A murit fostul secretar general al ONU Javier Perez de Cuellar (fişă biografică)

Fostul secretar general al ONU (ian. 1982 - dec. 1991) Javier Perez de Cuellar a murit la 4 martie 2020, la vârsta de 100 de ani, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite într-un comunicat preluat de Reuters.
Javier Perez de Cuellar s-a născut la 19 ianuarie 1920, la Lima, capitala statului sud-american Peru, potrivit site-ului ONU, www.un.org. După studiile liceale, a absolvit, în 1943, Facultatea de Drept a Universităţii Catolice din Lima.
Perez de Cuellar a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe peruan începând cu anul 1940. Din 1944 a ocupat funcţia de secretar la ambasadele Peru din Franţa, Marea Britanie, Bolivia şi Brazilia, la această din urmă ambasadă ocupând şi funcţia de consilier. Întors la Lima în 1961, ca director al Departamentului juridic şi de personal din Ministerul Afacerilor Externe, a fost promovat la rangul de ambasador în anul următor, ocupând succesiv funcţiile de director al Direcţiei administrative, al protocolului şi al afacerilor politice.
Din 1964 până în 1966, Perez de Cuellar a fost ambasador al Peru în Elveţia; a fost apoi subsecretar permanent şi secretar-general în Ministerul de Externe. Din 1969 până în 1971, Perez de Cuellar a fost primul ambasador al Peru în Uniunea Sovietică, fiind, totodată, ambasador în Polonia.
În 1971, a fost numit reprezentant permanent al Peru la Naţiunile Unite şi a condus delegaţiile ţării sale la toate sesiunile Adunării Generale până în 1975. În 1973 şi 1974 a reprezentat ţara sa în Consiliul de Securitate al ONU şi a fost preşedintele Consiliului din luna iulie 1974. La 18 septembrie 1975, a fost numit reprezentant special al secretarului general al ONU în Cipru, post pe care l-a ocupat până în decembrie 1977, când a devenit ambasador al Peru în Venezuela.
La 27 februarie 1979 a fost numit secretar general adjunct al ONU pentru probleme politice speciale. Din aprilie 1981 a fost numit reprezentant personal al secretarului general al ONU pentru războiul din Afganistan. În mai 1981, a reintrat în Ministerul Afacerilor Externe al ţării sale, dar a continuat să reprezinte secretarul general al ONU în contextul situaţiei din Afganistan până la numirea sa în luna decembrie a aceluiaşi an în funcţia de secretar general al ONU.
Astfel, la 15 decembrie 1981, Adunarea Generală a ONU l-a ales în funcţia de secretar general al ONU pentru un mandat de cinci ani. Numirea sa a fost recomandată de către Consiliul de Securitate la 11 decembrie 1981, iar Adunarea Generală a aprobat recomandarea. La 10 octombrie 1986, a fost numit pentru un al doilea mandat, care a început la 1 ianuarie 1987, precizează www.un.org. Perez de Cuellar a deţinut această funcţie până în decembrie 1991. În 1995 a candidat la alegerile prezidenţiale din partea conservatorilor din ţara sa (Uniunea pentru Peru), însă a fost învins din primul tur de scrutin de Alberto Fujimori. Imediat după înfrângere, Javier Perez de Cuellar a părăsit ţara şi s-a stabilit la Paris.
Preşedintele interimar Valentin Paniagua l-a numit la 23 noiembrie 2000 pe Javier Perez de Cuellar în funcţia de prim-ministru al guvernului provizoriu. Noul guvern a depus jurământul în faţa preşedintelui interimar la 25 noiembrie, având ca mandat gestionarea afacerilor statului până la alegerile generale din 8 aprilie 2001.
Javier Perez de Cuellar a desfăşurat şi o activitate didactică semnificativă, fiind profesor de drept internaţional la "Academia diplomatica del Peru" şi profesor de relaţii internaţionale la "Academia de Guerra Aerea del Peru"; este şi autorul lucrării "Manuel de Derecho Diplomatico" ("Manual de drept internaţional" - 1964).
Perez de Cuellar a obţinut titluri de "Doctor Honoris Causa" de la universităţile din: Nisa, Franţa; Cracovia, Polonia; Praga, Cehia; Sofia, Bulgaria; Lima, Peru; Bruxelles, Belgia; Ottawa, Canada; Paris (Sorbona), Franţa; Visva-Bharati din Bengalul de Vest, India; Michigan, SUA; Osnabruck, Germania; Coimbra, Portugalia; Ulan Bator, Mongolia; Humboldt Berlin, Germania; Moscova, Rusia; La Valleta, Malta; Leyden, Olanda; La Salle din Philadelphia, SUA; Medford, Massachusetts, SUA; Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, SUA; Cambridge, Regatul Unit.
Pe parcursul carierei sale, Perez de Cuellar a fost decorat de circa 25 de ţări.
În octombrie 1987, a fost distins cu Premiul "Prinţul de Asturias", în ianuarie 1989 cu Premiul "Olof Palme" şi în februarie 1989 cu premiul "Jawaharlal Nehru". AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* Fostul secretar general al ONU Javier Perez de Cuellar a încetat din viaţă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)