, costurile ridicate ale noilor tratamente și procedeele dificile pentru obținerea tratamentelor compensate fac ca mulți dintre suferinzi să nu beneficieze de aceste servicii medicale care le sunt vitale.

Cu prilejul Zilei mondiale a rinichiului din 2024, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au transmis AGERPRES un comunicat potrivit căruia 1 din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadiile avansate. Anual, peste 37.000 de persoane sunt spitalizate cu acest diagnostic.

'Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scară largă a prevalenței și incidenței afecțiunii. BCR prezintă o patologie complexă și este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune și diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. Boala cronică de rinichi poate fi ținută sub control dacă se acționează din timp. De anul trecut (n.r. 2023), de la 1 iulie, acest lucru este posibil și în România - orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale. Azi am vrut să ofer un exemplu în acest sens, prin recoltarea celor două analize în vedere evaluării stării de sănătate a rinichilor mei, pentru că eu cred cu tărie că putem preveni această boală, iar acolo unde este deja instalată suntem pregătiți să oferim servicii medicale de calitate', potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În 2023, SRN, SNMF și Ministerul Sănătății au lansat campania națională de informare și conștientizare sub sloganul 'Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!'. În acest fel, a fost subliniată importanța înțelegerii riscurilor și a diagnosticării problemelor renale încă din stadiile incipiente. Gradul de incidență este crescut în rândul persoanelor vârstnice, al celor care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau au antecedente familiale de boli renale. Pentru aceste categorii se impune controlul anual, în vederea depistării timpurii a Bolii Cronice de Rinichi.

Potrivit Societății Române de Nefrologie, conform site-ului http://www.srnefro.ro/, cele opt reguli esențiale de urmat pentru a ne feri de bolile de rinichi sunt: eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei și colesterolului în limite normale, consumarea unei cantități zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 12/8, alimentația echilibrată, menținerea unei greutăți corporale normale, evitarea fumatului și reducerea consumului de sare.

Societatea Română de Nefrologie a fost fondată în anul 1991.

Rinichii sunt cele două organe interne ale omului și ale animalelor superioare, care secretă și excretează urina și care sunt situate în regiunea lombară, în afara cavității peritoneale, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Termenul ''nefrologie'' se referă la ramura medicinei care se ocupă cu studierea rinichilor. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Evenimentul de lansare a campaniei naţionale de informare şi conştientizare cu tema: ”Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evalueazăa gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”, organizat de Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Ministerul Sănătăţii, Bucureşti, 9 martie 2023.

Afisari: 487

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)