Accidente aviatice produse în lume (cronologie 2010-2018)

Un avion de pasageri al unei companii din Bangladesh s-a prăbuşit, la 12 martie 2018, provocând morţi şi răniţi, la aterizarea de pe aeroportul din capitala Nepalului, Kathmandu, transmit AFP, DPA şi BBC News. Avionul, operat de compania US-Bangla, a ieşit de pe pistă în timpul aterizării şi a luat foc. Pompierii se luptă pentru a stinge incendiul.
* * *
Cronologia celor mai grave accidente aviatice din ultimii ani:
11 martie 2018 - Unsprezece persoane au murit în urma prăbuşirii în sud-vestul Iranului a unui avion privat turcesc care zbura de la Sharjah, Emiratele Arabe Unite, la Istanbul.
7 martie 2018 - Cel puţin cinci persoane au murit în urma prăbuşirii unui elicopter al serviciilor de securitate ruse în sudul Ceceniei, la circa opt kilometri de frontiera cu Georgia. Aparatul de zbor, un model Mi-8, a căzut într-o zonă rurală la aproximativ 1,5 kilometri de un post de control frontalier.
6 martie 2018 - 39 de persoane, toţi militari, au murit în urma prăbuşirii unui avion rus de transport militar la aterizarea la baza aeriană rusă de la Hmeimim, în vestul Siriei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.
18 februarie 2018 - Un avion de linie iranian asigurând o legătură internă s-a prăbuşit în sud-vestul Iranului, 66 de persoane decedând în accidentul aviatic. Avionul, care asigura legătura între Teheran şi oraşul Yasuj (sud-vest), "s-a prăbuşit în regiunea Samirom", la aproximativ 480 km sud de Teheran.
17 februarie 2018 - Treisprezece persoane au fost ucise în accidentul de elicopter al ministrului mexican de interne, Alfonso Navarrete, care călătorea în zona afectată de un seism puternic produs anterior în Mexic. Cutremurul cu magnitudinea de 7,2 nu s-a soldat cu victime directe.
11 februarie 2018 - Un avion de pasageri, de tipul AN-148, al companiei ruse Saratov Airlines cu 71 de persoane la bord s-a prăbuşit în regiunea Moscova, informează agenţiile internaţionale de presă.
23 ianuarie 2018 - Patru persoane şi-au pierdut viaţa într-o coliziune aeriană între un avion de turism şi un elicopter de salvare, petrecută în apropierea localităţii germane Rheinhausen, nu departe de Karlsruhe.
2 septembrie 2017 - Doi membri ai echipajului unui avion An-2 au murit în urma unui accident survenit în timpul unui show aerian desfăşurat la Moscova. Avionul, un model de mici dimensiuni şi care datează din perioada sovietică, s-a prăbuşit în timp ce efectua acrobaţii aeriene în faţa publicului adunat pe un teren la Balacika, localitate situată în apropiere de Moscova.
17 aprilie 2017 - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit peste depozitul unui supermarket într-o suburbie a capitalei portugheze Lisabona, provocând decesul a cinci persoane, conform serviciilor de urgenţă locale.
20 martie 2017 - Un avion cu circa 50 de persoane la bord s-a prăbuşit în timpul manevrei de aterizare pe aeroportul Wau din Sudanul de Sud. Aeronava aparţinea companiei South Supreme Airlines şi decolase din Juba, capitala ţării. Potrivit televiziunii ugandeze NBS şi ziarului National Courier toate persoanele aflate la bord au decedat.
16 ianuarie 2017 - Circa 40 de persoane, printre care şase copii, şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic produs în apropierea aeroportului din Bişkek, capitala Kârgâzstanului. Un avion Boeing-747, care a decolat din Hong Kong, s-a prăbuşit peste satul Datcha-Suu, în apropierea aeroportului din Manas, iar resturile sale în flăcări au avariat 43 de case.
25 decembrie 2016 - Un avion Tupolev Tu-154 având la bord 92 de persoane s-a prăbuşit în Marea Neagră la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Soci. Nu au existat supravieţuitori.
19 decembrie 2016 - Un avion militar rus s-a prăbuşit în Siberia, 23 de persoane fiind spitalizate. Potrivit Ministerului Apărării rus, un aparat de zbor Iliuşin Il-18, care venea de la Ekaterinburg, a efectuat o aterizare de urgenţă la 30 km de un aerodrom în apropierea oraşului Tiksi din Iakuţia, la 4.45 ora locală. 23 de persoane au fost transportate pe calea aerului la spital, dintre care 16 erau în stare gravă. O echipă de anchetatori militari s-a deplasat la locul accidentului.
18 decembrie 2016 - Un avion al armatei indoneziene s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu militar, iar toate cele 13 persoane aflate la bord au murit. Aparatul de tip Hercule C130 decolase în zona oraşului Timika şi s-a prăbuşit într-o regiune muntoasă, aproape de oraşul Wamena, destinaţia zborului. Tragedia s-a produs în jurul orei 23.15 GMT.
28 noiembrie 2016 - Un avion cu 81 de persoane la bord, printre care membrii echipei de fotbal braziliene Chapecoense, s-a prăbuşit, în Columbia, în apropierea oraşului Medellin. Echipa de fotbal Chapecoense se deplasa la Medellin pentru a juca, la 30 noiembrie 2016, partida tur a finalei Copa Sudamericana contra echipei locale Atletico Nacional. Cinci persoane, dintre care trei fotbalişti ai clubului brazilian şi doi membri ai echipajului, au supravieţuit accidentului.
18/19 mai 2016 - Un avion al EgyptAir, cu 66 de persoane la bord, care făcea legătura între Paris şi Cairo, a dispărut de pe ecranele radarelor, în timp ce se afla deasupra Mării Mediterane. Zborul MS804 era efectuat de un avion de tip Boeing 737-800, care decolase în noaptea zilei de 18 mai de pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, urmând să aterizeze la Cairo, în dimineaţa zilei de 19 mai. Avionul EgyptAir s-a prăbuşit în sud-estul Mării Egee, în timp ce se afla în spaţiul aerian egiptean, la circa 130 de mile de insula Karpathos, situată între Rhodos şi Creta.
19 martie 2016 - Un avion Boeing al companiei aeriene low-cost flydubai, care efectua o cursă între Dubai şi Rostov-pe-Don, s-a prăbuşit pe aeroportul din Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, în condiţii de vizibilitate scăzută, provocând moartea a 62 de persoane.
24 februarie 2016 - Un avion de linie de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o regiune muntoasă din vestul Nepalului, cu 23 de persoane la bord. Toate persoanele aflate la bordul avionului au murit. Rămăşiţe ale avionului şi cadavre carbonizate au fost găsite în muntele Soli Ghoptebhir din districtul Myagdi.
29 ianuarie 2016 - Un avion de mici dimensiuni pentru pasageri a căzut în Oceanul Pacific, în apropierea coastei australiene, cauzând moartea a trei persoane. Avionul decolase de pe aeroportul Moorabbin şi s-a prăbuşit în ocean, în largul coastelor statului Victoria, din sud-estul Australiei.
22 decembrie 2015 - Un avion de tip Super King s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, la periferiile capitalei indiene New Delhi, toate cele zece persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa în accident. Avionul, închiriat de Forţele de securitate a frontierelor, avea ca destinaţie oraşul Ranchi, din estul ţării.
4 noiembrie 2015 - Cel puţin 36 de persoane au murit, în Sudanul de Sud, după ce un avion cargo s-a prăbuşit după decolarea de pe aeroportul din Juba. Un membru al echipajului şi un copil aflat printre pasageri au supravieţuit.
31 octombrie 2015 - Un avion Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalimavia (Metrojet), având la bord 224 de persoane, în mare majoritate de naţionalitate rusă, s-a prăbuşit în deşertul Sinai, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din staţiunea Sharm el-Sheik, cu destinaţia Sankt-Petersburg. Nu au existat supravieţuitori.
2 octombrie 2015 - Un avion de mici dimensiuni, ce avea la bord zece persoane, s-a prăbuşit în munţi, în timpul unui zbor deasupra insulei indoneziene Sulawesi. Aparatul, un model DHC-6 Twin Otter, aparţinea companiei aeriene indoneziene Aviastar şi urma să ajungă la Makassar, capitala provinciei Sulawesi de Sud. Aparatul decolase din oraşul Masamba şi avea la bord trei membri ai echipajului şi şapte pasageri, printre care doi copii.
16 august 2015 - Un avion ATR 42 al companiei indoneziene Trigana Air s-a prăbuşit, într-o regiune muntoasă din Indonezia, cu 54 de persoane la bord, toate pierzându-şi viaţa.
8 mai 2015 - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit pe cea mai circulată autostradă din apropierea oraşului Atlanta din statul american Georgia, provocând moartea a patru persoane.
24 martie 2015 - Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings, filiala low cost a Lufthansa, care asigura legătura între Barcelona şi Düsseldorf, s-a prăbuşit în Alpii francezi, cu 150 de persoane la bord - 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Digne-les-Bains, departamentul Alpes-de-Haute-Provence. Conform numelor de pe lista pasagerilor, 67 dintre aceştia erau germani, dintre care 16 liceeni veniţi în Spania într-un schimb şcolar şi 45 de spanioli.
11 martie 2015 - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în nord-vestul Franţei, provocând moartea celor patru persoane aflate la bord, dintre care doi adolescenţi.
17 iulie 2014 - Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, printre care 193 de olandezi, s-a prăbuşit în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei, o regiune măcinată de un conflict armat, toţi pasagerii şi membrii echipajului pierzându-şi viaţa. Avionul, care asigura legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer lansată într-o zonă controlată de separatiştii proruşi.
19 iunie 2014 - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în statul american Texas şi toate cele trei persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, a anunţat Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA).
30 noiembrie 2013 - Un avion al companiei aeriene naţionale din Mozambic LAM, care efectua un zbor spre Angola, a fost găsit carbonizat în nord-estul Namibiei şi nu a existat niciun supravieţuitor din cele 33 de persoane aflate la bord, a anunţat poliţia.
17 noiembrie 2013 - Un avion Boeing 737 al companiei ruse Tatarstan, care decolase de la Moscova, s-a prăbuşit pe aeroportul din Kazan, provocând moartea celor 50 de pasageri şi membri ai echipajului.
10 aprilie 2010 - Un avion polonez în care se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi înalţi responsabili politici şi militari polonezi, în total 96 de persoane, s-a prăbuşit la Smolensk, în vestul Rusiei. Delegaţia poloneză se deplasa la ceremoniile prilejuite de comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul
FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City
Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de
DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)
Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului
Maratonul de la Paris (13 aprilie)
Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de
DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)
Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.
Expoziția mondială Osaka 2025
Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su
SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca
CITATUL ZILEI
'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 aprilie
Ortodoxe Intrarea Domnului în Ierusalim Duminica a 6-a din Post Greco-catolice Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin Romano-catolice Duminica Floriilor Sf. Martin I, pp. m. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 aprilie
Este a 103-a zi a anului 2025. Au mai rămas 262 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 35 m și apune la 19 h 58 m. Luna răsare la 20 h 43 m și apune la 06 h 29 m. Lună Plină 03 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)
La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul
DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)
La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.
CITATUL ZILEI
'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie
Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)