DOCUMENTAR: 100 de ani de la naşterea actorului Ernest Maftei

Actorul Ernest Maftei s-a născut la 6 martie 1920, în localitatea Prăjeşti, din judeţul Bacău, potrivit site-ului http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România.
A urmat şcoala normală din Bacău. Tatăl său dorea ca fiul lui să devină învăţător, dar Ernest a vrut să devină preot. Elev fiind, publică versuri în revista "Liliacul", împreună cu patru colegi, notează site-ul www.ziarulmetropolis.ro.
A absolvit Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Iaşi, în 1944. După absolvire, a jucat doi ani la Iaşi în spectacole regizate de Victor Ion Popa, de la care a învăţat meserie. Mai târziu, urmează Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (promoţia 1966).
Din 1949 până în 1952 joacă la Teatrul de Stat din Ploieşti, apoi ajunge în Bucureşti la Teatrul Tineretului. A jucat la Teatrul Poporului sub numele de Erman Valahu, menţionează CineMagia - www.cinemagia.ro. Aici a primit Meritul Cultural clasa I, la care a fost nevoit să renunţe pentru a nu se deconspira.
Un dosar de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial tulbură mult timp imaginea actorului. Povestea începe la 17 ani, când, elev fiind, Ernest Maftei se alătură tinerilor legionari. Este închis în lagărul de la Vaslui în 1938, cinci luni, pe timpul lui Armand Călinescu. E deţinut politic în închisorile Galaţi, Jilava şi Văcăreşti. Judecat de patru ori pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară, este achitat de fiecare dată, precizează www.ziarulmetropolis.ro. La un moment dat fusese apărat de strălucitul avocat şi scriitor Ionel Teodoreanu. După război, în anii '50 devine şomer, este hărţuit politic, închis şi apoi eliberat. Zece ani din viaţă a stat prin puşcării. În 1989 a luptat la Hotelul "Intercontinental" din Bucureşti, apoi, în 1990 a fost bătut crunt de mineri în Piaţa Universităţii.
Actorul Ernest Maftei (ctr.) în cadrul evenimentelor organizate de partidele istorice PNL şi PNT-CD, în Bucuresti, în perioada 28-29 ianuarie 1990.
Foto (c) VIRGIL PAVEL / AGERPRES FOTO
Ernest Maftei se afirmă în cinematografie cu pelicula "Desfăşurarea" (regia Paul Călinescu, 1954). A urmat o carieră de excepţie, actorul însumând în palmaresul său multe filme. A devenit unul dintre monştrii sacri ai filmului românesc şi unul dintre cei mai populari actori români. Alături de Colea Răutu şi alţi actori, a înfiinţat Uniunea Cineaştilor din România. A primit premiul UCIN la împlinirea a 50 de ani de cinematografie (1976), iar din partea consiliului director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România "Diploma de recunoştinţă" pentru contribuţia la dezvoltarea artei şi culturii naţionale.
A colaborat la realizarea emisiunii "Ferma", specializată pe teme din viaţa rurală şi agricultură, transmisă pe canalul TVR2. A refuzat oferta de a juca într-o telenovelă românească, în ciuda onorariului impresionant, considerând-o o producţie mediocră. A respins şi premiul "Cel mai bun român" pe anul 2005, deoarece între nominalizaţi se numărau personaje sumbre ale politicii şi pseudovedete ale unor emisiuni de televiziune de nivel submediocru, arată CineMagia - www.cinemagia.ro.
În 1958 scrie piesa de teatru "Răzeşii lui Bogdan", an în care a avut loc şi premiera. În 1994 publică volumul de poezii "Autografe". În 1995 a devenit membru al Partidului "Pentru patrie", alăturându-se camarazilor săi împreună cu care luptase şi suferise în închisori.
Figurează în "Enciclopedia epigramiştilor romani" a lui Giuseppe Navarra cu epigrama "Înţelepciune", conform www.ziarulmetropolis.ro.
(de la stg. la dr.) Actriţa Aimee Iacobescu, Gianina Corondan şi actorul Ernest Maftei, la Premiile VIP, Bucureşti, 2006.
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Filmografie: "Nepoţii gornistului" (1953), "Tudor" (1962), "Răscoala" (1965), "Neamul Şoimăreştilor" (1965), "Haiducii" (1966), "Răzbunarea haiducilor" (1968), "Baltagul" (1969), "Săptămâna nebunilor" (1971), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1972), "Ultimul cartuş" (1973), "Departe de Tipperary" (1973), "Dincolo de nisipuri" (1974), "Fraţii Jderi" (1974), "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975), "Zile fierbinţi" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Osânda" (1976), "Mere roşii" (1976), "Misterul lui Herodot" (1976), "Accident" (1977), "Toate pânzele sus" (serial tv, 1977) - ep. 10-11, "Iarba verde de acasă" (1977), "Pentru patrie" (1978), "Buzduganul cu trei peceţi" (1978), "Mihail, câine de circ" (1979), "Vlad Ţepeş" (1979), "Ultima noapte de dragoste" (1980), "Drumul oaselor" (1980), "Burebista" (1980), "Convoiul" (1981), "Cucerirea Angliei" (1982), "Amurgul fântânilor" (1983), "Cireşarii" (1984), "Căsătorie cu repetiţie" (1985), "Trenul vieţii" (1998), "Triunghiul morţii" (1999), "Modigliani" (2004), "Păcală se întoarce" (2006) etc.
A murit la 19 octombrie 2006, la Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)