ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Tribunalul Municipiului Bucureşti a autorizat funcţionarea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat

La 8 ianuarie 1990 Tribunalul Municipiului Bucureşti a autorizat funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă - Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), condus de Corneliu Coposu (n. 20 mai 1914 - m. 11 noiembrie 1995).
Anterior, la 22 decembrie 1989, Partidul Naţional Ţărănesc, fondat în 1926, şi-a reluat legal activitatea. Tot la 22 decembrie 1989 a fost fondat Partidul Creştin Naţional Ţărănesc. La 28 decembrie 1989 a fost înfiinţat Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, prin fuziunea Partidului Naţional Ţărănesc cu Partidul Creştin Naţional Ţărănesc. Totodată, la 3 ianuarie 1990, a fost dat Decretul-lege privind înfiinţarea şi înregistrarea oficială a partidelor politice, cu excepţia celor fasciste sau care propagă concepţii contrare ordinii de stat, se arată în lucrările "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, 2003) şi ''România, date şi fapte. 1989-2009'' (editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, 2010).
***
Partidul Naţional-Ţărănesc (PNŢ) a fost constituit la 10 octombrie 1926, la Bucureşti, ca urmare a fuziunii Partidului Ţărănesc (creat în decembrie 1918 în Vechiul Regat), condus de Ion Mihalache, cu Partidul Naţional (înfiinţat în mai 1881) din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. În fruntea Delegaţiei Permanente, ca primă formă de conducere a partidului, a fost ales Iuliu Maniu, vicepreşedinte a fost ales Ion Mihalache, iar ca membri - Nicolae Lupu, Alexandru Vaida-Voevod, Paul Brătăşanu, Mihai Popovici şi Virgil N. Madgearu, se menţionează în volumul "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, 2003). În programul Partidului Naţional-Ţărănesc se regăseau: necesitatea adoptării unei noi Constituţii care să garanteze drepturile şi libertăţile democratice; responsabilitatea ministerială şi a funcţionarilor publici; reforma administrativă pe baza autonomiei locale; unificarea legislativă; reorganizarea justiţiei etc.
Bust al lui Iuliu Maniu, în curtea Casei memoriale din Bãdãcin. (20 oct. 2018)
Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
Partidul Naţional-Ţărănesc a devenit, în perioada interbelică, unul dintre principalele partide de guvernământ, celălalt partid fiind Partidul Naţional-Liberal (PNL). Prima guvernare naţional-ţărănistă a avut loc în perioada noiembrie 1928-aprilie 1931, iar cea de-a doua - în perioada iunie 1932-noiembrie 1933. Preşedinţi ai PNŢ au fost: Iuliu Maniu (octombrie 1926 - aprilie 1933; 1937-1947), Alexandru Vaida-Voevod (aprilie-noiembrie 1933), Ion Mihalache (noiembrie 1933-noiembrie 1937). Organul de presă al PNŢ a fost ziarul ''Dreptatea''.
''Guvernările naţional-ţărăniste s-au desfăşurat pe fondul crizei economice mondiale, care a lovit întreaga societate, inclusiv pe cea din România. În asemenea condiţii, orice program trebuia adaptat unei realităţi dure, care impunea luarea de măsuri vizând diminuarea efectelor crizei. Partidul Naţional-Ţărănesc, care nu s-a dovedit a fi pregătit pentru a face faţă unei asemenea situaţii critice, a rămas, din unele puncte de vedere, la soluţiile pe care le preconizase în anii de opoziţie. În acest context, sunt de apreciat măsuri precum: stabilizarea monetară, dezvoltarea telefoniei, modernizarea reţelei rutiere, împroprietăriri în favoarea ţăranilor, organizarea unor instituţii de credit pentru agricultură. (...) Prin politica sa socială, Partidul Naţional-Ţărănesc a sprijinit cu precădere ţărănimea mică şi mijlocie; acestui ţel i-a slujit ''legea Mihalache'' din 1929, precum şi întreaga legislaţie privind cooperaţia, creditul, sistemul bancar'', se arată în volumul ''Istoria Partidului Naţional-Ţărănesc'', autor Ioan Scurtu (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1994). În perioada 1934-1938 PNŢ a fost principalul partid de opoziţie şi a acţionat pentru apărarea regimului democratic parlamentar-constituţional.
După actul de la 23 august 1944, Partidul Naţional-Ţărănesc, alături de celelalte partide democratice tradiţionale, a dus o politică de restaurare în România a unui regim democratic, de stăvilire a procesului de sovietizare a ţării.
''În România, ritmul comunizării s-a accentuat prin întărirea controlului de stat asupra întreprinderilor industriale particulare, prin introducerea cotelor obligatorii de produse agricole ce urmau a fi predate statului şi prin reforma monetară, care a lovit în deţinătorii de capital'', arată istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa ''O istorie sinceră a poporului român'' (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002).
De asemenea, odată cu instaurarea regimului comunist în România a avut loc eliminarea pluralismului politic. Au fost desfiinţate, treptat, partidele adversare comuniştilor, şi în primul rând partidele tradiţionale - Partidul Naţional-Ţărănesc şi Partidul Naţional-Liberal - , pentru ca în final Partidul Comunist să devină unica forţă politică.
Astfel, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 1946 (câştigate de ţărănişti, dar falsificate de comunişti), autorităţile au intensificat ofensiva împotriva PNŢ - cel mai puternic partid la acea dată. ''După alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946, situaţia Partidului Naţional-Ţărănesc (ca şi cea a Partidului Naţional-Liberal, condus de Constantin I.C. Brătianu) a devenit tot mai precară. Noua putere a intensificat măsurile împotriva adversarilor politici, cenzura s-a înăsprit, întrunirile nu erau admise sub diferite pretexte, mai mulţi naţional-ţărănişti au fost arestaţi'' (''Istoria Partidului Naţional-Ţărănesc'', autor Ioan Scurtu). ''Iuliu Maniu considera de datoria lui să informeze opinia publică occidentală asupra situaţiei din România. Într-o declaraţie de presă făcută la 4 aprilie 1947, el afirma că poporul român n-a încetat să-şi manifeste ataşamentul faţă de idealul democratic şi să opună 'cea mai fermă rezistenţă contra acţiunii unei minorităţi care de mai bine de doi ani a suprimat libertăţile în România' (...) Deoarece posibilităţile de acţiune în ţară deveneau tot mai limitate şi lipsite de eficienţă, Iuliu Maniu a cerut unui grup de fruntaşi naţional-ţărănişti să plece în străinătate pentru a informa opinia publică internaţională despre situaţia din România'', se menţionează în lucrarea citată mai sus.
Liderii PNŢ au căzut victimă unei acţiuni provocatoare bine organizate, aminteşte istoricul Florin Constantiniu în lucrarea ''O istorie sinceră a poporului român''. La 14 iulie 1947 a avut loc încercarea de părăsire a ţării a unui grup de fruntaşi naţional-ţărănişti (Ion Mihalache, vicepreşedinte al PNŢ, Nicolae Penescu, secretar general al PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, director al ziarului ''Dreptatea'', cu soţia, Ilie Lazăr, membru în Delegaţia Permanentă a PNŢ ş.a.), având asentimentul lui Iuliu Maniu, la bordul a două avioane IAR-39, care urma să decoleze de la Tămădău (cca 46 km de Bucureşti), cu scopul informării opiniei publice internaţionale şi a oficialităţilor din statele occidentale despre situaţia din România. Deconspiraţi, membrii grupului au fost arestaţi, iar tentativa de plecare în străinătate a fost imediat etichetată de guvernul comunist drept act de ''trădare naţională'' (''Istoria României în date'', Editura Enciclopedică, 2003). În legătură cu înscenarea de la Tămădău, istoricul Florin Constantiniu arată: ''Grupul a fost arestat, în ziua de 14 iulie, la Tămădău (fusese urmărit în permanenţă), ceea ce a permis guvernului să dizolve PNŢ (30 iulie) şi, în urma unui proces, să-i condamne pe conducătorii naţional-ţărănişti, în frunte cu Iuliu Maniu (osândit la muncă silnică pe viaţă). Dispărea astfel principalul partid politic ataşat democraţiei şi, prin urmare, adversar al totalitarismului comunist''.
În aceeaşi zi, 14 iulie 1947, organele de Siguranţă au descins la sediul central al Partidului Naţional-Ţărănesc, confiscând arhiva în prezenţa lui Corneliu Coposu, secretarul general adjunct al acestui partid, se precizează în volumul ''Istoria Partidului Naţional-Ţărănesc'', autor Ioan Scurtu (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1994).
Majoritatea liderilor PNŢ aveau să-şi găsească sfârşitul în închisori şi lagăre de muncă. Unii fruntaşi ai partidului au continuat să activeze în emigraţie, iar câţiva în ţară. Din decembrie 1989, partidul, sub îndrumarea lui Corneliu Coposu, şi-a reluat activitatea, sub denumirea de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, fiind înscris la Tribunal la 8 ianuarie 1990. (''Istoria României în date'') AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Ionela Gavril, editor online: Simona Aruştei)
Explicaţie foto deschidere: Corneliu Coposu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (1990-1995).(Bucureşti, 28 ian. 1990)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f