logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OmBun30/ Adrian Beznă: Folk-ul rămâne tânăr şi cinstit cu spiritul lui

Image

Folk-ul rămâne tânăr şi cinstit cu spiritul lui, spune Adrian Beznă, care le transmite iubitorilor acestui gen muzical să rămână aproape de cei care încă mai cred că un cântec şi un vers pot schimba acele lucruri rele care tot vin înspre noi de mulţi ani.

 


Artistul va încânta publicul cu melodiile sale în prima seară a Festivalului ''Om Bun'', care se va desfăşura la începutul săptămânii viitoare.

Pentru el, Festivalul ''Om Bun'' este o bornă de hotar, o sărbătoare ''dintr-un calendar necesar''.
 


Sursa foto: Adrian Bezna / Facebook


 

''Festivalul 'Om Bun' este o bornă de hotar, e unul dintre visele unui tânăr artist la început de drum. E unul dintre visele unui artist care şi-a găsit drumul bun. E o sărbătoare. O sărbătoare dintr-un calendar necesar'', a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Beznă.

Îşi aduce aminte cu nostalgie de prima ediţie a festivalului la care a participat, dar pe atunci era doar concurent.

''Undeva la sfârşitul anilor '90, împreună cu Adrian Necula, constituiţi în trupa Teuton. Urcasem pe scena Cenaclului 'Totuşi iubirea', undeva prin 1996. Un turneu de două săptămâni. Rockerii din noi au vrut să cânte şi cântecele vechi de dragoste în spiritul anilor când un Om şi o chitară aprindeau inimi, aşa că am participat la Festivalul 'Om Bun' în calitate de concurenţi. Deşi am trecut preselecţia juriului, nu am mai putut concura din cauza lipsei de locuri de cazare. Eram împreună cu Emeric Imre şi Vasile Mardare. Nici ei nu au putut rămâne. Îmi pare rău că nu am gustat din aerul de oameni frumoşi ai Festivalului'', a povestit folkistul.

 

Sursa foto: Adrian Bezna / Facebook


 

Cea mai importantă amintire a lui de la "Om Bun" este ... din culise, privind de după cortină.

''În culise, cu Vasile Şeicaru. Privind de după cortină şi sperând că, la un moment dat, voi fi acolo, cunoscând de aproape acele voci care mi-au bucurat copilăria'', rememorează el.

Adrian Beznă are însă un regret în ceea ce priveşte muzica folk românească.

''A cam dispărut de pe frecvenţele radio şi de pe ecrane. A rămas doar spiritul care îşi caută vocile generaţiilor. Ce bine că folk-ul rămâne tânăr şi cinstit cu spiritul lui'', afirmă artistul.

 


Cum va fi ediţia aniversară din acest an?

''Cu oameni buni. Şi de o parte şi de cealaltă a întâmplării. Şi cu priviri în ochi şi cu emoţia online-ului. Va fi vie şi cinstită, în orice caz'', consideră el.

Va fi - mărturiseşte artistul cu emoţie - ''ca un vis împlinit după 30 de ani şi, totuşi, ca un vis prins în colivia unei păsări de aur, care nu poate zbura până departe''.

 


Adrian Beznă spune că mulţi tineri vin în continuare muzica folk. ''Şi mulţi şi buni şi altfel de cum vor vremurile'', apreciază artistul.

Despre ce i-a lipsit cel mai mult în ultima perioadă, el este sincer şi recunoaşte - ''zbaterea de a ajunge acasă la oamenii de folk, bucuria nerăbdării de a ajunge pe scenă''.

 

Sursa foto: Adrian Bezna / Facebook


 

''Am găsit doar putinţa de a fi alături de cei dragi ai mei pe calea Internetului, reluând un proiect vechi şi drag mie: emisiunea 'Noaptea cu Beznă'. 34 de episoade care se găsesc pe YouTube. În curând, urmează Sezonul 2'', spune el.

 


Dacă ar fi să dea timpul înapoi, să se întoarcă în urmă cu 30 de ani, nu ar schimba mai nimic în viaţa lui de artist. Poate doar - ''Să fiu mult mai serios cu mine şi cu cântecul meu. În rest, nimic''.

 


Acum, la 30 de ani de "Om Bun", folkistul le transmite românilor: ''Cele bune tuturor pe unde vă aflaţi. Doar vă ordon să rămâneţi sănătoşi şi luminoşi. Şi să rămâneţi aproape de cei care încă mai cred că un cântec şi un vers pot schimba cele lucruri rele care tot vin înspre noi de mulţi ani. De 30 de ani însă unii cântă pentru lucrurile bune. Să aveţi grijă de ei ca de voi. Să se bucure în inima lui un Om Bun, pe undeva, prin lume''. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Adrian Bezna / Facebook

 

Citeşte şi:

 

OmBun30/Vali Petcu: La Festival, parcă erai la Facultatea de Medicină, nebunie de tineri veniţi să îşi încerce norocul

 

OmBun30/ Daniel Iancu: Muzica folk îşi păstrează linia tradiţională, dar şi întinereşte în acelaşi timp

 

OmBun30/ Mircea Rusu: Muzica folk nu mai este de multă vreme un loc privilegiat şi rezervat

 

OmBun30/ Andrei Păunescu: Folk-ul fără public în faţa artiştilor e doar o încercare de a arăta că rezistă

 

OmBun30/Victor Socaciu: Pentru mine, Festivalul rămâne acel copil frumos, plămădit alături de colegii mei

 

OmBun30/ Mircea Vintilă: Am cântat la toate ediţiile de la festival, nici nu se putea altfel, nu puteam lipsi

 

OmBun30/ Cătălin Stepa: Cel mai sincer mod de a te adresa lumii - tu, chitara şi atât!

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-01-2025 05:10

Ziua Culturii Naționale/Spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, tururi ghidate și proiecte educaționale, în Capitală

Numeroase activități, de la spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, la tururi ghidate și proiecte educaționale, desfășurate atât fizic, cât și online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naționale, la Academia Română, în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.

Cultura - Media 14-01-2025 22:39

Ziua Culturii Naționale/ Manifestare dedicată lui Eminescu, organizată de AOSR

Sesiunea omagială 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură' a fost organizată marți de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), invitatul special al evenimentului fiind Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia. ''Ziua de 15 ianu

Cultura - Media 14-01-2025 19:17

Cristian Radu Nema: Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune față de Ziua Culturii Naționale

Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune, propria simțire și propriul sentiment față de Ziua Culturii Naționale, a transmis regizorul Cristian Radu Nema, care va fi prezent, miercuri, la proiecția de gală a filmului său documentar 'Cufărul lui Eminescu' ce va avea loc la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul este pro

Cultura - Media 14-01-2025 19:07

Vrancea: Trei muzee din Focșani au fost redeschise publicului, în 2024, după ce au fost renovate și modernizate

Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului 2024, după ce clădirile care le adăpostesc au trecut prin ample procese de reabilitare și modernizare, potrivit reprezentanților Muzeului Vrancei. Dintre acestea, Muzeul de Arheologie și Istorie Medievală și Muzeul de Științele Naturii au fost redeschise în locațiile care

Cultura - Media 14-01-2025 17:46

George Ivașcu: Ziua Culturii Naționale atrage atenția că există repere și valori în cultura română

Actorul George Ivașcu a afirmat că Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru români 'măcar o reamintire a propriilor valori naționale'. 'Din fericire, foarte multe instituții de cultură își deschid porțile cu ocazia Zilei Culturii. Iată că Ziua Culturii Române este, din fericire, sărbătorită și apreciată ca atare.

Cultura - Media 14-01-2025 17:30

Hunedoara: Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale

Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, vor avea acces gratuit la toate expozițiile acestuia, iar cei interesați de Castelul Corvinilor din Hunedoara vor putea urmări o conferință online despre restaurările prin care a trecut monumentul istoric medieval. La

Cultura - Media 14-01-2025 17:17

Adrian Cioroianu: Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, este de părere că Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. 'În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa

Cultura - Media 14-01-2025 17:08

Directorul Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean: De Ziua Culturii Naționale 'clopotul' sună pentru Cultură

Ziua Culturii Naționale omagiază, pe de o parte, nașterea unuia dintre cei mai importanți fondatori ai Culturii române, Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, este un memento pentru rolul fundamental al Culturii în cadrul societății noastre, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Național de Artă, criticul de artă Călin Stegerean.

Cultura - Media 14-01-2025 16:49

Dan Mircea Cipariu: Cultura noastră poate fi celebrată acordând tinerilor șansa la o reală recunoaștere

Singurul fel în care cultura poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentați șansa la o reală recunoaștere și la mai multă vizibilitate, a declarat, marți, pentru AGERPRES, scriitorul Dan Mircea Cipariu. Urmaș al 'Cipăreștilor', cum îi place să spună, avându-l ca strămoș pe pașoptistul Timote

Cultura - Media 14-01-2025 16:35

Ziua Culturii Naționale/ Primăria Capitalei organizează expoziții, lansări de carte, ateliere de creație și spectacole

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată în Capitală prin expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, informează Primăria Municipiului București. Evenimentele vor fi găzduite de instituțiile de cultură în perioada 14 - 23 ianuarie, conform unui comunicat al PMB. * Muzeul N

Cultura - Media 14-01-2025 16:16

Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă

Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri. Astfel, Biblioteca Județeană Ti

Cultura - Media 14-01-2025 13:07

Vosganian: Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar România nu are o strategie culturală

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, consideră că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar atrage atenția asupra lipsei unei strategii în domeniu, anunțând că a trimis, marți, o scrisoare deschisă autorităților în care reclamă subfinanțarea culturii. Într-o d

Cultura - Media 14-01-2025 12:18

Baconschi: Ziua Culturii Naționale dobândește azi un aer de festivitate sterilă, dacă nu chiar unul de parastas

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi afirmă că ziua lui Mihai Eminescu, devenită 'Zi a culturii naționale', marchează reverența comunitară față de clasicii formatori ai literaturii române moderne, dar ar trebui să includă și 'reflecția lucidă' despre starea intelectualității românești, având în vedere că aceasta creează

Culte 14-01-2025 12:15

Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea

O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,

Cultura - Media 14-01-2025 11:55

Președintele Academiei: Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu

Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniind că numele de 'cultură națională' nu jignește pe nimeni, 'nu are în el nimic ofensiv, individualist sau discriminatoriu'. 'Trăim într-o lu