PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Ivo Andric, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Prozatorul și diplomatul Ivo Andric s-a născut la data de 9 octombrie 1892, în satul Deloc, de lângă Travnik, în actuala Bosnia și Herțegovina, arată imdb.com.
Croat de origine, Ivo Andric și-a însușit, după Primul Război Mondial, limba și cultura sârbă.
Și-a făcut studiile liceale în Visegrad și Sarajevo. A urmat cursuri de filosofie și istorie la Universitățile din Zagreb, Viena, Cracovia și Graz. A absolvit la Graz, în 1924, cu o lucrare despre viața culturală a Bosniei în perioada dominației otomane.
În timpul studiilor universitare la Viena, s-a alăturat mișcării revoluționare Tânăra Bosnie, care milita pentru unirea cu Serbia. Fiind un apropiat al cercurilor naționaliste sârbe, a fost arestat după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand în 28 iunie 1914, potrivit polirom.ro.
Eliberat un an mai târziu, s-a stabilit la Belgrad, devenind o figură cunoscută în cercurile literare din capitală. La scurt timp, i se propune o funcție diplomatică în noul guvern al Regatului Iugoslaviei.
Între 1920 și 1921, a făcut parte din legația diplomatică din București, conform cartier.ro. A fost detașat în mai multe capitale europene, apărând interesele Regatului Iugoslaviei.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a demisionat în aprilie 1941 din funcția de ambasador la Berlin.
S-a retras apoi la Belgrad, unde s-a dedicat scrisului.
Ivo Andric este cunoscut mai ales datorită romanelor sale în care a descris episoade din istoria patriei sale, Bosnia: 'Die Travniker Chronik' (1945), 'Gospodijica' (1945), dar, în special 'Na Drini cuprija' ('E un pod pe Drina') (1945), care i-a adus recunoașterea internațională. Romanele sale au fost traduse în numeroase limbi.
Este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1961, motivația Juriului Nobel fiind: 'Pentru forța epică cu care a zugrăvit motive și destine din istoria țării sale', potrivit www.nobelprize.org.
În 1956, a primit cea mai importantă distincție iugoslavă pentru literatură.
Dintre lucrările sale, mai pot fi menționate: 'Nove pripovetke' (nuvelă, 1949), 'Pokleta avlija' (roman, 1956), 'La harță cu lumea' (1963), 'Puncte de vedere' (1962) și 'Femeia de pe piatră' (1967).
A murit într-un spital din Belgrad, în urma unui atac de cord, la 13 martie 1975. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos
Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, județul Buzău, din părinții Vasile și Rada Crăciun. A urmat școala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic 'Chesarie Episcopul' din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980). A făcut studii de specializare la Univ
UN SECOL DE ISTORIE: Cea mai gravă tornadă din istoria SUA (18 martie)
În urmă cu 100 de ani, la 18 martie 1925, tornada care a cuprins un vast teritoriu, străbătând sud-estul Missouri, sudul Illinois și sud-vestul Indianei, a făcut cel mai mare număr de morți din istoria dezastrelor meteo a SUA, menționează www-emuseum-org. Cea mai gravă tornadă din istoria SUA, de
CÃDEREA COMUNISMULUI, 35 DE ANI! Primele alegeri libere în Republica Democrată Germană (18 martie 1990)
Căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, a fost momentul de cotitură care a schimbat fundamental societatea germană și scena politică germană, contribuind la declanșarea procesului de unificare a Germaniei. Pe fondul presiunii publice crescânde din Republica Democrată Germană (RDG), programata dată a alegerilor din luna mai 1990 a fost devansată
CITATUL ZILEI
'Sunt pe cale să urmez natura, fără să fiu capabil să o sesizez. Poate că florilor le datorez faptul că am devenit pictor.' - Claude Monet (sursa: https://www.ladepeche.fr/)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 martie
Ortodoxe Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului Greco-catolice Sf. aep. Ciril al Ierusalimului Romano-catolice Sf. Ciril din Ierusalim, ep. înv. Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscop al Ierusalimului (351-386), este sărbătorit de Biseric
Consiliul Afaceri Generale al UE din 18 martie 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 18 martie 2025, la Bruxelles, între subiectele luate în discuție numărându-se: pregătirea Consiliului European din martie, relațiile UE-Regatul Unit, semestrul european sau programarea legislativă, informează site-ul https://ww
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 martie
Este a 77-a zi a anului 2025. Au mai rămas 288 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 18 h 26 m. Luna apune la 07 h 43 m și răsare la 22 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
17 martie - Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor
Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită în fiecare an pe 17 martie pentru a-l comemora pe Sfântul Patrick, patronul Irlandei. Ceea ce a fost cândva o sărbătoare religioasă a devenit, astăzi, o sărbătoare internațională a Irlandei, a culturii și a istoriei acestei țări. În Irlanda și nu numai, în toate comunitățile irlandeze din între
Consiliul Afaceri Externe al UE din 17 martie 2025
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se va desfășura în 17 martie 2025, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Iran, situația din Orientul Mijlociu etc, informează site-ul https://ww
CITATUL ZILEI
'Pictez flori ca să nu moară.' - Frida Kahlo (sursa: https://www.denverartmuseum.org/) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu Greco-catolice Sf. cuv. Alexie Omul lui Dumnezeu Romano-catolice Sf. Patriciu, ep. Sfântul Cuvios Alexie este pomenit de Biserică la 17 martie. S-a născut la Roma, în vremea împăraților Arcadius (395-408) și Honorius (395-423)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 martie
Este a 76-a zi a anului 2025. Au mai rămas 289 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 24 m și apune la 18 h 24 m. Luna apune la 07 h 23 m și răsare la 21 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimerul Aladár Gerevich
Aladár Gerevich, unul dintre cei mai titrați scrimeri la nivel mondial, cu cele mai multe medalii olimpice de aur, s-a născut la 16 martie 1910, în localitatea Jászberény, centrul Ungariei, potrivit https://www.topendsports.com. La ediția Jocurilor Olimpice din 1932 de la Los
FRAGMENT DE ISTORIE: Sir Arthur Evans a descoperit ruinele complexului antic Knossos (16 martie 1900)
Săpăturile de la Knossos sau Kafala, un oraș antic situat pe insula Creta, au oferit perspective neprețuite asupra civilizației minoice antice, care a înflorit în timpul epocii bronzului. Dezgropat sistematic la începutul secolului al XX-lea de arheologul britanic Sir Arthur Evans, situl a dezvăluit natura complexă și avansată a societății minoice. Knossos
DOCUMENTAR: 5 ani de la instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în contextul pandemiei de COVID-19 (16 martie)
La 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care se instituia starea de urgență pe întreg teritoriul României timp de 30 de zile, în contextul pandemiei de COVID-19. Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României a fost publicat în Monitorul Oficial