O PERSONALITATE PE ZI: Eugen Ionescu (Eugene Ionesco), dramaturg, eseist, prozator şi poet

Eugen Ionescu (Eugene Ionesco), cel despre care criticul literar Vladimir Streinu spunea că ''şi-a construit, în teatrul contemporan, o glorie mondială'', s-a născut la 13/26 noiembrie 1909, la Slatina. Mama sa era fiica unui inginer francez stabilit în România, iar tatăl său, Eugen Ionescu, era avocat.
Familia sa a plecat în Franţa, la Paris, Eugen Ionescu urmând aici cursurile şcolii primare. El revine în ţară în 1922 şi se înscrie la Liceul ''Sf. Sava'' din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1928. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1929-1933), dându-şi licenţa în limba şi literatura franceză, după care a fost profesor de limba franceză la câteva licee din Bucureşti şi din provincie, se arată în ''Dicţionarul general al literaturii române'' apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).
A debutat ca elev în ''Revista literară a Liceului 'Sf. Sava' '' (1927), iar ulterior a colaborat cu versuri şi în ''Bilete de papagal'' (1928). Editorial a debutat în 1931 cu placheta de versuri ''Elegii pentru fiinţe mici''.
A colaborat la publicaţii de orientări diverse: ''Ultima oră'', ''Convorbiri literare'', ''Excelsior'', ''Zodiac'', ''Viaţa literară'', ''Azi'', ''Clopotul'', ''Discobolul'', ''România literară'', ''Rampa'', ''Meridian'', ''Familia'', ''Ideea românească'', ''Facla'', ''Vremea'', ''Universul literar'', ''Viaţa românească'' ş.a. O mare parte a scrierilor lui Eugen Ionescu în limba română au rămas risipite în publicaţiile literare ale epocii, unde a colaborat cu eseuri, cronici literare, versuri, pagini de jurnal sau fragmente de roman.
În 1934 îi apare volumul de eseuri ''Nu''. ''Scrise cu vervă, ele lansau opinii nonconformiste şi, în marea lor majoritate, ireverenţioase despre literatura unora dintre scriitorii consacraţi ai timpului - Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu (....) Fapta - aşa cum constata peste câţiva ani Călinescu - a scandalizat, cu toate că 'autorul nu se dovedea chiar aşa de negativ şi-şi permitea doar câteva obiecţii ce prevesteau un talent de polemist cu fraza alertă, franţuzească' ''. (''Dicţionarul general al literaturii române'').
Eugen Ionescu s-a căsătorit în 1936 cu Rodica Burileanu, studentă la filosofie, iar în 1938 a plecat la Paris, cu o bursă oferită de Institutul Francez din Bucureşti, cu intenţia de a-şi pregăti teza de doctorat. În 1940 a revenit pentru scurt timp la Bucureşti, unde a predat la Colegiul ''Sf. Sava''. În 1942 a plecat definitiv la Paris. Din 1945 până în 1955 a lucrat ca şi corector la Editions Administratives şi la Editura Durieu. Totodată, imediat după război, publică traduceri din scriitori români precum Pavel Dan, Mihai Ralea şi Urmuz. A obţinut cetăţenia franceză în 1950.
Anul 1950 semnifică începutul prodigioasei cariere de dramaturg a lui Eugen Ionescu, prin premiera piesei ''Cântăreaţa cheală'' la Paris (la Theatre des Noctambules, apoi la Theatre de la Huchette). Autorul intră de la acea dată în rândurile avangardei artistice pariziene, devenind mai târziu unul dintre teoreticienii avangardei teatrale din deceniul al şaselea, numită ''teatrul absurdului''.
Excepţionalul său debut în dramaturgie este urmat de o serie de piese reprezentative pentru arta sa: ''Lecţia'' (1951), ''Scaunele'' (1952), ''Victimele datoriei'' (1953), ''Jacques sau supunerea'' (1955), ''Ucigaş fără simbrie'' (1959, piesă jucată şi la Bucureşti, în 1968), ''Rinocerii'' (1959), ''Regele moare'' (1962), ''Pietonul aerului'' (1963), ''Setea şi foamea'' (1966).
Monica Lovinescu scria despre renumitul dramaturg: ''Sub aparenţele comicului, Eugen Ionescu a fost totdeauna un autor tragic. Dar prin burlesc, el se ferea de anumite lacrimi, se apropia pieziş de întrebările esenţiale, umplea vidul existenţei cu scaunele deriziunii, dădea ocol morţii, pitindu-se, să n-o vadă, şi se costuma în măscărici spre a nu fi recunoscut de destin. Iată însă că de la ''Rinocerii'' încoace măştile încep să cadă: Eugen Ionescu îşi transformă acum obsesiile în personagii''. La rândul său, Alexandru Paleologu remarca: ''Teatru de avangardă, teatru de idei, integrând tendinţele şi experienţele de artă şi poezie modernă ale veacului al XX-lea, generat de presiunea marilor crize istorice ale acestui veac, teatrul lui Ionescu este (ca să folosim distincţia făcută de Péguy) expresia unei epoci, în vreme ce opera lui Caragiale aparţine unei perioade''. (''Dicţionarul general al literaturii române'').
La 10 aprilie 1964 este reprezentată pentru prima dată în România o piesă a sa, anume ''Rinocerii'', la Teatrul de Comedie din Bucureşti, în regia lui Lucian Giurchescu, cu Radu Beligan în rolul principal. În 1965 au loc la Bucureşti trei premiere: ''Cântăreaţa cheală'', la Teatrul Mic (regia Valeriu Moisescu), ''Regele moare'', la Teatrul Naţional (regia Moni Ghelerter) şi ''Scaunele'', la Teatrul ''C.I. Nottara'' (regia George Rafael).
În 1968 i-au apărut în România, la Editura pentru Literatură Universală, două volume de ''Teatru'', cuprinzând opt piese traduse în limba română, şi în acelaşi an se joacă la Teatrul de Comedie din Bucureşti piesa ''Ucigaş fără simbrie'' (regia Lucian Giurchescu), iar la Teatrul ''Lucia Sturdza Bulandra'' se joacă ''Victimele datoriei'' (regia Crin Teodorescu).
În 1973 îi apare romanul ''Le Solitaire'', iar în 1977 publică volumul de eseuri ''Antidotes''. Doi ani mai târziu, în 1979, apare culegerea de articole ''Un Homme en question''.
Eugen Ionescu a fost distins de-a lungul vieţii cu o serie de premii şi medalii. Astfel, în 1954 primeşte Premiul ''Alphonse Allais'', în 1961 i se acordă titlul ''Chevalier des Arts et des Lettres'', iar în 1966 i se acordă Marele Premiu al Teatrului pentru întreaga sa operă. În 1969 a fost distins cu Premiul ''Prince Pierre de Monaco'', cu Medalia Principatului Monaco şi cu Marele Premiu Naţional pentru Teatru.
La 22 ianuarie 1970 a fost ales membru al Academiei Franceze şi în acelaşi an a primit titlul ''Chevalier de la Legion d'Honneuer'', pentru ca în 1984 să devină ''Oficier de la Legion d'Honneuer''.
A fost ales doctor honoris causa al Universităţii din New York (1971), al Universităţii din Warwick, Marea Britanie (1974), al Universităţii din Tel Aviv, Israel (1975), al Universităţii din Louvain, Belgia (1977), al Universităţii din Katowice, Polonia (1992). Devine membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din România la 30 decembrie 1989, iar în 1992 este ales membru al Comitetului Internaţional al Scriitorilor pentru Libertate.
A murit la 28 martie 1994, la Paris, în urma unui stop cardiac. A fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse.
Centenarul naşterii marelui dramaturg Eugen Ionescu a fost sărbătorit pe tot parcursul anului 2009, pe plan internaţional, sub sigla UNESCO. Tot în 2009 Eugen Ionescu a fost numit membru post-mortem al Academiei Române. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu)
Explicaţie foto: 'Zilele Eugen Ionescu', ediţia a XXIII-a, eveniment organizat de Societatea Culturalã ''Eugen Ionescu'' din Slatina (SCEIS), în parteneriat cu Colegiul Naţional 'Sf.Sava' din Bucureşti. (25 nov. 2013)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)